penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, January 26, 2011

In memories - Part 1 (Akad nikah 21/11/2008)

Dah lama nk wat entry pasal majlis kawin aku dulu.. baru ni berkesempatan.. apdet skit2 dulu.. setelah bertunang 10 bulan, maka saat yg ditunggu pun tiba.. kami memilih 21/11/2008 sebagai tarikh keramat menyatukan ikatan suci ini.. majlis akad nikah berlangsung selepas asar di Masjid Padang Matsirat.. sangatla berdebar time ni, Tuhan je yg tau.. mcm2 rasa sume ada..
patutnya gambar ni aku letak kt bawah sana.. tapi terdelete lak masa upload.. so malas nk organize balik..asal boleh jelah.. ni lepas majlis akad nikah selesai.. bergambar ramai2 depan masjid.. lega...

ini saat mendebarkan.. this time my hubby ngah bersoal jawab ngan kadi.. oleh kerana kengkawan rapat yg datang cuma sorang.. thanks yatie for being there.. cuma Yatie tk blh berada di sebelah aku coz dia ada ank nk dijaga.. so, my niece yg jadi pengapit.. bolehla..

menanti dlm debaran..


"aku terima nikahnya, Ku Suhasliza bt. Ku Sulong.... "

sure dia time ni lebih berdebar dari aku..huhuhu.. (ingat senang nk pikul tanggungjawab)..maka dengan sekali lafaz maka sah la aku bergelar isteri kepada En. Hashim b. Idris.. selamat tinggal zaman bujang, kini aku bergelar isteri org.. berat ooo tanggungjawab skang...

air mata tk dapat ditahan.. laju je kuar time ni..entahla, mcm2 aku rasa.. terasa gembira coz apa yg kami hajati dah tercapai..selepas melalui pelbagai dugaan, akhirnya kami bersatu jua.. terasa sedih juga coz lepas ni tanggungjawab menjaga aku bukan lagi ditangan mak dan ayah.. im no more 'adik manja abang'.. kini suami yg akan bertanggungjawab ke atas diriku, sepenuhnya...

syukur ke hadrat Allah.. dimudahkan proses ijab dan qabul ini..

baru nampak muka dah tenang skit...

ibu mertua, makcik2 sebelah lelaki..

mengaminkan doa.. moga perkahwinan kami akan berkekalan hingga akhir hayat..

suami ku membaca taklik.. berjanji dengan nama Allah....

dah ok skit debaran tu..

now I am Pn. Ku Suhasliza... yehaaa!!!! kawin juga aku akhirnya.. ingatkan membujang sampai mati ekekekek..

ciuman dari suami selepas upacara batal air sembahyang...

mohon berkat dari suami.. suka laki aku yek..

tanda ikatan suci..diri ini sudah dimiliki..

pemberian maskahwin.. hadiah ikhlas dari suami buat si isteri.. ma kacih yang..

pemberian ku buat suami tercinta.. dirimu kini milikku..... jgn nk pandang pempuan lain yek.. hahahah

close up skit..

mcm pinang dibelah dua tak?? or pinang dibelah kapak?? ehehhe..

sesi mohon restu dari ibu mertuaku.. ramai mata yg memandang rupanya.. ekekek...

jom kita balik umah.. lapar..


tersengih tgk surat nikah kami...

bersama barang hantaran kedua belah pihak..

skang sudah boleh senyum aaaa

kenangan abadi..

cincin pengikat janji..
Aku sentiasa mohon moga ikatan suci ini diberkati Allah dan kekal hingga ke akhir hayat.. insyaallah... amin..



































Friday, January 21, 2011

-My 2nd Little Angel (23 weeks)

