penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, June 29, 2010

Dinner @ Restoran Nelayan Titiwangsa..

Hari Jumaat lepas abang ipar aku blanja makan we all semua sempena mak aku ada kat sini. Lepas keje and amik keta kat showroom kami bertiga terus gerak ke umah kakak aku kat Sunway. Lepas maghrib ramai2 gerak ke Restoran Nelayan, abang ipar aku dah standby kat sana.. This is second time aku and hubby makan kat situ.. first time dulu masa lum kawin.. tapi bkn gi berdua je yek.. gi ramai ngan Yatie, Didie, Lileen, Iwan.. buka pose kat situ.. best moment... ok jom layan....

sume ngah khusyuk makan.. aku snap pun tak perasan..
Qaleesya ngan maksu Ayu...

Nyum.. nyum...


Orang lain makan udang, ketam.. princess aku ni minum susu jer la.. takde yang sesuai utk dia..



Lapar lagi yek?? makan tudung ibu lak.. aaiii anak ku ni.. suka sgt gigit tudung aku.




anak sedara aku... sempat gak posing





tu tangan hubby aku yang ngah sedap makan..



kakak aku ni suka sgt makan ketam.. tgk la pinggan dia.. penuh ngan kulit ketam



Monday, June 28, 2010

Ada apa dengan Sogo??

Ahad lepas gi Sogo.. jalan punya la jammed.. kul 12 baru sampai parking Semua House.. plan asal nak gi cari purse (purse aku tu dah nazak sgt) then cari baju raya Qaleesya and kain wat baju raya aku.. so, we all decide gi isi perut dulu kat Sogo baru jalan2.. masuk je Sogo aku tgk ada happy hour.. bedding murah.. Akemi nye cadar dari RM259 tinggal RM50 jer.. apa lagi.. aku rembat la satu.. bersesak2 ngan org lain.. hubby aku dukung Qaleesya tunggu tepi.. tak sanggup dia nak rempuh org ramai2 tu.. then, dah dapat purse kitaorang gi makan kuey teow kat food court Sogo.. Qaleesya makan nasi ayam and sup.. lepas tu mula la misi aku mencari baju utk Qaleesya.. Sekali pandang baju kanak2 sale up to 70% maka aku mula la rambang mata.. tgk itu cantik, tgk ini cantik. sudahnya.. utk Qaleesya je habis dekat RM300... mmg tak boleh lagi datang Sogo time sale ni.. aku akan jadi gila menghabiskan duit... huhuhu...

Lepas bayar and solat, aku cepat2 ajak hubby aku blah dari Sogo.. lagi lama aku tunggu kang ada yang lain lak aku terbeli.. jalan2 kat Jalan TAR, dapat la beli 2 pasang kain utk buat baju raya.. okayla.. sudahnya, kul 4ptg kitaorang gerak balik.. nampak pun mcm nak hujan dah.. lagipun malam aku ada kelas tuisyen..kang terkejar2 lak.. so cuci mata sikit la apa yang dah aku beli..




berkenan lak ngan corak ni.. biru kegemaran ku..





kain ni dipilih coz warnanya yang lembut..

ni la cadar yang sempat aku rembat masa
happy hour tu..


sebahagian gown utk Qaleesya..



dan sebahagian lagi..




Friday, June 25, 2010

Syurga kecil kami...

Alhamdulillah.. setelah hampir setahun lebih menyewa selepas kawin, kami akhirnya dapat memiliki rumah sendiri walaupun bukan rumah baru. Actually kami beli rumah dari owner, bukan dari developer. Rumah yang dibeli ni dah 4 tahun siap dan diduduki..oklah.. rumahnya pun masih dlm keadaan baik.. Aku nak citer sikit kronologi beli rumah ni.. masa first decide nak beli rumah, kami tgk dah kat Bandar Bukit Raja ni.. rumah teres satu tingkat fasa Casa Nova. tapi sayang nya masa kami tgk tu intermediate dah sold out. Cuma tinggal corner lot yg harganya setanding ngan rumah double storey.. luckily gak tak beli rumah tu.. bila dah siap, kitaorang gi tgk rumahnya agak kecil. Porch pun, masuk keta dah sampai depan pintu. Dapur, hall and master bedroom agak kecik... aku ni dah la byk masa kat dapur.. rasa tak selesa bila tgk dapur kecik.. so, kitaorang survey merata-rata.. dari puncak alam, alam budiman, aman perdana, kapar, sentosa... ada jer yg tak kena.. rumah paling aku minat kat Alam Budiman.. rumahnya besar, segalanya besar.. mmg puas hati.. cuma yg tak puas hati tang regenya.. diluar kemampuan kitaorang.. so last2 mmg rezeki kat Bandar Bukit Raja gak.. dapat la rumah teres dua tingkat ni dgn harga yg mengikut kemampuan kitaorang.. tgk rumahnya pun elok lagi, bilik master bedroom and hall pun besar coz sume bilik kat atas.. Syukur pada yang Maha Esa atas rahmatnya.. even ada suara2 sumbang yg cakap, tak best coz sume bilik kat atas, jiran2 depan rumah byk cina, ada anjing la.. tapi apa yang penting kitaorang puas hati, kitaorang happy.. jiran2 depan umah even byk cina tapi sgt baik..sebelah menyebelah pun baik.. bukannya takde melayu langsung kat row kitaorang tu.. ada jer.. kitaorang hidup muafakat satu malaysia, ko sibuk apahal lak??? kata2 org tak penting bagi kami coz kami yang nak dok kat situ bukan diaorang.. pada yang mengomplen tu.. tgk rumah awk sendiri yek.. umah ko pun aku pandang tak best.. tapi ada aku kisah.. bkn aku nk dok kat situ.. as long you are happy terpulanglah.. (emo pulak)... sorry yek..

