penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Monday, September 26, 2011

Happy 5 months Qaireen...

Salam isnin sume.. diam tk diam ari ni genap 5 bulan usia Qaireen Hafiyya ni. dlm menempuhi pelbagai dugaan penyakit, bam bam ibu ni kuat menghadapinya.. syukur pada Allah kerana memanjangkan usia Qaireen.. ibu doa sesangat moga  kesihatan Qaireen semakin baik.. Perkembangan Qaireen di usia 5 bulan.. emm.. dah pandai gelak mengekek bila diacah.. especially bila main ngan kakak Qaleesya. Dah pandai nk main ngan mainan.. alert bila kita bunyikan something.. dan pandai fokus pada sesuatu benda.. dah pandai bercakap2 walau kami tk faham sepatah pun... dan dia juga dah belajar nk meniarap walau tk kerap (kes berat bontot.. maklumla badan debab kan..), berat Qaireen tk pernah turun malah makin naik even sakit selalu.. skang berat Qaireen dah 8.2kg.

 my little Qaireen.. best tul cium pipi dia bertalu2.. kenkadang geram sampai nk gigit2..

 ibu sayang Qaireen..

 dah tk peduli ibu nk amik gambar dia.. sibuk tgk kartun kt babytv.. dah pandai meniarap sekali dua dan mengundur ke belakang.. good start adik..

with kakak yg dah pandai main ngan adik.. yg dah pandai pujuk adik bila adik nangis.. tapi ibu still kena jaga2 coz bila kakak geram dia suka cucuk mata adik dan tampar perut buncit adik tu.. Qaireen pun leh menjerit2 excited bila kakak acah2 dia.. happy to see them together.. rahmat Allah pd kami.. syukur..

Thursday, September 22, 2011

Jom melontong.. ahaks!

Ni kira citer basi, tapi nk citer gak.. lambat wat entry coz USB phone Qaleesya sembunyikan.. ni baru jumpa.. oh ya, Ahad lepas tk masak apa pun. Just wat lontong coz rasa teringin sgt nk makan.. ari tu dah makan masa open house umah kakak ipar, tapi rasa cam tk puas jer.. tu yg wat lak kt umah.. kami tiga beranak je perabih.. hahah amik ko.. jemput jamu mata yek.. seperiuk kuah lontong licin.. alhamdulillah.. tk membazir.. hehehe..





Saturday, September 17, 2011

Tunjuk perasaan..

Tengok ini budak.. dari pagi sampai ke petang dia asyik wat perangai, tunjuk perasaan.. ntah apa kena ntah.. aku kedapur dia ke dapur.. aku ke depan dia ke depan.. nk masak pun payah.. suruh dukung la bagai.. tk dilayan, golek2 kt lantai dapur.. sedih bebenor la tu gamaknyer..  haish.. ngalahkan adiknya.. layankan jelah gambar dia ni.. Qaleesya ooo Qaleesya.. manja sgt awk ni..


 dah wat muka 'kemek'.. ank tunjuk perasaan, ibu sibuk snap gambar dia.. makin terbako la budak tu..


                                   

bila dah asyik ngarok.. mula la berpeluh.. tergaru2 sana sini.. ikut la bontot ibu ni..

Senang diri!!! dah mcm org tunggu dapat arahan dari big boss jer.. hahahaha... ni aku ngah taip entry ni, dia dah terbongkang depan tv.. haii la anak ku ini.. 

Ohh.. my RED VELVET.. akhirnya masuk ke mulutku jua..