Last Sunday (16/01/2011) aku ada appointment detail scan kat Hospital Umra, Section 13. Saat yg dinantikan coz aku mmg teringin sgt nk tau jantina baby kami ni.. dlm hati ni dok rasa baby boy, that's why set tido baby aku tempah takde warna gegirl ni.. baju yg aku beli sehari sebelum check up tu pun mempunyai warna2 baby boy.. gigih mengharapkan ank lelaki la pulak this time. Alhamdulillah, masa detail scan tgk otak baby, buah pinggang, hati, jantung, organ tangan dan kaki sume ok dan sempurna sifat.. doctor ada tgk gak bibir baby pun alhamdulillah ok.. Syukur pada Allah.. air ketuban dan tumbesaran baby pun sejajar ngan usia kandungan. At least baby takde la hadapi problem mcm Qaleesya dulu.. masa scan baby ni malu2 nk tunjuk muka kat ibu and abah sama kakak Qaleesya.. so, dpt capture gambar muka dari sisi jer.. tu pun tk jelas sgt.. but okla.. kami terima ngan redha.. maybe dia nk wat surprise kt abah ngan ibu nanti.. cuma bila tgk jantina.. doctor ckp mungkin gegirl coz tk nampak ciri2 'anu' lelaki pun.. huk huk huk... berkecai harapan ibu.. apapun tetap bersyukur, ini anugerah Allah.. lelaki ke perempuan tetap anak kami dan kami gembira nk menyambutnya kedunia.. takde kurang skt pun kasih sayang kami pada baby ni.. Allah lebih mengetahui, ada hikmahnya diberi aku sorang lagi ank perempuan..
Balik dari check up maka gigih la cari nama ank perempuan.. yelah sebelum ni aku prepare sume nama ank lelaki jer.. alhamdulillah dah ada dua nama yg kami berkenan setakat ni.. maksud pun ok.. cuma lum leh wat decision which one to choose.. excited nk dapat baby baru ni.. so ni la gambar ank yg kukandungkan, sedang membesar dlm rahimku.. ibu sayang awk.. tk sabar ibu nk tunggu awk lahir, nk peluk awk, nk cium awk.. moga sihat kt dalam ye sayang...
dia tengah menyilang kaki.. can see her eyes..
ni dia ngah mengerekot.. don't want to show her face.. ank dara ibu ni malu2 yek...

kaki dia..

inilah tandanya dia adalah baby girl..

mancung tk hidung saya???

mcm dlm pelukan kan.. tk sabar nk peluk dia..
To my 2nd little angel.. entry ni khas utk ank ibu.. moga one day leh tgk entry ni.. mcm ni la awk kt dlm rahim ibu... love u... muah muah muah...





Thursday, January 13, 2011

Jln2 hujung Minggu.. ekeke (edisi perabih duit)

Last Saturday hubby aku ckp yg ari ahad tkkan gi mana yer.. kita dok umah jer.. diulangi kita dok umah jer..aku ok jer, dok umah pun tk kisah. Leh rehat2.. kemas apa yg patut.. So, pagi ahad tu, aku bangun cam biasa.. kemas rumah, basuh baju, wat sarapan.. yelah, pagi2 ahad ni kedai makan pun tk buka. Makanya wat sarapan sendiri, jgn harap nk beli kedai jer.. Hubby and Qaleesya masih sedap tido lagi.. lepas subuh hubby aku tido balik.. biarlah, tu je time dia nk rehat.. sekali sekala bagi la dia bangun lambat sket.. dah la Sabtu dia keje.. aku wat breakfast simple jer.. meehoon goreng singapore.. (camne leh dapat nama tu aku pun tak tau.. alaaa meehoon goreng warna putih tu kan)..
After breakfast, bermalasan2 sekejap sambil nonton tv.. hubby aku ckp.. gi la iron baju.. kita kuar jap lagi. Aiihh semalam beria ckp tk nak kuar, nk dok umah jer.. ni dia lak tetiba ckp nk kuar jalan2.. aku?? hehe tunggu green light jer.. dengan kadar pantas terus naik ats, kejutkan my princess.. kasi dia breakfast.. pastu cepat2 iron baju.. mandi dan siapkan Qaleesya, prepare barang2 dia.. then dlm kul 12 lebih kitaorang pun kuar la.. kemana?? Sunway Pyramid jer..
Sampai kt Sunway, keta dah berderet nk masuk parking.. mmg menduga kesabaran tul.. cari parking jer kat sejam.. penuh gilerr... at last dapat gak.. tu pun kat parking paling ats sekali.. berbumbungkan langit dan terik mentari.. takpelah janji dpt parking, byk songeh lak aku ni. Tempat pertama yg dituju.. Jusco la.. Motif utama nk beli thermo pot.. yelah, sabtu tu kan aku dah kena air panas kat tangan, so hubby ckp beli thermo pot elektric senang.. tk payah nk tuang air panas masuk termos lagi tuk prepare wat susu Qaleesya.. Lepas Jusco gi makan, terjah Burger King jer.. dh lama tk makan Burger King.. Gi solat then terus ke Parkson.. tak best la Parkson ni... brg tk byk pilihan, lagi best shopping kat Jusco or Sogo.. After that, we all patah balik ke Jusco.. lepas beli apa yg dihajati, dak kecik tu wat taik lak.. hehe.. Qaleesya ni kalau berjalan tak berak tak sah.. so, bergegas ke baby room, bersihkan dia.. After that naik ats balik ke bahagian electric.. hubby aku nk beli sesuatu...apa itu??
Yang pastinya barang yg dibeli adalah barang yg telah lama dia nak.. set home theater.. aku bukan minat sgt mende2 ni sume.. tapi dia nk belilah.. bukan duit aku pun. punyalah lama tunggu dia deal ngan org tu.. aku ngan Qaleesya dah bosan sgt dah.. ni la hasilnya sambil menunggu sambil melayan kerenah pricess ni..


