penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, November 16, 2011

Bersyukur dengan apa yg ada..


Mesti korang pelikkan naper la aku letak gambar iron dan baju ni?? Sebenarnya aku suka time iron baju coz aku rasa time aku mengiron baju ni la aku ada masa untuk diri sendiri.. ada masa untuk fikiran aku menerawang.. mengenang nasib diri.. muhasabah diri.. mengenang kisah2 lalu.. berfikir masa depan dan kenkadang time iron baju ni juga aku plan sesuatu... Apa? tk hangit ke baju yg diiron tu?? ooohhh tidak tidak... walau fikiran aku menerawang jauh.. tapi tangan aku ttp tangkas membuat keje... jgn risau... 

Pernah tk korang terfikir atau terasa yg nasib korang ni kenkadang malang dari org lain.. Pernah tak korang teringin utk jadi begini dan begitu.. kenkadang masa iron baju ni la aku berfikir ttg keadaan aku skang.. tk dinafikan kenkadang kita nampak kehidupan org lain lebih baik dari kita.. walhal.. sebenarnya kehidupan kita sudah cukup baik.. cuma kenkadang kita tk menyedarinya.. 

To be honest.. sebulan dua ni mmg waktu 'sakit' sikit bagi keluarga aku.. bermacam dugaan datang bertimpa2.. tk perlu la aku citerkan satu persatu apakah dugaan itu.. biarlah hanya aku dan family aku jer yg mengetahuinya.. korang2 cukup la tau yg elok2 saja yer.. mmg sometime aku fikir, nape aku tk jadi mcm si polan si polan.. hidup dia bahagia jer.. senang jer.. tapi aku lupa, mungkin itu pada pandangan mata aku, hal sebenarnya kita pun tk tau kan.. Alhamdulillah.. walau pelbagai dugaan yg mendatang, Allah beri kekuatan pada aku dan hubby untuk menghadapinya.. Bila dugaan datang.. aku muhasabah diri.. aku patutnya bersyukur dengan apa yg Allah dah beri pada aku.. aku tk perlu pandang org yg lebih tinggi dari aku.. patutnya aku lihat org yg lebih susah dari aku.. Dulunya masa bujang, aku duduk menyewa, kesana kesini guna public transport.. bersesak dgn org ramai dan warga2 asing dlm bas, LRT setiap ari dari time belajar kt UiTM dulu sampai la keje..selama hampir 10 tahun...rezeki ada tapi tk pernah terfikir nk beli kereta ke apa.. bila dah kawin, mula2 dulu.. duduk menyewa umah flat dua bilik.. alhamdulillah.. masa tu dh rasa umah tu cukup besar tuk kami berdua.. ada kereta walaupun Savvy jer.. tapi we all happy.. tk perlu lagi bersesak naik bas.. dah ada kereta yg melindungi dari ujan dan panas..Lepas dapat Qaleesya.. Alhamdulillah, rezeki anak.. dapat beli umah sendiri... umah teres double storey.. ada laman tuk anak main2... kereta pun dah tukar ke MPV walau tk sebesar mana... cukup la MPV buatan Malaysia kan.. selesa tuk anak.. senang nk bawa barang anak mcm stroller bagai..  

Jika direnungkan balik, kehidupan aku bukan bertambah buruk tapi bertambah baik.. jadi apa lg yg tk cukup?? sume dah cukup... aku patutnya bersyukur... org lain ada yg takde kereta, takde keje, takde rumah.. tapi aku ada sume tu.. nk anak.. Allah dah bagi anak. Bukan sorang tapi dua org puteri yg comel2 (pada aku) dan sempurna sifat... aku ada keluarga mertua yg baik dan melayan aku dengan baik.. sedangkan org lain mungkin tk dpt keluarga mertua yg baik mcm aku.. aku ada family yg sayang dan amik berat ttg kami anak beranak... aku tk pernah tk makan.. sedangkan org lain mungkin ada yg terpaksa mengemis untuk mencari sesuap nasi.. aku ada pakaian untuk dipakai.. sedangkan org lain mungkin ada yg pakai baju koyak rabak.. aku ada suami yg menyayangi aku, sedang kan org lain mungkin ada yg jadi mangsa sepak terajang suami setiap ari... jadi apa lagi yg aku nak?? jadi apa lah sangat dengan dugaan Allah yg sedikit ni pada diriku sampai aku patut jadi hambaNya yg lemah?? Ya Allah, sesungguhnya terlalu banyak nikmat yg telah Kau beri padaku.. Ampunkan lah aku Ya Allah kiranya aku terlalai dari jalanMu.. kiranya aku terkadang lupa bersyukur padaMu.. terkadang aku jadi lemah menghadapi dugaanMu... Sesungguh dugaan itu adalah panggilanMu agar aku sentiasa mengingatiMu, Kau rindukan rintihan doaku... 

Jadi kawan-kawan.. marilah kita sama2 muhasabah diri kita.. bersyukurlah dengan apa yg kita ada... moga Allah akan memberkati hidup kita semua..amin.






1 comment:

  1. betul beb! 300% aku sokong statement ko...jadilah kita hambaNya yg sentiasa bersyukur...

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)