penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, July 26, 2011

Rutin harian seorang ibu..

Saja jer nk share ngan korang rutin harian aku on weekdays.. sape yg jd ibu mesti faham kan.. apa lagi ibu yg bekerja. Sometime agak memenatkan tapi at the end rasa puas ati coz everything kelengkapan anak2 kita yg sediakan.. kalau suruh si suami buat pun bukan tk boleh, just kang dia dah wat.. aku lak yg terhegeh2 wat second check up.. jadi takde maknanya.. biarlah aku je yg wat.. lagipun ibu ni tau skt baju mana nk sesuaikan utk anak, baper byk diapers nk dimasukkan dlm beg, mana beg baju kotor nk diletakkan bla bla bla..

Rutin aku setiap ari.. balik keje, gi amik anak2  kt nursery.. sampai umah paling lambat kul 7.30 ptg.. itupun kalau balik keje menyinggah mana2 lah kan.. kalau tk menyinggah, kul 6.45 dah sampai umah.. sampai jer.. mandikan anak2.. diri sendiri.. hubby mandi sendiri la.. tkkan aku nk mandikan lak..ekkeke.. uppss.. 18SX.. siap sume, solat.. baru la makan, suap anak2 makan.. then kemas umah, basuh pinggan mangkuk, basuh baju.. sambil2 tu menyusukan qaireen.. ada masa pump susu.. pas tu sidai baju, then kemaskan baju anak2 untuk ke nursery.. pi mai pi mai.. tup tup dah kul 11.00 mlm.. menonton tv?? emm jgn harapla.. aku mmg tk pernah ada masa nk duduk menonton tv on weekdays.. kenkadang rasa cam ketinggalan zaman pun ada bila kengkawan bercerita ttg drama terbaru..heheh.. nk boleh rehat sikit pun on weekend jelah.. tapi takpelah, tugas seorang ibu kan..

Bila dapat rebahkan badan ke tilam.. rasa lega sgt.. dapat luruskan badan.. nikmatnya.. kul 11 mlm dah kena tido.. esok pagi nk bangun awal.. korang tau kul baper aku bangun? kul 4.30pg dah bangun.. naper awl sgt?? coz aku nk pump susu utk my baby.. (pengorbanan seorang ibu..). lepas pam.. masukkan sume susu yg nk dibawa ke nursery into cooler bag.. letak sume bag kt sofa then naik atas.. salin diapers Qaleesya and Qaireen. Susukan Qaireen jap, then mandi, solat subuh, make up apa yg patut.. 6.30pg dah kena kuar umah coz nk avoid jam.. kul 7 or 7.15 aku dah sampai ofis. We all kena kuar awal coz hubby aku transit kt ofis aku.. dia tinggal keta lagi satu kt ofis aku. So, dia akan tukar keta kt situ baru gerak ke ofis nya.. Setiap ari cengginilah rutin hidup aku.. on weekdays mmg jarang sgt masak.. tak terkejar..luckily hubby sgt memahami.. dia pun byk menolong. Thanks yang..

nilah bag2 yg patut tersedia setiap pagi.. ni aku bawa pump manual.. kalau pump letrik aku bawa bag galas tu coz leh muat pump ngan cooler bag sekali.. korang lak camne yek??? citer la sikit... bye.