penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Monday, April 18, 2011

Choc. chip cookies for my Qaleesya

Walaupun ngah sarat, dan ikutkan ati dh malas nk wat keje.. tapi memandangkan puteriku ni dah mula ada selera makan.. suka ngan biskut.. maka sabtu lepas, ibu dia ni laratkan lah diri membakar biskut choc. chip ni for my daughter.. alaa.. biskut bodoh2 jer.. tuk budak2 makan..


ni kira first time aku wat biskut choc. chip ni.. copy resepi from one of the blogger.. kak ida.. mohon copy resepi yek..ekekke.. tapi aku wat tak la secantik kak ida wat.. katapun first time berkecimpung dlm dunia membiskut ni..tgn pun bukan berseni..sib baik ank aku tk kisah.. yg dia tau nyum nyum dap.. hilang penat ibu bila qaleesya puji apa yg ibu masak sedap.. huhu.. inilah hasilnya biskut itu..

*

*

*

biskut yg telah siap dibakar..

rupe dlmnya.. actually.. even rupa biskut ni tk la begitu menarik dan tertarik.. tapi rasanya mmg best dan marvellous.... rangup.. len kali leh wat lagi.. oklah tu jer nk citer.. babai..

Friday, April 15, 2011

Saat bersalin semakin hampir..

Minggu depan genapla 36 minggu aku mengandung.. jap je dah nk masuk 9 bulan.. ini bermakna semakin hampir tarikh untuk melahirkan.. perasaan aku mmg bercampur baur.. excited, berdebar, sedih, macam2 aku rasa.. masa melahirkan Qaleesya dulu, tk terasa sume ni.. coz Qaleesya lahir secara mengejut.. tak prepare, tak expect yg dia akan lahir awal sebulan dari tarikh yg ditetapkan... masa tu tk sempat nk fkr apa.. hanya doa dia selamat dilahirkan jer.. tk sempat nk layan perasaan pun..


But this time, lain rasanya.. maybe sebab aku tgk sume persiapan dah ready kot.. maybe sebab aku menghitung ari menanti kehadiran org baru dlm keluarga.. maybe sebab setiap ari bila tgk muka Qaleesya aku rasa sedih.. what if ajalku tiba masa melahirkan baby baru nanti.. bagaimana Qaleesya?? kehilangan ibu disaat dia baru nk kenal dunia.. adakah dia akan ingat aku bila dia besar nanti?? arghhh sedihnya.. air mata dah menitik.. sumpah! itu saja yg bermain difikiran aku skang.. anakku... aku tk sanggup nk tinggalkan dia, aku belum bersedia.. aku lum puas peluk dia, aku lum puas bersamanya.. Ya Allah.. berilah aku peluang utk membesarkan dan mendidik anak2ku.. berilah aku peluang melihat mereka membesar, berkahwin, punya anak.. berilah aku peluang itu Ya Allah..


Tapi andainya ajalku tiba saat melahirkan nanti.. satu saja pintaku Ya Allah.. selamatkan bayiku.. berilah dia peluang melihat dunia.. jadikanlah dia ank yg soleh/solehah.. taat pada perintahMu dan pada abahnya.. jadikan anak2ku anak yg berakhlak mulia, berilmu, menghormati org tua.. moga mereka tidak melupakan diriku dan jasanya abahnya..


Pada suamiku yg tercinta.. andainya umurku tidak panjang.. jaga anak2 kita baik2.. beri mereka didikan agama yg sempurna, didik mereka sebaik mungkin, beri mereka kasih sayang yg I tk sempat berikan.. if you nk beristeri lain setelah ketiadaan I.. carilah perempuan yg bukan saja boleh jadi isteri tapi juga ibu yg baik utk anak2 kita.. terima kasih utk semua kasih sayang, perhatian, kesabaran yg you limpahkan pada I.. ampunkan sume kesalahan I.. halalkan sume makan minum I..