So, ni aku ada attach gambar2 syurga aku dan suami.. tempat kami membina keluarga kami..


ni signboard nak masuk ke kawasan Bandar Bukit Raja..
Laman kecil sebelah porch.. mmg aku tak nak semen or tiles coz aku nak Qaleesya dapat pijak rumput yang bersih..ada gak hijaunya..takdelah nampak batu jer... pokok2 bunga lum sempat beli lagi.. tak dapat wat keputusan nak beli pokok apa.. tapi bunga tepi pagar jiran aku tu sikit sebanyak dah menyerikan laman aku.. thanks Sandran... heheh..



gambar dining diambil dari hall.. ni orang baru lepas polish marble.. berkilat.. leh wat cermin.. puas hati ngan keje contractor ni.. kat belakang tu masih ada tanah tapi aku dah semenkan..skang ni tersusun pasu pokok pandan dan daun kari.. lepas ni nk tanam serai and daun limau purut lak.. berguna bila aku nak masak...



pekerja ngah mempolish marble.. aku terpaksa amik cuti supervise keje2 ni.. lama gak, dari kul 10pg sampai kul 3.30ptg baru siap..


sebelum barang masuk.. cat ni dalam gambar nampak cam kuning sgt.. tapi sebenarnya kuning lembut jer..


en.suami ngah supervise keadaan rumah..


living hall dan Qaleesya sebagai modelnya.. hehe..


Permandangan living hall dari dining


Dining.. simple jer.. aku mmg tak suka byk barang.. serabut.. ank nak kesana kemari pun susah..


Tempat bahan bacaan aku.. plan nak beli rak buku..tapi lum berkesempatan lagi.. aku susun sume majalah aku mcm Anjung Seri, Dapur, Impiana, Nona, Jelita, Pa & Ma etc.. album gambar menyelit juga heheh..


easy access.. dari living, dining to kitchen.. I like..



ni la tempat aku berkungfu.. hehe.. memasak.. walau pun tak sebesar mana, tapi aku cukup puas hati.. pencahayaan pun cukup.. aku pentingkan cahaya yang masuk ni coz aku tak suka dapur gelap.. suram jer.. mcm sesak nafas ku ini.. kabinet ni design by my hubby.. material and color atas pilihan bersama..




2nd room a.k.a bilik Qaleesya..



3rd room
Master bedroom tak leh tunjuk..itu just for husband and wife jer.. heheh.. sekian..


















Alhamdulillah.. Alza milik kami jua..

Pergh.. entry mcm bagus jer.. heheh.. setelah berusaha follow up ngan salesman, ngan JPJ.. akhirnya ptg ni dapat good news.. keta baru kami Alza, no. pendaftaran WUB 8380 dah boleh amik kat showroom.. fuh lega sesangat.. apa tak nya.. 3 hari ulang alik keje, antar anak ngan teksi.. dah dekat RM100 lebih habis kat situ jer.. dah la gaji esok baru masuk.. perit gak la... ari ni pun masuk keje lambat coz teksi rosak.. Syukur tak terhingga pada Yang Maha Esa.. doa kami dimakbulkanNya...

Tima kasih pada yang byk menolong especially Kak Cik yg bagi contact no. kawan dia kat JPJ Bandar Permaisuri, ayah chik and jeffri (salesman keta) yang menahan telinga mendengar bebelan aku sepanjang 3 hari ni... Pesanan khas utk jeffri.. next time jgn promise esk leh dapat yek.. dah lambat 3 hari, harus la Cik Liza ni hangin.. huhu....

Kepada suami ku tercinta.. I love you sooo much.. terima kasih coz korbankan keta kesayangan u utk beli keta ni... susah senang kita bersama menjadikan cintaku semakin dalam padamu..

Thursday, June 24, 2010

Kereta oh.. kereta...

tgk tajuk kat atas mesti dah ada yg tertanya2 kan.. apa citer ni? kat dalam FB aku pun dah ramai yang meneka even aku tak letak word kereta' tu.. anyway, we all ( chewah.. aku ngan my hubby la..) decide to trade in our car..actually his car.. sebab beli masa lum kawin.. keta savvy tu yg dah mcm2 problem nya.. then amik Perodua Alza.. okla.. ada ciri MPV yang boleh memuatkan barang2 kami yang boleh tahan byknya... especially Qaleesya nyer barang.. bukanlah beli keta import ke apa.. tu yg malu nak kasi tau member2 kat FB hahah.. setakat tu jer mampu.. alhamdulillah.. masalahnya, keta dah ada kat showroom tapi roadtax lum dapat dari JPJ.. dah 2 hari kitaorang datang keje, antar anak naik teksi.. rabak poket.. kopak dah ni..apalagi hujung bulan..huhu.. cepatla JPJ oii release roadtax keta kitaorang.. kami dah patah kaki ni...