penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, June 29, 2011

Kelahiran Puteri Qaireen Hafiyya bt. Hashim - Part 2

Ok, meh sambung citer balik.. so, on 26/04 tu after kuar dari Umra terus bergegas ke Hospital Sg. Buloh.. siap sesat bagai..ahahha.. skang aku ketawa bila teringat. But masa tu, aku moody gak ngan hubby coz dia gi ikut jalan jauh, last2 sesat.. kang senang ikut plus highway jer..jap jer sampai. Sudahnya kuar balik masuk Plus Highway, tak lama mana dah sampai.. sampai kt hospital kul 9.30pg.. huii ramai gak nk bersalin ari ni. Kat tempat menunggu bahagian bersalin tu kerusi penuh.. lepas register sume, aku kena masuk dok kt tempat menunggu. Hubby tunggu kt luar.. segala hp, handbag sume tinggal kt hubby.. payah giler nk berhubung ngan hubby aku.. tk best tul la hospital ni. Masa aku bersalin kt HSA, JB dulu.. Handphone siap leh bawa masuk sampai ke labour room.. coz kt HSA hubby tk leh masuk masa bersalin, lepas bersalinkan Qaleesya aku sendiri yg contact hubby aku kt luar bgtau dia aku dah selamat.. dapat baby girl..


Tunggu punya tunggu.. nk jumpa doktor.. nama aku kena panggil gi satu bilik.. diaorang nk wat CTG.. betul ke? ala.. yg kena baring, then ikat perut aku tuk pantau pergerakan baby tu.. lama gak aku kena coz baby aku asyik tido jer.. sampai nurse goyang2 perut aku tu.. elok jap carta tu.. then dia tido balik. Kuat tido ye nak.. ikut sape ni? Kuar dari bilik tu, jumpa doktor lak.. gedebugn gedebang tanya itu ini.. masa ni aku tk rasa sakit giler lagi.. baru sakit sikit2.. tapi dah leaking la.. then doktor suruh baring, nk tgk jalan dah buka baper cm. Lepas doktor cek, dia kata baru buka 4cm. Lambat lagi katanya.. lepas je dia 'seluk' air mentuban aku kuar lagi byk.. berjalan jer kuar.. sampai melimpah kt lantai.. diaorang suruh aku tukar baju, tukar pad sume.. that time aku lum makan lagi ni.. lepas tukar sume, doktor suruh aku gi makan dulu.. aku keluar ke ruang menunggu awam, suruh hubby aku belikan makanan..masa tu dah kul 11 lebih dah.. sementara tunggu hubby gi beli makanan tu.. mula rasa sakit makin kerap.. aku tahankan jer.. lenguh pinggang.. mmg tk selesa sgt.. dlm ati rasa berdebar dan tk sabar nk tgk baby baru.. alhamdulillah.. baik masa melahirkan Qaleesya mahupun yg kedua ni, aku tk panik.


Hubby aku balik bawa makanan mcm2.. ada sandwich, ada kuih muih, ada nasi.. tapi aku makan sandwich jer.. dah takde selera nk makan..sakit dah makin kerap.. nk bangun jalan masuk ke bahagian menunggu pesakit pun dah rasa cam tk boleh. tapi aku gagahkan gak.. jgn jadi manja sgt.. aku nk bertarung nyawa jap lagi..antara hidup dan mati.. lepas salam dan minta maaf dari hubby, aku masuk dlm balik. Bila masuk je, nurse panggil suruh baring kt katil. Terus pasang monitor kt perut tuk monitor pergerakan baby.. that time aku dah rasa sakit sangat.. bukan 5 minit sekali lagi.. dah sakit manjang je.. dah tk tahan, rasa cam baby dh nk kuar jer.. dlm hati tk putus2 baca Lailahailla anta dan berselawat.. huh.. this time rasa sakitnya lebih teruk dari Qaleesya dulu.. masa Qaleesya aku dipaksa bersalin.. yg ni rasa sakit semulajadi.. tak payah induce2.. tak tahan sangat aku panggil nurse, ckp cam baby dh nk kuar.. tapi nurse cek bukaan masih juga 4cm.. wah sampai kul baper aku nk tunggu ni.. masa kt JB dulu, 3cm dh masuk labour room.. ni dok lagi kt ruang menunggu.. carta pergerakan baby mmg dh tk elok la.. naik mencacak cam Gunung Everest.. sekali doktor pakar lalu.. dia tgk aku mmg macam teruk sgt dah..gila wei.. aku rasa mmg baby dh nk kuar sgt dah.. jenuh aku kepit coz nurse kata jgn teran nanti terkoyak byk.. dia kata lum masanya.. bengong!!! Sekali bila doktor tu tgk carta CTG tu.. terus dia jerit kt nurse yg ada suruh bawa aku masuk labour room la la tu gak.. kepala baby aku dh kat bawah, dh nk bersalin..


