penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, March 31, 2011

Aku yg degil!!

yup.. korang leh belasah aku beramai2.. kick me! aku ni mmg spesies degil gak.. kafein mmg tk bagus tuk pregnant woman.. aku tau tu.. tapi aku tidak dapat menghalang keinginan ku tuk minum nescafe.. huwaaa!!!!


Actually aku mmg peminat kopi.. tapi bila dah ngandung and breastfeed anak.. aku mmg tk amik la.. (eleh.. nk kata tk amik langsung tipu la.. tapi maybe dua tiga bulan sekali baru teguk kopi/nescafe ni..) time ngandung ni, rasanya dah 3 kali aku teguk kafein ni.. ari ni rasa tk tahan sgt.. rasa nk minum nescafe jer.. ni yg payah bila kt pantry ofis ada nescafe.. aku ni tk tahan godaan.. (ceh, sape yg goda?? nescafe tu dok kt situ jer.. aku je yg lemah iman)

sudahnya wat gak la setengah mug.. ampunkan aku.. sorry baby.. ibu tk tahan.. ampunkan ibu yek.. huhuhu.. dh minum baru rasa nyesal.. mmg tk boleh blah!


nescafe yg telah masuk ke perutku.. tapi tk habis minum pun.. lepaskan rasa kt tekak jer.. huhu..

Wednesday, March 30, 2011

Happy birthday my dear hubby...

20/03/2011 bersamaan hari ahad adalah hari lahir suamiku yg ke 28.. Happy birthday sayang.. moga panjang umur, murah rezeki dan makin berjaya dalam hidup... tahun ni no surprise for him on his birthday.. sesungguhnya aku ni dah kekurangan tenaga dan idea nk wat surprise for him.. so, awal2 aku dh tanya, dia nk hadiah apa.. he said no present.. simpan duit tuk anak2.. so dah dia tk nak hadiah, makanya aku plan nk belanja my hubby makan2 jelah.. aku dah book kt Hotel Legend for hi tea.. coz ada sorang blogger nyer review hi tea kt sini menarik dan tertarik.. legend mmg the bomb.. hahah..

Kisahnya on the day itself.. ank aku lak demam kan.. (leh baca entry Qaleesya masuk spital tu), so dari pagi kitaorang dok belah bagi nk gi ke tak.. dah dlm kul 12 wat keputusan pegi jugala coz tgk Qaleesya pun cam ok jer.. On the way, hujan turun selebat2nyer.. then bila sampai kt kl, jalan byk tutup lak.. aku ni dah la kurang arif bab jln2 kat kl ni.. tambah lagi, jammed tk hengat.. sudahnya we all decide patah balik ke Sunway Pyramid.. tgk Qaleesya kat baby seat dah termenung jer.. cam nk tido.. popok2 skt dia terus hanyut..


Sampai kat Sunway dlm kul 2.30, yelah harung jammed ngan hujan lagi kan.. kami terus tuju ke Figs and Olive.. kitaorang pun tk pernah try lagi makanan kat sini..aku ikut jer selera birthday boy.. katapun birthday dia.. biarlah dia nk makan apa asalkan halal..

org tk ramai pun kt sini.. nk kata makanan dia tk sedap tu tak juga.. mungkin tercorot skt kot lokasinya, org tk nampak.. kalau sesape gi Sunway Pyramid, Figs and Olive ni terletak kat area Marakesh street.. (katapun makanan ala2 timur tengah gitu)

snap dari tempat duduk jer.. malas nk bangun..
entrance..


ni minuman yg kami order.. chocolate milkshake for my hubby and strawberry milk shake for me.. chocolate milkshake tu sedap.. aku nyer strawberry milkshake tawar skt la.. so cam takde rasa bila minum.. advice: tk yah order la kalau datang sini..


Suami ku yg nampak cam letih je nk habiskan makanan tu yang..

