penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, November 30, 2011

Meh nk promote sket..

Dear frenz and readers.. ni aku nak promote sket la.. skang ni aku ada wat bisnes online product Avent Philips.. pada ibu2, bapa2 yg biasa menggunakan product Avent untuk anak2 mereka pasti tahu betapa berkualitinya produk ni kan.. harga dipasaran mmg amatlah mahal.. satu botol susu 4 oz pun leh cecah RM30 plus.. Aku adalah pengguna produk Avent ni dari Qaleesya lahir lagi..maknanya almost 3 years dah guna barangan Avent ni.. bukan sekadar botol susu, malah breastpump pun aku guna jenama Avent.. mmg value for money la.. botol susu Qaleesya tu still elok sampai skang..cuma tukar teats jer.. breastpump lak.. mmg senang guna dan tk menyakitkan.. nk pump pun tk lenguh tangan (manual pump).. jap je penuh botol bila pump.. so far aku mmg puas ati la.. so, dek kerana aware yg barang ni mahal untuk sesetengah org membeli, aku boleh bantu korang sume dapatkan harga yg lebih murah malah original pulak.. pelbagai produk ada kt my business FB ni.. korang leh jengah ke link ni untuk lihat produk dan info lanjut:

www.facebook.com/pages/DPuteri-Collections/283305375044651
 Setakat ni, baru beberapa produk yg dapat upload dlm FB Avent ni.. insyaallah, kami akan upload lagi pelbagai barangan lain dari masa ke semasa.. Namun, jika ada yg ingin bertanya ttg pelbagai produk Avent yg lain, feel free to PM me kt FB tu yer... 
Selain dari itu, aku juga ada amik order cuppies Red Velvet.. sesape nk order leh pergi kt satu lagi blog aku iaitu:
http://puteri-kitchen.blogspot.com/
 
Harga dan gambar cuppies ada disana.. anda boleh cuci mata sebelum menempah.. heheh.. insyaallah.. dijamin sedap. Ini bukan saya ckp, tapi so far saya dah bawa ke ofis2, ke majlis open house, dpt good respond. Kalau nk tau, kenala cuba kan.. Insyaallah.. tk lama lagi akan buka order untuk pelbagai muffin pulak.. just take time sket .. apapun tunggu yer.. 
Pada mereka yg telah menyokong dan mengorder tk kiralah product Avent or cuppies.. terima kasih bebanyak diucapkan.. I love you all..=) Yang belum order tu cuba2 lah..




Sunday, November 27, 2011

Sepetang di playground...

Ni citer khamis lepas.. sementelah ibu dan abah tk keje.. so bawa la anak2 gi main2 kt playground area umah tu.. sian Qaleesya.. dah lama tk jalan2.. nk bagi dia happy2 sket.. dan mmg puas ati.. she's happy...

Abah melayan anak dara main jongkang jongket..

adik yg hanya mampu melihat.. sabar ye dik..

masam jer tk dapat join..

see, kakak is so happy.. ibu pun happy too..

suke main boyan.. mengekek2 ketawa..

tgkla tu.. ketawa tk habis2.. happynyer tgk dia gembira cenggini..

adik tgk dulu k.. nanti dh besar ibu kasi adik main lak..

ok.. dh puas main, jom kita balik.. abah ngan ibu pun dah berpeluh.. adik pun dh nk minum susu.. this time dia tk ngamuk nk balik coz puas main.. hehehe.. next time kita dtg lagi yek.. kalau tk hujan..

Thursday, November 24, 2011

Kami dan cerita anak2..

Semalam Qaireen demam kuat, makanya kami laki bini tido pun cam tido2 ayam jer.. luckily pg ni dh kebah.. apa lak adik nk pandai ni yek.. asyik demam jer2..sib baik both of us msh MC lg, so today spend time wt ank.. mcm2 kerenah diaorang, especially Qaleesya la.. dh byk akal dia ni.. tgk la aksi dia ats sroller, mcm2 gaya.. dah pandai panjat stroller sendiri, nk jln2 jer...


 buat muka kerek bila ibu nk snap..

 suka sgt tiru iklan pencuci muka kt tv..aduiii..

 sedang menyanyikan lagu feveret.. Insyaallah..by Maher Zain.. blajar kt taska la ni..

 flying kiss for ibu..

 muka letih...

 sedang khusyuk berdoa...

 menyanyi tk habis2..

 dan suka wat muka comel mcm ni.. kah kah kah..

si adik tgk jer gelagat kakak dari dlm rumah.. apa la kakak aku wat ni??

ala2 blur.. hehehe...

