penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, December 21, 2011

Qaleesya & tantrum...


Akhir2 ni aku mmg susah ati ngan perubahan Qaleesya.. dia makin kuat ngaruk, silap sket nk ngamuk..makin manja.. kenkadang bila kita tegur dia sesuatu.. dia merajuk, muncung sambil bagi jelingan tajam kt kita.. mula2 aku geram gak.. kecik2 dah tunjuk bakat nk melawan.. kenkadang bila keadaan tgh kelam kabut ngan kita nk masak, adik nangis, dia lak merengek nk dukung tk habis2.. mula la ibu dia hangin satu badan.. kena gak la tamparan manja kt tapak kaki tu.. walau kena sket jer.. tapi nangisnye mcm kena dera... kenkadang sampai dia ngingau marahkan org dan nangis dlm tido.. bila sampai tahap mcm ni.. aku mmg la tambah risau.. dok ofis pun tk senang.. kepala otak ni asyik fikir jer naper personality Qaleesya berubah begitu skali.. shock ibu dia ni tau..
Dek kerana risau, pagi ni aku call owner taska dia duduk tu.. tanya kakak tu perkembangan Qaleesya kt taska.. kakak tu ckp Qaleesya ni garang sket.. dulu dia selalu kena buli gak.. tapi skang dia buli org balik.. kalau budak2 amik mainan yg dia pegang sure dia rentap balik.. org tarik baju dia, dia pukul org tu balik.. kenkadang bila staf taska tegur dia and dia tk nak buat.. dia dok satu tempat..muncung jer.. tunjuk muka tk puas ati.. kakak tu ckp Qaleesya ni memendam sket.. and very sensitive.. Ya Allah.. apa dah jadi ngan anak aku ni..
Aku call hubby bgtau dia.. kami pun berdiskusi..aku pun ada surf kt internet.. rupanya ank aku ni tantrum.. dia tunjuk perasaan.. tunjuk frustrated dia coz dia rasa cam tersisih.. yelah byk perhatian diberi pada adik kan.. sebab tu dia tunjuk perasaan.. lagipun dia kecik lagi dh dapat adik.. dia byk memendam.. kami lak tk tau perasaan dia or tk perasan dek sibuk.. ingat dia saja2 wat perangai.. ngada2.. aduihhh.. rasa bersalah sgt kt Qaleesya... siannye kt dia.. aku mmg rasa amt bersalah pd dia.. bersalah coz tk cuba fahami perasaan dia yg perlukan perhatian.. huhu.. mmg sedih giler la.. ngah taip ni pun rasa nk mengalir air mata.. tapi cover jer coz kt opis.. ngular wat entry blog lak tu.. huhu.. rasa nk cepat balik jer.. nk peluk anak aku tu, nk cium2 dia.. nk minta maaf kt dia.. ibu bukan tk sayang Qaleesya.. ibu bukan tk pedulikan Qaleesya.. just sometime ibu terlupa yg anak ibu ni dah semakin besar.. dh ada perasaan.. ibu kenkadang terlalu bz.. maafkan ibu nak..ibu akan cuba betulkan keadaan, masih belum terlambat.. insyaallah.. selasa depan ibu dah amik cuti.. kita gi jenjalan dua org k.. ibu bawa Qaleesya tgk citer kartun kt wayang..kita gi library shah alam ke.. mana2 jelah..yg penting kita berdua jer.. we spend time together k.. cian ank ibu ni.. 

Bila Qaleesya dah besar nanti, and if baca entry ni.. percayalah.. ibu sayang semua anak2 ibu.. kalaulah badan ibu ni boleh dibelah dua.. pasti ibu bagi satu tuk Qaleesya dan satu tuk adik, agar dua2 tk rasa kecik ati.. agar dua2 dapat rasa kasih sayang dan perhatian yg sama rata.. maafkan ibu Qaleesya.. mulai ari ni, ibu akan cuba memahami kehendak dan perasaan Qaleesya.. dan yg penting ibu nk Qaleesya tau.. Qaleesya ttp permata di hati ibu, belahan nyawa ibu.. i love you sooo much.. mmmuah mmuahhh...

2 comments:

  1. Betul tindakan liza tu. Cuba spend time ngan Qaleesya aje sambil tu pujuk pujuk dia. Sure dia boleh faham ..cuma ambik masa sikit la.

    ReplyDelete
  2. kak ita.. dia ni skang sgt manja.. masa spend time ngan dia tu dia mmg happy.. skang ni nampak dia sgt jealous ngan adik dia.. brg2 dia sume adik tk boleh pegang.. silap2 kang diketuknya adik tu.. tido nk peluk2.. dua ari ni gi taska, melalak sakan.. tk nak lepaskan saya. sedihnya ati ni.. hope dia cepat recover la.. skang ni kitaorang laki bini mmg pujuk dia dlm sume keadaan..

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)