penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, February 23, 2011

One night stay @ Concorde

Salam semua.. entry agak basi skt la.. skang ni mmg tk sempat la nk update blog cepat2.. anyway, aku ada mention dlm entry yg lepas aku dapat 2 days 1 night stay @ Concorde Shah Alam kan.. so, we decide, gi tido sana masa malam maulidur rasul tu.. gambar lobby concorde tak yah amik la.. ramai yg dah tau camne kan.. so far, service mmg best.. bilik ok for me.. just tk best coz takde paip air kat toilet.. huhu.. nk 'membuang' pun tk selesa..

lepas check-in, rehat jap kat bilik.. solat dulu baru kuar lagi..

suka si kenit ni..

tv kecik jer.. oh yer no bilik 1019.. maknanya bilik kami kt tingkat 10..

bilik air..

jamban yg takde pili air nak cebok.. ceh tk best tang ni..

bath tub.. takde masa nk berendam pun..

dua beranak ni menonton tv.. qaleesya suka sgt cermin besar ni.. asyik bergaya dpn cermin jelah dia..


ni pagi sebelum check out.. after balik breakfast.. so far, makanan kat Concorde ni mmg marvellous.. menu for breakfast jer byk giler.. siap ada japanese food.. gila ko!.. dari pastry.. salad, dessert, pelbagai bubur.. roti canai, wafer, kuih muih melayu, daging panggang, variety of noodles, roti bla bla bla.. tak tersebut aku.. dan tak kuasa nk snap..sorry yek.. aku segan la.. lagipun, sibuk makan jer.. ekekke.. pas breakfast bawa qaleesya main kt playground jap
suka nor la ank aku ni dpt main kt playground.. dia sorang jer..sume nk ditrynyer..

pas breakfast, lepak2 jap.. iron baju.. apa yg aku suka kt Concorde ni.. iron and iron board mmg dah tersedia kt setiap bilik.. senang.. tk payah nk request kat room service.

Qaleesya ngah tgk view dari tingkat 10..

amboi sukanya dia..

minum susu dulu..

Masjid Shah Alam.. snap dari tingkap bilik..

ok.. dah siap nk check out.. si kenit ni dok layan kartun..

apsal muka sembab ni yang oii?? ok babai Concorde.. we have a nice stay here..














Friday, February 18, 2011

Akhirnya ia milikku!!!

Inilah barang yg kuidamkan semenjak melahirkan Qaleesya lagi.. but that time lum ada rezeki dan aku pun dah beli breastpump manual.. so guna jelah yg manual dulu.. byk gak kengkawan yg wat testimoni guna breastpump electric Spectra 3 ni bagus.. lebih mudah, cepat dan senyap.. mmg dh niat, dapat 2nd baby nk beli breastpump ni.. dan aku bukan saja beli breastpump.. aku amik complete set.. ni kes tergoda.. tapi aku rasa berbaloi gak la.. coz sume yg ada tu berguna tuk aku dan new baby nanti..
Aku gi memborong benda ni kat sarakids TTDI Jaya.. korang yg teringin nk beli leh visit dianyer web at www.sarakids.com

ni la rupanya hasil boronganku.. paper beg dia cantik.. pening nk pilih yg mana satu.. lastly aku amik complete set electric breastpump yg berharga seperti dibawah:

ni jgn lak ada yg kata aku nk menunjuk2 lak.. ni kira long term investment la.. untuk ank2 aku dan memudahkan aku mengepam susu.. tak rugi pun invest mahal skt.. harga asal RM700 lebih. ni aku beli harga promosi RM626.. ada breastpump electric Spectra 3, 1 extra breast shield (utk dual pump), 1 shoulder bag yg boleh memuatkan pump dan cooler bag sekaligus (senang nk bawa kemana2), 1 cooler bag, 8 milk container, 3 packs of ice gel

ni la rupanya barang2 yg dibeli..

hopefully lepas ni aku dapat mengepam dgn lebih berjaya for my 2nd little angel 'baby Q'...






























