penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, November 17, 2011

Macaroni Gratin

 This morning bawa my hubby ke HTAR tuk cek mata dia balik..semalam dia ngadu sgt sakit.. so pagi ni jumpa pakar, kena cuci selaput kt mata lagi sekali.. sian dia.. merah mata dia.. balik dari hospital, singgah TESCO beli barang nk wat gratin.. dh jemu makan nasi..semalam lunch wat fettucini oleo... arini wat macaroni gratin lak.. ari2 pasta hahaha.. meh tgk apa bahan2nya... 

ni la bahan2 yg diperlukan.. selalunya aku letak daging cincang dan mix vege.. but this time tukar selera lak.. more vege lagi.. ada bayam, sosej, celery, carrot dan cendawan butang.. kalau korang nk letak seafood cam udang or sotong pun boleh.. aku tk wat seafood coz kami sakit mata.. kena pantang makanan yg gatal2 ni.. kita juga perlukan susu full cream dan of course macaroni. Aku campur macaroni dan elbows.. 


 mozarella cheese tuk topping...aku pakai brand family ni jer.. ada jual kt Giant dan Tesco.

 First tumis dulu bawang besar yg telah dipotong dadu.. tumis ngan mentega tau bukan minyak

 bawang dah wangi masuk la bahan2 yg keras dulu.. tumis kejap...

 then masuk susu full cream.. perasakan dgn serbuk lada hitam, garam dan gula.. pas tu bancuh tepung gandum ngan sikit air.. tuang dlm masakan ni... untuk pekatkan gravy ni..

 Masukkan macaroni, bayam dan cendawan butang tadi...

 Tutup api leh la masukkan dlm loyang... 

 Taburkan dengan mozarella cheese tadi.. bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 10 to 20 minit

 taraaa dah siap masak.. yummy!!!

masa untuk makan... sedap.. cheesy and creamy... hubby tambah berkali2...jgn tk tau.. satu loyang ni kami dua org jer perabih... hahaha... suka ati bila hubby makan bertambah2... =)

6 comments:

  1. wow..so tempting..nanti akak nak cuba lah.. cheezy mezzy...

    ReplyDelete
  2. hehe kak yan, cubalah mmg sedap. ni pun amik resepi dr blog ana suzana..

    ReplyDelete
  3. Betul tu nampak sedap sebab cheeseeeee tu la. Thanks kongsi resepi, nanti boleh cuba

    ReplyDelete
  4. wow! super sedap di mataku..sure rasanya sgt termantop! leh try...tp bilakah masanya...huhuhu...

    ReplyDelete
  5. nome.. rasanya mmg mantop... tk caya tanya laki aku..licin kami bedal dua org. Anak aku pun suka.. mmg cheesy mezzy and creamy.. aku tau korang laki bini pun suka cheesy2 ni kan hehhehe.. takpe bila2 balik umah sendiri leh la try.. nk wat tk amik masa lama pun.. selamat mencuba..

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)