penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, July 5, 2011

Kelahiran Puteri Qaireen Hafiyya bt. Hashim - Part 3

26/04/11

Masih lagi berkisar ttg kisah kelahiran bayi kedua ni.. sebelum tu aku nk ckp siap2.. entry ni adalah kenangan tuk aku dan insyallah bila ank2 aku besar nanti especially Qaireen, dia leh baca kisah kelahirannya. Maaflah, takde gambar nk diselitkan, hatta gambar katil hospital pun aku tk berkesempatan nk amik.. tak kose ngah sakit2 tu.. kalau ada antara anda2 diluar sana yg baca.. maka sila bayangkan saje yer.. ekekek..

oklah, after dah masuk wad, aku tgk ada sorang kakak ni satu bilik ngan aku.. bilik air pun dlm tu dan besar.. lepas je baring kat katil, tetiba aku rasa sakit cam nk buang air besar.. sakit giler!!! aku try nk bgtau nurse yg tiga empat org ngah rancak bersembang kt dlm bilik aku tu (bergosip sebenarnya lepas antar aku) tapi sorang pun tk dengar.. aku ni dh la lemah lagi.. sakit lak kt 'bawah' tu.. takkan nk jerit kot.. diaorang bersembang punya kuat sampai aku panggil tk dengar. Sudahnya diaorang kuar mcm tu jer.. dah diaorang kuar, aku pun dengan susah payahnya bangun dari katil gi bilik air.. nk sampai blk air yg sekankang kera tu pun rasa jauh giler.. menggigil badan aku menahan sakit.. masuk toilet, tk boleh 'membuang' gak.. darah dah kuar byk sampai meleleh ke lantai.. ayoo what to do ni.. skt yg amat.. at last aku terduduk kt lantai.. aku tarik tali siren panggil nurse tu (betul ke ayat aku.. ahh boleh jer la). Dekat 15 minit baru muncul.. terkejut gak dia tgk aku.. aku time tu dah mcm nk pengsan dah menahan sakit.. apa ni?? tk pernah rasa pun mcm ni.. nk kata sembelit pun bukan.. tapi aku rasa mcm sesuatu yg besar nk kuar.. nk bersalin lagi ke? Biar betul!!!

Nurse tadi kelam kabut gi amik wheel chair.. diangkatnya dan didudukkan aku ats wheel chair tu (dah mcm usop wheelcha lak aku.. ) dan tlk ke katil. Lepas baring, datang doktor check.. aku suruh nurse contact hubby aku yg entah kt mana. Nurse pun dtg masukkan ubat kasi senang 'membuang'. Tapi aku masih sakit sgt2.. then hubby aku masuk, dia ingat aku lum bersalin lagi. Siap bawa nasi ayam tuk aku makan.. bila dia masuk jer, dia tanya 'dah bersalin ke?'. Anak aku yg dok tengah2 bilik tu dia boleh tanya, anak sape ni?? Anak kita la yang oiii.. tengah blur2 dan kelam kabut tu, doktor pakar masuk. Dia cek kat then she said aku kena operate mlm tu gak.. Ada urat bengkak and darah beku kt dlm.. tak boleh tunggu lagi coz makin lama urat tu semakin membengkak.. that time dah sebesar jari telunjuk.. patut la skt giler.. doktor ckp, mmg masa bersalin tk boleh detect. Selalu few hours lepas bersalin baru urat tu akan membengkak dan end up kena operate balik kt tempat jahit, potong urat tu, sedut sume darah beku sambung balik urat and jahit balik... serius.. berderau darah aku mendengarnya.. but that time dah sakit tk terkata.. wat la doktor apa yg patut janji hilang sakit ni..

So, prosedur biasalah nk operate, kena sign form itu ini, sign form utk terima darah bla bla bla.. maka nurse2 pun membusy pakaikan aku baju tuk masuk OT, pakaikan topi bagai.. lepas siap sume, tolak aku kedepan kaunter wad tuk tunggu OT siap. Masa tu aku mmg nerves gila, even dah kena inject ubat tahan sakit tapi takde maknanya.. sakit cam tu gak.. Sempat gak pesan ngan hubby aku jaga anak baik2..manalah tau, kot2 ajal menjemput ats meja OT. Call mak aku minta ampun dan maaf..sadis sungguh rasanya.. cam mmg dah sampai saat akhir.. (emo gitu). Air mata toksah citerlah.. nangis sebab sakit, nangis sebab takut nk kena bedah (yelah 1st nk kena operate), nangis sebab if anything happen tak sanggup nk tinggalkan anak2.. dh mcm hujung nyawa rasanya.. (agak over kan hahaha).  Hubby aku sentiasa disisi, tapi tak lama coz cukup masa dia kena kuar (ate gov. hospital melawat ikut time).  Baby nurse amik letak kat kaunter sama diaorang.. mekacih nurse jagakan my baby.. Pukul 9.30mlm ditolak ke OT.. sejuk satu badan rasanya.. Pakar bius dtg jumpa aku, tanya ada alergic apa2 ubat tak, then explain kt mana dia nk bius bla bla bla.. Bius kt saraf tulang belakang. Sebelum bius aku kena duduk sambil membongkok kan badan.. skt yg amat coz aku mmg tk blh duduk.. Tiga org pegang aku that time.. kaki aku menggeletar menahan sakit.. air mata laju mcm hujan.. that time dh tk malu dah kt sape2 pun dlm OT tu.. walau ramai yg melihat. Lantakla korang, yg sakit tu aku.. lepas bius separuh badan, diaorang baringkan aku. Pakar bius tunggu kat hujung kepala aku.. maka bermula proses pembedahan.. mmg tk rasa apa pun.. even pakar bius tu suruh aku tido, tapi mata ni tk boleh lelap.. tgk diaorang kesana kemari.. sejuk sgt... that time dlm kepala kosong.. Alhamdulillah, pukul 11.30 mlm aku ditolak keluar dari OT. Diletakkan di luar OT untuk sementara coz tekanan darah aku rendah..kena pantau dulu.. that time aku mmg rasa sejukkk saaaaaaaangat.. sampai menggigil satu badan.. nurse2 tu selimutkan aku ngan berhelai2 selimut.. kulit lak rasa gatal2 kesan dari ubat bius.. after tekanan darah dah ok, baru aku ditolak keluar ke wad.. that time mmg separuh badan mcm lumpuh.. nk pusing pun org tolong.. sampai je ke wad.. baby aku yg dok kt kaunter ngan nurse terus nangis.. nampak sgt dia dah cam bau aku.. terus dia nk nyusu. Nurse ckp, diaorang bagi susu formula pun dia minum skt jer.. rupanya dia tunggu ibu.. nk minum susu ibu.. dengan pertolongan nurse aku susukan Qaireen.. ok, dah panjang sgt.. sambung next entry yek.. cau cin cau..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)