Thursday, February 17, 2011

Sesungguhnya Allah itu Maha Adil!


(gambar ats ni bukan aku.. cilok dari google)
Jgn heran lak naper aku letak gambar org nangis ni.. actually mcm ni la rasa ati aku.. aku ni mmg tegas orgnya.. nampak kasar.. tapi dlm ati ada taman.. aku nk luahkan rasa hati sikit ttg manusia yg perasan bagus.. (or mungkin rasa marah/kecewa whatever.. yg sewaktu dengannya..)
Ada makhluk di sekitar aku ni yg perasan sgt bagus.. dia yg paling cantik, dia yg paling kaya, dia yg paling solid molid.. dia yg paling bagus wat keje.. always say that she can do anything.. sampai menyibuk hal department org.. even she's only an assistant in one department! Baru2 ni.. dapat promotion la to officer.. wah.. gahnya.. lum dapat confirmation letter lagi, sume dah ditukarnya.. workstation, name card.. bla.. bla.. bla..
To be honest la kan, aku sikit pun tk jeles dgn apa yg dia ada.. coz for me, Allah telah berikan yg terbaik utk aku.. aku cukup bersyukur.. tapi aku tk suka nk jaja citer apa benda 'dalaman' yg en somi belikan, camne aku tido ngan en. somi.. (hal2 dalaman cam tu tk yah la nk citer kat org kan.. hal dlm kelambu). tapi si dia yg sorang ni sume nk citer.. aku pelik, banggakah citer hal dlm kain pada org??? Org lain pun ada suami, tapi perlukah citer sume tu pada org?? sifat bongkak dia tu yg wat aku makin kurang beramah mesra ngan dia..aku bosan.. aku muak ngan citer2 dia.. sedikit demi sedikit aku mula jauhkan diri dari dia.. ckp pun benda yg penting jer..
Yang paling wat aku makin bosan ngan dia coz dia selalu rasa dia yg betul, tk nak terima kritikan org, langsung tk hormat privacy org sekeliling.. should I respect this kind of person?? k.. dh melalut panjang lak.. yang aku sedih bukan apa.. masa aku awal2 pregnant ari tu.. mmg aku moody skt.. byk tul dugaan keje yg wat aku naik darah.. tambah lak aku bleeding dan mmg badan rasa tak sihat jer.. selalu amik mc.. muka pun mmg sembab.. mata merah jer.. then dia yg terlebih rajin ni sibuk wat some of my work tanpa aku suruh.. pas tu wat status kat FB yg dia sgt bz.. pas tu kena wat keje2 aku lak.. hallo miss! aku suruh ke ko wat keje2 aku tu? I can handle it by myself.. yg ko terhegeh2 gatal tangan nk wat keje aku tu naper?? pastu wat status kt FB mcm tu.. apa yg cuba ko tonjolkan?? pastu komen lak kat org lain yg aku ni emo.. org lain pun pregnant tapi tk mcm aku.. takpe, aku terima dengan redha umpatan ko tu.. Sesungguhnya Allah tu Maha Adil..
dan akhirnya setelah menanti beberapa tahun, dia ditakdirkan hamil ank kedua.. amik ko.. lembik cam kain buruk.. jap2 hilang dari workstation tido kt surau.. muka mcm tak siap jer.. tu lah, lain kali jgn ngutuk aku.. Tuhan dah bayar cash.. tak lama lepas ko kutuk, terus ko kena.. tapi ada ke aku nyibuk nk siapkan keje ko then komen kat FB yg aku bz nyiapkan keje ko.. takde coz aku bukan mcm ko! aku bukan nk suka la ko jadi mcm tu.. tapi that is a good lesson for you.. next time jaga mulut tu.. Doa aku, moga ko dapat petunjuk dan jagalah kandungan tu baik2.. moga anak tu nanti tak ikut peel ko.. amin...

Friday, February 11, 2011

Bestnyer nk cuti..