Pada semua yg mengenali diri ini.. di kesempatan ini aku ingin memohon ampun dan maaf jika selama kita berkenalan, berkawan, bersaudara.. ada tersalah kata, tersilap bahasa, terkasar perlakuan.. sesungguhnya aku cuma insan biasa yg tk sempurna.. Maafkan diriku.. Andainya aku pergi dulu, doakan moga aku ditempatkan bersama org2 yg beriman.. halalkan segalanya..


Akhir kata.. doakan moga aku selamat melahirkan bayiku nanti dan Allah mudahkan segalanya.. huhu.. air mata tk berhenti mengalir.. hope takde yg perasan aku menangis..

Assalamualaikum..

Borang Penamaan KWSP

Salam jumaat sume.. amacam korang ari ni??? Oh ya, korang dah wat benda ni?? Borang Penamaan KWSP.. cam surat wasiat lak kan.. if kita meninggal, maka org yg kita namakan dlm borang ni la yg akan menerima wang KWSP kita tu.. dulu masa lum kawin, aku just letak my mom sorang jer sebagai penama.. skang ni bila dah kawin, rasanya perlu letak nama2 lain juga.. so ari ni, aku update la penama utk KWSP aku ni.. maklumla harta aku bukannya ada.. ni jelah yg ada termasuk simpanan sikit.. in case bersalin nanti aku meninggal ke.. takdela ralat sgt.. paling tidak, org yg aku sayang dapat merasa sorang skt peninggalan aku ni..

nilah borangnyer.. sorry gambar agak blur.. maklumla, snap guna camera hp cap ayam aku tu jer..


Ni la penama yg bakal terima duit KWSP aku if aku meninggal.. portion peratusan yg diterima berbeza yek.. yg pasti puteriku yg tersayang penerima peratusan terbanyak.. antara penerimanya adalah

*

*

*

*


Penerima pertama adalah anak sulung kesayanganku.. Puteri Qaleesya Humaira.. the big portion is for her.. ibu sangat2 menyayangi Qaleesya..


Penerima kedua adalah suamiku yg tercinta, En. Hashim b. Idris... Thanks for everything yang..


dan penerima ketiga adalah ibuku yg tersayang.. Pn. Ropiah bt. Murad.. I luv you so much mak.. jasamu tak terbalas..



Tetiba rasa sedih lak.. if ajalku telah tiba, moga mereka tk lupakan aku dan sentiasa sedekahkan Al-Fatihah untukku.. isk isk isk.. =(

Thursday, April 14, 2011

Apa nk makan malam ni??

Semenjak dua menjak ni.. suka sgt ngan makanan yg bercheese.. isnin lepas wat macaroni gratin kat umah.. emm.. yummy.. jap je satu loyang tu licin dibedal oleh aku dan hubby.. tabur lak mozarella cheese byk2 as a topping..pergh.. lazat!! sampai tk sempat nk snap gambar.. ari selasa makan pizza.. cheesy gak.. semalam jer terperangkap ngan kantonese yee mee kat Restoran Mohd Chan.. tapi tk sedap pun.. aku makan tk habis pun.. today, nk makan apa yek??? Pening memikiorkan nyer.. nk wat spagetti.. aduhai.. weekdays ni malas tul nk masak.. bukan apa, semenjak kandungan dah nk masuk 9 bulan, balik keje je dah rasa tk bermaya.. ngah dok fikir2 ni, teringat lak kat umah ada daging burger.. wat homemade burger pun sodap ni... tapi bukan aku yg wat la.. aku dh malas yg amat nk masak ni.. nk minta en hubby yg wat.. tapi roti burger takde.. kalau nk wat, blk keje kang kena la singgah kt kedai Ramly Burger, beli roti burger.. tgk burger kt bawah ni.. terliur giler...

ikhsan dari en.google..


tapi skali tgk.. gi A&W pun ok gak kan.. dh lama tk makan burger dia yg ada cendawan tu.. argghhh.. apa kes aku ni asyik ingat makan jer.. apapun, tunggu balik kang.. apa kata en.hubby, dia wat homemade burger ke, atau kitaorang singgah jer kt A&W... cepatla nk balik!!!!

Tuesday, April 12, 2011

Hari bengang!!

