penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Monday, October 18, 2010

Makan2@Jamuan raya@house warming

Entry ni 3 in 1.. Kami start pindah masuk rumah ni pada 01/01/2010.. masa masuk dulu takde wat house warming bagai mcm setengah org lain.. maklumlah budget dah lari..heheh.. yelah, nak masuk umah ni kami wat renovation skt ngan extend dapur, kitchen cabinet dan cat interior.. ngan kos lori etc lagi.. beli perabot tambahan lagi.. tambah2 that time baru dapat baby kan.. so, postponed dulu la house warming ni..
So, bincang2 lepas raya wat la makan2 sikit utk kengkawan dan sedara... walaupun agak lewat, tapi takpelah. janji wat kan.. cukup la utk menutup mulut org2 yg banyak bertanya pasal ni.. even keadaan aku that time agak kurang mengizinkan (kena morning sickness teruk), aku tetap gagahkan diri utk arrange majlis kecik ni.. dengan pertolongan kakak aku, maka semua hidangan dapat disiapkan on time... Alhamdulillah.. Allah beri aku kekuatan utk masak dan melayan tetamu yg datang.. tapi lepas semua selesai aku terus lembik..
Ok, kronologi jamuan ni:
Majlis kecik ni berlangsung pada 03/10/2010, masih dalam bulan syawal.. nk ckp open house pun malu coz majlisnye kecik jer.. makanan pun ala kadar jer.. Pada siangnya aku and hubby angkut Qaleesya ke pasar borong Meru beli barang2 utk dimasak.. dlm kul 11pagi balik umah dulu coz dah janji ngan tukang kebun yg dtg nk potong rumput dan bersihkan laman.. lepas zohor kuar lagi cari barang yg belum cukup. So petang tu dalam kul 5, aku dh start prepare barang utk dimasak pada malamnya.. Menu utama Mee kari.. malam tu kakak aku datang tolong aku wat kuah kari.. so, aku pun mula la mengupas bawang, basuh ayam.. bebola ikan.. prepare sume bahan.. so that nanti takde la kelam kabut..
Malamnyer dalam kul 10.00 kakak and abang ipar aku pun sampai.. (diaorang dtg lewat coz gi open house umah jiran diaroang dulu), maka aku dan akak pun ketung ketang kat dapur masak.. Qaleesya lak asyik meragam je malam tu.. asyik nak berdukung jer.. itu tambah melambatkan keje aku.. so, pendek citer kitaorang settle masak dah kat kul 2pg.. thanks to akak coz sanggup susah payah tolong aku.. huhu terharu..
Lepas siap masak, akak aku pun dah balik, bermula tugas aku mengemas rumah lak.. kemas sana sini.. mop sana sini.. tung tang tung tang.. tgk jam dah kul 5pg.. penatnyer Tuhan jer yg tahu... lepas tu mandi and solat.. aku terus dummm atas katil.. bangun kul 8.30pg baru nk celur mee, tauge, dan potong sume bahan masuk kat bekas.. kul 10 Qaleesya bangun, tangkap dia gi mandi and siapkan dia.. then aku sambung balik siapkan dan atur barang makanan kat meja.. susun sume pinggan dan cawan.. hubby aku dh gi amik sate dan beli ais batu.. Bila hubby balik, pas tugas wat air and jaga Qaleesya kat dia.. then aku lak mandi.. elok2 jer aku siap, tetamu pertama dah datang.. jiran sebelah rumah, Mr. Sandren and family.. bagus jiran aku ni.. even bangsa lain tapi sgt prihatin.. layan2 dia. .then pakcik aku lak sampai.. lepas pakcik aku makan, dia tolong hubby aku bakar otak2.. Alhamdulillah, Allah utuskan seseorang tolong kami.. maklumla, kami berdua je nk wat sume.. then lepas tu baru la sepupu aku sampai.. and kengkawan yg lain.. jom jengok sikit keadaan on that day..

antara juadah yg disediakan.. kek pisang beli jer.. mee kari wat sendiri ngan bantuan kakak aku.. makaroni bakar tu pun wat sendiri.. bakar pukul 2 pg.. huhu..


sate dan kuih2 raya.. kuih raya tu buat satu jenis jer.. yg lain main tunjuk...

sikit buah-buahan..


Kerusi meja yg telah dibooking dan disusun oleh suamiku.. sewa kat operator kantin di ofis.. agak murah gak..5 buah meja dan 20 kerusi cuma RM40.00


Sejuk mata tgk rumput yg telah dipotong ni... laman kecik jer.. huhu


Permandangan dalam rumah.. abaikan buku dan bantal yek.. itu Qaleesya nyer keje..


with officemate.. kak ita.. thanks coz sudi datang..


ni lah kakak aku yg sudi tolong adik dia masak ni.. dia byk tolong aku masa majlis berlangsung.. thanks kak..jasamu ku kenang..

kakak aku ngan jiran sebelah umahku.. mila and anaknyer rayyan.. mila ni baik sgt.. sape kata kejiranan aku ni tak best.. org yg tak dok sini.. sekali lalu leh la ckp.. aku yg dok sini rasa ok sesangat.. semangat kejiranan tu ada tanpa mengira agama dan bangsa..

abang ipar aku yg amik alih tugas bakar otak2 diimport khas dari kempas (kampung halaman terchenta).. thanks abang.. susah payah tolong kitaorang


nyum.. nyum...



haa.. ni la otak2 yg telah siap dibakar.. sedap hingga menjilat jari.. ramai yg suka dan ada yg tak sempat merasa coz mendapat sambutan hangat.. takpe nanti kitaorang blk kempas u all kirim yek.. kami berniaga otak2 lak hehehe..

Antara tetamu yg hadir..


suasana di halaman..

Makchaq rajin layan Qaleesya.. sib baik dia tak meragam..

tengok.. gembiranya dia.. ramai org, ramai kawan.. ramai org nk melayan dia gak..


dapat duit raya, pegang tk nak lepas..


tercopong apa tu?



husband mila yg berbaju merah tu.. rakan sembang hubby aku malam2..

antara officemates yg datang..

hubby aku yg sibuk ke sana sini menyambut kengkawan.. aku cover dalam rumah..yelah nak layan yg kat dalam rumah dan top up makanan..

haipp abg apik wat per tu?


ini ank kakak ku yg bongsu..megat apik.. dia ni susah sgt nk kuar rumah.. alhamdulillah.. ari majlis ni dia sudi dtg..


haaa ni ank kakak aku yg kedua.. kakak si apik ni.. dua puteri dalam family ku sulong... Puteri Aifaa Yusra dan Puteri Qaleesya Humaira.. (mesti you all tertanya naper mesti ada puteri dan megat kat depan nama ank2 kami... mak aku cakap, because kami adik beradik perempuan ada pangkat 'ku' kat depan nama kami, if kami kawin ngan lelaki yg takde pangkal 'ku' so anak2 kena dinamakan puteri (bagi perempuan) dan megat (bagi lelaki). ini utk mengekalkan keturunan.. tak nak hilang ditelan zaman.. ikutkan jelah.. tak salah pun..
Oklah.. panjang sgt dah ni.. harap korang tak bosan baca entry yg dah agak basi ni heheh chow!





No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)