penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, June 29, 2011

Kelahiran Puteri Qaireen Hafiyya bt. Hashim - Part 2

Ok, meh sambung citer balik.. so, on 26/04 tu after kuar dari Umra terus bergegas ke Hospital Sg. Buloh.. siap sesat bagai..ahahha.. skang aku ketawa bila teringat. But masa tu, aku moody gak ngan hubby coz dia gi ikut jalan jauh, last2 sesat.. kang senang ikut plus highway jer..jap jer sampai. Sudahnya kuar balik masuk Plus Highway, tak lama mana dah sampai.. sampai kt hospital kul 9.30pg.. huii ramai gak nk bersalin ari ni. Kat tempat menunggu bahagian bersalin tu kerusi penuh.. lepas register sume, aku kena masuk dok kt tempat menunggu. Hubby tunggu kt luar.. segala hp, handbag sume tinggal kt hubby.. payah giler nk berhubung ngan hubby aku.. tk best tul la hospital ni. Masa aku bersalin kt HSA, JB dulu.. Handphone siap leh bawa masuk sampai ke labour room.. coz kt HSA hubby tk leh masuk masa bersalin, lepas bersalinkan Qaleesya aku sendiri yg contact hubby aku kt luar bgtau dia aku dah selamat.. dapat baby girl..


Tunggu punya tunggu.. nk jumpa doktor.. nama aku kena panggil gi satu bilik.. diaorang nk wat CTG.. betul ke? ala.. yg kena baring, then ikat perut aku tuk pantau pergerakan baby tu.. lama gak aku kena coz baby aku asyik tido jer.. sampai nurse goyang2 perut aku tu.. elok jap carta tu.. then dia tido balik. Kuat tido ye nak.. ikut sape ni? Kuar dari bilik tu, jumpa doktor lak.. gedebugn gedebang tanya itu ini.. masa ni aku tk rasa sakit giler lagi.. baru sakit sikit2.. tapi dah leaking la.. then doktor suruh baring, nk tgk jalan dah buka baper cm. Lepas doktor cek, dia kata baru buka 4cm. Lambat lagi katanya.. lepas je dia 'seluk' air mentuban aku kuar lagi byk.. berjalan jer kuar.. sampai melimpah kt lantai.. diaorang suruh aku tukar baju, tukar pad sume.. that time aku lum makan lagi ni.. lepas tukar sume, doktor suruh aku gi makan dulu.. aku keluar ke ruang menunggu awam, suruh hubby aku belikan makanan..masa tu dah kul 11 lebih dah.. sementara tunggu hubby gi beli makanan tu.. mula rasa sakit makin kerap.. aku tahankan jer.. lenguh pinggang.. mmg tk selesa sgt.. dlm ati rasa berdebar dan tk sabar nk tgk baby baru.. alhamdulillah.. baik masa melahirkan Qaleesya mahupun yg kedua ni, aku tk panik.


Hubby aku balik bawa makanan mcm2.. ada sandwich, ada kuih muih, ada nasi.. tapi aku makan sandwich jer.. dah takde selera nk makan..sakit dah makin kerap.. nk bangun jalan masuk ke bahagian menunggu pesakit pun dah rasa cam tk boleh. tapi aku gagahkan gak.. jgn jadi manja sgt.. aku nk bertarung nyawa jap lagi..antara hidup dan mati.. lepas salam dan minta maaf dari hubby, aku masuk dlm balik. Bila masuk je, nurse panggil suruh baring kt katil. Terus pasang monitor kt perut tuk monitor pergerakan baby.. that time aku dah rasa sakit sangat.. bukan 5 minit sekali lagi.. dah sakit manjang je.. dah tk tahan, rasa cam baby dh nk kuar jer.. dlm hati tk putus2 baca Lailahailla anta dan berselawat.. huh.. this time rasa sakitnya lebih teruk dari Qaleesya dulu.. masa Qaleesya aku dipaksa bersalin.. yg ni rasa sakit semulajadi.. tak payah induce2.. tak tahan sangat aku panggil nurse, ckp cam baby dh nk kuar.. tapi nurse cek bukaan masih juga 4cm.. wah sampai kul baper aku nk tunggu ni.. masa kt JB dulu, 3cm dh masuk labour room.. ni dok lagi kt ruang menunggu.. carta pergerakan baby mmg dh tk elok la.. naik mencacak cam Gunung Everest.. sekali doktor pakar lalu.. dia tgk aku mmg macam teruk sgt dah..gila wei.. aku rasa mmg baby dh nk kuar sgt dah.. jenuh aku kepit coz nurse kata jgn teran nanti terkoyak byk.. dia kata lum masanya.. bengong!!! Sekali bila doktor tu tgk carta CTG tu.. terus dia jerit kt nurse yg ada suruh bawa aku masuk labour room la la tu gak.. kepala baby aku dh kat bawah, dh nk bersalin..