Actually Seafood Grande with olive rice ni for two person.. tapi masa order, waitress tu tk ckp lak tuk 2 org..we all tgk kt dlm menu cam skt jer.. sekali sampai haaa... tgk jelah gambar bawah tu..


hambik ko.. pinggan je dh mcm dulang.. ada 2 mangkuk nasi lagi.. seafood dia punyala byk.. terlindung dek mangkuk2 tu.. ada udang, sotong, muscle, ikan.. sumenye di grill.. sedap.. aku cilok gak laki aku nyer makanan.. tk tahan godaan beb! Regenya.. RM50.00 sepinggan/sedulang.. berbaloi la..byk giler.. sape teringin leh try.


ini aku nyer pilihan.. maghribi chiken blackpepper with olive rice.. nasi dia rasa cam nasi beriani.. serve dlm mangkuk tu.. very hot tau mangkuk tu.. jgn sesuka pegang... ayam dia ok la tuk tekak aku.. penat gak nk perabih ayam ni.. rege dlm RM25.00++ sepinggan


ni sume dah tau.. al kebab ayam.. tuk aku gak.. tp tk makan pun, sudahnya tapau jer.. dh kenyang.. tamak nau order mcm2..


ni hubby aku punya.. lamb chop kot.. tk ingat dah aku apa ke nama menunya.. ni pun hubby aku makan skt jer coz dh kenyang makan seafood tadi tu.. mesti waitress tu gelakkan kitaorang.. order makanan cam tk makan sebulan.. ini regenya.. RM30.00++ kot.. aku tk ingat dah..


birthday boy yg enjoy with his food.. sudahnya tapau gak kambing tu.. fish chip tuk Qaleesya langsung tk dijamahnya.. sudahnya we all gak yg tolong makan sorang sikit.. tu pun tapau gak.. ish2.. membazir jer..


Oklah, tu jer citer sempena birthday hubby aku.. balik dari Sunway ni terus ke hospital.. ank sudah demam, ibu ngan abah lagi mau celebrate ke?? huhu..

Friday, March 25, 2011

Qaleesya masuk hospital..huhu

Salam sume.. alhamdulillah, semasa entry ni ditulis Qaleesya dah kuar dari hospital. Bagi kengkawan kt FB maybe dah tau yg my princes kena admitted kt hospital. Meh la aku citer skt pengalaman yg kalau boleh aku tk nak hadapi lagi.. Qaleesya start cirit birit pada hari jumaat 18/3 tu.. jumaat malam tu 6 kali dia cirit birit.. pagi sabtu tu rasa badan dia dah panas.. membahang jer.. so kitaorang decide bawa dia ke klinik. After check up, suhu badan Qaleesya 39 darjah celcius (betul ke aku guna darjah celcius tu?). Dapat ubat, petang tu kasi ubat.. badan tk la membahang sgt dah.. tapi lepas 3 jam panas balik, bagi ubat lagi.. aku lap gak badan dia ngan air agar suhu turun.. malam tu dia nampak cam ok. So we all lega la skt.. plannyer hari ahad tu nk celebrate birthday hubby kat Legend Hotel.. pagi ahad tu bangun jer terus cek badan dia.. dah panas balik.. aduhai.. demam ni tk kebah2 nampaknya.. tapi tk risau sgt coz Qaleesya still cergas. We all tk jadi gi Legend Hotel coz jalan byk tutup kat KL, sudahnya ke Sunway Pyramid.. masa dalam keta tu tgk dia dah letih semacam.. asyik tido jer.. senyap jer.. tk aktif mcm biasa.. aku dh mula risau. Tapi still teruskan perjalanan gak.. plan nk gi makan jer..


Masa ngah makan, dia dah merengek2.. tk nak makan, tk nak minum.. susu pun tk nak. dah la dari pagi dia tk jamah apa2 pun.. sume tk nak. Qaleesya dah start lembik.. lepas makan dan solat, we all terus bawa dia ke Salam Medical Centre.. badan dia panas sgt.. bila doktor cek jer.. suhu dah cecah 41 darjah celcius.. mak aii tingginya.. terus kena admit.. apa lagi dia tk nk makan dan minum.. dah lembik.. aku redha jelah.. balik umah pun bukan leh wat per.. baik dok hospital.

