penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Monday, October 31, 2011

Makan2.. @ farewell officemate..

Ni kisah basi gak.. lupa nk update.. kisah berlaku on 21/10 aritu.. farewell one of the officemate.. kita minum petang la ni coz wat selepas kul 5ptg.. makanan pun takde la byk sgt.. ala kadar jer..malas nk citer byk.. layan jelah.. aku pun tk snap byk coz fokus makan jer hua hua hua...

 sebelum majlis bermula..

 dessert..

 rendang ayam and meehun singapore..

 yang ni marvellous.. sedap sesangat.. fresh gitu minum air ni..

ni tukang wat air yg sedap tu.. kelas ko kak fida!!

Qaleesya berambut kembang!!

Kah kah kah.. ni namanya ibu takde keje.. hehe.. Rambut Qaleesya skang ni dh panjang.. kalau basah dah lepas bahu dah.. so,aku mmg akan ikat rambut dia selalu..kalau dibiarkan lepas, sure agak kembang sket even rambut dia lurus.. kenkadang aku wat jalin kt rambut dia. nampak lebih kemas dan tk senang terungkai.. rambut dia ni jenis halus..kalau setakat ikat jer.. jap lagi sure dah terlepas dari ikatan.. sesekali bila lepas ikatan jalin tu, comei gak tgk rambut dia style camni.. lurus kt ats, curl kt bawah heheh..


 ni la model rambut yg agak seksi.. ni sebelum masuk bilik air nk mandi.. maafkan keseksian ank daraku ini yek.. heheh.. ibu suka!!

sekadar selingan.. gambar cuppies red velvet.. keh keh keh.. jgn marah.. 

Serius.. kecut perut tgk langit yg hitam..

Last Friday, balik keje nk sampai dah ke taska anak2.. aku tgk langit dah gelap dari arah Shah Alam.. awan hitam tu nampak bergerak laju ke arah Klang.. dari Shah Alam dah nampak hujan turun dari langit.. Masyaallah.. besarnya kuasa Allah yg Maha Esa.. lepas amik ank kt taska, hubby singgah kt 99 speedmart kat area umah tu.. aku and anak2 wait dlm keta jer.. aku pandang jer langit..mak aii gelapnyer.. rasa cam nk kiamat.. (kiamat cam tu ke?) tapi serius.. kecut gak perut tgk keadaan langit cam tu.. nampak sgt awak hitam tu bergerak laju.. rasa mcm storm chaser lak kah kah kah.. ni baru nk hujan kan.. kalau time kiamat nanti camnelah gayanya.. tetiba insaf dlm ati..

 tgk beza tempat yg cerah dan awan hitam yg bergerak..

 sekejap jer.. hampir menghitamkan sume langit yg cerah..

 skali nampak cam asap berkepul dilangit kan..

Masa itu emas..

Hmm.. cam lama gak tk membebel kt blog ni.. byk benda yg nk diupdate tapi tk berpeluang.. busy sokmo.. mcm ni la idup aku skang.. on weekdays, kul 4pg dah celik mata dah.. korang masih lena diulit intan, aku dah berketung ketang di dapur menyiapkan bubur tuk si kecil Qaireen.. pam susu.. kemas umah.. Mesti korang tanya kan, apa kes kemas umah pagi2 buta tu?? to be honest, kalau ari keje mmg aku takde masa nk kemas umah sebelum tido.. peel qaireen ni tk menentu.. kenkadang dia merengek jer nk menyusu.. skali bagi dia susu ngan aku2 skali tertido.. lagipun, balik keje sampai umah dah kul 7.30 mlm.. tu paling lewat la.. paling awal kul 7.00 mlm.. solat, mandikan dan siapkan anak2.. baru nk ketung ketang masak tuk dinner.. siap masak, makan sume dah dekat kul 9 lebih or kul 10.. susukan si kecik.. then kemas barang2 tuk ke taska.. baru nk kemas dapur sket2.. qaireen dah melalak nk susu lagi.. dak kecik ni kalau malam nk mengempeng jer..  tu belum kira basuh kain lagi tu.. kenkadang kain yg basuh malam tu, sok pagi2 buta baru nk sidai..time tido tk boleh lambat.. paling lewat kul 11.30 aku dah kena masuk tido coz sok pepagi nk kena bangun awal.. kul 6.30pg dah nk gerak kuar umah.. dan itu gak sebabnya aku kena bangun seawal pagi..

