penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, March 28, 2012

Besday hubby ku..

Tanggal 20/03/2012 ari tu besday hubby yg ke 29 tahun.. Alhamdulillah, Allah panjangkan usia.. Aku mmg plan amik cuti ari tu.. sementelah balik dari Cameron on Monday tu..so sambung la cuti skali on Tuesday.. cantik je kan..Malam tu hubby mmg dah tanya apa surprise aku nk wat.. aku ckp aku tk wat apa2.. no hadiah, no dinner kt luar.. dia pesan no surprise2 k.. dia tk nak aku bazirkan duit.. I just said ok.. tapi dlm pale otak ni mmg dh plan something.. heheeh

So, on his besday dia keje.. pagi2 tu aku antar dia gi keje.. balik singgah TESCO & GIANT beli barang.. pi BAGUS jap, beli fresh cream.. byk benda nk masak ni.. sampai je umah terus sinsing lengan baju.. ketung ketang di dapur utk menu special dinner mlm tu.. celebrate kecik2 jer.. kami empat beranak.. lagi sweet kan.. lagi bermakna dari makan kt luar.. sume dari air tangan isteri.. hehehe.. so, ni la juadahnyer..

Amacam ok tak??? keh keh.. terselit disitu mangkuk kecil cheesy makaroni for Qaleesya.. hehehe... 

Hidangan utama..kegemaran hubby.. Lamb chop.. kata besday dia, mestila masak yg dia suka kan.. happy sgt tgk dia makan dengan berselera.. terkejut dia bila tgk menu dinner ni.. mesti tk caya bini dia wat kan?? tk habis2 puji sedap.. aku pun kembang la bermangkuk2.. haahhah... berbaloi sgt segala penat lelah prepare sume ni.. 

it's mine.. beef steak.. segala tomato, kentang, asparagus, jagung adalah dibawa segar dari ladang Cameron Highlands.. hehehe.. see..mmg aku dh plan dari sebelum gi cameron lagi for this occasion and menu..

Our dessert.. ngan susah pyahnya wat sendiri rainbow kek ni with topping fresh cream.. firts time wat demi kasih pada en. hubby.. segar giler tgk strawberry tu kan.. yummmylicious...

 besday boy yg malu2 nk potong kek.. (sebelum ni lupa nk masukkan gambar ni.. baru edit ni hhahahah  jgn mrh yang...)

ni la rupa dalaman rainbow kek aku tu.. berwarna warni.. ehheh

and satu lagi dessert adalah strawberry coklat.. coklat tk pekat sgt.. nk cepat punya pasal.. malas aku nk tunggu lama2 kasi dia pekat.. hellooo coklat ni pun masak sendiri tau..bukan beli yg segera.... 

Alhamdulillah..mmg kenyang kami empat beranak mlm tu.. Qaireen seperti biasa makan bubur jelah.. apapun to my hubby.. Happy birthday.. moga panjang umur, murah rezeki, berjaya dlm apa jua bidang yg diceburi dan diberi kesihatan yg baik oleh Allah S.W.T... sorry no birthday present tuk besday kali ni.. tapi doa I sentiasa mengiringi perjalanan u.. with lots of love from me and anak2..

Cenderahati dari rakan2..


segala macam maknika diatas adalah cenderahati dari kawan2 ofis.. bila diaorang gi holiday, balik jer mesti bg something..and sume ni aku letak elok2 kt lemari belakang meja aku.. so that bila aku tgk.. I will remember them one by one.. ada yg dari Melaka, Kelantan, Pulau Redang, Sabah, Genting Highlands, Cameron Highlands, Fraser Hill, Phuket, Macau, Hong Kong, Australia, Thailand... selain tu door gift kenduri kawin pun ada.. sume ku lambakkan disitu.. Anyway thanks to all my frens atas ingatan korang.. aku suke sume hadiah2 tu.. =).. emm.. ada sesapa lagi nk kasi cenderahati kat aku??? hahahah....



