penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, November 10, 2011

Aidiladha di rantauan..

First harap maaf coz entah naper gambar nasi impit ni tk nak turun ke bawah.. so aku kena la start entry kt sini.. Aidiladha telah empat hari berlalu.. aku baru berkesempatan nk citer kt sini.. very the bz.. ngan anak2, ngan rumahtangga dan keje.. huhu.. seperti tajuk entry, this is 1st time sejak kawin 3 tahun ni kami beraya di rantauan.. cewah.. cam la jauh sgt nk balik Johor tu kan.. actually plan mmg nk balik Johor pun.. tapi anak2 lak demam manjang.. so hubby decide we all raya kt sini jelah.. since kakak aku pun tk balik T'ganu.. maka kami beraya bersama la.. nilah antara juadah yg aku prepare for hari raya haji ni.. Nasi impit seperti gambar diatas.. main segera jer.. beli nasi impit adabi then rebus.. tk kose nk wat cara lama..
 
 Kuah lontong.. mcm2 ada kt dlm tu.. tk nampak jer.. saja lebihkan kuah.. ada udang, tauhu, sengkuang, kacang, carrot, kobis.. ni menu wajib la kiranya.. kang ada "org johor" tu nangis tk dapat makan lontong dipagi raya.. ate kawin ngan org johor.. kena la prepare makanan johor.. sian my hubby tk dapat rasa lontong MIL wat.. tapi i wat pun ok kan yang??? u makan bertambah2 gak.. cuma tk sama la ngan ibu punya.. hehehe...

 kuah kacang pelengkap rasa.. aku pun suka gak lontong ni.. dan byk lagi makanan johor yg aku suka.. murtabak, beriani gam, mee bandung muar.. air katira..(minuman).. balik mesti cari punya.. sebab tu Allah takdirkan jodoh ngan org Johor kot.. kah kah kah...

 Red Velvet ni special made for my niece sempena birthday dia.. dia request ni.. kena la tunaikan hajat birthday girl.. tapi yg tk sambut birthday pun tumpang sekaki.. 


 ready to deliver to my sis house..

 terasa cam ada dlm mulut lak.. harus buat lagi nanti..en hubby peminat tegar my RV ni.. sib baik bini tau wat.. kalau tak kopak asyik order jer.. kan yang kan?? untung u kawin ngan i ni.. hahahah (masuk bakul angkat sendiri)

 Pagi raya tu aku tk ikut gi solat raya.. mana nk tinggal budak kecik berdua ni.. lepas hubby balik solat, makan sume.. kami bergambar jap sebelum kerumah my sis.  Apa yg Qaireen tgk tu.. alahai.. tgk camera la dik...

 dua kali snap pun dia asyik tgk kakak dia gak.. awk nk pakai baju sama ngan kakak ke? tak boleh.. kain baju kurung awak yg sama color ngan kakak dan sendat kt bontot awak.. tulah.. debab sgt.. dh tk blh pakai..

 kakak aku bergaya ngan food yg dia prepare.. dia ni rajin.. masak mcm2.. takpelah anak sume dah besar2.. tp aku ttp respek ngan kerajinan kakak aku ni..

 lontong aku terselit ditengah makanan yg byk tu.. tk cukup meja..

 kakak aku masak laksa utara, nasi beriani, ayam masak merah, kari tulang lembu, acar, kek.. pergh.. sendat perut.. ptg tu dia tambah nasi minyak lak.. alhamdulillah.. rezeki ari raya..

 ramai sedara mara berkumpul kt umah dia.. ipar duai, anak sedara.. kenkawan anak2 sedara aku.. mmg meriah gak la.. tetamu tk putus sampai ptg.. aku lepas kenyang perut.. kasi Qaireen menyusu.. ngan aku sekali tido.. letih beb.. malam raya tu memasak sampai kul 12pg.. kemas umah lagi.. tk kira lagi ngan melayan drama air mata anak2 aku.. letih giler..kul 1 lebih baru leh lelapkan mata.. jadi tk salahla kalau aku tido jap di hari raya tu kekekeke...
 Qaleesya ngan bear kak aifaa.. suka ati jer.. kt umah takde.. jgn harap ibu nk beli ok..

tu jelah citer ari raya aidiladha kami.. apa yg kami korbankan? tk balik beraya la.. lagi mau tanya.. hehehe..

2 comments:

  1. wahhh byknya lauk...rajin kamoo dan kakak kamoo masak...lontong ko nampak sedap dan menarek la beb...tinginnya lontong....adoiyai!

    ReplyDelete
  2. adoiyai.. cian la plak mak buyung ni mengidam lontong.. bila2 free ko dtg la umah aku nome.. tp bgtau awal.. nanti aku watkan lontong tuk ko..

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)