Aku mmg suka ari jumaat. Pertama coz rehat tengahari lebih lama dari hari biasa, kedua waktu balik lebih awal 45 minit dari biasa dan ketiga coz esoknyer cuti!!! Oleh kerana ari Selasa depan Maulidur Rasul, so company cuti makanya aku and hubby pun amik cuti on Monday tu.. we all nak gi spend time kt Concorde Hotel.. ala.. bukan jauh pun.. Concorde Shah Alam tu jer.. dapat free 1 night stay kat Concorde.. ni pun dapat masa lucky draw staff day tahun lepas..
Cuti ni aktiviti aku agak penuh gak la..bermula dengan>>>>>>
SABTU
9.30 pagi
Tukang potong rumput akan datang ptg rumput kt laman kecil dpn umah aku tu.. ni potong rumput sekali ngan membersihkan laman sume.. cuma RM15. Aku mmg puas ati ngan keje dia.. kemas dan bersih..
11.00 pagi
Tukang wat grill akan dtg ukur kawasan (chewah! cam besar sgt la..) Actually we all decide nk pasang grill kt ruang belakang umah tu.. so that aku boleh transfer washing machine aku kesitu.. sebelum ni aku letak washing machine kat bilik air bawah.. tapi oleh kerana tak lama lagi aku nk bersalin dan akan duduk kt bawah.. bilik air tu akan digunakan utk mandi manda.. makanya washing machine itu perlu di'transfer' ke belakang..
Selain dari tu, kawan aku akan datang antar kek karamel dan karipap yg aku tempah.. tgk kek nya cam sedap.. takpelah try dulu.. kalau sedap lain kali leh order lagi.. harga pun berpatutan.. lagi pulak, parents in law and kakak ipar nk datang sok.. leh la jamu diaorang..
2.00 ptg
Contractor akan datang pasang aircond tuk master bedroom.. tak kose lagi berpanas malam2 lagi2 skang ni musim panas.. this is one of my wishlist.. alhamdulillah termakbul gak.. syukur pada Allah murahkan rezeki kami.. dalam masa yg sama gak, satu lagi contractor yg akan dtg ukur kawasan nk wat grill.. saja jer aku cari byk contractor.. mana2 quotation yg bagus aku amik.. tk salah kan??
5.00 ptg
Nak jumpa ratu jamu ekekek.. actually aku ada order online ngan kakak ni.. nama dia kak roha.. aku order set bersalin NR dan myk baby Amway.. preparation time bersalin nanti.. masa 1st baby dulu tk sempat prepare betul2.. this time nak wat persiapan awal.. awl sgt ke? kandungan aku dh nk masuk 7 bulan pun.. oh ya! aku dapat harga promosi tuk set bersalin ni.. harga asal RM365, aku dapat RM290. ok la tu kan? jimat byk tu.. even order online tapi aku prefer bayar cash..so sok nk gi amik kt giant shah alam..
8.30 mlm
Nak gi kenduri kawin cousin sebelah hubby aku kat wisma sejarah, KL..
AHAD
We all plan nk bawa parents in law ngan kakak ipar ke ke sg. congkak.. berkelah!! yehaa.. bestnyer.. hopefully tk ujan la that day.. kalau tak berbabeque kat depan umah jelah..
ISNIN
Pagi
Nak menyelesaikan segala bill IWK dan cukai tanah..
2.00pm
Check in at Concorde Hotel
SELASA
12.00pm
Check out from Concorde Hotel
2.00pm
Check up at Umra Specialist..
Tu jelah plan setakat ni.. tak tau la kalau ada perubahan.. nanti aku update balik.. alhamdulillah.. skang ni hujan sgt lebat kat luar.. balik keje ni nk ke kedai perabot dan beli barang2 basah.. till next entry.. assalamualaikum...
P/s: sorry takde gambar diselitkan disini coz aku malas nk mengupload.. jgn marah k..

Tuesday, February 8, 2011

Qaleesya's fun zone!!