So, sape yg jadi jiran aku, tahan jelah dgr aku memvakum carpet pagi2 buta tu.. carpet tu kalau tk divakum ari2 takut berhabuk lak.. anak2 aku ni dah la sensitif ngan habuk2 ni.. kang cepat jer dpt asma.. batuk dan lain2 penyakit.. so ibu ni kena korban time tidur yg enak2 tuk keselesaan dan kesihatan anak2.. tk sanggup nk masuk kuar hospital lagi..tapi kenkadang bagus gak bangun pagi2 buta ni.. nk wat keje takde gangguan.. dan puas ati nk gi keje bila tgk umah dah kemas dan bersih.. blk keje kang takdelah serabut kepala.. sape yg ada anak2 kecik ni kenalah super rajin coz bebudak ni tak sah kalau makan tk sepah, tak sah kalau main tk sepah sana sini.. mmg kenkadang org kata " ish letihnya.. " tapi bg aku.. biarla letih sket asal aku puas ati.. dan sebab tu gak aku ni selsema tk baik2.. yelah tido tk cukup, bdn of course la tk cukup rehat coz dlm 24 jam.. yg rehatnya cuma tk sampai 5 jam.. time tido jelah.. tu pun lum tentu dpt tido yg berkualiti coz jap2 si kecik tu jaga nk susu.. bg yg biasa bg susu badan kt baby, faham2 jelah camne sakitnya badan kan.. tapi tulah pengorbanan tuk anak tersayang.. moga satu ari nanti diaorang kenang la pengorbanan ibu nk besarkan diaorang..

Menjadi isteri dan ibu yg bekerja ni mmg meletihkan.. tp bila kita anggap itu ibadah insyaallah.. ati akan rasa gembira.. moga Allah terus bagi kekuatan pada diri ini untuk melaksanakan tanggungjawab pada suami, anak2, rumahtangga dan majikan.. amin...



Monday, October 24, 2011

Cuppies Red Velvet... oohh yummy!

Kali ni tak mau ckp byk.. just nk ajak korang layan jelah gambar cuppies RV yg aku wat sabtu lepas.. ni kes teringin nk makan lagi.. (sib baik leh wat sendiri, kalau asyik nk mengorder jer..mau kopak!). Nak order bukannya murah.. mau dekat RM100 for sebiji RV ni.. skang dah leh wat sendiri.. wat seberapa byk kali ko nak makan pun.. ada sesape nak order?? angkat tangan!.. hahahha.. aku dah yakin nak amik order tuk cuppies red velvet ni wakakaka..

 baru masak beb.. lum letak cream cheese lagi..

 mengiurkan tak?? leh ke guna ayat tu? ahahha..

 uish.. aku dah leh terasa kt tekak ni.. rasa manis red velvet.. dan masam2 cream cheese.. pergh!


 uuuhh... yummilicious...

This is for my sister.. oklah tu jer nk share.. amacam terliur tak? kalau terliur, orderlah hahahah... cau cin cau..

Thursday, October 13, 2011

Check up Qaireen @ KKBB

Ari ni Qaireen ada check up for 5 months kt klinik kesihatan.. kena inject hahaha.. selalunya check up kt klinik kesihatan ni aku gi sendiri jer.. jap jer check up ni.. maklumlah klinik desa.. mana ramai org.  Even tk ramai pun, aku kuar umah kul 7pg gak coz nk cepat siap, cepat leh masuk keje.. ate katanya amik time off jer.. sampai kt klinik, pintu pagar klinik lum buka.. selalunya kul 7 pg dah buka.. ni kul 7.15 msh lum buka lagi.. nurse tido ke?

 inilah klinik nyer..

 antara ibu bapa yg menunggu kt luar.. pintu pagar lum buka..

 snap gambar qaireen dulu la.. sementara tunggu pintu pagar klinik dibuka..

 suka sesangat gambar ni.. mcm dia ngah mikirkan sesuatu jer..

 sebenarnya dia dok usha ank patung ni.. saje je aku gantung kt situ.. so that dia terleka tgk anak patung tu.. takdelah ngaruk kt blakang sorang2.. ibu nk drive..

 fikir apa tu dik??

 kul 7.30pg pintu pagar dibuka.. lepas kena inject aku terus kasi ubat demam kt dlm keta.. then hantar ke taska..

sampai kt taska parking jauh sket.. aku nk spend time ngan bam bam dulu.. kasi dia minum susu puas2 dulu.. cian dia dah la kena cucuk.. then ibu tinggal lak.. huk huk huk.. sampai terlena dia menyusu.. sweet moment between mother and daughter.. i like..