Yang paling aku tk puas ati, diaorang suruh aku dok kat atas wheel chair then tolak aku ke labour room.. dah la suruh aku turun katil cepat2 coz diaorang takut doktor pakar marah.. gila, sakit la.. mcm mana nk cepat.. kang aku terberanak kt sini baru korang tau.. masa dah sampai kt dpn labour room.. tk boleh masuk lak coz labour room sedang dibersihkan..Ya Allah.. byk tul dugaan.. aku time ni dah sakit gila.. sampai menggigil satu badan tahan sakit.. to be honest this time aku dah menangis teresak2.. coz dok menahan sakit dan rasa baby dh nk kuar sgt dah..


Masuk labour room kul 2.15pm.. diaorang suruh aku teran.. mmg kasar skt la bidan kt HSB ni wat.. (bidan kt HSA johor lagi berhemah). Digodek2nya kt 'bawah' tu coz buka 4cm jer kan.. tapi kepala baby dh nk kuar.. at last dengan 5 kali teran..aku berjaya melahirkan Puteri Qaireen Hafiyya pada pukul 2.46pm dengan berat 3.03kg.. Alhamdulillah.. aku dan baby selamat.. Cuma terkilan sikit hubby takde disisi masa aku melahirkan.. Nurse dah cari dia kt luar tapi that time hubby aku lak gi solat.. mmg tkde rezeki..dua2 anak dia tkde kt samping aku masa aku melahirkan.. takpelah.. (dlm ati sedih gak.. huhu). Apa yg penting aku dah selamat.. lepas bidan potong tali pusat jer, terus dia bagi kt aku.. Ya Allah..this is my baby yg kukandung selama 9 bulan 7 hari.. agak terkejut campur happy coz baby ni lebih besar berbanding Qaleesya dulu.. kulitnya merah sgt.. apalagi bila dia menangis.. (actually, aku nampak dia meluncur keluar masa aku teran tu.. ) such a nice experience.. sampai bila pun aku tk lupa. Untuk mereka diluar sana.. especially lelaki kalau la terbaca citer aku ni.. hargailah ibu anda.. mmg bukan senang nk melahirkan seorang anak.. bertarung nyawa.. (isk isk tetiba rindu ngan mak..). Aku bersyukur sgt, this time aku tk lama dalam labour room.. senang melahirkan Qaireen..


Lepas tu, nurse terus amik baby tuk dibersihkan. Bidan pun mula tekan2, godek2 tuk kuarkan uri dan ketul2 darah.. tapi mmg cepat semuanya.. tak lama lepas tu, nurse bawa baby yg telah dibersihkan bagi kt aku.. pegang la ko semasa bidan menjahit kt bawah tu.. serius sakit gila kena jahit mentah2 ni.. masa bersalin kt JB dulu, dia inject ubt bius kot.. aku tk rasa sakit langsung.. kat sini amik ko.. rasakan.. aku menahan gak la.. sebelah tangan pegang ank, sebelah lagi pegang katil menahan sakit kena jahit.. sabar jelah.. lepas habis jahit, dok jap dlm labour room sambil bagi susu anak.. Qaireen mmg bagus, bagi jer puting susu dia terus hisap.. pandai ank ibu ni.. (polisi HSB, ibu kena pegang baby 1 jam selepas melahirkan)


Lepas tu, barulah aku ditolak menggunakan wheel chair lagi (apada.. org sakit kt bawah tu, disuruhnya duduk ats wheel chair.. sakit woo.. kt JB diaorang tolak ngan katil ke wad, kt sini suruh duduk kt wheel chair.. ) cam nk bersalin kt JB jer if mengandung lagi... huhu.. masuk wad tuk 2 org..okla.. tapi ada benda lain yg berlaku selepas itu.. aku akan citer kt next entry.. sebelum tu ni aku tepek gambar fresh from oven Puteri Qaireen Hafiyya..


geram ngan pipi dia..


masih merah lagi.. love u Qaireen..

p/s: masa on the way nk ke wad.. nurse yg tolak wheel chair aku tu leh berhenti bergosip lagi di tengah jalan.. tk difikir langsung aku yg tengah menahan sakit dok atas wheel chair tu.. hangin satu badan!!




