penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, February 22, 2012

Menyopping lampu dan kipas..

Dua tahun yg lalu masa baru masuk umah ni, kami mmg tk tukar apapun bahagian siling kt umah ni.. takde wat plaster ceiling, takde tukar lampu,takde tukar kipas... sume guna yg asal.. sementelah aku beli umah atas owner kan.. sume tu dah ada.. so guna jelah dulu even lampu tu sume lampu kalimantang jer.. kipas pun kipas biasa jer.. nak pindah randah ni pakai byk duit.. so kita dulukan mana yg perlu.. mcm cat umah.. extend dapur, wat kitchen kabinet.. beli meja makan..(dulu dok umah flat, ruang tamu tk besar nk letak meja makan kan..) polish marble etc.. tu je pun dh habis dekat RM10,000... tk kira lagi yg bayaran guaman untuk proses pembelian, bayar deposit bla bla bla.. bak kata org, duit kuar mcm air la.. dah la time tu, baru nk masuk setahun kawin dan baru dapat baby.. aku ni bunting pelamin.. Qaleesya plak lahir tk cukup bulan.. 8 bulan dah kuar.. sebab tu kecik cenonet jer org nya.. lahir pun 2kg jer.. kena masuk oksigen lagi..huhu.. ish... melalut lak.. kot kot la ada yg tertanya2 kan.. masa kawin dh habis berbelas ribu, pastu dh pregnant.. persiapan tuk kelahiran org baru plak.. qaleesya baru masuk 5 bulan, dah pindah umah baru lak.. jadi mmg financial tu very tight.. 

So, kami beli barang sket demi sedikit.. setelah 3 tahun dok umah ni.. baru la terniat nk tukar lampu kan. kah kah kah... barang skang ni sume mahal2.. beli 3 lampu dan satu kipas pun dah dekat RM800 lebih gak.. lum masuk upah wiring lagi.. haii dunia2.. lampu kita org pilih takde grand gila.. chandelier bagai..kami mmg tk minat lampu2 cam tu..kami beli lampu biasa2 jer.. 

 ni tuk ruang tamu... 

ni tuk ruang makan.. abaikan bekas itam kt siling tu yek.. tu bekas lampu lama.. kena cat balik, tapi en hubby lum cat2 lagi sampai ari ni.. nampak gayanya bini dia plak la kena cat.. huhu..

 kipas for living hall

lampu kt tangga.. jgn ditanya naper konsep lampunya ala2 gini.. ni en. hubby nyer taste.. yg lain aku dh pilih so yg ni dia nk cenggini. ikut kan jelah walau dlm ati tk berkenan sket.. tapi selepas dipasang.. en. hubby kata.."maybe kita kena tukar lampu ni mcm yg u nak tu la.." sebabnya cahaya kurang terang.. aku tk selesa langsung.. nanti gaji kita pau dia beli lampu tangga yg lain keh keh keh.. lampu ni kita transfer masuk bilik.. wat lampu tido jer..romantik sket kah kah kah... jgn marah yer yang...lap u la...

Me'reward' diri sendiri

Haha nk tepek kt sini pun malu sebenarnya.. tapi memikirkan blog ni dh mcm diary aku kan.. aku letak la gak.. korang tolong jgn gelak k... ini boleh dikatakan reward tuk diri aku gak ler.. even murah..tp berguna tuk aku.. takdelah mcm korang beli Galaxy S ke, Note ke, tab ke... or Iphone ke.. aku beli murah2 jer.. lagipun aku bukannya gila gadget cam sesetengah org tu.. makan, jalan, meeting, keje, apa2 jelah sume tangan dan mata asyikkk kt hp.. aku pasti, time berak pun mesti dia dok ulik hp dia gak.. hahahha.... ikut ati aku nk jer pakai hp nokia aku yg lama tu..selagi tk rosak.. guna jelah.. lagipun kt opis ada internet, umah pun ada beruk band ni.. apa susah??? tapi memandangkan sometime aku nk kena cek business online aku ni tk kira masa.. so nak tak nak beli la satu smartphone murah ni.. kurang2 leh la access internet bila customer tanya barang ke, nk order ke, pantas sket aku leh reply especially bila aku bukan dirumah atau diopis.. 

