penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, June 28, 2011

Kelahiran Puteri Qaireen Hafiyya bt. Hashim - Part 1

25/04/2011

Ari ni ada check up ngan doktor kt gomen klinik.. sume ok, baby dah tk songsang lagi.. dah ke bawah.. lagipun aku dah hampir masuk 37 weeks.. so, normal la baby dah turun kebawah kan.. doctor ada tanya, dah baper kali aku minum air gula. aku jawabla sekali jer.. tu pun coz dia kata prosedur biasa.. kena minum sekali nk cek ada kencing manis/darah tinggi ke tak.. so doctor decide 03/05/2011 aku kena minum air gula lagi sekali.. aduh!! ni yg malas ni.. aku takde kencing manis/darah tinggi.. berat pun naik normal jer.. kaki tk bengkak.. nape kena minum lagi??? ko ingat air gula tu sedap ke doktor.. membayangkan jer pun dah nk muntah.. huhuhu.. tk puas ati, tanya doktor balik naper kena minum? jawapannya adalah "prosedur biasa kena minum lagi selepas kandungan 28 minggu" Argghhh nampaknya takde cara lain.. nak tak nak kena la gak aku telan air gula tu.. isk isk isk.. on the way balik.. sambil drive sambil ckp ngan baby kt dlm perut.. "baby.. cepat kuar yek.. sian kt ibu, ibu tk sanggup nk minum air gula lagi.. kuar dlm minggu ni tau.. tolong ibu yek.. " dengan harapan baby kt dlm ni memahami gejolak hatiku.. cewah!!


Masuk keje, ada berita tk best pasal my officer kedengaran di telinga.. byk sgt komplen aku terima pasal budak ni.. aku pun dah lama perhatikan cara keje dia yg tk memuaskan ati aku.. dh lama pendam ni.. nampaknya ari ni mmg nk meletup.. aku tahan jer sampai petang.. wat keje mcm biasa dulu.. ptg tu aku panggil dia masuk discussion room.. mula2 slow talk dulu.. tanya apa problem dia, nape dia pandai2 wat decision without my approval.. makin lama, panas sudah naik ke kepala.. maka mula aku sound dia betul2. Sume aku luahkan apa yg aku tk puas ati.. then, settle.. dia dah akui kesilapan dia, dan aku dah nasihatkan dia.. So, 5.45pm tepat aku cabut dari ofis.. ari ni mmg aku agak aktif skt.. gerak byk2 agar baby cepat kuar..hahah gila la aku ni..


Malam tu dok belek2 perut.. emm cam dah kebawah perut aku ni.. esok cukup2 37 minggu, baby nk kuar bila yek.. tu jelah difikiran.. mlm tu tido mcm biasa, kul 3 pagi aku terjaga coz rasa cam ada air kuar.. ish.. air mentuban ke ni? tapi takde bunyi 'pop' pecah mcm Qaleesya dulu.. bukan kot.. rasa tkde byk pun.. skt sgt jer.. tapi tido pun dah tk lena sgt.. rasa cam tk selesa jer.. kul 5.30 pagi bangun cam biasa.. rasa air kuar lagi.. ish.. btl air mentuban kot ni.. ckp kt hubby.. rasanya masa dah tiba.. then, kemas baju Qaleesya sume, bag baby sume dah ada dlm keta.. nk hantar Qaleesya gi umah babysitter then terus ke Hospital Umra. plan nk bersalin kt situ.. call mak and kakak aku bgtau diaorang keadaan aku.


26/04/2011


dlm kul 6.45pg, nk kuar dari umah.. terasa air mentuban dah kuar byk.. dah basah pad sume.. aku try to be calm.. relax.. dah pernah alami kan.. msg HR officer ckp aku tk masuk keje ari ni.. dh nk bersalin.. terus zasss antar Qaleesya ke rumah babysitter.. lepas antar Qaleesya gerak terus ke Hospital Umra..


Sampai kt Umra dlm kul 8pg.. doktor Ummul yg selalu check aku lum masuk lagi.. doktor on call yg ada ialah doktor Karamjit.. (bukan Karam Sigh ok..). aku tk suka skt doktor ni.. tk best.. lepas cek, jalan baru buka 1cm.. tapi doktor karam ni kata risiko skt nk bersalin kt situ coz aku baru 37 minggu.. kalau 38 minggu ok.. dia tgk rekod Qaleesya dulu ada masalah pernafasan.. so dia agak takut.. dia kata kalau ada masalah mcm tu, aku kena sediakan around RM20,000.. bengong nyer doktor.. Qaleesya lahir tk cukup bulan.. 8 bulan, mmg la ada masalah tu sume.. aku ni dah cukup bulan.. baru jer sabtu lepas aku cek ngan doktor ummul, dia ckp anytime aku nk bersalin dah ok.. just come to the hospital.. ni si karamjit ni ckp lain lak.. aku suruh dia cek ngan doktor Ummul since doktor ni yg tau sejarah kesihatan aku.. dia kata, doktor Ummul pun ckp benda yg sama cam dia gak.. so, aku decide gi Hospital Sg. Buloh jelah.. tk dapat la bersalin kt situ bersama doktor kesayangan ku..


p/s: penat taip.. sambung next entry lak.. tunggu.. takde gambar coz aku mmg tk sempat nk suruh hubby snap apa2 pun.. kepala dok fikir benda lain. sorry guys..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)