Tajuk entry panjang tk hengat.. tapi siyess aku mmg happy giler ari ni.. akhirnya dapat gak aku rasa red velvet ni.. kalau korang sume nk tahu aku punyala ngidam nk makan red velvet ni dari sebelum raya lagi.. sampai termimpi2 la kiranya.. (kes berat dah ni). ni kes tgk kt satu blog la.. akak ni amik tempahan kek red velvet ni.. ada tanya dia nk order tapi rege nyer diluar kemampuan golongan marhain cam aku ni.... minta resepi dari seseorang tk dapat even dah like dia nyer facebook seperti yg diminta.. takpela, org tk nak kasi, kita jgn paksa.. lagipun ilmu ni hak Allah.. pasti ada yg bermurah ati diluar sana nk kongsi ilmu kan.. so, menggunakan en.google.. aku cari kt myresepi.com.. alhamdulillah ada yg tk kedekut ilmu.. maka semalam, aku bertungkus lumus la wat kek ni.. honestly mmg berdebar nk wat kek ni coz aku rasa cam mencabar kemampuan aku yg kurang pakar dlm bab2 wat kek2 mcm ni.. (selalu wat kek simple2 jer..) punyalah teruja sampai keje pun dok fikir nk balik jer.. excited nk try wat kek ni dan yg paling penting tk sabar nk rasa..berulang kali aku kaji resepi nih!! hah sampai cenggitu ko...

Alhamdulillah akhirnya settle gak bako kek ni dan siapkan hiasannya pukul 1pg.. haa amik ko. tu pun dengan pelbagai dugaan.. (termasukla Qaleesya tumpahkan icing sugar.. kena dia lak tu.. mandi gula ank aku semalam) sabor2..

 ni la hasilnya.. aku mmg tk pandai bab sapu icing kt kek.. apatah lagi guna cream cheese frosting ni.. main letak jer.. mmg agak messy dan tk cantik langsung.. tapi ada aku kesah?? yg penting rasanya.. baru first time buat kan.. what u expect???
kena menajamkan lagi skill menyapu icing/cream cheese ni.. kah kah kah.. time ni dah rasa tk sabar nk makan nih! teringin giler..
ni la rupanya selepas dipotong.. nk citer ngan korang.. actually kek ni sebenar ikut petua resepi kena bakar dua loyang.. then baru leh letak cream cheese kt tgh antara dua kek tu..tp memandangkan oven aku ni comel jer.. leh masuk satu loyang jer.. dan aku pun malas nk tunggu lelama..(tk sabar sebenarnya),maka aku bakar jer satu loyang.. pastu wat pandai sendiri potong kt tengah..haa amik ko.. kek tu dah serabai.. alang2 aku dah belah tengah, aku sapukan juga cream cheese tu..maka cenggini la jadinya.. sememehkan??? tapi peduli apa.. sendiri makan.. kalau nk jual, harus aku bakar kek baru.. korang nk gelak pun aku tk marah.. aku akan improve next time.. insyaallah..

Tapi sesungguhnya.. tatkala kek ni masuk ke dalam mulut.. aku tetiba emosi pulak.. rasa terharu sampai nk menitik air mata..setelah lama teringin sangat.. sampai termimpi2..akhirnya aku dapat gak mkn kek red velvet.. sebelum ni jamu mata tgk org makan jer.. huhuhu.. dan yg paling penting, aku wat sendiri.. tu yg tambah terharu tu... isk isk isk... anyway, bagi yg pernah rasa maybe tau camne..tapi bagi aku yg kempunan ni.. rasa red velvet ni sukar nk diungkapkan dgn kata2.. aku tk tau camne nk describe rasanya.. yg aku cuma leh kata "sedap".. tk nyesal buat.. berbaloi! kena ngan tekak aku.. dan yg penting, jimat.. kos buat takdelah semahal nk beli kan.. alhamdulillah.. syukur Ya Allah...

Thursday, September 15, 2011

Jom membako!

Mlm ni nk try wat satu kek yg mmg dh lama teringin nk makan.. entah jadi atau tak.. kita tgk la nanti. kek apa ni? yeah.. apa lagi kalau bukan Red Velvet cake.. dh lama aku ngidam nk makan kek ni.. bahan sume dah beli, tinggal nk wat jer.. mencabar gak tgk bahan2 nk wat kek ni.. hopefully menjadila.. first time nk wat ni.. nanti kalau jadi aku upload kt blog yek..kalau tk jadi.. emmm.. kita tgk camne, nk upload ke idak.. doakan2 yek..nanti korang leh la jamu mata..kih kih kih... 

Wednesday, September 14, 2011

Cerita tuk Qaleesya di usia 2 tahun..

