penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, January 31, 2012

Sepanjang jalan kenangan.. Klang - Langkawi

Cuti CNY ari tu balik Langkawi.. ayah dah rindu sgt ngan bebudak dua org tu.. especially Qaleesya ler.. Last balik kg masa raya pose tahun lepas.. even aku rasa malas sgt nk hadap jam masa cuti perayaan besar ni.. tapi memikirkan ayah asyik tanya bila nk balik, maka ku redah jua... tambah2 rasa tk sedap ati nk hampakan harapan org tua kan.. berkorban sket apa salahnya tuk bahagiakan diaorang..
Aku tk pernah jemu menyoroti jalan2 kenangan ke utara ni.. semenjak umur 18 tahun sampai skang dah nk masuk 32 tahun aku ulang alik guna jalan yg sama.. masih tk jemu2.. why?? aku suka permandangan bukit bukau sepanjang highway ke utara ni.. Kami bertolak kul 4.30pg ari sabtu.. tu pun dh banyak keta kt jalan.. ingat nk berhenti solat subuh kt hentian Tg. Malim tapi seperti yg dijangka.. sgtla sesak..kt situ jer dh jammed..  so my hubby decide masuk exit Sungkai.. berhenti solat kt plaza tol sungkai even situ pun sesak gak.. dh tk peduli.. kejar nk solat takut habis waktu...  gambar2 hentian yg jam mls nk amik.. tk menenangkan minda pun tgk.. adalah dua tiga gambar sepanjang jalan kenangan ni aku snap.. jln yg byk memberi makna dan menyimpan seribu kenangan pahit manis dlm hidup aku..

 sejuk sungguh time ni.. berkabus jer.. best sgt..

ni yg best bila balik waktu pagi.. bila balik malam lak.. ditemani bulan dan bintang.. cantik sgt..

dh mcm kt cameron highlands lak..

 cantik kan gunung batu kapur ni disinari cahaya matahari..

 kami sampai kt jeti kul 12.30.. amik feri kul 12.30 gak, tapi feri delay kt jeti langkawi.. sudahnya kul 2.30 baru naik feri dan gerak dari jeti kuala kedah..

 posing2 dulu sambil tunggu feri.. bosan giler.. hati dh tk sabar nk balik kg..

wajah ceria..
 cubaan tuk mengangkat beg..

budak manja ni..
 bantal qaleesya tu tk boleh tinggal.. usung la sampai ke langkawi..

adik yg gatal gusi nk tumbuh gigi..
 cubaan utk wat peace yg tk jadi2..

dlm feri.. beli dua tiket.. tapi dapat 5 tempat duduk + satu meja.. orait kan.. kah kah kah.. sebenarnya ramai org.. so kami dapat seat kt sini.. ok gak.. selesa..
 laut dan diriku tk dapat dipisahkan.. tenang jer nampak laut.. org pulau la katakan.. kekekeke

 tido pesen baru..asal boleh jer dak ni..

kt umah tok..
 seronok dia dok sini.. suka ati leh kuar masuk.. teruja tgk ayam.. leh main pasir.. kalau dok kt umah sendiri jgn harap ibu nk lepas bebas camni kan qaleesya..

 me with my bam bam..
 
 entah naper dia suka sgt tido cenggini..

 my lovely hometown.. feeling2 dok oversea gitu.. eh.. i dok oversea apa.. nk balik kena naik feri.. tk pun naik kapal terbang jer.. kah kah kah...apa yg penting, hati damai bila balik kg halaman.. saya bangga jadi anak Langkawi!!!


Apa nk buat time cuti 4 hari ni??