Qaleesya & Qaireen ke taska..

Assalamualaikum.. dh lama tk berhapdet blog ni.. maklumla, cuti 2 bulan.. okla ni nk citer pasal anak2.. cewah.. skang dah leh sebut anak2.. ekekek.. maklumlah dah 2 org ekeke.. ok, actually aku dah start Qaireen ke Taska Nurul Mida.. tak jadi antar ke umah babysitter yg jaga Qaleesya dulu. Pertamanya coz bilangan anak2 yg dijaga oleh babysitter tu dah ramai.. campur ank aku je dah 9 org and dia jaga sorang2 jer.. tinggi risikonya tu.. Kedua, bayaran kt babysitter tu dah sama rege ngan nursery a.k.a Taska Nurul Mida.. so, biar la antar ke taska jer.. at least penjaga ramai skt.. budak2 pun disiplin skt coz kena ikut jadual.. Qaireen aku dah antar mula 27/6/2011 aritu.. Qaleesya masih dirumah babysitter lama lagi, nak habiskan sampai hujung bulan. Maknanya, esok last day Qaleesya kat situ.. leh la peluk cium ngan kengkawan yer sya.. lepas ni tk jumpa mummy lagi..(panggilan dia pada babysitter).

Kelebihan kt nursery ni.. blh hantar anak pada Sabtu ke-2 dan ke-4 setiap bulan.. dari kul 6.30pg hingga kul 12.30tgh.. so, kalau nk gi pasar ke, nk wat gotong royong mengemas rumah secara besar-besaran ke, leh la antar ank2 sekejap kt situ.. Selain dari itu, aku particular skt bab jaga baby ni.. kat nursery ni baby ada 8 org termasuk Qaireen. Yang sebaya ngan Qaireen cuma sorang.. yg lagi 6 tu dah leh merangkak dan meniarap.. penjaga baby2 ni lak ada 2 org.. 2 org ni bertapa la dalam baby room tu sampai waktu balik.. so, sedap skt la tgk dan dgr kan.. apapun aku siap bgtau kt owner dia yg aku mmg concern bab minum susu.. berjaga2 skt.. aku tk nk jadi cam kes2 yg dh berlaku, tersedak susu bagai.. dia faham.. so, 2 ari ni antar Qaireen tgk dia ok la.. lagipun nursery ni dekat ngan umah. In case hubby balik lambat.. tak la kelam kabut aku nk bawa balik budak berdua ni kerumah.. cuma 10 minit berkereta jer dh sampai umah. Qaireen ni, bau aku jer terus nk nyusu.. kalau dok kt babysitter lama kt SS18 shah alam tu.. mau tiga empat kali aku kena berhenti nk bagi susu kt dia baru sampai umah..

Semalam Kak Ida (owner) dah bagi borang pendaftaran.. yuran RM50 per person. Pagi ni sibuk aku mengisi borang dan memfotostat surat beranak diaorang.. sume ni kena bagi kt Taska ptg ni..

ni Qaireen nyer borang

ni Qaleesya punya..


Teruja cam ank nk masuk skolah lak ekekke... tu jelah nk citer, gambar nursery tk sempat amik.. nanti2 lah yek.. moga ank2 aku selamat dibawah jagaan nursery tu.. amin.

Tuesday, June 28, 2011

Kelahiran Puteri Qaireen Hafiyya bt. Hashim - Part 1

25/04/2011

Ari ni ada check up ngan doktor kt gomen klinik.. sume ok, baby dah tk songsang lagi.. dah ke bawah.. lagipun aku dah hampir masuk 37 weeks.. so, normal la baby dah turun kebawah kan.. doctor ada tanya, dah baper kali aku minum air gula. aku jawabla sekali jer.. tu pun coz dia kata prosedur biasa.. kena minum sekali nk cek ada kencing manis/darah tinggi ke tak.. so doctor decide 03/05/2011 aku kena minum air gula lagi sekali.. aduh!! ni yg malas ni.. aku takde kencing manis/darah tinggi.. berat pun naik normal jer.. kaki tk bengkak.. nape kena minum lagi??? ko ingat air gula tu sedap ke doktor.. membayangkan jer pun dah nk muntah.. huhuhu.. tk puas ati, tanya doktor balik naper kena minum? jawapannya adalah "prosedur biasa kena minum lagi selepas kandungan 28 minggu" Argghhh nampaknya takde cara lain.. nak tak nak kena la gak aku telan air gula tu.. isk isk isk.. on the way balik.. sambil drive sambil ckp ngan baby kt dlm perut.. "baby.. cepat kuar yek.. sian kt ibu, ibu tk sanggup nk minum air gula lagi.. kuar dlm minggu ni tau.. tolong ibu yek.. " dengan harapan baby kt dlm ni memahami gejolak hatiku.. cewah!!