Monday, March 26, 2012

Ngah Study..

Buat masa skang ngah study buku ni.. my exam on 02 April 2012.. wish me luck guys.. this is for my future.. as I said.. I like challenge.. now will prepare myself to be an insurance agent.. Insyaallah.. dimana ada usaha, disitu ada kejayaan.. this is my future plan.. if succeed, i will tender my resignation to become full time insurance agent. Dah penat keje ngan org, want to manage my own future, own business.. paling penting, niat buat sume ni nk tolong org melayu yg 85% lum ada kesedaran betapa pentingnya insurans.. dan to spend more time with my family.. dapat manage anak2.. sgt takut bila membayangkan Qaleesya dah skolah nanti, pergi dan balik skolah ngan bus.. tanpa pengawasan.. selamat ke dia nanti..so, this is my turning point.. for the sake of my children.. Moga Allah mudahkan.. amin... So, sesape yg lum ada insurans tu leh la amik ngan saya nanti.. insyaallah.. =)

Cameron with Love.. Part 1

Kejadian berlaku pada minggu last cuti sekolah.. org cuti skolah, ko bekerja.. org dah start balik dari bercuti.. ko lak gi cuti.. heheh.. nk elakkan kesesakan ditempat percutian katakan.. lagipun, anak2 lum skolah.. suka ati la nk pi bila pun.. yg penting cuti mak apak ado... 

Plan nk gi Cameron Highlands ni dah dibuat semenjak Qaleesya dlm perut lagi.. abahnya yg berjanji.. masa tu on the way nk balik kg nun di utara sana.. tapi sampai la Qaireen lahir 3 tahun kemudian, tk pegi2 jugekkkk... "abah.. lenkali tolong jgn berjanji k.." makanya mulalah org2 tua dikg bising.. "Qaleesya ni asyik demam tk baik2..jap sihat pas tu demam lagi.. ni sume sebab tk tunaikan kata2 nk bawa dia gi Cameron Highlands la ni.." aishh org tua2.. percaya bebenor benda2 karut ni.. even kita dh tarbiah yg penyakit tu dari Allah.. penghapus dosa2 kecik.. tapi diaorang ttp ngan kepercayaan tu gak.. makanya, walau tk percaya tapi coz tk nak diaorang bising2 lagi.. kang kata tk dgr ckp lak.. maka we plan gi la family day kt Cameron Highlands tu.. niat ati kitaorang cuma nk bercuti, bukan sebab percaya benda2 karut tu yer.. yg pergi.. abang aku satu family, mak, ayah, adik dan mak mertua abang aku.. ikut ati nk angkut mak and bapa mertua aku skali.. tapi memandangkan ayah mertua kurang sihat.. kami jelah yg gi..

Abang aku sefamily + makayahadik aku..+mak mertua dia bertolak dari penang.. diaorang naik ikut Simpang Pulai. Kami anak beranak naik ikut Tapah.. uish.. mencabar sungguh jalan Tapah ni.. berbelok2.. jalan sempit plak tu..ni first time aku naik Cameron ikut Tapah ni.. mmg sesak dada la nk sampai ke atas tu.. keta plak byk turun dari Cameron, maklum la org dah nk balik dari bercuti.. sib baik en hubby cekap sket bawa keta..even aku kt sebelah sakit kaki tekan brek angin kah kah kah... anak2 alhamdulillah.. tido dari bertolak, sampai la ke Cameron baru jaga.. so, tk byk kerenah la.. 

Sampai kt atas dlm kul 1pm.. terasa gak angin sejuk tu.. gi makan dulu kt gerai2 area Maybank Tanah Rata tu..tgk org ramai.. makanan tk sedap.. harga cekik darah.. tempat busuk.. aku mmg tk bleh makan langsung.. suap Qaleesya makan jer.. hubby makan tanpa byk songeh.. bila aku tanya tk bau busuk ke, dia kata tak pun.. aihh aku sorang jer ke yg bau.. jgn biarkan diri anda diselubungi misteri.. jeng jeng jeng.. makan 3 beranak without air (aku=nasi dan ikan bawal goreng, hubby=nasi dan ikan pari masak asam pedas + sayur sket, Qaleesya=nasi dan sup), agak2 korang baper hengget??? Total makanan yg ala kadar tu RM18 tau!!! Cekik darah tak??? sabor jelah.. 