 31/08/2011 aritu genap usia Qaleesya 2 tahun.. ibu rasa kejap sgt masa berlalu.. ni lah anak yg ibu kandung selama 35 minggu dah tk sabar nk tgk dunia.. Qaleesya tau tak yg Qaleesya ni lahir tk cukup bulan.. Due date Qaleesya patutnya 03/10/2009.. masa ibu ngandungkan Qaleesya 8 bulan, abah ajak ibu balik Johor tgk tokwan ngan Atok.. ibu dah rasa tk sedap ati sebenarnya.. yelah, masa tu dah sarat.. tapi kesiankan abah.. ibu ikutkan juga.. ibu cuma bawa kelengkapan Qaleesya serba sket jer.. ibu doa agar takde apa yg buruk terjadi dlm perjalan.. Alhamdulillah kita sampai JB dengan selamat.. ibu byk tido jer dlm perjalanan.. letih apatah lagi masa tu baru awal puasa.. sampai je kt umah tokwan.. tokwan terkejut tgk ibu.. kaki ibu dah bengkak sgt.. muka ibu pun dh lain..maklumla berat bertambah2.. berat ibu that time 85kg.. hari pertama dah kedua sumenyer berjalan lancar.. cuma kenkadang ibu rasa payah nk jalan coz rasa sakit kat bahagian bawah rahim.. tapi semangat nk jalan ibu ni kuat.. ibu ttp ajak abah gi shopping baju mengandung kt Jusco.. hari sabtu pagi, 30/08/2009 adalah hari jadi ibu yg ke 29 tahun.. ibu ajak abah gi Jusco nk beli baju dan seluar.. masa jalan2 tu ibu byk kali berhenti coz rasa sakit.. tapi lepas tu ibu jalan lagi.. ibu mcm bersemangat sgt nk jalan2 walau keadaan ibu tk mengizinkan. Balik dari Jusco, ibu tgk perut ibu mcm dh kebawah.. ibu tanya abah.. abah kata macam biasa jer.. so, petang tu ibu ajak abah gi bazaar ramadhan kt Bandar Baru Uda..besar tau bazaar ramadhan tu.. ibu pusing satu bazaar ramadhan tu.. ibu beli mcm2, ada nasi beriani, ada air katira, ada creampuff,ada murtabak.. walau kt rumah dh byk makanan yg tokwan masak..tapi ibu teruja tgk makanan kt bazaar tu.. masa jalan ke kereta, ibu rasa keras kt bahagian bawah rahim diikuti rasa sakit.. ibu ingat Qaleesya stretching jer.. ibu jalan juga kereta walau perlahan2 dan payah.. abah ada di sebelah ibu.. jalan slow2..

Masa dlm kereta on the way back from bazaar, dah dekat nk sampai umah tokwan.. ibu rasa ada sesuatu meletup dan panas. Ibu rasa, tapi takde apa2.. sampai je umah, bila ibu turun kereta.. berderu air keluar.. apa ni? ibu blur2.. bila atok ckp air ketuban ibu dah pecah dan suruh ibu masuk rumah salin pakaian.. ibu rasa berdebar sket.. tapi abah yg lebih panik.. lepas siap2 sume,amik apa yg patut.. tokwan bekalkan makanan sket.. kami gerak ke Hospital Sultanah Aminah..yg teman kan ibu dan abah adalah maklong.. dlm perjalanan, ibu call tok kt Langkawi bgtau yg air ketuban ibu dah pecah.. tk lama lagi anak ibu dah nk tgk dunia.. then makchaq call, pakngah call, paklang call.. sume happy ank ibu nk lahir..