Masuk keje, ada berita tk best pasal my officer kedengaran di telinga.. byk sgt komplen aku terima pasal budak ni.. aku pun dah lama perhatikan cara keje dia yg tk memuaskan ati aku.. dh lama pendam ni.. nampaknya ari ni mmg nk meletup.. aku tahan jer sampai petang.. wat keje mcm biasa dulu.. ptg tu aku panggil dia masuk discussion room.. mula2 slow talk dulu.. tanya apa problem dia, nape dia pandai2 wat decision without my approval.. makin lama, panas sudah naik ke kepala.. maka mula aku sound dia betul2. Sume aku luahkan apa yg aku tk puas ati.. then, settle.. dia dah akui kesilapan dia, dan aku dah nasihatkan dia.. So, 5.45pm tepat aku cabut dari ofis.. ari ni mmg aku agak aktif skt.. gerak byk2 agar baby cepat kuar..hahah gila la aku ni..


Malam tu dok belek2 perut.. emm cam dah kebawah perut aku ni.. esok cukup2 37 minggu, baby nk kuar bila yek.. tu jelah difikiran.. mlm tu tido mcm biasa, kul 3 pagi aku terjaga coz rasa cam ada air kuar.. ish.. air mentuban ke ni? tapi takde bunyi 'pop' pecah mcm Qaleesya dulu.. bukan kot.. rasa tkde byk pun.. skt sgt jer.. tapi tido pun dah tk lena sgt.. rasa cam tk selesa jer.. kul 5.30 pagi bangun cam biasa.. rasa air kuar lagi.. ish.. btl air mentuban kot ni.. ckp kt hubby.. rasanya masa dah tiba.. then, kemas baju Qaleesya sume, bag baby sume dah ada dlm keta.. nk hantar Qaleesya gi umah babysitter then terus ke Hospital Umra. plan nk bersalin kt situ.. call mak and kakak aku bgtau diaorang keadaan aku.


26/04/2011


dlm kul 6.45pg, nk kuar dari umah.. terasa air mentuban dah kuar byk.. dah basah pad sume.. aku try to be calm.. relax.. dah pernah alami kan.. msg HR officer ckp aku tk masuk keje ari ni.. dh nk bersalin.. terus zasss antar Qaleesya ke rumah babysitter.. lepas antar Qaleesya gerak terus ke Hospital Umra..


Sampai kt Umra dlm kul 8pg.. doktor Ummul yg selalu check aku lum masuk lagi.. doktor on call yg ada ialah doktor Karamjit.. (bukan Karam Sigh ok..). aku tk suka skt doktor ni.. tk best.. lepas cek, jalan baru buka 1cm.. tapi doktor karam ni kata risiko skt nk bersalin kt situ coz aku baru 37 minggu.. kalau 38 minggu ok.. dia tgk rekod Qaleesya dulu ada masalah pernafasan.. so dia agak takut.. dia kata kalau ada masalah mcm tu, aku kena sediakan around RM20,000.. bengong nyer doktor.. Qaleesya lahir tk cukup bulan.. 8 bulan, mmg la ada masalah tu sume.. aku ni dah cukup bulan.. baru jer sabtu lepas aku cek ngan doktor ummul, dia ckp anytime aku nk bersalin dah ok.. just come to the hospital.. ni si karamjit ni ckp lain lak.. aku suruh dia cek ngan doktor Ummul since doktor ni yg tau sejarah kesihatan aku.. dia kata, doktor Ummul pun ckp benda yg sama cam dia gak.. so, aku decide gi Hospital Sg. Buloh jelah.. tk dapat la bersalin kt situ bersama doktor kesayangan ku..


p/s: penat taip.. sambung next entry lak.. tunggu.. takde gambar coz aku mmg tk sempat nk suruh hubby snap apa2 pun.. kepala dok fikir benda lain. sorry guys..