hello abah! apa yg wat lama sgt tu.. org ngan ibu dah bosan nunggu ni.. dia ni kalau dapat remote tv ke, card case aku ni pun leh dijadikan telefon..

ni muka org bosan..

minum susu dululah.. aku pun dh tk larat nk bawa dia pusing level electric ni.. lenguh dah kaki ku.. huhu.

eh senyum lak.. good girl..


haa ni sengih besar coz ibu dia dh wat memek muka mcm2 acah dia.. dah tk peduli org keliling.. bosan siut.. lama bebenor laki aku ni belek home theater tu.. Lepas beli benda alah ni, hubby aku tangkap lak sepasang kasut utk dia.. dia ada gak offer aku, tapi aku malu2 kucing.. ekeke.. takdelah.. dh byk sgt dia beli tuk aku bulan ni.. cukup2 la, next time la pulak aku nk pow dia.. tapi dlm malu2 kucing tu aku rembat gak 4 helai baju tido tuk Qaleesya.. yelah, baju tido dia byk yg dah singkat.. tuk ank takpe kan yang... kekeke... kitaorang kuar dari Sunway Pyramid dah kul 6.30ptg.. Qaleesya pun dah tertido keletihan.. aku pun dah sakit satu badan.. huhu.. Cancel plan nk kerumah kakak aku kat area Sunway tu. Next time la makchaq yek.. Qaleesya gi sana...





Sunday, January 9, 2011

huh air panas!!!

Ini kisah sedih semalam... semalam bangun pagi lepas mandi sume, aku pun mulakan tugas mengemas rumah. Si kecik Qaleesya masih lum bangun lagi.. Aku ni jenis bila wat keje, mesti menyambil wat keje lain sama.. contoh sambil kemas umah, sambil masak air, sambil basuh baju.. 3 in 1.. baru cepat siap. So, ngah ngemas2 tu, tap.. bunyi air kt keetle dah masak.. so bergegas amik termos, masukkan air dlm termos.. (ini utk preparation nk bancuh susu Qaleesya nanti..) baru senang. bila dah tutup termos, aku angkat la termos tu nk letak kt tempat dia, sekali air termos tu keluar la.. kena tangan kiri aku.. Ya Allah.. panasnyer Tuhan jer tau.. sib baik tk terlepas termos.. dan nasib baik that time Qaleesya takde.. (dia tu suka ngekor aku kt dapur). Cepat2 aku letak tgn yg kena bawah paip air yg mengalir.. huh pedih dan panas toksah citer la.. (to be honest mmg aku menangis menahan sakit) then cepat2 call hubby bgtau (hubby aku lak ot semalam).

Pas tu call mak aku lak.. tanya nk wat camne. Mak aku suh letak ubat gigi..dah sapu ubat gigi rasa kurang sikit sakitnya.. Kul 10pg hubby aku balik jap, hantar makanan.. yelah aku tk sempat wat breakfast pun.. and mandikan Qaleesya (aku tk leh mandikan dia coz tangan sakit bila kena air). Tapi aku tk gi klinik gak. tu salah aku la..ingat letak ubat gigi dah ok.. petang tu tgk, tangan dah bengkak dan ada gelembung air.. Hubby balik keje jer, terus ajak gi klinik. Doktor ckp, patutnya aku kena datang seeloknya selepas kena.. skang ni dah susah sikit nk baik.. so skang tangan aku ni dah macam lebam merah kehitaman.. msh pedih skt2 lagi.. for sure lepas ni ada parut..hodoh la.. what to do.. dah takdir.. terima ngan redha jerlah.. huk huk huk....