Sampai kt hospital, doktor cek jalan baru buka 1cm.. tapi air ketuban ibu kuar tk henti2.. basah dah dua tiga helai kain..tapi ibu tk rasa sakit.. ibu ok cuma ibu agk berdebar + blur.. excited pun ada.. ibu terpaksa buka posa awal.. tk sempat habiskan pose ari tu.. ibu makan nasi beriani tanpa apa2 perasaan.. makan tuk hilangkan lapar dan bg tenaga nak teran nanti.. tapi sampai masuk wad, ibu takde tanda2 nk bersalin lagi.. nurse inject ubat tuk matangkan paru2 Qaleesya coz Qaleesya tk cukup bulan.. sangatla sakit..ibu tk blh gerak langsung.. ibu tunggu sampai esok pagi.. sepanjang malam ibu tk boleh tido.. ibu asyik kira baper kerap ibu rasa sakit.. tapi sakitnya.. alahai antara rasa ngan tak jer.. ibu dok kt wad kelas 1, 2 org kt wad tu dah bersalin tapi ibu masih lagi menunggu.. esoknya 31/08/2009, pagi2 seawal subuh tu ibu msg makchaq tanya apa nk wat.. makchaq suruh mandi nk bagi cepat bersalin.. masa nk mandi ibu tgk ada tanda mcm darah.. ibu call nurse.. nurse ckp masa ibu nk bersalin dah sampai.. tapi naper ibu tk rasa sakit.. ibu tk rasa contraction pun..

Ibu dibawa guna wheelchair ke tempat menunggu dekat labour room. Doktor cek, jalan baru buka 3 cm.. ibu dibawa ke labour room tepat pkl 7 pg.. ibu msg abah yg ibu dah ke labour room. ibu bgtau abah.. doktor scan berat Qaleesya 2.4kg.. masa kt labour nurse2 tu inject ubat bagi ibu cepat bersalin.. selepas masuk ubat dan tambah air baru ibu rasa sakitnya contraction..sakit sgt.. ibu pegang katil kuat2.. abah takde sama ibu coz abah tk boleh teman ibu kt labour room.. ibu cuba tahan rasa skt tu.. sampai gigil2.. mulut ibu tak putus baca Lailahailla anta subhanakainni kuntuminazzalimin.. sampai la ketahap ibu hanya mampu sebut Ya  Allah.. sakit sgt.. ibu tk pernah rasa sesakit tu seumur hidup ibu.. pukul 10.30pg ibu rasa mcm ada benda nk kuar.. ibu ckp kt bidan.. bila bidan cek..kepala Qaleesya jauh lagi dari pintu rahim ibu.. ibu sabar menahan sakit... dlm kul 12tghr ibu rasa mcm sakit dan ada benda besar nk kuar.. rasa mcm nk buang air besar yg tk boleh tahan2.. ibu panggil bidan.. bila bidan datang.. dia kata dah nampak kepala.. dia suruh ibu teran.. ibu teran sekuat hati.. 3 kali teran akhirnya Qaleesya lahir ke dunia pada pukul 12.26tghr, hari ahad 31/08/2009.. anak ibu anak merdeka.. tapi bila Qaleesya kuar.. semua org dlm labour room mengucap panjang.. tali pusat lilit leher Qaleesya empat kali.. anak ibu ni mmg seorang pejuang.. dah la lahir ari merdeka.. Qaleesya kuat untuk hidup even dibelit tali pusat empat kali.. bila first time ibu pegang Qaleesya, ibu terkedu.. ini anak ibu nih!! putih merah orgnya.. tapi Qaleesya sgt kecik.. 2kg jer.. ibu sempat pegang Qaleesya kejap jer, coz nurse nk bersihkan dan Qaleesya perlu diberi oksigen coz tk cukup bulan.. ibu rasa terharu.. ibu dah jadi seorang ibu.. isk isk isk.. Qaleesya kena duduk NICU 4 hari.. alhamdulillah lepas tu dah boleh kuar..