Inilah permata2 hati aku dan suami... kenkadang kelakar tgk gelagat diaorang ni.. kenkadang bisa wat temperature naik gak especially bila Qaleesya wat perangai haish.. sabar jelah.. jadi ibu ni kira proses pembelajaran gak... ibu pun manusia, kenkadang tk perfect.. but still doing the best for their children..

Tuesday, November 22, 2011

It's been three years...

 Ini akan menjadi entry yg agak panjang.. entry mengenang memori tiga tahun dulu.. yes tanggal 21/11/2011 genap tiga tahun usia perkahwinan kita.. pejam celik, pejam celik dah tiga tahun kan yang... bukan senang kita nk melayari bahtera rumahtangga ini.. byk dugaan yg telah kita tempuh.. ups and down.. but alhamdulillah.. kita berjaya menempuhinya dengan penuh kesabaran... (u lah yg paling sabar.. thank Allah for that.. ). Kita tk gi celebrate kt mana2 for our anniversary.. half day kita habiskan menunggu your turn tuk check up mata kt HTAR semalam kan yang.. walau kita hampir hilang sabar, tapi berjaya gak laluinya.. coz kita tk kemana2 to celebrate this special occasion.. so I made this cake for you.. (actually I plan to surprise you with another things.. but Allah lebih mengetahui.. plan tuk candle light dinner kt umah terpaksa dicancel ats sebab tertentu.. )

Hope you happy with this cake..air tangan sendiri.. even tk cantik but it is ikhlas dari hati.. apapun i know you happy coz u makan berulang2.. thanks... jom kita kenang sket memori kita...
 
 you ingat gambar ni? Masa ni first time u gi Langkawi, i bawa u jalan2 pusing Langkawi.. and kat ats Gunung Mat Cingcang ni la u propose i.. no romantic words.. but u ask me whether i nk kawin ngan u tak??? hahaha serious mmg terkejut but i do... u ingat lagi tak.. alaa.. u mmg.. u ingat pun u ckp u tk ingat.. i know u very well la... malu nk ngaku..
 and 2 months after that, majlis ini berlangsung.. really nervous menjadi tunangan org... benda yg tk pernah termimpi.. (coz u know la.. i always rasa i ni tk cantik and nobody want to marry me hahah..)

 one of our sweet moments..

 yeah.. save the date.. 21/11/2008... i know u nervous genggam tangan tok kadi tu.. but im proud of you.. sekali lafaz jer sah i jadi milik u... thank you sayang..

 hohohoh.. drama air mata hokeh... mmg tangkap leleh time ni.. once dah sah jadi isteri org, i jadi sayu sgt.. bukan tk happy kawin ngan u.. tapi mengenangkan now i bukan lagi tanggungjawab my parents.. bukan lagi tanggungjawab my brothers.. and ada satu tanggungjawab ats bahu i skang.. being your wife...

 batal air sembahyang.. biasalah time ni.. jurukamera asyik suruh ulang adegan yg sama berulang kali.. lenguh weh...kena control malu tu.. org ramai..

 sah! husband and wife.. sgt lega this time.. selepas pelbagai dugaan bercinta kita tempuhi.. akhirnya apa yg diimpikan tercapai.. Syukur alhamdulillah.. but ini cuma permulaan.. perjalanan kita masih panjang.. 



 Our happiest moment.. hari persandingan... 22/11/2008 dan juga hari yg paling memenatkan.. dari pagi sampai petang.. senyum jer.. jadi raja sehari.. takkan nk nangis lak.. lepas posing sakan kt umah.. gi posing kt outdoor lak.. sawah padi, tepi pantai.. (kata dok langkawi.. pantai tk blh dipisahkan... kejar sunset tu...) Keletihan kita kan yang.. dua hari berturut2... ingat apa u kata kat i.. tk sabarnya nk buka baju bersanding ni.. panas.. kalau org suruh bersanding lagi.. tk sanggup dah.. heheh.. so jgn cuba2 nk tambah lagi satu yek.. kah kah kah.. just kidding.. 

