penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, November 11, 2011

Sesi mengemas rumah..

Ari selasa ari tu company aku cuti lagi.. tapi hubby aku dah keje. So, pepagi hantar anak2 ke taska coz ibu dioarang nk wat spring cleaning.. kalau diaorang ada kt umah, sume keje tk jadi. jap2 si kecik nk menyusu.. kang kemas kt sini, sepah kt sana.. lagi pulak habuk2.. baik diaorang dok taska je.. 


 mula2 kemas ruang tamu dulu.. carpet dh pasang balik yek.. tapi ibu ni kena rajin vakum ari2 agar habuk tk berkampung.. meja kopi yg besar tu aku dh simpan ke stor.. letak meja IKEA putih ni lak.. kena ke tak, lantokla.. meja ni kecik sket, dan takdelah asyik warna coklat je satu rumah.. heheh.. ginilah living room rumah aku, takde yg berubah.. masih perabot yg sama.. entah bila la nk bertukar yek?? aipp setan dah mula merasuk ati tu.. jgn membazir liza.. selagi tk rosak, boleh pakai.. guna jelah.. bersyukur dgn apa yg ada.. astargfirullahalazim.. kembali ke alam nyata.. toksah dok berangan bukan2 yek liza..

 bahagian ni pun dh berkemas.. buang sume habuk yg bertenggek di kayu kayan ni.. lantai pun dah bermop.. mula2 guna floor cleaner tuk buang kekotoran.. then mop lagi skali lak guna air panas mendidih.. (haa petua ni dapat dari majalah DAPUR yer.. untuk mengilatkan lantai anda). Jadi dua kali keje..

 lepas abis kt living ngan dining.. terus ke dapur lak.. menyental dapur dan celah tile di table top ni.. selalu lap jer guna pencuci kan.. sesekali nk gak kena gak berus dicelah2 tile tu.. full time housewife leh la wat keje2 mcm ni selalu.. tp bg kami yg bekerja ni, kena tunggu weekend/time cuti la baru leh menjaga semua ni.. huhu.. tu yg rasa nk jadi full time housewife jer..

puas ati bila dh tgk sume berkemas.. dapur pun dh bekilat.. leh cermin muka.. proceed ke tingkat atas lak.. mengemas sume bilik2 yg ada.. susun atur balik perabot dlm master bedroom dan blk anak2 dan guest room..takdelah nampak sama je kan.. petang tu dlm kul 5.30ptg baru gi amik anak2 kat taska.. hubby balik keje malam tu, dia ckp.. "wah!! rasa luas sgt bilik kita ni.." haa tgk la sape yg kemas.. kita letak perabot yg perlu jer.. baru rasa lapang, nk lari2 dlm bilik pun boleh.. gambar bilik? uish.. tk payahla.. heheh..






2 comments:

  1. uuuihhhh!!! canteknya umah ko beb...rasa lapang dan luas mata memandang...pandai ko kemas umah..thumbz up!

    ReplyDelete
  2. haha thanks for the thumbz up but umah aku tkde la besar mana nome.. kecik jer.. perabot pun ala kadar jer.. itu2 jugak.. aku pun bukan pandai sgt menghias..yg penting biar lapang sket.. senang anak2 aku nk main lari2 ekkeke.. kang byk perabot.. langgar sana sini.. alhamdulillah.. ini jelah yg mampu tuk kami.. ni pun bukan umah sendiri lagi.. bank punya... dh habis bayar baru jadi kami yg punya..hehheh...

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)