Tapi kat Salam Specialist Hospital ni, maklumla ahad.. pekerja tk cukup, tunggu dua jam lum leh masuk wad. Sudahnya we all minta balik dulu, ngemas barang apa yg patut baru datang balik. Kul 9 mlm datang baru Qaleesya dipanggil tuk masuk air then tunggu jap baru dapat wad..

ni masa dia dah dimasukkan air.. sementara nk dapat wad, tunggu dulu kt wad sementara.. abah ngan pujuk Qaleesya.. cian dia. skt kan kena cucuk tu.. melalak sakan.. my poor baby.. huhu..
ni dah ditransfer ke wad.. mood baru nk ok.. bengkak mata dia nangis.. cian ank ibu.
mood dah ok skit kasi dia main toiletries yg disediakan oleh pihak hospital.. leka la jap
ni masa second day.. nebulizer every 4 hours.. tak sanggup aku tgk dia melalak bila nk wat neb tu..
asyik nangis jer dok spital. yelah org sakit.. mood pun tk bagus.. silap skt nangis.. mata sampai dah bengkak2.. dah tu tk tido lak.. maybe dia tk selesa berubah tempat dan tangan berwayar..
neb lagi.. dia dah pasrah dah this time..
abah yg setia dan sedia membantu.. really appreciate what you have done.. I love my hubby so much laa...
neb sambil nonton tv..
ni di pagi hari.. ari yg dah boleh nk balik ni.. dia dah nampak sihat.. dok relax nk nonton tv..
tk reti dok diam kalau dah sihat.
tengok apa tu sayang??
inilah katil kami bertiga menumpang tido..huhu.. ada yg musykil camne kitaorang tiga beranak leh tido kt katil ni.. jgn tk percaya.. boleh.. tapi ibu and abah kena tido ngiring jelah.. tu pun malas last baru leh tido lena.. malam sebelumnya tk boleh tido coz si kenit ni meragam jer sepanjang malam.. (ko ingat tido hotel nk tido nyenyak2 kt sini???)
kenangan last day kt spital.. bergambar sebelum abah gi keje. My hubby ari2 gi keje dari hospital.. setia meneman anak isteri setiap malam.. spital ni dh mcm rumah kedua kami..
wajah ceria abah coz ank dh boleh kuar wad.. (anak relax jer.. )
mula melasak
moga lepas ni, takdelah kena admit lagi.. serik rasa dok hospital ni.. bukan je pada anak.. tapi pada mak pak dia gak..

Friday, March 18, 2011

My gegirl yg dah semakin besar

Anakku Puteri Qaleesya Humaira dah hampir berumur 1 tahun 7 bulan skang.. makin keletah, makin lincah, makin cerdik, makin byk akal.. heheh... perkembangan Qaleesya skang dia dah mula memahami apa yg kita ckp. Pandai masukkan baju kotor dia ke bakul dia sendiri... dah pandai appreciate diri sendiri.. contohnya jika dia berjaya wat sesuatu dia akan tepuk tangan... dah pandai big hug ibu and abah.. dah pandai cium ibu and abah bila kitaorang minta cium... dan yg lagi merbahaya, pandai turun tangga.. heheh. Oh ya! dia dah pandai bagitau bila dia berak.. ekekke... salah satu perkara yg bagus..


see.. dah besar kan ank dara aku... rupa dia pun makin berbeza dari masa kecik2 dulu..
cam gelak paksa jer.. tgkla gigi bawah saya yg dua batang ni.. tk tumbuh2 gigi lain.. lambat tul..

anak ibu tersayang.. dh nk jadi kakak yek.. be good to your sister k..


nak main jer kejenya.. dah mula payah nk snap pic dia..

bersama tiger kesayangan.. kesana kemari bawa tiger ni.. tapi dia tk panggil tiger.. dia panggil 'meow'.. suka ati la Qaleesya.. janji cek bahagia no...

dah start tunjuk perasaan bila disuruh bergambar byk2 kali.. kenkadang bikin ibu dia hangin gak kekekek.. ntah apa2 la aku ni.. bila tgk anak semakin besar.. terasa cepatnya masa berlalu..one day, she will leave me.. sambung belajar, ada family sendiri.. huh.. sedihnya bila fikirkan masa tu.. sempat ke aku tgk dia ada keluarga sendiri yek??? Moga Allah panjangkan umur ku.. amin...