Lepas makan, abang aku datang.. terus gerak ke rumah kakak iparnya.. first night tido umah kakak ipar abg aku ni.. dia keje kt MARDI Cameron Highlands.. 2nd nite baru tido kt Apartment sewa dlm kawasan MARDI.. sampai tu rehat2 jap.. petang tu kami masak sendiri.. gi pasar malam brinchang.. beli sayur, lauk pauk..masak sendiri.. lagi sedap dan mengenyangkan.. 

 perlu melalui kawasan tepi padang ni nk kerumah kakak ipar abg aku tu.. berdekatan ngan hotel Century Pine resort..

tgk.. berkabus kan.. sejukk.. mlm lagi la sejuk.. to be honest, tgn aku cam nk kebas bila basuh pinggan mangkuk kt dapur.. gosok gigi, cam kumur ngan air dari peti ais.. bgn sok pagi, kebas tangan even dh pakai sweater huhu.. 

Antara pokok bunga yg kak ani tanam depan rumahnya.. segar2 kan pokok2 ni.. besar2 plak bunganya.. 


bersiap tuk ke pasar malam kali kedua..

sekali sampai hujan lebat daaa.. berkampung dlm keta jer lah sementara menunggu mak dan abang aku pi shopping..




Qaleesya dah sepupu sepapatnya..
mmg tk reti diam budak dua org ni..
Qaireen tgk ibu cam confuse jer.. ibu cun ke mlm tu ahaks... at last dapat gak ler turun jap.. pi borong strawberry and jagung.. then terus balik, makan strawberry dan jagung rebus.. pastu tido.. kita sambung next entry k..

Thursday, March 15, 2012

Hanoon al Arab

Minggu ni agak malas nk balik masak.. so, petang semalam lepas amik anak2 kt taska.. kami pi pekena nasi arab kt Restoran Hanoon al Arab kt Setia Alam.. En. hubby mmg suka makanan arab.. so far ok la.. makanan sedap.. terasa rempah ratusnya.. 

Baru sampai.. ngah tunggu makanan.. suka ler tu dpt makan makanan arabbb..

 Qaleesya dh start nk meneroka..

 Ibu ngan adik dok kt sofa.. so, adik bebas bergerak..

 Mango Juice for me, Ice lemon tea for hubby.. Air mangga ni mmg marvellous la.. pekat.. mmg terasa mangga tu.. fresh seii..

 Chicken Kabsah.. ayam dimasak bersama nasi.. Nasi dia sedap.. makan begitu jer pun ok.. ayam plak mmg lembut dan juicy.. sup tu sedap, sos tu pun mengancam.. rasa pedas + masam.. gambar lamb kebab hubby dan chicken soup + roti arab Qaleesya aku tk sempat snap.. sibuk ngan si kecik tu.. but daging kambing tu mmg sedap.. lembut jer.. takde bau hanyir kambing.. aku ni bukan penggemar kambing.. mmg tk makan daging kambing pun coz bau dia.. tapi yg ni aku rasa la sket..mmg boleh telan.. juicy and tender..