Jadi ini bukan satu pembaziran kan.. byk gunanya.. tk nak beli mahal2 coz anak2 aku ni pantang tgk benda2 ni.. kang sesia jer diaorang baling wat bola.. kah kah kah.. lagipun kita beli ikut keperluan, bukan kehendak..Setengah org lebih rela papa asal bergaya.. sanggup perabih duit beribu ringgit beli benda ni tapi utk family, utk anak2 berkira bukan main.. pastu berlagak satu opis menayang hp baru kan.. takde maknanya..  jadi aku cuma perlu yg ini.. so aku beli yg ini.. bukan kata nk kedekut ke apa.. duit tu byk benda lain boleh digunakan daripada perabih kt benda ni.. tapi kalau korang ada duit lebih dan korang mmg suka gadget2.. aku tk halang tau.. tu duit korang.. suka ati la nk wat per pun.. aku just bgtau pendirian aku jer.. heheh jgn ada yg terasa ati plak k.. takde kena mengena ngan korang pun.. peace no war..

Mandi manda..

Ni citer masa raya cina aritu.. baru berkesempatan nk upload gambar..manjang bz heheh.. masa balik langkawi aritu.. bawa anak2 pi mandi laut.. dulu masa Qaleesya kecik, time tu Qaireen lum ada lagi.. ada gak bawa dia ke pantai.. tapi menjerit dia takut air.. so this time kita try ok ke tak ok lagi..

tgk betapa sukanya dia dapat main air.. 


 main kt tepi pantai jer.. katapun anak beranak tk pandai berenang..

 sorry gambar agak blur.. hheheh

 si adik pun mandi gak.. qaireen ni masih takut2 lagi.. tapi bila tgk kakak dia terloncat2 main air.. dia pun suka..

 three of us... ibunyer ikut kan ati nk ketengah sket.. tapi memikirkan si kecik tu.. so, mandi pun ala2 tuan puteri bersiram ditepi pantai jelah.. =(

 aku dan pantai tk dapat dipisahkan.. love it.. tenang je bila tgk laut..

 miss my hometown sooo much.. huhu

 balik dari mandi manda.. kami singgah kt Perdana Quay di Pantai Kok.. kt sini byk kapal2 persiaran berlabuh.. kalau nk tgk kapal layar.. pi la ke Telaga Harbour.. haa kat situ byk kapal2 layar dari seluruh pelosok dunia berlabuh.. serius dok kt sini tk terasa berada di kampung halamanku Langkawi coz kedai2nya.. decorationnya mcm kt luar negara.. and off course la yg ramai dok melepak area sini adalah mat2 dan minah2 saleh... tu yg wat aku lagi lupa daratan kah kah kah... kami sekadar lepak2 jap jer kat sini.. saje je suruh mak posing ngan Qaireen kt situ.. rindu makkk... huhu...


 motif utama adalah menerjah The Loaf.. alahai cam kt KL takde The Loaf kan.. ko gi gak cari yg kat Langkawi ni.. but ari tu mmg full house.. so, beli pastry makan kt luar jelah.. kt tepi laut tu... pergh.. best giler...

 yang tk bestnya budak ni dh start monyok.. buat hal sendiri jer.. jalan sana sini tk peduli kt kita.. makan pun tak nak.. dah mandi laut tk ingat dunia.. lepas mandi terus demam .. boleh gitu?? tu yg masam je tu.. bdn dah mula tk sihat... so, cepat2 makan. cepat2 balik... wish boleh stay lama lagi kt langkawi.. tapi en. hubby cuti sket jer.. duduk 4 ari pun tk puas.. bila lagi nk balik ni... huhu....

Tuesday, February 21, 2012

M besar sudah datang..