Salam sume!!.. wah baru dpt nk hapdet blog coz last week balik kg.. cina raya, aku pun tumpang sekaki.. kata cuti panjang.. apa barang dok umah jer.. ni nk hapdet apa yg kitaorang dah wat for Qaleesya.. one of my wishlist tuk tahun ni.. tercapai sudah!!
Actually.. benda ni dah rancang dari tahun lepas lagi. Tapi asyik tertangguh jer.. so, semalam balik dari kg sampai sini dlm kul 1.30ptg.. we all decide gi Sunway Pyramid tuk beli mat for Qaleesya's room.. patutnya bilik ni dikhaskan tuk anak lelaki (kalau ada la.. sebab tu cat color biru).. blk Qaleesya actually color pink.. tapi kitaorang dah jadikan bilik tu bilik tetamu coz lebih besar dari bilik biru ni.. lagi pulak, Qaleesya bukan tido kt bilik tu pun..
asalnya bilik ni cam gini.. ada satu katil bujang..sesapa datang leh la tido kt bilik ni.. tapi oleh kerana kitaorang laki bini dah start nk ajar Qaleesya tido sendiri, so katil ni kitaorang move to master bedroom.. letak sebelah katil kami.. so, Qaleesya tido kt katil ni.. nk letak dia sensorang kt bilik ni, mau ada yg melalak or tk tido malam..

skang beginilah jadinya.. projek ibu and abah tuk si kenit ni..

sukanya dia.. bila bangun tido jer tgk bilik dah jadi camni.. very excited!!

dah mcm nursery dah bilik ni.. nanti ibu tambah mainan lagi k...


gembiranya kami bila tgk Qaleesya suka..

Qaleesya paling suka tgk gambar tupai kat poster tu.. ekkekek...

sekotak tu mainan dia.. ada yg kami beli, tapi byk yg makngah dia kasi..

leka bermain.. nak sepah pun kt dalam bilik ni jer.. lepas main kemas yek..

skang main sorang2.. nanti main ngan adik lak.. jgn gaduh2 tau..

Moga Qaleesya gembira dengan adanya bilik mainan sendiri.. nanti ibu and abah upgrade lagi apa yg patut yek.. doakan ibu and abah murah rezeki tau.. ada lagi wishlist yg belum tertunai.. insyaallah.. coming soon..













Wednesday, February 2, 2011

In memories - Part 2 (Majlis resepsi - 22/11/2008)

Ni aku nk sambung citer majlis perkahwinan aku 2 tahun yg lepas.. dan entry ni mengandungi gambar yg byk..hope takde yg muntah ijau la tgk gambar2 aku ni.. so, pada hari Ahad bersamaan 22/11/2008 telah diadakan majlis resepsi di rumah aku.. (takde wat dewan2 bagai).. kul 11.30 aku dah bertolak ke kedai mak andam untuk bersolek.. paling kelakar lepas solek jumpa my hubby kt situ..ala.. tk surprise lagi la.. dia dah tgk aku.. chet!!
Majlis persandingan bermula kul 2.00ptg.. masa aku kt kedai andam tu kakak aku asik col je bila nk balik coz kengkawan dan jemputan sibuk tanya mana pengantin.. nk make up pun tk senang la dia ni.. whatever it is.. sume berjalan seperti yg dirancang.. sampai je aku kat umah..jemputan dah ramai.. ceh malu giler nk jalan masuk umah coz sume mata kat aku.. terpaksa la tabahkan ati..jalan berhati2 agr tk jatuh.. mcm public figure lak aku ni..ekekekek.. (perasan!)
Yg paling best coz most of my frenz masa skolah dulu datang.. rasa cam nk jerit lak..yelah lama tk jumpa diaorang.. mcm reunion.. terharu sungguh! walaupun majlis kawin ni boleh wat aku hampir gila coz sume nk arrange sendiri.. dari ke makanan ke khemah ke pakaian ke hantaran.. tapi alhamdulillah, aku dapat mengharungi sumenya.. at least aku ada pengalaman uruskan majlis perkahwinan berbanding org lain.. dan yg paling aku bangga, majlis kahwin aku ni sume guna duit titik peluh aku sendiri.. duit yg aku kumpul dari mula keje.. berbelas ribu gak habis walau majlis takde la besar mana..mak bapak aku, mahupun keluarga aku tk kuar satu sen pun.. aku syukur tk bebankan diaorang.. aku gak bersyukur coz ada org kg dan sedara mara yg sponsor beras la, gula la, minyak la, nasi minyak la.. dan macam2 lagi.. jasa kalian hanya Allah yg dapat membalasnya..murah rezeki aku time aku dulu..
okla..moh kita layanz gambar2 yg ado.. color tema tuk majlis kawin aku semestinya la biru.. i like!!
pengantin dah tiba!! nk tau citer.. time pengantin lelaki sampai aku ngan syok borak2 ngan member masa skolah yg dah lama tk jumpa..skali org panggil "anak dara cepat turun, pengantin lelaki dah sampai.." aku punya panik sampai lupa nk amik bunga tangan kat bilik.. tu la dlm gambar ni aku melenggang kankung jer.. tanpa pegang bunga.. ralat skit la.. tapi benda dah lepas.. anak aku sok, aku make sure benda ni tk jadi..huhu.. sampaikan dah sambut laki pun lupa nk salam dulu..

