penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, September 6, 2011

Sebelum raya...

Salam sume.. baru lah berkesempatan nak mengapdet blog selepas raya.. tapi kita citer dulu kisah sehari sebelum balik raya.. a.k.a hari jumaat 26/8/11. Ari tu aku amik cuti.. plannyer nk gi jalan2 cari tudung bersama Qaleesya.. walla weii.. gi dating ngan Qaleesya.. dh lama kami tk kuar berdua ekekke... so, pagi tu bermalas-malasan dulu.. tkkan la nk kuar seawal 7 pg kan.. kedai pun lum buka.. giler ke apa.. kot yer pun kemaruk sgt, tunggu la kedai buka dulu.. duit gaji pun lum amik lagi.. nk menyopping apanyer?? so, dlm kul 9pg tu, kejut Qaleesya.. sekali tgk kt perut dia naik bintil2.. aish.. apa lak ni.. so, bawa jelah dia ke klinik gomen.. paham2 jelah gomen klinik.. tk ramai org pun slow mcm siput sedut.. (eh.. siput sedut slow ke?) nape aku bawa ke klinik gomen? coz sebelum ni dah bawa ke pakar tp tk ok gak.. so try la pulak gomen clinic.. result.. cuma ruam..doktor bg ubat sapu jer.. nk tunggu amik ubat pun punya la lama.. aku dh naik letih kejar Qaleesya kt dlm klinik tu..tk reti diam.. lepas dapat ubat.. tgk jam dah kul 12.. berdezusss ke ofis, nk amik payslip.. then terus ke bank.. money money money.. apa lagi.. baru dapat gaji maaa.. harus la shopping, tapi secara berhemah dan berjimat cermat yer..

Lepas kuarkan duit, terus ke Tesco Shah Alam.. malas aku nk terjah kompleks PKNS.. pastinya sgt sesak disitu.. tk sanggup aku nk bersesak dgn Qaleesya yg lasak tu.. sampai tesco, kasi Qaleesya makan dulu.. belanja dia makan nasi ayam kt Chicken Rice Shop.. makan sikit.. main jer lebih.. pastu sempat lagi dia ngendeng kat sorang budak kecik yg hensem.. ish.. gatal gak ank dara aku ni.. ikut perangai sape nih?? Lepas kasi dia makan, gi jenguk2 tudung.. beli tudung kt booth Tesco ni jelah.. budget ciput.. mana ada duit nk beli tudung Fareeda ke, Ariani ke.. takpelah, janji tutup aurat ye tak.. bg yg mampu tu belilah mana yg berkenan.. katapun duit korang..tapi yg aku tk tahan, Qaleesya tk duduk diam.. lepas tangan jer terus lari sana sini..ngah org ramai2 tu hilanglak ank aku kang.. penat ngejar dia jer.. so, tanpa berlengah.. amik jer mana yg sempat.. tgk color ok.. grab jer.. tk kose nk belek lama2.. lepas beli tudung terus beli barang basah sket.. cadangnya nk wat Macaroni Gratin tuk berbuka pose.. dlm pada tu, kakak aku lak call nk kirim duit raya tuk anak2 buah kt kampung.. jumpa akak jap.. dlm 3.30 ptg baru la gerak balik.. risau gak jem ke hapa.. luckily jem tk teruk.. kul 5 sampai umah, tu pun setelah menyinggah di kedai Ramly membli minced beef.. balik jer terus kelam kabut siapkan juadah berbuka.. mandi manda.. and tunggu hubby balik bersama si kecik Qaireen.. aku mmg minta hubby amikkan bam bam tu.. mmg letih giler sampaikan masa kt trafic light aku leh terlelap..  sib baik kain baju dah kemas dah.. tinggal nk add in dua tiga helai je lagi..

So, malam tu lepas kemas umah dan dapur sume.. anak2 pun dah tido, aku mula la wat keje dibawah.. wat awal2 senang..apa tu... tgk la kt gambar tu..

jeng jeng jeng.. mengisi duit raya tuk disedekahkan pada kanak2 dihari raya.. takdelah banyak mcm 'org tu' kan.. tapi at least adalah juga.. byk ke sikit tk penting..yg penting niat tu.. iklas nk bersedekah atau nk menunjuk2.. renung2 kan dan selamat beramal.. hehehe...

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)