Skang ni malas bebenor nk update blog.. citer ada.. masa yg tiada.. masa sgt mencemburui diri ini.. huhu.. badan pun skang asyik tk sihat jer.. anak2 pun baru baik demam.. so slowly2 la yek korang.. (mcm ada pengikut setia jer.. perasan tau liza nih).. hahha.. anyway, kalau ada yg mengikuti blog picisan i ni.. tlg la doa roh rajin i datang kembali.. buat masa skang.. M besar sudah melingkari diri..huwaaahhh..

Wednesday, February 15, 2012

Happy 10 months Qaireen..

Next week Qaireen bakal genap 10 bulan.. haish.. jap je masa berlalu.. rasa cam baru je melahirkan dia..
Alhamdulillah.. dia semakin sihat.. demam sket2 nk tumbuh gigi or nk pandai sesuatu tu biasalah.. skang ni dah pandai main2 ngan kakak Qaleesya.. dah pandai nk main kejar dlm rumah walau dia baru nk belajar merangkak (yer anak aku ni lum leh jalan, kot2 ada lagi yg dok asyik tanya dia dah leh jalan ke belum so that diaorang leh compare ngan anak2 diaorang kan.. ).. gigi dah tumbuh 4 batang.. dah start menggigit org.. kalau breastfeed.. faham2 jelah camne sakitnya bila dia gigit kan.. leh menjerit dibuatnya.. sabor jelah dik... dah pandai malu2.. aktif yg amat.. mmg tk reti dok diam..kalau dok dlm keta..sume benda nk dicapainya.. kalau kt umah..sampai kedapur dia pergi.. segala majalah2 aku ditariknya.. so kena careful sket la.. sgt manja.. itu sudah pasti.. dan lebih pasti sgt manja ngan aku.. payah nk tido malam.. nak ngempeng jer kejenya.. sampai sakit tulang belakang ibu.. (but itulah pengorbanan ibu tuk awak dik..besar sok jgn lupa..) makan sentiasa berselera..sumbat la apapun.. kenkadang kalau dapat kertas..kertas pun dimakannya.. kah kah kah.. masih makan bubur yg dimasak oleh aku.. aku lum yakin lagi nk bagi dia makan makanan kt taska.. suka ketawa.. nangis pun suka gak.. especially bila nampak aku lalu tk angkat dia.. dah pandai bye bye org.. pandai minta sesuatu.. suka dengan air.. kalau nk mandi tu suka sgt la.. apa lagi yek.. dh tk bleh ingat dah.. nanti2 la aku update lagi apakah kebolehan anak dara aku yg kedua ni yek.. sementara tu jom layan gambar gegirl yg dah masuk 10 bulan ni..
 
 sometime nampak cam anak cina pun ada gak awak ni dik..

 suka menyibuk kt dapur.. aku baru je kasi dia dok kt walker ni coz dia tk suka baring.. bila meniarap lak, suka kutip apa jer kt lantai dan msk ke mulut.. bila duduk..pernah sesaja dia terlentang kan badan dia ke belakang.. fikir kenkonon ada org sambut padahal tiada..maka melalak la .. kenkadang nk amik barang dia leh tersembam ke depan.. maka berdarah mulut.. tragis tul.. oleh itu dok ler dlm walker ni dik.. 

 suka kejar akak cam ni.. kelakar tgk diaorang main.. riuh rendah umah aku.. hehehe.. baru dua org tu.. bayangkan lah kalau ada ank empat org.. for sure suara aku tenggelam dek suara mereka.. by the way ini lah penghibur hati kami suami isteri.. tanpa mereka sunyi dunia kami.. terima kasih ya Allah..

Lastly.. budak yg dh tak bam bam sgt.. tulah dik, melasak kesana kemari.. sudah kurus kamu.. hehehe.. apapun ibu tetap sayang adik dunia akhirat.. mmuaah mmuahh..