 bersanding lagi..on your side.. kt JB.. this time relax sket..  tgk gambar ni dh mcm raja zaman dulu2 plak kita ni.. very tradisional gitu...but songket ni pun panas hokeh!!! tu pun sib baik dlm dewan.. kalau pakai songket ni masa kt langkawi, mau mandi peluh kami berdua..

yup.. kasih kita tercipta.. mcm sekejap sgt kita kenal, bercinta.. bertunang dan kawin.. tapi itulah dikatakan takdir Allah.. jauh mencari, rupa2nya jodoh didepan mata.. dan percaturan Allah itu telah bermula sejak i jejak kaki ke UiTM tahun 1998 lagi.. kalau korang nk tau, kakak ipar aku adalah senior aku kt UiTM dulu.. selalu dgr dia citer pasal family dia.. tapi tk pernah kenal ngan my hubby ni.. bila dh bercinta and my hubby tunjuk gambar kakak dia.. OMG.. she is my senior.. yg pernah duduk sebilikdan katil yg sama kt Kolej Seroja dulu.. see Allah dah aturkan jodoh i dari awal.. cuma i yg tk sedar.. and ia mengambil masa selama 8 tahun before i met u...

ours.. on honeymoon...

dan kita skang.. blessed with two princess... 

So, happy anniversary yang.. i dedicate this entry for you.. i doa sangat moga perkahwinan kita ni kekal ke akhir hayat.. bahagia, dan kita kuat menempuh segala dugaan rumahtangga.. thanks coz sentiasa sabar dengan kerenah i.., thanks coz sentiasa bersama i dlm susah dan senang.. dlm sakit dan sihat... dlm suka dan duka.. thanks for your love and i want u to know that i always love you, forever and ever... u dan anak2 adalah anugerah terindah dlm hidup i.. Syukur Ya Allah...




Friday, November 18, 2011

Boringnyer fikir nk masuk keje next Tuesday... huh!

Aii bosan giler rasanya nk masuk keje next Tuesday.. sementelah pulak org yg selalu wat aku tension dah balik dari cuti maternity minggu depan... aiii dunia keje aku akan kembali hingar bingar dgn sore dia la... aisshhhh.. nk wat camne ni agar aku dpt bekerja dengan aman.. sure topik utama dia nanti adalah pasal baby baru dia.. sure sebulan ni aku akan dengar citer yg sama setiap ari... Ya Allah sabarkan lah hati ku menempuh dugaanMu ini...

Nak minta tukar ke 1st floor sure boss aku tk kasi coz dia dok 2nd floor..naper la org gi letak dia kt satu tempat ngan dept aku... padahal dia dept lain.. dh tk tahan telinga aku ni ari2 dengar dia memekak jer... gelak hentak2 kaki.. haiyooo!!!! Sorry guys bukan nk mengata but tk tau nk luahkan kt mana... one minah ni suka memekak kt ofis, ckp kuat2.. gelak kuat2.. sume yg ada pd dia bising!! gelang kaki, ringtone hp...bunyi tapak kasut yg ala2 menghentak tu.. aduiii.... hilang konsentrasi..yg plg aku tk suka bukan jealous tau.. suka sgt dia citer hal dlm kain dia kt org keliling... please la, kenkadang ckp pasal agama pandai.. tp.... emmm.... benda2 camtu kan hal rumahtangga.. simpan suami isteri dah ler.. org tk nak tau pun.. cuba nk pekakkan telinga tapi kalau sore dia dok 10km pun boleh dgr.. apa kes???

Next week dia masuk keje.. maka habislah tempoh honeymoon aku selama dua bulan tanpa gegak gempita dari dia.. hidup tk kan aman lagi..huhuhu... memikirkan jer dah rasa demotivated nk pi keje next week... =(

Thursday, November 17, 2011

Macaroni Gratin

 This morning bawa my hubby ke HTAR tuk cek mata dia balik..semalam dia ngadu sgt sakit.. so pagi ni jumpa pakar, kena cuci selaput kt mata lagi sekali.. sian dia.. merah mata dia.. balik dari hospital, singgah TESCO beli barang nk wat gratin.. dh jemu makan nasi..semalam lunch wat fettucini oleo... arini wat macaroni gratin lak.. ari2 pasta hahaha.. meh tgk apa bahan2nya... 

ni la bahan2 yg diperlukan.. selalunya aku letak daging cincang dan mix vege.. but this time tukar selera lak.. more vege lagi.. ada bayam, sosej, celery, carrot dan cendawan butang.. kalau korang nk letak seafood cam udang or sotong pun boleh.. aku tk wat seafood coz kami sakit mata.. kena pantang makanan yg gatal2 ni.. kita juga perlukan susu full cream dan of course macaroni. Aku campur macaroni dan elbows.. 


 mozarella cheese tuk topping...aku pakai brand family ni jer.. ada jual kt Giant dan Tesco.