Cuti ke tk cuti ke.. rutin aku ttp sama.. bz sokmo.. skang ni pun dh jarang update blog disebabkan kesibukan aku.. lum kira jadi nurse tuk anak2 dan suami yg demam lagi.. tanggungjawab pada keluarga perlu didulukan.. lagipun, kalau diaorang sakit.. aku susah ati sgt.. jgn kata nk tido, nk makan pun tk lalu.. nk hapdet blog lagi la tk lalu.. huhu.. 
setakat yg diplan pada cuti akan dtg ni.. jumaat mlm wat Red Velvet cupcake.. ada org tempat satu set 30 biji.. syukur rezeki2.. deliver ari sabtu ni kt meru.. so, aku kena bertungkuih lumuih la siapkan tempahan tu.. insyaallah.. jap jer nk bakar 30 biji tu.. tido lambat pun takpe, soknyer bukan keje pun.. hope Qaireen tk byk meragam la malam tu.. kalau tak, ibu dia tk tenang wat keje.. tolong dik yek.. ini tempahan org ni, kena wat elok2.. biar berkualiti hasilnya.. kang tk berkat duit kita dapat tu kalau org makan tk puas ati..
ari ahad dah ada appointment ngan wireman yg dtg nk pasang barang2 yg aku beli tu.. isnin selasa.. lum ada plan lagi.. maybe dok umah melakukan keje2 umah yg tk pernah abis tu.. atau.. bawa anak2 jalan2.. kita tunggu apa kata en. boss a.k.a hubby ku.. ekkekeke... so, apa plan korang lak?


Hajat yg tertangguh..

Kenkonon cuti Maulidur Rasul dan Taipusam ni nk bawa anak2 gi bercuti kt Cameron Highlands.. naper pilih Cameron Highlands.. uuhh ada citer sebalik pemilihan tempat ni.. biarlah aku dan family jer yg tau.. ini kes nazar yg belum tertunai.. selagi tk buat, ia jadi mcm beban kan.. tapi semenjak balik dari kg ari tu.. anak2 demam dan kena asma tk habis2.. ni baru nk baik.. so, doc advise elakkan tempat2 sejuk dan perjalanan jauh buat masa terdekat ni.. maka kena cancel la plan bercuti tu.. bukan aku jer yg cancel.. ngan abang dan mak pun cancel nk gi bercuti.. hopefully next month anak2 ok lah.. ibu and abah nk tunaikan benda ni cepat2.. tapi byk lak dugaan yg mendatang.. and this is not the first time plan kesana kena cancel.. Ya Allah.. mudahkanlah.. amin..

Akhirnya...

Akhirnya my second wish list tercapai jua... dah 2 tahun dok umah ni, kena la wat pembaharuan sket kan.. dulu masa mula2 masuk, budget tk byk.. so nk tukar sume tk boleh.. skang ni wat ler sket2.. ikut kemampuan jer.. i bukan jenis org biar papa asal bergaya.. saya mengamalkan konsep ukur baju dibadan sendiri.. berhabis utk benda yg perlu bukan benda yg tk perlu.. beli benda yg belum ada, bukan benda yg dah ada.. tapi kalau anda ada byk duit lebih.. terpulang.. tepuk dada tanya selera kan.. peace u olls..

*tk sabar nk tunggu org dtg pasang ahad ni ekekke... =)