Tengah giler makan kek coklat.. heheh..

Untuk pengetahuan sume (kalau ada yg nk tau la..) aku skang ngah giler makan kek coklat. Entah naper sejak pregnant ni aku mmg suka coklat... kenkadang bila malas, aku beli je kek kt Secret Recipe.. tapi sometime tk memenuhi kehendak tekak ku ini.. so kekdahnya, wat la sendiri.. ni dah dua kali aku wat kek coklat. Recipe ni dicilok dari kakakku yg tersayang.. keekek.. First time wat, aku letak topping, tapi tk suka sgt la pakai topping coklat.. aku lebih suka kek coklat without topping.. lebih yummy dan memenuhi kehendak tekakku ini..hehe...
So, 2 hari MC.. bosan giler dok kat umah, makanya aku pun watla kek coklat ni.. simple dan cepat.. cuma nk tunggu dia masak je lambat skt.. oh ye tuan2 dan puan2.. kek ni tidak dibakar.. aku kukus ok.. lebih lembut dan sedap.. kalau bakar dia cam kurang enak... tapi kalau sape yg suka bakar, terpulangla.. meh la tgk sikit kek yg aku wat ni..


ok, ni rupanya sebelum dikukus.. kek ni agak cair sebelum dikukus.. tapi dah masak dia rasa lembab2 bercoklat.. sedap.. (emm puji diri sendiri lagi.. ehehhe)

taraaa... ni dah siap masak.. mengukus kek ni mengambil masa satu jam setengah yer.. nampak cam hangit kan?? tapi tk hangit.. tu penuh ngan coklat.. mengukus mana hangit.. lembut lagi..
ni setelah dipotong.. mmg best la dpt makan kek coklat seperti yg tekak aku nk..ekkeke... aku ada bawa gi ofis skt.. diaorang ckp sedap.. alhamdulillah.. ada gak bagi kat jiran sebelah rumah.. rezeki jiran2 kan.. apapun kek ni telah habis dimakan... insyaallah.. dilain masa leh wat lagi.. esk kalau rajin, nk wat japanese cheese cake lak.. kalau jadi wat, aku upload kt blog k... cau cin cau...




Thursday, March 10, 2011

Masak2.. Roti bakar berinti..

Dah lama tk update pasal my personal touch ni.. maklumla, makin sarat ni makin lak malasnyer.. ni aku wat sabtu lepas.. Roti Bakar berinti.. just tuk makan petang.. Qaleesya suka sgt makan ni.. bertambah2.. alhamdulillah.. family suka, hati pun senang..hilang penat wat kan.. resipi diambil dari FB.. lupa apa nama kakak tu.. anyway thanks ye kak.. really enjoy the food..



Check up @ Umra Specialist

Hi korang.. kandungan aku skang dh masuk 30 weeks.. jap je masa berlalu.. makanya tinggal lebih kurang sebulan lebih je lagi sebelum my baby menjengah dunia.. So, last Thursday gi routine check up kat Umra Specialist di SS13, so far my baby sihat.. berat dah 1.6kg.. air ketuban cukup just my baby that day dok sonsang.. kepala diatas, kaki dibawah.. but doctor said.. no need to worry coz dia akan pusing balik ke kedudukan normal.. hopefully mcm tu la. Aku kalau boleh nk elak kena ceaser ni.. biarlah aku bersalin normal.. senang nk bertungku dan berbengkung.. takdelah bdn aku hilang shape nanti.. ekeek...
tu jelah nk citer.. gambar baby malas nk masukkan coz yg doktor print tu tk clear sgt nampak bentuk badanya.. so letak gambar kakak dia yg ceria jer sepanjang proses menunggu dan check up.. (actually yg sentiasa aktif.. tk reti dok diam..) yeah she is my Qaleesya...


ngeeee..... sengih tk ingat..

