penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Monday, March 7, 2011

Persiapan menyambut 'orang baru..'

ekekkeeke.. harap jgn ada yg muntah ijau bila baja entry ni.. sesungguhnya keterujaan menyambut baby baru kian terasa..I'm sooo excited! Hopefully Allah mudahkan segalanya.. oh ya, maybe dah ada yg tau yg aku bakal melahirkan seorang lagi ank perempuan awal bulan 5 ni.. so, for this time aku mmg wat preparation awal.. maklumlah, masa ank pertama tk nak wat awal2.. sekali bersalin awal sebulan..amik ko.. segala bengkung, ubat dan benda2 lain sume keluarga mertua yg belikan.. aku sempat prepare breastpump ngan pakaian baby jer.. This time dah beringat.. dua bulan sebelum bersalin aku dah siap prepare sumenyer..
Ok, kita mulakan satu persatu.. mungkin gambar agk tk tersusun.. tak kisahla kan.. janji ada gambarnyer..

set selepas bersalin dari NONA ROGUY.. aku pilih set ni coz ramai yg wat testimoni ianya sgt berkesan dalam menurunkan berat badan dan mengelakkan sembelit semasa dlm pantang.. aku sudah serik ngan sembelit dlm pantang ni.. maka perlu bersedia lebih awal.. so far aku puas ati la ngan description ubat2 ni.. moga ia juga berkesan tuk aku.. masa ank pertama dulu, kakak ipar aku yg belikan.. pil jenama Lisa Formula.. okla.. this time nk yg lengkap skt.. set ni ada lulur, myk urut, teh, pil bykkan air susu.. cream tuk perut satu lagi cam cecair tuk sapu kt perut. Digunakan utk kempiskan perut dan hilangkan stretch mark.. aku pun bukan byk sgt stretch mark..
barang kegunaan baby.. basic kan..

kapas, sarung tilam.. dan mandian baby.. kat sini rasa ada membazir skt la.. actually aku dah order set baby (tilam, bantal, bantal peluk siap ngan sarung skali.. tapi bila beli katil, tilam yg aku order tu besar skt dari katil..so tk sesuwei.. last beli tilam baru with sarung baru.. but still colour ijau gak.. kalau qaleesya dulu everything in pink.. this time aku pilih kaler hijau lak.. )


antara baju tido baby.. tk beli byk pun coz baju qaleesya byk lagi yg elok.. leh guna tuk adik dia nanti.

antara baju utk siang hari.. yg ni mmg byk gak beli.. tk boleh tahan maa...

lagi....

dan lagi...

dan lagi.. heheh.. upss terlebih sudah.. tuk baju baby kali ni tak cari byk warna pink even yg bakal lahir ni baby girl.. masa Qaleesya byk beli color pink.. sekali bila dah lahir, ramai lak yg hadiahkan baju color pink.. penuh pink jer. this time biar berwarna warni skt.. (dgn harapan ada ler org hadiahkan baju pink masa dia lahir nanti ahaks!!)

barut tuk kegunaan baby..

selimut, napkin dan bath towel..

botol susu (ni tuk kegunaan masa ke rumah baby sitter nanti.. even aku bagi botol, tapi susunya sudah pasti from my breastmilk.. say no to susu formula.. ) Aku menyokong penyusuan susu ibu.. even Qaleesya dulu pun aku susukan ngan susu aku sendiri sampai umur 11 bulan lebih tanpa campur ngan susu formula.. this time azam nk susukan baby baru sampai 2 tahun.. insyaallah..

lampin pakai buang tuk ibu dan baby ekekekeek... aku bg ank aku nanti pakai drypers jer.. lantak la korang nk kata apa.. aku tau setengah org bagi lampin pakai buang yg mahal cam Huggies, Mamipoko (betul ke ejeaan tu), Pet Pet.. terpulang la kt korang.. duit korang kan.. aku yg tk mampu cam korang ni, bagi ank aku pakai lampin jenama Drypers jer.. alhamdulillah.. ank aku takde masalah.. so, watpe membazir..sudahnya buang gak kan lampin ni... lainla kalau leh wat hiasan kt dinding ahahhahah...
Oklah, nk update yg lain pun, baby cot lum pasang.. set tido baru pun masih dlm beg lagi.. malas nk punggah.. nanti dah kuarkan ada masa leh upload kt blog.. Ok lah. cau cin cau.. jgn ada yg nk ngata belakang lak.. takde niat nk menunjuk2 pun.. just for my memories.. nk menunjuk pun takde makna.. bukan barang mahal pun.. sume barang tuk golongan yg tk mampu cam aku jer..
Adios korang...












2 comments:

  1. wow..banyak tu baju sambut org baru..gud luck yee..

    ReplyDelete
  2. haha.. kak yan.. tak boleh tahan. kenkonon nk beli skt jer.. tapi bila dh kt tempat baju2 baby ni.. hilang akal tgk baju2 sume.. ekekke.. inilah jadinya.. balik umah hubby bebel membazir. tapi dah beli kan, takkan nk pulangkan balik.. (ekeke alasan)

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)