Hari ni aku masuk ofis lambat coz aku ada check up kt gomen clinic.. walaupun masuk keje lambat, aku ttp bangun awal.. kul 5.15 am dah bangun, wat breakfast roti telur tuk hubby and Qaleesya.. jgn tk tau.. anak dara aku tu dari kul 2.30am dah berjaga.. main tk habis2 sampai la pagi buta tu.. semenjak bagi dia makan ubt cacing tu.. selera makan dia bertambah2.. pagi2 tu makan roti berkeping2.. aku soker... alhamdulillah..



Pas hantar hubby and Qaleesya kt depan umah (ari ni hubby aku antar Qaleesya ke umah baby sitter), baru la aku bersiap2.. dlm kul 6.45 am aku dah gerak ke klinik.. awal giler padahal nk ke klinik tu amik masa tk sampai 10 minit.. sampai depan klinik pintu pagar pun lum buka.. sekali ingat nk call hubby, dah sampai ke. Buka handbang.. laaaa hp tertinggal kt umah lak.. tanpa membuang masa, pecut balik umah balik..keta parking kt luar jer.. nk cepat.. masa aku kuar, jiran sebelah pun nk kuar gi keje.. dia ngah loading ank2 dia masuk kete.. nk jadikan citer, masa aku nk reverse keta.. jiran cina depan umah aku tu baru balik dari antar ank dia gi skolah.. dia berhenti belakang keta jiran sebelah aku.. aku bukan tk nampak dia, aku nampak.. so aku reverse skt jer keta tu.. jarak antara keta aku dan dia pun jauh lagi.. skali dia hon sikit punya kuat.. ank jiran aku yg ngah nk masuk keta pun terkejut.. nk jer aku turun sound dia, tapi becoz aku dah kejar masa aku pun cuma pandang dia sambil geleng kepala dan blah.. rasa cam nk bako jer keta dia tu.. mmg takde tolak ansur langsung.. if ko rasa aku ni nk langgar ko sekalipun, ko undur la skt.. bukan nyer ada keta lain blakang keta ko tu.. mmg bangang tul la! hidup berjiran pun nk menyombong..sok2 apa2 jadi kt ko, aku wat dek jer.. lantak ko la..

Selesai check up, balik ofis.. pak guard ni pulak tk kasi aku parking kt depan ofis.. haa sekali lagi kena sound tepek ngan aku.. silap ari bulan la ko sound2 aku, dah la ati panas pg td lum reda.. ko tambah lagi.. mmg kena la.. byk lak songeh.. parking kt belakang tu dah penuh, mana lagi aku nk parking kecuali kt dpn ofis tu.. tkkan nk parking ats kepala dia lak. Mcm parking tu ada reserve by someone..

Masuk keje, officer aku lak wat hal.. lain yg aku arah, lain yg dia wat.. wat keje langsung tk guna logik akal.. takkan benda senang pun nk aku guide.. reti2 la fikir sendiri.. ditambah lagi ngan minah meroyan depan aku ni.. tak habis2 tunjuk ego dia.. one day mmg kena sound gak minah ni..

huh!!! byk tul yg aku bengang ari ni.. petang ni dah ala2 reda skt.. nampaknyer balik ni kena pi pekena pizza ke apa.. kasi kenangan hitam ni pudar diingatan.. ekekeke.. (ayat tk hengat).. apapun.. aku ni bukan jenis baran.. tapi wat keje biar guna akal.. yg tk reti guna akal ni wat aku hangin satu badan.. sape yg kenal aku, mesti tau mcm mana aku nyer perangai dan camne aku wat keje.. akhir kata dan pesanan ringkas tuk makhluk2 yg wat aku angin ari ni:

Jiran cina depan umah: hidup berjiran biarla berbudi bahasa.. ko ingat hon ko tu kuat sgt..sok2 aku pasang hon lori baru ko tau penangannyer.. hehehe..

pak guard kt ofis: siap ko mariappan.. aku blacklist ko yg dah sememangnya black tu.. lepas ni ko curi tulang, aku report kt bos ko..

to my officer: tolong wat keje guna akal.. don't expect I spoon feed you selalu k.. you blm confirm, this is the time to show that you able to handle your work.. kalau asyik melawan your superior.. alamatnyer.. aku extend ko nyer confirmation la.. elok2 6 bulan.. kita kasi 8 bulan.. amacam nak???

to minah meroyan dpn aku: as long as I masih belum bercuti, anything that related to my work.. please pass to me. be professional ok.. and don't simply instruct my officer, she is not under your supervision.. bear it in your mind.. once I meletop.. tiada maaf bgmu...