Ibu terasa mcm baru je lahirkan Qaleesya, skang anak ibu dah 2 tahun.. dengan pelbagai dugaan anak ibu membesar sebagai anak yg cerdik.. skang Qaleesya dah pandai ckp walau kenkadang apa yg Qaleesya bebelkan ibu dan abah pun tk faham.. but certain words Qaleesya can pronounce it well.. dah boleh panggil abah, ibu, adik, nak minum, nak nasi, nak makan.. dah pandai nyanyi lagu Insyaallah.. dah pandai ikut ibu and abah solat.. dah pandai tanggal baju dan letak kt bakul baju kotor.. dah pandai tolong ibu sapu, dah pandai buka kabinet dan sepah barang.. dah pandai nk tgk ibu masak.. dah pandai makan sendiri walau akhirnya Qaleesya sepah makanan di lantai.. dah pandai tunjuk apa yg Qaleesya nak.. dan byk lagi anak ibu ni dah pandai.. Alhamdulillah..ibu sentiasa doakan Qaleesya jadi anak yg solehah..hormat org tua, cerdik akalnya, elok akhlaknya.. taat pada Allah dan ibu bapa.. Ibu dan abah tetap sayang Qaleesya walau dah ada adik.. Ibu minta maaf coz kenkadang ibu ada marah Qaleesya, ada pukul2 manja Qaleesya.. semua tu ibu buat bukan sebab ibu tk sayangkan Qaleesya, tapi sebab ibu sayangla sometime ibu kena berkeras dan tegas. Ibu minta maaf juga coz skang mungkin perhatian pada Qaleesya agak kurang.. bukan sebab ibu tk sayang tapi sebab adik masih kecil dan perlu lebih perhatian. Apapun terjadi, Qaleesya dan Qaireen tetap ratu dihati ibu dan harta ibu paling berharga dunia dan akhirat.. Moga Allah panjangkan umur Qaleesya dan sentiasa melindungi Qaleesya.. amin..  Ibu sayaaaaang Qaleesya kerana bukan senang untuk melahirkan seorang yg bernama Puteri Qaleesya Humaira.

Tuesday, September 13, 2011

It's Qaleesya's 2nd birthday!!

Alhamdulillah.. syukur ke hadrat Illahi, Qaleesya genap 2 tahun on 31/8/2011.. ibu and abah happy for you.. kami doakan Qaleesya panjang umur, murah rezeki, jadi anak yg baik, berjaya dlm hidup..  Both of us decide nk wat kenduri sket sempena hari lahir Qaleesya dan kesyukuran Qaireen dah sembuh dari sakit.. ala kenduri sket2 jer.. budget pun ciput jer.. janji lepas apa yg diniatkan.. betul tak??

 Birthday cake for the Princess Qaleesya Humaira..

 catch the birthday girl!!

 mereka yg byk menolong..

 pakcik2 yg membaca doa selamat.. mekasih datang yek..

 birthday girl yg kecoh kesana kemari..

 Happy birthday to Qaleesya... ibu and abah love u sooo much!
 Four of us.. bless with two princess


 bersama anak2 sedara a.k.a sepupu sepapat Qaleesya..

 yeay..kakak dah 2 tahun.. dah besar ank ibu nih..

 cake for the birthday girl..

 yeay!! saya dah besar!!!

I am happy for her.. moga Allah beri kesihatan yg baik tuk Qaleesya dan Qaireen.. 

Taraa.. buku resepi ku..

Kalau korang nk tau salah satu hobi aku kumpul resepi.. bukan kumpul saje2 tau.. ada masa aku akan try resepi2 tu.. alhamdulillah.. setakat ni byk yg dah menjadi.. resepi aku ni merata aku letak.. dlm fail ada.. dlm buku resepi pun ada, kat kocek pelapik peti ais pun ada.. baru2 ni rasa nk bukukan resepi2 ni.. ni wat stage by stage la ni.. maklumla, skang ni masa begitu mencemburui diri ni.. mcm2 keje nk kena wat.. mana yg ada dlm handbag (laa dlm handbag pun simpan resepi..) aku terus bukukan.. kt rumah tu berlambak lagi tk kemas kini.. ni ler bukunya.. ni pun aku usung ke hulu ke hilir.. ada jer dlm handbag aku ni.. bukan apa, tetiba rasa nk wat kek apa2.. belek jer buku ni, balik keje kang leh singgah beli brg..mlm dah boleh wat.. (nyesal ler sape yg curi handbag aku.. duit takde, barang kemas takde.. yg ada buku resepi.. jualla kalau boleh ahahhaha..)

 ni kes malas nk tulis.. print jer, then lekat elok2 kt dlm buku..

ni dah tulis kt buku lain, malas nk copy balik, koyak dan lekat jer kt dlm buku resepi baru ni.. ekekekek.. kalau hilang ni sure aku nangis.. bukan senang nk kumpul sume resepi ni tau.. ada yg aku lum try lagi.. ada yg wat sekali dua.. aku mmg lembap sket nk ingat sume resepi2 ni..so buku ni sgt la berharga bagi diriku.. jgn curik tau!!! peace no war....