Monday, February 6, 2012

Mini Blueberry Muffin

Malam semalam tekak ni terasa nk makan muffin plak.. so lepas dinner terus wat blueberry muffin.. wat mini muffin senang anak2 nk makan.. huh berulang kali Qaleesya makan.. jgn tk tau.. Qaireen si kecik tu pun makan gak.. aku bagi jer.. dari dia dok kecap2 tgk kakak dia makan..kang kempunan lak anak aku tu.. habis 6 biji gak dia makan.. haii debab ibu ni.. En. Hubby pun sama.. anak beranak suka makan tu yg aku lagi suka wat.. berbaloi dan happy tgk diaorang makan..

ni lah rupa muffinnyer.. sedap.. lembut jer.. rasa masam2 manis.. maklumlah nama pun blueberry kan.. dapat byk.. tapi ini jer yg tinggal utk snap.. coz masak jer en.hubby dan anak ulang alik amik kt dapur.. pagi td dh licin sumer... heheh
aku juga amik tempahan utk sesapa yg nak order mini muffin ni utk makan2 sendiri ke, majlis harijadi, kawin ke... murah jer, RM25 utk 50pcs.. minimum order of course la 50 pcs.. so sape yg berminat nk rasa leh la PM or call aku kt 013-2986822. Jap jer habis 50pcs tu makan sambil2 tgk tv kan.. hehehe....

Tempahan RV cuppies from Zeera


Jumaat lepas, sesudah maghrib bertungkus lumus aku menyiapkan tempahan RV cuppies dari Zeera yg tinggal di Meru. Sebulan sebelum tu Zeera dah tempah.. alhamdulillah.. dlm masa 2 jam siap sume.. syukur, anak2 pun ok mlm tu tk meragam sgt.. Thanks to my hubby coz sudi jaga anak2.. 
Ada yg tanya, tk penatke balik keje nk siapkan tempahan cuppies org lagi.. pada aku.. kalau tu hobby kita, dan kita suka buat benda tu.. penat ke, susah ke, sume tk rasa.. dlm fikiran ni cuma satu jer.. nk siapkan tempahan org sehabis baik..buat sepenuh hati.. baru lah rezeki yg kita dapat tu berkat.. insyaallah.. mcm mana kita nk makan sedap dan value for money.. mcm tu gak aku nk org rasa bila makan cuppies yg diaorang tempah dari aku.. 
Moga rezeki ku dlm bidang ni lebih murah.. amin...

Wednesday, February 1, 2012

Susu Ibu Mampu Tingkatkan Kepintaran Bayi

 Susu Ibu Mampu Tingkatkan Kepintaran Bayi

Dear readers.. sesapa yg belum ada anak, bakal ada anak, yg tengah preggy dan yg plan nk tambah anak... saya seru anda.. jom la beri susu ibu pada bayi anda.. terlalu byk khasiat dan kebaikan memberi susu ibu pada bayi. Kebaikan ni bukan saja pada baby anda tapi pada anda gak.. bacalah artikel diatas tu.. Allah beri susu tu dgn hikmah yg besar pada kita.. anugerah Allah tu, dan susu tu hak bayi kita.. jgn nafikan hak mereka..

Pada saya, hikmah yg paling besar memberi susu ibu pada bayi saya ialah saya terselamat dari satu bahaya besar.. pada yg belum tahu, semasa melahirkan anak kedua, selaput uri tertinggal didalam rahim saya.. ini adalah kecuaian besar bidan yg menyambut kelahiran anak saya.. Kita semua tahu yg menyusukan bayi dapat mengecutkan rahim dengan lebih cepat.. bila saya menyusukan bayi saya, rahim saya mengecut.. secara tidak langsung selaput rahim tu turun kebawah sedikit demi sedikit dan akhirnya keluar.. walaupun tidak kesemuanya keluar dan saya perlu juga kehospital utk doktor menarik keluar keseluruhan selaput itu.. namun saya amat bersyukur.. if saya tk menyusu baby.. nobody realize that benda tu tertinggal kt dlm kan.. and itu boleh membahayakan nyawa saya.. malah kata doktor, jika selaput uri tu tk keluar, mungkin ia akan menyebabkan kematian akibat dari racun dlm darah..

Jadi jom la kita menyusukan bayi kita.. jgn jadikan alasan badan tak cantik la, malas la.. air susu takde la.. sebagai penghalang.. hendak seribu daya.. tk hendak seribu dalih.. renung2kan..