Tuesday, April 5, 2011

Setelah sekian lama.. aku mula rasa bosan!!!

Bosan, bosan, bosan!!!! Aku dah mula rasa sgt bosan, muak, menyampah.. rasa nk muntah ijau dok keje sini la!!! haaa.. ni tk boleh tahan dah ngan kerenah2 manusia2 disekiling ku ini.. ada yg mulut ckp lain, tapi perangai lain. Ada yg pandai ckp tapi tak reti wat keje. Ada yg poyos nk mampus!! telinga ni dh tk boleh tahan, mata dh tk boleh pandang, ati ni tk tau sampai bila leh sabar.. dah rasa nk meletop!!! Rasa nk sound jer sorang2 makhluk takde otak ni, sekali fikir lepas pantang ni rasa nk resign jer.. so that aku tk wat byk dosa ngan mengutuk mereka2 ni dlm ati.. i'm not perfect neither them.. but please la makhluk2 bongkak disekelilingku.. aku dah muak yg amat sgt ngan citer korang.. sorang, asyik dok citer hal pregnant dia tk habis2.. (macam dia sorang jer makhluk kt dunia ni yg pregnant), citer hal kekayaan laki dia yg jadi Assistant Manager, citer hal kebun dia, citer hal tanah2 yg bapak dia kasi, citer hal dalaman diaorang laki bini.. oiii muak la!!!! can't you stop telling others bout that! sekali dua maybe boleh tahan.. tapi kalau berulang kali buka citer yg sama, sape boleh tahan??? org lain pun ada.. tapi takdelah org nk bercerita yg tu tk habis2.. alahai fening2.. yg lagi sorang pandai ckp tapi keje tk jalan.. bila kita ckp sume dia tau.. tapi asyik hilang jer.. last minute gelabah biawak.. dh sound pun tk faham gak.. menggatal jer dia tau.. eii dah la.. lagi citer lagi tambah sakit ati.. cepat la aku cuti maternity.. at least leh rehatkan otak dan mata dari ngadap org2 mcm ni!!! letih!!!

Friday, April 1, 2011

Gift for Mom's to be...

Alkisahnya, semalam lepas keje aku gi check up kt Hospital Umra.. normal check up.. skang dah start check up setiap dua minggu.. so far perkembangan baby ok.. berat dah 2.9kg.. dan yg paling best.. baby aku dah berada pada kedudukan normal.. masa last check up, kedudukan baby songsang.. risau gak aku time tu. Aku nk bersalin normal.. kalau baby breach tentunya kena ceaser.. huhu tk sanggup.. Alhamdulillah dia pusing balik.. skang ni kepala dah kt bawah.. doktor expecting aku deliver on 07/05/2011. After check up ada surprise.. heheh tgk kt bawah tu..

Yeay!! setiap ibu yg gi check up dpt gift box ni.. Mummy's Tummy Box.. mcm2 ada kt dlm tu.. best2.. aku mmg suka benda yg free ni ekekkeke..

Paling suka dpt benda alah ni.. leh lekat kat keta..so pemandu dibelakang ku.. berhati2 yek.. Mama to be on board.. ekekkeke.. comel je benda ni.
Free vouchers..


Surat from Mom's Care..


sample pad from Poise..




susu free.. tapi aku tetap setia pada Anmum Materna.. susu lain tekak tak leh terima..


ni apa ntah.. sabun pencuci tuk lantai kot.. tk sempat nk baca abis.. ok la tu jer nk citer.. apapun aku ada register utk Happy Baby Box gak.. bila bersalin nanti, dia akan hantar hamper box for baby.. teruja!!! kalau bertuah dapat setahun free diapers from Huggies.. moga2 nasib aku baikla... ekekek.. korang doakan k..