Check up Qaireen @ HTAR

Kisah ni berlaku on last Monday (10/10/11).. my hubby and me bawa Qaireen follow up check up ngan doktor pakar kt HTAR.. prosedur biasa lepas kuar hospital mesti kena gi cek balik kt spital. doktor nk tgk perkembangan dia kan.. makin sihat ke, makin tk sihat ke... so pepagi Isnin tu walau laki bini ni amik cuti ttp gak kuar awal dari umah.. hantar Qaleesya ke Taska dlm kul 7pg then terus gegas ke hospital.. appointment Qaireen kul 8.30.. sampai kt bahagian klinik2 pakar tu.. org punyalah ramai. lepas register tunggu jelah giliran.. dh dipanggil, gi timbang berat dia dulu.. sudah 8.5kg  u'olls.. semangat anak ibu ni.. then tunggu lagi nk jumpa doktor..apapun best jumpa doktor.. very friendly dan sanggup melayan sume persoalan kami.. dan byk bagi tips jaga kesihatan Qaireen.. thanks doktor.. gambar doktor aku malas nk snap.. kang apa lak katanya..  doktor ckp paru2 qaireen clear.. ada sket bunyi kahar tp kt bahagian hidung.. so kena amik ubat nasal spray and kena sedut kahak dia.. makanya lanjutla kami ke bahagian bilik rawatan tuk sedut kahak Qaireen melalui hidung..

 ni lah biliknya.. nurse kt sini agak sengal sket.. maklumlah dah lanjut usia.. sombong tk hengat.. ayat pedas gitu.. senyumla sket makcik2 nurse.. baru lega sket ati pesakit2 ni.. tk rugi pun senyum.. senyum kan sedekah.. ko agak2 bosan keje ni.. pencen awal jer.. tk nyakitkan mata dan hati kami ni.. (tetiba emo ingatkan makcik2 nurse nih)

 bam bam ngah tunggu turn.. abah dah gi bahagian farmasi amik ubat..

bila nk leh masuk ni ibu?? agaknya itu yg bermain di fikiran dak kecik ni.. hahaha.. dlm kul 10 lebih settle kat HTAR.. tapi sian gak qaireen melalak2 kena sedut kahak melalui hidung.. be strong ye dik!!! balik dari spital, gi Klinik Hajar kt SS18 shah alam lak.. nk sunatkan dah kecik ni.. alhamdulillah.. settle sume.. sume berjalan mengikut plan.. abis sume, cabut balik umah.. rehat...

 sesi bermain antara kakak dan adik..

 suka tgk qaleesya happy.. qaireen maintain muka ketat.. payah tul nk senyum heheh.. or dia blur apa yg aku ngah wat hahaha..

 good kakak..

yeay.. dpt snap bam bam senyum. dh mcm cina muka adik ni.. tapi drumstick tu ttp jadi pujaan ibu.. gerammmm!!!

Wednesday, October 12, 2011

Aduhai stress!

Ish.. ari ni mmg stress giler.. tu yg amik masa kejap hapdet blog.. luahkan ttg ketensionan aku nih!.. dari pagi ngadap pc ni dok update actual and nk wat budget for my department tuk tahun 2012.. PM dah bentang budget, aku baru terkedek2 nk wat.. actually ari ni bukan ni jer keje aku. in the middle,adalak yg kacau incoming call byk.. ngan appointment with Carduta la.. telephone supplier la..

 meja aku yg bersepah2.. lantak ler..


 naik berpinar mata aku tgk nombor ni.. tu yg kenkadang mata jadi cepat letih sampai sakit kepala.. jadi aku pi rest jap kt sini.. bukan sesaja rest ok.. rest ada makna.. hahaha...