 First tumis dulu bawang besar yg telah dipotong dadu.. tumis ngan mentega tau bukan minyak

 bawang dah wangi masuk la bahan2 yg keras dulu.. tumis kejap...

 then masuk susu full cream.. perasakan dgn serbuk lada hitam, garam dan gula.. pas tu bancuh tepung gandum ngan sikit air.. tuang dlm masakan ni... untuk pekatkan gravy ni..

 Masukkan macaroni, bayam dan cendawan butang tadi...

 Tutup api leh la masukkan dlm loyang... 

 Taburkan dengan mozarella cheese tadi.. bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 10 to 20 minit

 taraaa dah siap masak.. yummy!!!

masa untuk makan... sedap.. cheesy and creamy... hubby tambah berkali2...jgn tk tau.. satu loyang ni kami dua org jer perabih... hahaha... suka ati bila hubby makan bertambah2... =)

Wednesday, November 16, 2011

Bersyukur dengan apa yg ada..


Mesti korang pelikkan naper la aku letak gambar iron dan baju ni?? Sebenarnya aku suka time iron baju coz aku rasa time aku mengiron baju ni la aku ada masa untuk diri sendiri.. ada masa untuk fikiran aku menerawang.. mengenang nasib diri.. muhasabah diri.. mengenang kisah2 lalu.. berfikir masa depan dan kenkadang time iron baju ni juga aku plan sesuatu... Apa? tk hangit ke baju yg diiron tu?? ooohhh tidak tidak... walau fikiran aku menerawang jauh.. tapi tangan aku ttp tangkas membuat keje... jgn risau... 

Pernah tk korang terfikir atau terasa yg nasib korang ni kenkadang malang dari org lain.. Pernah tak korang teringin utk jadi begini dan begitu.. kenkadang masa iron baju ni la aku berfikir ttg keadaan aku skang.. tk dinafikan kenkadang kita nampak kehidupan org lain lebih baik dari kita.. walhal.. sebenarnya kehidupan kita sudah cukup baik.. cuma kenkadang kita tk menyedarinya.. 

To be honest.. sebulan dua ni mmg waktu 'sakit' sikit bagi keluarga aku.. bermacam dugaan datang bertimpa2.. tk perlu la aku citerkan satu persatu apakah dugaan itu.. biarlah hanya aku dan family aku jer yg mengetahuinya.. korang2 cukup la tau yg elok2 saja yer.. mmg sometime aku fikir, nape aku tk jadi mcm si polan si polan.. hidup dia bahagia jer.. senang jer.. tapi aku lupa, mungkin itu pada pandangan mata aku, hal sebenarnya kita pun tk tau kan.. Alhamdulillah.. walau pelbagai dugaan yg mendatang, Allah beri kekuatan pada aku dan hubby untuk menghadapinya.. Bila dugaan datang.. aku muhasabah diri.. aku patutnya bersyukur dengan apa yg Allah dah beri pada aku.. aku tk perlu pandang org yg lebih tinggi dari aku.. patutnya aku lihat org yg lebih susah dari aku.. Dulunya masa bujang, aku duduk menyewa, kesana kesini guna public transport.. bersesak dgn org ramai dan warga2 asing dlm bas, LRT setiap ari dari time belajar kt UiTM dulu sampai la keje..selama hampir 10 tahun...rezeki ada tapi tk pernah terfikir nk beli kereta ke apa.. bila dah kawin, mula2 dulu.. duduk menyewa umah flat dua bilik.. alhamdulillah.. masa tu dh rasa umah tu cukup besar tuk kami berdua.. ada kereta walaupun Savvy jer.. tapi we all happy.. tk perlu lagi bersesak naik bas.. dah ada kereta yg melindungi dari ujan dan panas..Lepas dapat Qaleesya.. Alhamdulillah, rezeki anak.. dapat beli umah sendiri... umah teres double storey.. ada laman tuk anak main2... kereta pun dah tukar ke MPV walau tk sebesar mana... cukup la MPV buatan Malaysia kan.. selesa tuk anak.. senang nk bawa barang anak mcm stroller bagai..  