Tuesday, January 4, 2011

~ Bershopping seorang Diri... ~

Hari ni 4/1/2011.. wah dah masuk tahun baru.. aku mmg amik cuti coz aku ada monthly check up and tambah pulak baby sitter Qaleesya bercuti.. so plan, lepas check up dok umah lepak ngan Qaleesya la.. tapi lain lak jadinya.. semalam my hubby suggest antar Qaleesya gi Taska/Nursery coz aku nk gi check up payah kalau bawa dia.. so, kitaorang decide antar kat nursery area umah ni, kat fasa Casa Nova. Oklah, daycare dia amik sehari RM30. Kitaorang antar 2 ari.. today and tomorrom. Khamis dah boleh antar balik ke umah baby sitter lama. Semalam bawa Qaleesya melawat nursery tu, mak bapak dia pun nk tgk gak keadaan dlm nursery. Camne diaorang jaga anak2 kat situ.. schedule dia.. so far kitaorang berpuas ati.. Qaleesya pun nampak ok. Masuk je dah lari sana sini.. main itu ini. Sampai nk balik pun tak nak.
Alkisahnya, pagi tadi seawal 6.30 pagi dah kuar rumah. First antar Qaleesya ke nursery dulu, then antar hubby gi keje then baru aku patah balik ke area klang utk gi klinik kesihatan utk check up. Alhamdulillah, sume berjalan lancar. Kul 7.35, aku dah sampai ke Klinik Kesihatan Batu Belah. Org pun lum ramai lagi, dapat no. 8. Dlm kul 8.30 aku dah habis check up.. then gi beli bekfast dulu.. balik umah, makan, amik bil2 gi pejabat pos kat Tesco Setia Alam. Settle sume proses pembayaran jam 9.15 then zassss ke Jusco Bukit Raja.. nak wat per? apaa lagi shoppping laaaaa!!!!

Ni pun bukan plan gak, kekdahnya pagi tadi ngadu ngan hubby yg baju pegnent aku tk byk choice.. konon2 ckp la dah takde baju nk pakai.. padahal ada je baju masa pegnent kan Qaleesya dulu.. tapi ngada.. so, en. suami pun ngan murah hati memberi wang utk aku membeli baju baru..kikiki.. best!!! Itu la sebab ke Jusco.. cari baju baru. Sampai Jusco dlm kul 10pg.. apa tk cepat, Jusco dekat ngan umah jer.. so, best giler shopping time org tk ramai ni.. jelajah tempat baju baby dulu.. tgk kasut, tgk baju baby.. berangan baju mana nk beli for my new born little angle.. then baru ke tempat maternity.. kat sini lama.. dekat 2 jam aku memilih baju.. sib baik hubby tk ikut.. kalau tak mesti bosan giler.. ekekekek... pempuan mcm tula...tapi mmg janggal giler shopping tanpa hubby.. dah 2 tahun biasa ke shopping complex ngan dia.. takde dia cam tak best la pulak. kalau masa bujang dulu.. dari pagi sampai petang pun ok.. dah kawin ni.. 2 jam pun rasa dah lama..

Dah bayar sume, tgk jam dah 12 lbh.. harus ke nursery Qaleesya, nk bayar duit utk ari ni ngan esok. Terus bayar parking then zasss balik ke bukit raja. Gi nursery, aku tk masuk pun.. ati teringin nk intai ank dara aku tu.. tapi bila kakak tu ckp Qaleesya baru bangun tido.. dan yg lain baru nk tido. aku malas nk kacau la... Kakak nursery ckp dia ok.. so far boleh bawa diri, main2 ngan kengkawan.. tk nangis.. ati dah sedap sikit. Anak ok jer, aku yg risau lebih..then lepas bayar terus balik rumah.. bosan gak dok kat umah takde Qaleesya ni.. sunyi rasanya... miss her so much... tak sabar nk tunggu kul 5 nk amik dia.