Cantikkan sampul duit raya nih!!!

Cantikkan samput duit raya ni.. ni makngah bebudak tu kasi kt diaorang.. mmg kelas.. bunga dia timbul.. kertasnya berkualiti and berkilat.. color dia pun menarik.. cantik sgt.. sayang lak nk buang.. ni sampul duit raya Deustche Bank.. aku pulak yg terlebih teruja tgk sampul ni.. ekeek.. sabor jelah.

Jom masak-masak..

Entah kenapa malas bebenor diri ni nk wat entry citer raya.. tgk kt blog org lain dah berentry2 citer raya.. aku satu pun takde.. bila ada mood nanti aku wat la walaupun that time mood raya dah suam2 kuku..

aku skang ni kan.. suka sgt try new cake recipe.. dapat resepi jer terus rasa nk try.. tinggal nk try kek red velvet ngan caramel cake jer belum berkesempatan lagi.. tgk la bila mood membako sudah dtg.. ler ler tu gak kita wat.. hahaha.. so ni citer last2 week la kan.. aktiviti memasak dan menjamu tekak suami dan anak2.. eh.. anak jer.. (qaireen lum leh makan makanan pejal lagi..dia minum susu cap gantung jer.. )



ni menu weekend lepas ok.. simple but delicious.. udang goreng mayonis bersayur.. (aku sendiri letak nama.. resepi takde copy mana2.. main agak2 nk letak jer bhn2nyer.. ) ekekke

ni plak bawal tiga rasa..  mmg membuka selera.. masak 2 pot nasi pun boleh habis walau menunya simple jer.. ate makan dirumah lebih sedap dari diluar...
Petangnya aku wat kek lapis cheese.. amik resepi dari website http://www.myresepi.com/

Kek Nenas upside down.. senang nk wat..sedap dimakan.. resepi dapat dari kawan kt FB.. thanks Kak Jo..

Emm.. minggu ni nk bako kek apa lak.. tunggu jelah entrynya nanti kalau ada yek.. doa2 la sifat rajin tu datang bertamu on weekend nih... Jom masak!

Tuesday, September 6, 2011

Ada iras ke?

Pertama skali korang jangan gelak yek bila baca entry ni.. ini bukan entry perasan ke apa, just aku ni agak heran coz ada yg kata muka aku ni ada iras Irma Hasmie pelakon tu.. bila ku telek2 muka ni, langsung tadak.. jauh panggang dari api.. tang mana lah yg ada iras tu yek? kalau si Irma tau ni mesti kecik ati dia bila korang kata kitaorang ada iras.. aku ngan dia bak langit dan bumi.. dia tu cantik sesangat.. (aku pun minat ngan dia gak..), yang aku ni pulak.. alahai.. biasa jer.. nk kata cantik tu jauh sekali.. tapi aku syukur sgt dgn apa yg Allah dah beri.. takde cacat kt mana2..cuma rabun jer.. hehehe.. Syukur alhamdulillah..

Moh kita tgk skt.. ada persamaan ke????


ni gambar aku masa nikah.. kengkawan kata ada iras si Irma ni.. habaq mai tang mana yg sama tu dek non oii.. hidung Irma ni mancung giler.. maklum la mix kan.. aku punya hidung biasa jer..
pastu gambar ni lak diaorang kata ada iras.. haaa yang aku tau sama ialah dua2 pakai spek mata ekkekeke.. ayoo cantik la si Irma ni bertudung.. manakala yg bertudung biru tu.. ek eleh.. biasa jerk... ada iras ke??? (aku garu kepala yg tk gatal...) by the way.. to be honest aku tk rasa kembang ke apa bila org kata aku ada iras irma.. mekasih la pada sesapa yg kata aku ada iras dia tu.. tapi sesungguhnya aku malu coz aku rasa aku ni mmg tk secantik irma.. aku cuma insan biasa.. dan aku cumalah aku.. one and only.. =)

Sebelum raya...