Xtiviti pemasangan grill bermula.. dush dush..

Hari sabtu lepas, org datang pasang grill kt belakang dapur umah aku.. actually belakang tu pagar biasa jer.. so, we decide nk pasang gril coz nk letak washing machine kt situ. Alkisahnya washing machine aku tu aku letak kt bilik air tingkat bawah.. tapi memandangkan aku bakal bersalin tk lama lagi and nk dok kt tingkat bawah.. bilik air tu akan kugunakan tuk mandi manda dan yg sewaktu dengannya.. maka washing machine perlu dikeluarkan..
Kul 11.00 si tauke grill, En. Ali dah col yg dia dah ada kt belakang.. maka sesi pemasangan pun bermula dan berakhir dlm kul 4.30 petang.. lama kan.. sebenarnya pasang gril tu siap dlm kul 2 ptg.. pas tu we all minta dia wat wiring lampu kt area tu dan baiki bumbung yg bocor sekali. Kira 3 in 1 la ni..dan dia hanya caj sume tu RM800 jer.. (grill, wiring dan baiki bumbung). Berbaloi2 kan.. sape nk khidmat dia leh contact kt no. ni 016-9157408 (Ali). Hasil kerjanya pun kemas sgt.. mmg puas ati la.. daripada dok panggil ca ya nun alif wat.. baik panggil org kita.. ca ya nun alif tu caj melampau2.. sampai RM2000+++ sedangkan hasilnya sama jer.. Apapun thanks to Ali coz wat keje kemas yek.. akak mmg pueh ati..

ni dah dipasang, tapi lum siap sepenuhnya lagi.. lum pasang polycarbonite lagi kat tepi dinding tu.. lupa lak aku nk snap gambar yg sesudah siap sume.. nanti la, ada masa next entry aku letak gambar k...

pintu tuk kuar.. nk snap muka en. ali ni segan lak.. kekek.. oklah tu jer nk citer.. babai..


Safety Day @ my office

Last Friday (04/03/2011), office aku ada organize satu event Safety Campaign 2011. Event ni diadakan 2 tahun sekali dgn tujuan memberi kesedaran tentang keselamatan di tempat keje.. ada pelbagai program telah dijalankan seperti safety training yg bermula dari hari Isnin hinggalah Khamis. On the day itself ada pameran dan sesi menderma darah.. bukan dara yek.. kekeke... jom la layan gambar skit..

pentas hasil decoration hero2 OMI

antara yg mengambil bahagian tuk pameran.. Jabatan Alam Sekitar

JKKP

Jabatan Keselamatan Jalan Raya.. booth ni aku tgk sipi2 jer.. coz ada pelbagai gambar accident ngeri yg dipamerkan.. jgn kata nk tgk gambar tu, nk snap pun tk sanggup.. sgt ngeri wooo...

ceh!.. kenkonon jadi MC.. tak kose aku.. posing jap jer.

ni antara mak dara yg cuba menderma darah tapi fail.. yg bertudung hitam tu tekanan darah rendah..so kena makan dulu baru leh derma ok.. yg sebelah tu.. berat kurang.. tapi mulia ati diaorang nk derma darah kan..

aku sah2 tak leh derma darah.. kang aku ngan baby lak yg kurang darah, tk pasal2 org lak derma tuk aku.. aku saje jer jengok2..

yeah.. srikandi OMI yg baik ati menderma darahnya.. yg kt sebelah tu toksah sengih2.. tak suka la..

para pria yg suci hatinya nk menderma darah.. yg belakang tu tgk jer ke??

dah habis event ramai2 amik kesempatan bergambar kt stage.. ekekek.. aku cuma nampak kepala jer.. perut dilindungi org lain.. takdelah aku nampak gemuk sgt ekekekek.. maka event hari tu tamat pada kul 4.30 ptg dan diikuti acara makan2.. mencekik je kitaorang.. ehheh..