 mana lagi.. bilik ni la.. pump susu tuk anak aku.. at least bila pump tu.. bayang muka anak.. release sket tension ni.. asyik ngadap bil2 tu pun dah nk muntah rasanya..

 ni la lactation room kt ofis aku.. biasa2 jer.. janji ada aircond dan selesa nk pump.. dari dulu pump kt surau.. bersyukur la skang dah ada bilik lactation ni.. peace of mind..


 botol pertama.. selalunya sekali pump aku leh dapat hasilnya dlm 6 ke 8oz.. kekerapan gi pump tu bergantung pada kesibukan..kalau sibuk sgt leh 3 kali jer.. kalau tk sibuk dapat la 5 kali gi pump.. sehari leh la bawa balik susu dlm 5 ke 6 botol.. kt umah kang pump lagi.. wah.. dah mcm gi menuai lak.. ko ingat kebun ke apa ni?? tapi mmg aku kena rajin sket coz Qaireen nyer demand sgt tinggi.. takpelah, berkorban tuk ank..

 ni la pantry ofis aku.. ni pantry kt 2nd floor coz aku nyer workstation kt 2nd floor.. biasa2 jer.. tk la seglamour pantry kt ofis korang.. hik hik hik.. yg penting tu.. air panas ngan peti ais tu.. senang aku nk simpan susu..dan rendam peralatan pump.. hehehe

 stok susu kat freezer ofis

haa dah memerah, kenalah isi balik.. kih kih kih.. juadah minum petang aku..sandwich goreng dan se'mug' horlicks.. ho ho ho.. lepas rehat2 yg panjang tu.. sambung la balik ngadap budget ni.. k, la.. nk gi solat asar.. jumpa lain entry k.. assalamualaikum..

Sunday, October 9, 2011

Cerita dihari Sabtu




Sebenarnya ari ni both of us laki bini ada hal sket.. so pagi takdelah pagi sgt kitaorang hantar dua orang budak kecik tu ke taska.. rasa bersalah gak sebenarnya.. yelah ari cuti tapi kena dok taska gak.. tapi tk la lama, tghr tu dah amik dah.. actually ni kes terpaksa coz mak apak diaorang ni ada keje yg perlu dilakukan.. dlm kul 8pg antar budak2 ke taska then we all gi breakfast dulu.. after that singgah Tesco cari barang sket.. semenjak Qaireen sakit2 ni..mmg tk boleh la nk bawa dia ke tempat2 mcm ni.. maklumla, antibodi dia lemah, senang kena jangkitan.. dlm kul 9 lebih kitaorang pun gerakla ke tempat yg dituju.. kemana?? tk boleh citer coz ni future plan nyer hal.. dah jadi nanti baru aku citer kt korang sume.. tunggu.... hehehe...

 sebelum ke taska.. ngah tunggu abah kunci umah.. bergambar dulu ngan bam bam yg lum mandi ni.. kalau ada yg tanya.. naper tk mandikan dulu budak2 ni.. anak2 aku ni mmg tk boleh mandi awal2 time kecik ni..jap lagi kenalah selsema + asma.. so, aku mmg bg taska mandikan diaorang dlm kul 10 lebih gitu.. bukan aku sengaja malas nk mandikan anak yek..

 Tghr amik diaorang dari taska.. dua2 ngah tido.. tapi balik umah terus jaga.. after lunch.. ni lah keje aku.. anak2 hubby jaga.. wat muffin pisang.. aku ni kalau teringin nk makan, buat jer.. tk kira penat ke tidak.. tekak lebih penting hahahaha.. aku wat muffin mini jer.. senang nk makan.. sekali ngap jer.. dan paling penting, qaleesya senang nk makan..

 ni version letak badam.. ada yg kosong gak coz qaleesya tk makan yg ada topping badam ni.. lum habis bakar sume, qaleesya ngan my hubby asyik ulang alik makan muffin ni.. paling best tgk qaleesya la.. habis satu datang minta lagi.. siap puji sedap lagi.. sambil angkat ibu jari tangan tanda sedap.. hehehe.. hilang penat ibu bila anak and suami puji sedap..

 ni version kosong, tanpa badam.. laju Qaleesya makan nih.. alhamdulillah, dapat byk gak.. dapat la bagi jiran sebelah menyebelah sorang se'tupperware'.. heheh.. sikit sama dirasa ye tak.. katapun hidup berjiran.. apa salahnya berkongsi... haaa sape nk jadi jiran aku, angkat tangan! hahahahha...

akhir sekali aku tepekkan gambar anak dara sorang ni yg dah kenyang pas tu merajuk coz tk dapat main kt luar.. ibu dah penat la.. sok2 la kita main kt luar ye kakak... tk nak moncong2 ok... sayang Qaleesya... 