Wednesday, January 18, 2012

Tentang Qaleesya

Anak dara sulung aku ni nk masuk 2 tahun 5 bulan.. akhir2 ni kan aku citer emosi dia sket terganggu.. TANTRUM giteww.... so kami laki bini mmg byk berlembut ngan dia akhir2 ni.. selalu dulukan dia dari adik.. tapi kenkadang dia ngada2 gak bila dah kita manjakan dia sgt.. serba salah jadinya.. skang ni dh pandai buka baju sendiri, buka seluar sendiri.. bila kita ajak mandi jer.. dia akan buka seluar and baju then letak dlm bakul baju kotor dia.. dah pandai sebut 'towel', tunjuk gigi.. gosok gigi sendiri..makan sendiri even byk yg tumpah kelantai dari masuk ke mulut.. pandai request nk watch dvd citer kegemaran dia.. dh faham apa yg kita ckp.. bila kita tanya mana mata, telinga, hidung, rambut..sume dh pandai tunjuk dah.. ari2 balik taska mesti show off kt ibu.."ni mate, gigi.. inga..(telinga la tu)..byk gak la yg dia dh boleh sebut.. alhamdulillah.. skang dh pandai minta aku bacakan buku cerita bila nk tido.. bila kita ckp "sya..cepat baca doa tido..dia akan cepat2 angkat tangan tuk berdoa.. lepas aku baca doa, dia akan aminkan.. ".. 
Oh ya.. dh pandai jaga adik.. bila aku sibuk didapur dan adik ngaruk kt depan.. aku minta dia tolong tgk kan adik.. so dia akan ckp.. "adik.. diam.. nanti dia nyanyikan lagu pok amai2.. walau pronounce tk betul sgt lagi.. tp kita leh faham la..tiap ari balik taska mesti humming lagu kanak2.. aku tau la dia ada belajar something kt sana.. cume bila solat jer ikut mood dia.. kenkadang kita ajak cepat jer dia ikut.. amik sejadah dia hampar tepi kita.. ikut kita solat sampai habis.. tapi bila angin dia tk kena.. emmm.. panggil la seploh kali pun, dia wat tak tau jer.. takpe, kecik lagi.. tk boleh paksa2.. kena ajar slow2...bila naik tangga mesti mengira.. kenkadang.. nombornya tk ikut urutan tapi dia dh tau sebut tu alhamdulillah la.. nanti kita leh betulkan.. takkan u expect budak dua tahun dh boleh kira ngan lancar kan.. byk lagi yg nk update pasal dia.. paling aku suka dia dh boleh di harap.. kalau hp aku berbunyi.. aku dh blh minta dia amikkan hp aku.. keh keh keh.. kenkadang tk disuruh pun dia buat bila msg aku masuk.. bagus ank ibu ni.. hehehe..
Ibu sentiasa doa moga anak ibu ni diberi akal yg cerdik, akhlak yg baik dan jadi anak yg solehah.. be a good daughter and sister yek.. insyaallah.. tahun depan plan nak hantar dia masuk tadika.. moga Allah murahkan rezeki ibu and abah..leh hantar Qaleesya gi Smart Reader ke, Little Caliph ke.. amin..

Potluck with officemates

Kisah berlaku pada jumaat, 06/01/2012.. kami mmg selalu wat potluck kt ofis ni.. tp dlm kuantiti kuorum yg sedikit jer.. lebih kurang 5-6 org jer.. kira yg satu kepala jer..

dari kanan, Abg Os tukang sponsor air.. dia makan cepat2 pas tu gi solat..(saja explain kot2 ada yg bertanya.. ) ya, dia sorang jer kumbang dlm kumpulan bunga ni... hahah.. yg pakai baju biru tu bawa variety nuggets.. (senang dan mudah disediakan kah kah kah..).. yg tudung biru tu kak ita, bawa meehun goreng.. yg pakai t-shirt merah tu bawa yee mee goreng.. sedapp..bertambah2 aku makan.. abis.. aku bawa apa.. perut je ke? ooo tidak2.. aku bawa desert nih..

 taraaaa!!!! aku bawa puding triffle ni.. gigih balik keje gi cari bahan2 nk wat desert ni.. tp tk susah pun.. jap jer.. 

 suka abang os makan puding ni.. siap suruh aku ajar bini dia lagi.. hahah lawak la abg os ni..

kami yg makan kt pantry 1st floor dlm suasana yg suram.. kalau korang nk tau.. ofis aku ni time rehat sume lampu, aircond off.. save cost.. tapi takde hal pada kami ni.. yg penting perut kenyang, hati happy hehehe...

Monday, January 16, 2012

Qaireen kena geget!!

Sebelum aku citer apa2.. korang tgkla dulu gambar kesan gigitan yg Qaireen dapat masa di taska... agak2 kalau anak2 korang yg kena, boleh hangin satu badan tak???

kt bahagian lutut..

 ni kt cabang peha..

 tangan..

 peha..