Salam sume.. baru lah berkesempatan nak mengapdet blog selepas raya.. tapi kita citer dulu kisah sehari sebelum balik raya.. a.k.a hari jumaat 26/8/11. Ari tu aku amik cuti.. plannyer nk gi jalan2 cari tudung bersama Qaleesya.. walla weii.. gi dating ngan Qaleesya.. dh lama kami tk kuar berdua ekekke... so, pagi tu bermalas-malasan dulu.. tkkan la nk kuar seawal 7 pg kan.. kedai pun lum buka.. giler ke apa.. kot yer pun kemaruk sgt, tunggu la kedai buka dulu.. duit gaji pun lum amik lagi.. nk menyopping apanyer?? so, dlm kul 9pg tu, kejut Qaleesya.. sekali tgk kt perut dia naik bintil2.. aish.. apa lak ni.. so, bawa jelah dia ke klinik gomen.. paham2 jelah gomen klinik.. tk ramai org pun slow mcm siput sedut.. (eh.. siput sedut slow ke?) nape aku bawa ke klinik gomen? coz sebelum ni dah bawa ke pakar tp tk ok gak.. so try la pulak gomen clinic.. result.. cuma ruam..doktor bg ubat sapu jer.. nk tunggu amik ubat pun punya la lama.. aku dh naik letih kejar Qaleesya kt dlm klinik tu..tk reti diam.. lepas dapat ubat.. tgk jam dah kul 12.. berdezusss ke ofis, nk amik payslip.. then terus ke bank.. money money money.. apa lagi.. baru dapat gaji maaa.. harus la shopping, tapi secara berhemah dan berjimat cermat yer..

Lepas kuarkan duit, terus ke Tesco Shah Alam.. malas aku nk terjah kompleks PKNS.. pastinya sgt sesak disitu.. tk sanggup aku nk bersesak dgn Qaleesya yg lasak tu.. sampai tesco, kasi Qaleesya makan dulu.. belanja dia makan nasi ayam kt Chicken Rice Shop.. makan sikit.. main jer lebih.. pastu sempat lagi dia ngendeng kat sorang budak kecik yg hensem.. ish.. gatal gak ank dara aku ni.. ikut perangai sape nih?? Lepas kasi dia makan, gi jenguk2 tudung.. beli tudung kt booth Tesco ni jelah.. budget ciput.. mana ada duit nk beli tudung Fareeda ke, Ariani ke.. takpelah, janji tutup aurat ye tak.. bg yg mampu tu belilah mana yg berkenan.. katapun duit korang..tapi yg aku tk tahan, Qaleesya tk duduk diam.. lepas tangan jer terus lari sana sini..ngah org ramai2 tu hilanglak ank aku kang.. penat ngejar dia jer.. so, tanpa berlengah.. amik jer mana yg sempat.. tgk color ok.. grab jer.. tk kose nk belek lama2.. lepas beli tudung terus beli barang basah sket.. cadangnya nk wat Macaroni Gratin tuk berbuka pose.. dlm pada tu, kakak aku lak call nk kirim duit raya tuk anak2 buah kt kampung.. jumpa akak jap.. dlm 3.30 ptg baru la gerak balik.. risau gak jem ke hapa.. luckily jem tk teruk.. kul 5 sampai umah, tu pun setelah menyinggah di kedai Ramly membli minced beef.. balik jer terus kelam kabut siapkan juadah berbuka.. mandi manda.. and tunggu hubby balik bersama si kecik Qaireen.. aku mmg minta hubby amikkan bam bam tu.. mmg letih giler sampaikan masa kt trafic light aku leh terlelap..  sib baik kain baju dah kemas dah.. tinggal nk add in dua tiga helai je lagi..

So, malam tu lepas kemas umah dan dapur sume.. anak2 pun dah tido, aku mula la wat keje dibawah.. wat awal2 senang..apa tu... tgk la kt gambar tu..

jeng jeng jeng.. mengisi duit raya tuk disedekahkan pada kanak2 dihari raya.. takdelah banyak mcm 'org tu' kan.. tapi at least adalah juga.. byk ke sikit tk penting..yg penting niat tu.. iklas nk bersedekah atau nk menunjuk2.. renung2 kan dan selamat beramal.. hehehe...