Wednesday, October 5, 2011

Princess2 ku demam lagi..

Salam sume.. rasa cam lama jer tk update blog. Bukan apa, lately bz ngan anak2 yg asyik tk sihat jer.. hari Sabtu lepas, Qaleesya demam. Malamnya elok, bangun subuh tu (cadangnya pg nk ke Tesco Setia Alam, beli barang umah) skali rasa badan dia, demam la pulak..cepat2 kasi ubat dan tampal bye bye fever kt kepala..moga demamnya cepat pergi.. kul 8pg nk gerak ke Tesco, badan dia masih suam2 lagi.. tapi angkut gak coz kena gi pagi2 org tk ramai.. sib baik dan sampai Tesco mood Qaleesya dah ok..  

 walau demam tapi tetap senyum..

 and si bam bam ni.. kuar dari Tesco terus berair hidung.. dak ni mmg very sensitive la.. cepat sgt selsema ke,batuk  ke, demam ke...

 Makanya.. pagi Isnin dlm kul 2 pg.. Qaireen lak yg demam.. aku terjaga coz dgr dia merengek2.. rasa badan.. humak aiii.. dah panas membahang.. cek suhu dah 39 celcius.. terus masuk ubat bontot.. paginya dah peluh.. bdn pun dah ok.. cek suhu dah tk demam.. antar ke taska.. ibu have lot of works to do.. tambah pulak my officer cuti.. nanti takde org kt department..  dtg keje ngan berat ati.. dah pesan kt staff taska.. kalau dia demam terus kasi ubat.

Petangnya gi amik, badan Qaireen panas lagi.. membahang.. tanya staff taska yg jaga dia.. dah bg ubat belum? dia ckp bagi kul 1 ptg.. gggrrr.. dlm hati panas gak.. apadaa.. budak ni dah panas mcm ni naper tk bg ubat.. tp diamkan jer.. dlm perjalanan balik umah luahkan perasaan kt hubby..sudahnya kitaorang bg Qaireen makan ubat masa berhenti kt restoran tapau makan malam.. Then malamnya, suhu dh turun.. tapi kul 3 pg panas balik.. emm... mmg ari selasa tu aku cuti la jawabnya.. biar dok umah jaga anak dari gi keje tapi ati tk senang..
 berlenggeng coz ibu asyik lap bdn dia jer.. jaram kepala ngan air asam jawa.. taska nk wat mcm ni.. jgn harapla..

 bila adik senyum, kurang sket risau ibu ni.. tapi mmg on that day.. sume perhatian ditumpukan kt dia jerlah.. satu keje aku tk wat.. makan pun mee maggi jer.. apa taknya.. aku bangun jer dia nangis.. maka berkepitla kami anak beranak sampai ke petang.. takpelah.. dia tk sihat mesti nk ibu hug jer kan dik.. anything for you dear..

kasi mainan jap, ibu nk gi mandi.. good girl.. and pg td (rabu, kul 3pg) suhu badan qaireen naik lagi ke 39.6 celcius.. pg ni bawa gi klinik lagi.. lepas makan ubat.. antar ke taska coz aku dh tak leh amik cuti.. keje byk nk disettlekan.. but keep on call taska tanya khabar dia dan Qaleesya coz pg tadi Qaleesya pun demam gak.. tapi suhu tk tinggi.. hope dpt balik cepat ari ni.. ibu risau anak2 ibu..

Dugaan tuk kami.. ank tk habis2 demam.. sementara nk besar mcm ni la.. sabar ye ibu dan abah.. terus kan berusaha, berdoa dan bertawakal.. moga anak2 kita cepat sihat.. amin.