masa aku amik kt taska.. staff yg bagi Qaireen tu org baru.. dia tak ckp sepatah haram pun pasal benda ni.. balik umah, aku mmg tk mandikan dia lagi dah coz dh malam.. lagipun kt taska diaorang dh mandikan petang tu.. aku cuma lapkan badan dia jer.. masa lap boleh tk perasan lagi.. lepas lap jer.. aku perasan ada kesan kt tangan ni.. then aku belek2 lagi.. tgk2.. punyala byk kesan lebam kena gigit.. sume kt bahagian kiri badan.. apalagi.. menjeritla aku panggil en.hubby.. apa dah jadi ngan anak kita ni kan.. kena gigit nyamuk pun dh risau, apalagi tgk lebam2 camni.. mmg nampak kesan gigitan la.. sape yg gigit, naper takde yg inform masa aku amik td petang..
Ler ler tu gak amik hp call owner taska.. terkejut la dia bila aku bgtau.. sore aku that time mmg takde lembut2 lagi dah..mmg tegas abis.. aku smash arr dia sket.. apa kes ni, camne staff taska jaga bebudak.. kata letak Qaireen kt baby room.. takkan budak takde gigi gigit kot.. sorang staf jaga 3 org budak.. tkkan tk perasankan.. dia promise nk gi taska balik, cek ngan staff2 kt taska.. kang dia call aku balik.. sementara menunggu feedback dia tu, aku sapu la sume tempat yg kena gigit tu ngan minyak gamat.. cian anak aku.. tk dpt aku bayangkan camne la dia nangis kena gigit tu.. kalau satu tempat tu leh tahan lagi lah.. ni byk tempat.. mesti meraung dia time tu kan.. nak nak lak ibu takde nk tolong.. huhu..cam nk menitik air mata.. sob sob.. mulala nk sensitip dan emo melampau nih..
Setengah jam lepas tu, owner taska call aku balik. Dia ckp dia dah confront ngan sume staff yg jaga bahagian baby.. mmg ada sorang staf ni agak 'lengai' atau dlm kata lain, lembab + lalai.. tk tau apa motif dia bawa Qaireen kuar dari baby room masa senior staf gi panaskan susu Qaireen.. dia mmg nk buang dah staff tu.. mmg byk mendatangkan masalah.. haa ko dh ckp mcm tu mmg kena smash lagi la ngan aku.. aku ckp la.. kalau dh nk buang, buang jelah.. ni tak ke menyusahkan org.. aku tk marah budak yg gigit anak aku, tapi aku mmg hangin ngan staff yg jaga.. budak yg gigit tu below 2 years.. bukannyer dia tau apa.. yg jaga ni yg mcm keldai.. ko wat per masa budak tu gigit anak  aku.. skang baru gigit.. next time ntah apa lagi jadinya.. sebelum benda lebih teruk jadi baik aku bertindak.. nk kata aku cerewet ke hapa, lantak la.. ada aku kisah.. aku bayar korang, so, jaga la anak org baik2.. kalau rasa tk boleh, jgn keje kt taska.. gi keje cuci longkang ke hapa.. tk membahayakan anak org. Aku mmg tk boleh compromise bab2 ni.. Owner taska tu suruh aku pesan kt staff tu esok and warning diaorang..i said ok..
Esoknya, masa aku hantar pagi tu.. mmg diaorang dh tunggu aku kt depan pagar taska.. yg tunggunyer staff senior yg aku mmg suka dia jaga Qaireen.. bertalu2 dia minta maaf bg pihak si puaka yg kuarkan Qaireen dari baby room tu.. muka dia mcm dh nk nangis.. staff yg bermasalah tu tk kuar plak.. kalau tk mmg kena smash lagi ler.. aku kasi ceramah la sket.. pesan ngan diaorang agar jgn bawa Qaireen kuar dari baby room sampai aku amik dia.. hopefully lepas ni kejadian ni tk berlaku lagi..skang ni hantar anak pun msh risau2.. ingat nk cari babysitter la.. moral of the story.. always trust your instinct. Mother instinct tu always rite coz on that day.. mmg dari pagi aku asyik teringat sgt kt anak2.. rasa mcm nk amik EL jer balik rumah.. rupanya  ada sebab..

