penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, June 25, 2010

Syurga kecil kami...

Alhamdulillah.. setelah hampir setahun lebih menyewa selepas kawin, kami akhirnya dapat memiliki rumah sendiri walaupun bukan rumah baru. Actually kami beli rumah dari owner, bukan dari developer. Rumah yang dibeli ni dah 4 tahun siap dan diduduki..oklah.. rumahnya pun masih dlm keadaan baik.. Aku nak citer sikit kronologi beli rumah ni.. masa first decide nak beli rumah, kami tgk dah kat Bandar Bukit Raja ni.. rumah teres satu tingkat fasa Casa Nova. tapi sayang nya masa kami tgk tu intermediate dah sold out. Cuma tinggal corner lot yg harganya setanding ngan rumah double storey.. luckily gak tak beli rumah tu.. bila dah siap, kitaorang gi tgk rumahnya agak kecil. Porch pun, masuk keta dah sampai depan pintu. Dapur, hall and master bedroom agak kecik... aku ni dah la byk masa kat dapur.. rasa tak selesa bila tgk dapur kecik.. so, kitaorang survey merata-rata.. dari puncak alam, alam budiman, aman perdana, kapar, sentosa... ada jer yg tak kena.. rumah paling aku minat kat Alam Budiman.. rumahnya besar, segalanya besar.. mmg puas hati.. cuma yg tak puas hati tang regenya.. diluar kemampuan kitaorang.. so last2 mmg rezeki kat Bandar Bukit Raja gak.. dapat la rumah teres dua tingkat ni dgn harga yg mengikut kemampuan kitaorang.. tgk rumahnya pun elok lagi, bilik master bedroom and hall pun besar coz sume bilik kat atas.. Syukur pada yang Maha Esa atas rahmatnya.. even ada suara2 sumbang yg cakap, tak best coz sume bilik kat atas, jiran2 depan rumah byk cina, ada anjing la.. tapi apa yang penting kitaorang puas hati, kitaorang happy.. jiran2 depan umah even byk cina tapi sgt baik..sebelah menyebelah pun baik.. bukannya takde melayu langsung kat row kitaorang tu.. ada jer.. kitaorang hidup muafakat satu malaysia, ko sibuk apahal lak??? kata2 org tak penting bagi kami coz kami yang nak dok kat situ bukan diaorang.. pada yang mengomplen tu.. tgk rumah awk sendiri yek.. umah ko pun aku pandang tak best.. tapi ada aku kisah.. bkn aku nk dok kat situ.. as long you are happy terpulanglah.. (emo pulak)... sorry yek..

So, ni aku ada attach gambar2 syurga aku dan suami.. tempat kami membina keluarga kami..


ni signboard nak masuk ke kawasan Bandar Bukit Raja..
Laman kecil sebelah porch.. mmg aku tak nak semen or tiles coz aku nak Qaleesya dapat pijak rumput yang bersih..ada gak hijaunya..takdelah nampak batu jer... pokok2 bunga lum sempat beli lagi.. tak dapat wat keputusan nak beli pokok apa.. tapi bunga tepi pagar jiran aku tu sikit sebanyak dah menyerikan laman aku.. thanks Sandran... heheh..



gambar dining diambil dari hall.. ni orang baru lepas polish marble.. berkilat.. leh wat cermin.. puas hati ngan keje contractor ni.. kat belakang tu masih ada tanah tapi aku dah semenkan..skang ni tersusun pasu pokok pandan dan daun kari.. lepas ni nk tanam serai and daun limau purut lak.. berguna bila aku nak masak...



pekerja ngah mempolish marble.. aku terpaksa amik cuti supervise keje2 ni.. lama gak, dari kul 10pg sampai kul 3.30ptg baru siap..


sebelum barang masuk.. cat ni dalam gambar nampak cam kuning sgt.. tapi sebenarnya kuning lembut jer..


en.suami ngah supervise keadaan rumah..


living hall dan Qaleesya sebagai modelnya.. hehe..


Permandangan living hall dari dining


Dining.. simple jer.. aku mmg tak suka byk barang.. serabut.. ank nak kesana kemari pun susah..


Tempat bahan bacaan aku.. plan nak beli rak buku..tapi lum berkesempatan lagi.. aku susun sume majalah aku mcm Anjung Seri, Dapur, Impiana, Nona, Jelita, Pa & Ma etc.. album gambar menyelit juga heheh..


easy access.. dari living, dining to kitchen.. I like..



ni la tempat aku berkungfu.. hehe.. memasak.. walau pun tak sebesar mana, tapi aku cukup puas hati.. pencahayaan pun cukup.. aku pentingkan cahaya yang masuk ni coz aku tak suka dapur gelap.. suram jer.. mcm sesak nafas ku ini.. kabinet ni design by my hubby.. material and color atas pilihan bersama..




2nd room a.k.a bilik Qaleesya..



3rd room
Master bedroom tak leh tunjuk..itu just for husband and wife jer.. heheh.. sekian..


















No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)