Jika direnungkan balik, kehidupan aku bukan bertambah buruk tapi bertambah baik.. jadi apa lg yg tk cukup?? sume dah cukup... aku patutnya bersyukur... org lain ada yg takde kereta, takde keje, takde rumah.. tapi aku ada sume tu.. nk anak.. Allah dah bagi anak. Bukan sorang tapi dua org puteri yg comel2 (pada aku) dan sempurna sifat... aku ada keluarga mertua yg baik dan melayan aku dengan baik.. sedangkan org lain mungkin tk dpt keluarga mertua yg baik mcm aku.. aku ada family yg sayang dan amik berat ttg kami anak beranak... aku tk pernah tk makan.. sedangkan org lain mungkin ada yg terpaksa mengemis untuk mencari sesuap nasi.. aku ada pakaian untuk dipakai.. sedangkan org lain mungkin ada yg pakai baju koyak rabak.. aku ada suami yg menyayangi aku, sedang kan org lain mungkin ada yg jadi mangsa sepak terajang suami setiap ari... jadi apa lagi yg aku nak?? jadi apa lah sangat dengan dugaan Allah yg sedikit ni pada diriku sampai aku patut jadi hambaNya yg lemah?? Ya Allah, sesungguhnya terlalu banyak nikmat yg telah Kau beri padaku.. Ampunkan lah aku Ya Allah kiranya aku terlalai dari jalanMu.. kiranya aku terkadang lupa bersyukur padaMu.. terkadang aku jadi lemah menghadapi dugaanMu... Sesungguh dugaan itu adalah panggilanMu agar aku sentiasa mengingatiMu, Kau rindukan rintihan doaku... 

Jadi kawan-kawan.. marilah kita sama2 muhasabah diri kita.. bersyukurlah dengan apa yg kita ada... moga Allah akan memberkati hidup kita semua..amin.






Is on MC tapi.....


Salam sume... aku ni sebenarnya dari ari Isnin ari tu MC.. sakit mata.. lepas Qaireen, jangkit ke my hubby..skang ni my hubby pun tk baik lagi.. dah kena kt aku lak.. takpelah.. dh nk kena nk wat camne kan.. aritu dok kecoh penat sgt keje sampai tk cukup rehat kan.. haa ni Allah dah bagi cuti free lagi.. syukur Alhamdulillah.. cuti la ko 4 hari dok kt umah.. anak2? oohh dua2 kami hantar ke taska coz tk nak la diaorang dok memerap ngan kami takut jangkit kat salah seorangnya pulak kan.. so ni kira dating ngan hubby la empat ari ni kt umah hahahah... 

Bila dah dok kat umah ni cam boring lak kan.. so ptg ni aku pun wat la Chocolate Moist Cake.. tekak ni teringin lak nk makan kek coklat.. uhh sakit mata bukan penghalang yek..kalau dh kata nk makan tu.. selagi larat angkat kaki tangan.. tetap ku buat juga.. jom layan gambar2 kek ni.. cuci mata korang.. heheh..



ni kek yg telah masak.. aku tk bako kek ni tapi aku kukus..

 ni pulak coklat tuk topping kek ni.. sorry aku dah turn gambar ni.. bila masuk kt blog, jadi mcm ni balik.. korang teleng la kepala sket yek.. snap guna kamera phone jer..


haaa ni la hasilnya setelah siap dihias... amacam terliur tak... ni kalau nk order mau RM50 ni.. ekekkek.... letak badam cincang sket sebagai penambah selera.. sedapnyer...

very the moist kan... jemput makan sume.. oppss.. jemput jamu mata sume... hehehehh.... (jgn marah daaa..)

Friday, November 11, 2011

Keletah anak2 yg menjadi pengubat jiwa







Dua-dua budak kt atas ni adalah permata hati aku dan suami.. ibu dan abah saaaayaaang Qaleesya dan Qaireen sangat2.. merekalah pengubat jiwa, penghibur kami.. sunyi dunia kami kalau mereka takde.. Bersyukur sgt diatas anugerah Allah ini..