Yang paling aku tk puas ati, diaorang suruh aku dok kat atas wheel chair then tolak aku ke labour room.. dah la suruh aku turun katil cepat2 coz diaorang takut doktor pakar marah.. gila, sakit la.. mcm mana nk cepat.. kang aku terberanak kt sini baru korang tau.. masa dah sampai kt dpn labour room.. tk boleh masuk lak coz labour room sedang dibersihkan..Ya Allah.. byk tul dugaan.. aku time ni dah sakit gila.. sampai menggigil satu badan tahan sakit.. to be honest this time aku dah menangis teresak2.. coz dok menahan sakit dan rasa baby dh nk kuar sgt dah..


Masuk labour room kul 2.15pm.. diaorang suruh aku teran.. mmg kasar skt la bidan kt HSB ni wat.. (bidan kt HSA johor lagi berhemah). Digodek2nya kt 'bawah' tu coz buka 4cm jer kan.. tapi kepala baby dh nk kuar.. at last dengan 5 kali teran..aku berjaya melahirkan Puteri Qaireen Hafiyya pada pukul 2.46pm dengan berat 3.03kg.. Alhamdulillah.. aku dan baby selamat.. Cuma terkilan sikit hubby takde disisi masa aku melahirkan.. Nurse dah cari dia kt luar tapi that time hubby aku lak gi solat.. mmg tkde rezeki..dua2 anak dia tkde kt samping aku masa aku melahirkan.. takpelah.. (dlm ati sedih gak.. huhu). Apa yg penting aku dah selamat.. lepas bidan potong tali pusat jer, terus dia bagi kt aku.. Ya Allah..this is my baby yg kukandung selama 9 bulan 7 hari.. agak terkejut campur happy coz baby ni lebih besar berbanding Qaleesya dulu.. kulitnya merah sgt.. apalagi bila dia menangis.. (actually, aku nampak dia meluncur keluar masa aku teran tu.. ) such a nice experience.. sampai bila pun aku tk lupa. Untuk mereka diluar sana.. especially lelaki kalau la terbaca citer aku ni.. hargailah ibu anda.. mmg bukan senang nk melahirkan seorang anak.. bertarung nyawa.. (isk isk tetiba rindu ngan mak..). Aku bersyukur sgt, this time aku tk lama dalam labour room.. senang melahirkan Qaireen..


Lepas tu, nurse terus amik baby tuk dibersihkan. Bidan pun mula tekan2, godek2 tuk kuarkan uri dan ketul2 darah.. tapi mmg cepat semuanya.. tak lama lepas tu, nurse bawa baby yg telah dibersihkan bagi kt aku.. pegang la ko semasa bidan menjahit kt bawah tu.. serius sakit gila kena jahit mentah2 ni.. masa bersalin kt JB dulu, dia inject ubt bius kot.. aku tk rasa sakit langsung.. kat sini amik ko.. rasakan.. aku menahan gak la.. sebelah tangan pegang ank, sebelah lagi pegang katil menahan sakit kena jahit.. sabar jelah.. lepas habis jahit, dok jap dlm labour room sambil bagi susu anak.. Qaireen mmg bagus, bagi jer puting susu dia terus hisap.. pandai ank ibu ni.. (polisi HSB, ibu kena pegang baby 1 jam selepas melahirkan)


Lepas tu, barulah aku ditolak menggunakan wheel chair lagi (apada.. org sakit kt bawah tu, disuruhnya duduk ats wheel chair.. sakit woo.. kt JB diaorang tolak ngan katil ke wad, kt sini suruh duduk kt wheel chair.. ) cam nk bersalin kt JB jer if mengandung lagi... huhu.. masuk wad tuk 2 org..okla.. tapi ada benda lain yg berlaku selepas itu.. aku akan citer kt next entry.. sebelum tu ni aku tepek gambar fresh from oven Puteri Qaireen Hafiyya..


geram ngan pipi dia..


masih merah lagi.. love u Qaireen..

p/s: masa on the way nk ke wad.. nurse yg tolak wheel chair aku tu leh berhenti bergosip lagi di tengah jalan.. tk difikir langsung aku yg tengah menahan sakit dok atas wheel chair tu.. hangin satu badan!!




1 comment:

  1. ish hsptl sungai buloh mcm tu ke...kesian pulak baca citer awak...elok lagi spital serdang..4cm je mmg tolak LR..ms jahit bb dekat dorg dah selesai baru dia bg...tolak naik wad pun guna katil...xsemua spital kerajaan sama ye..apa2 pun semua dah selamat..alhamdulillah

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)