Wednesday, January 4, 2012

AVENT meal time set

 Cantik tak set pinggan mangkuk tuk anak2 anda ni??? ni aku beli utk Qaleesya dan Qaireen.. Sesape yg berminat nk beli leh PM aku @ 0132986822.. pastinya waktu makan anak anda lebih menyeronokkan dgn meal time set dari AVENT ni.. 

 ada kartun.. ada nombor2.. pasti anak anda lebih tertarik utk makan..

anti slip lagi.. so tk payah risau takut pinggan terjatuh dari meja ke apa.. berbaloi kan??? Meal set time ni cuma RM95 jer.. kalau berminat PM aku k... thank you..

Jalan2 @ I-City

Last Wednesday.. (mak ai dh seminggu baru nk citer.. ) bawa abang aku yg datang dari Penang ke I-City Shah Alam.. anak2 sedara nk masuk umah salji tu..tu yg gi gak.. kalau tidak, jgn harap ler.. malam tu punyalah ramai org.. ada karniwal rakyat 1 Malaysia.. sorry.. aku tk minat politik, maka aku tk jengah langsung tapak karnival tu.. tak kose i...
Paling tk puas hati, rate parking kt I-City ni..mak aii melampau2.. dari 6pm to 6am dia caj RM10 per entry...amik ko.. mahal bebenor.. kalau dari 6am to 6pm.. caj cuma RM1..dulu aku dtg free pastu naik RM2.. skang dah RM10!!!!! kalau parking tu cantik takpe gak.. ni parking kt kawasan lapang yg becak (coz lepas hujan) dan berbumbungkan langit malam.. patut2 la bro ko nk caj pun.. keta yg masuk berpusu2,sampai tk cukup parking.. baper byk untung diaorang dapat utk parking jer??? haa kira2... dah tu kena menapak jauh lak.. sabar jelah..
Dah la, membebel panjang2 pun tk guna.. lenkali fikir byk kali nk gi lagi.. baik tgk lampu kt tepi jalan udah ler.. kah kah kah.. jom tgk gambar2 dari jurukamera amatur sepanjang kami disana...

 First time Qaireen ke ICT.. such a good girl..langsung tk nangis or ngaruk nk susu.. 

 with my debab

 Qaleesya with her cousins

 Ada pertunjukan dari VI


 tukang layan dan dukurng Qaleesya.. sesekali balik cuti sem, kita buli sama dia kah kah kah..


ni jelah gambar yg sempat snap.. lain2 dh malas.. ngan org yg ramai2 tu.. kita elok jer posing, diaorang lalu lalang depan kita tanpa henti.. hilang mood nk bergambar.. sudahnya jalan2 dah la.. =(

5 years already..huhu...

Sedar tk sedar.. dlm dok cari keje lain ari2.. rupanya dah 5 tahun aku keje kt OMI ni.. semalam bos panggil kasi award... plus skt reward.. apatu?? ala Sijil Simpanan Premium.. jumlah?? tak yah la tau.. alhamdulillah rezeki..
ni lah cert yg aku dapat.. telah siap frame oleh company.. balik gantung jer.. tu pun kalau nk gantung la.. SSP tu, tk payah tunjuk la.. nanti korang nampak baper amaun yg aku dapat.. nanti org kata riak plak.. 19hb ni bonussssss + increment, entah baper sen la dapat kan.. ala tk kisahla dapat baper pun.. itu rezeki yg telah ditentukan Allah.. terima dgn redha.. =)

Sunday, January 1, 2012

December adalah bulan Besday..

Bulan December ni ramai gak kenalan dan sedara yg sambut besday termasuk la anak sedara hubby dan my bro.. jom layan gambar mereka menyambut birthday...

 birthday cake for danial..


birthday boy happy with his cake
 antara yg menyibuk dihari kejadian..

 Qaireen mcm terkejut jer tgk abah dia mkn kek hehe

 good girl..

 aku yg nk interframe gak

yg niu msm jer.. angin tk elok..

 bitrhday my bro on 30th dec...

 kek spnsored by ank2 sedara

 malu2 nk ptg kek plak..

 tocang qaireen dh mcm pokok kelapa


suapan dari isteri tercinta.. 
selesai sudah tahun 2011.. kita tunggu org sambut birthday tahun jan 2012 lak.. sape tu?? kalau dijemput ada lah gambar nanti yer... cau!