inilah singgahsana kami pada ari tersebut.. simple tapi aku suka..

heheh.. tak sangka aku berpeluang dok ats pelamin.. bukan tumpang org nyer wedding.. but on my wedding day!! rasa mcm artis bila sume kamera terarah kepada kami..lip lap kena flash..wah..segan ado, teruja pun ado.. tak tau mana kamera nk tgk dah.. mulut pun dah naik lengoh.. dok senyum jer..

with both parents.. my parents and parents in law.. love them soo much.. tanpa restu diaorang, kami tkkan berada disini..



with my hubby's family..


family yatie..my best fren from KL.. terharu sgt diaorang sanggup datang jauh2 demi majlis kawin aku.. (to yatie and family, kakku minta maaf bebanyak tak dapat beri layanan yg secukupnya pada korang.. )

queen of the day!!

this is KiNg of My HeArT..

pelamin anganku.. alhamdulillah..


This is my family.. dh tk cukup quorum coz cari tk jumpa..ntah mana pegi pun tk tau..

with family abg sulung ku..

acara wajib time makan beradab.. suap jgn tk suap..

my turn.. heheh..

cake cutting.. cake simple jer.. takde bertingkat bagai..cukupla, katapun wat syarat jer.. takde tukar2 baju.. aku amik yg wajib jer.. takde pembaziran berlaku disini..

suap kek pulak


amboi u mcm sultan la yang!

husband and wife.. akhirnya..

di kamar beradu kami..

set bilik tido ni pun aku tempah.. mmg berbaloi.. package set bilik tido, langsir satu umah, hiasan cuma RM800..(kredit to kak nani..)

ikut jelah apa photographer nak.. jgn yg bukan2 sudah..

ciuman kasih tuk seorang isteri..

siyess aku ckp, time ni mmg dah penat gak dah.. tapi maintain jer..


outing photoshoot.. kalau dah kata pun kedah.. tk nampak sawah padi tak sah!

ni model majalah pengantin.. ekekkeke.. (perasan tahap gaban! blah la liza..) tapi aku suka gambar coz aku nampak kurus dan langsing hahahahah...


cak!! kelakar la time ni..



kau dan aku

dan kalau dah kata dok langkawi tu.. tak amik gambar kt pantai mmg la tak sah.. heheh.. sunset.. i like!! time ni mmg ramai org yg memandang.. apalagi pelancong asing yg berlambak2 bersidai tepi pantai.. bukan setakat photographer aku je yg amik gambar kami.. pelancong mat saleh pun ada gak tumpang sekaki snap gambar kami.. apa ko ingat aku ni model pengantin ke.. tapi cek ttp bagi pose bagus kt dia hehehe..

sweet je time ni..


merenung laut lepas..moga kasih kita kekal abadi, biarlah maut saja yg jadi pemisah antara kita.. I love u..