Chicken soup tu pun yummy.. ada shredded isi ayam.. Qaleesya makan sket jer coz dia dh makan nasi aku tu.. so, ibu, abah and adik yg perabih soup tu.. ekeke.. Aku mmg recommend la sape nk makan makanan arab.. leh terjah Hanoon Al Arab kt setia alam ni.. kedai nya sebelah corner lot.. dekat2 ngan kedai lampu.. carilah yer.. singboard dia color merah, tulisan color putih.. makanan nya sedap.. harga pun berpatutan.. kami makan tu sume RM49 jer.. tempat solat juga disediakan di tingkat atas..

 lepas makan, main2 ngan debab ni.. oooohhhh aku nampak sgt gemuk di sini.. huhu..

 yeahh.. petanda kena diet.. no more chicken kabsah or nasi mendey.. huhu..

 bebudak ni melepak main bidai tu sementara abah gi bayar.. Alhamdulillah.. kenyang.. Jom ke Hanoon al Arab!!

Anak2..

Dah tk tau dh nk letak tajuk entry apa hahaha.. hentam kromo jer.. saja jer nk citer hal anak2..

Dak debab ni turn 11 months dah.. jap jer rasanya.. bulan depan dah setahun.. baru pandai nk berdiri.. menggigit org no. 1.. mangsanya of course la ibu ni.. byk isi kot.. hahaha.. rambut dia, lurus kt atas.. curl dibawah.. ikut sebelah abahnya kot.. (belah ibu sume rambut lurus.. ) hehehe.. tk kisahla.. janji ada rambut.. so, mmg selalu kena berikat.. kalau tak, kembang setaman la jawabnyer.. kenkadang kuar kena kasi pakai reben2 sket.. maklumla muka ala2 boboi gitu hahah.. 
 
 masuk keta jer mesti nk susu.. wajib.. dah kenyang tk duduk diam. Sume nk sentuh.. gear la, aircond la, mcm2.. lenguh gak ler ibu mengontrol dia ni.. so, abah kata.. baik dok blakang.. lebih luas..tapi ibu kenkadang degil.. ehhehe..

 Kakak plak..agak cengeng..sket2 nk nangis.. kenkadang sayaaaang sgt kat adik..cium2 adik.. kenkadang bila ada yg kena anginnyer.. dilepuknya adik.. but skang ni adik dh pandai membalas.. skali dicakarnya kakak.. dah meraung..

gi kedai makan. selalu nk makan sendiri.. so, faham2 jelah apa terjadi dibawah kerusi tu yer.. byk yg jatuh kelantai dari masuk ke mulut.. tak kasi nanti merajuk.. ikut perangai sape ni?? ibu ke?? i dont think so.. hehehe
 
Dua org ni permata hati ibu.. tanpa keduanya dunia ibu sunyi sgt.. walau kenkadang nakal.. wat ibu geram.. tapi ibu tetap sayang kamu berdua lebih dari segalanya di dunia ini.. 

Mereka penghibur duka, penyejuk jiwa.. sebab tu la ibu asyik rindu diaorang ditempat keje.. huhu.. Moga Allah lindungi mereka berdua dari segala penyakit kronik, dari segala niat jahat manusia, dari segala bahaya.. amin..







Goodbye BFQ 5494.. sob sob..

Genap setahun "dia" bersama kami.. tapi terpaksa dilepaskan jua.. walau setahun tapi aku ttp sedih.. hope "dia" gembira bersama tuan baru.. huhu.. 

Nilah keta kancil kami.. ia dibeli tahun lepas masa hubby dapat keje kt tempat baru yakni tempat skang ni.. tp terpaksa dijual for good.. lagipun, fikir2 balik we all gi keje satu jalan jer.. lebih baik kongsi satu keta jer.. ada dua keta pun, expenses ttp bertambah..minyak tuk dua keta.. tol.. maintenance.. keta lama lagi byk maintenance.. takpelah.. walau dia tk secantik mana..tapi aku ttp sayang dia.. hope tuan baru jaga dia sebaik mungkin.. gambar ni snap masa hantar dia ke umah tuan baru.. goodbye BFQ 5494.. huhuhu..

Citer Ahad plak..

Hari ahad pagi tk kemana2.. dok umah diam2 basuh segala baju bajan.. masak simple2 jer.. coz plan ptg tu nk ke umah kakak aku kt sunway.. dh lama tk jumpa dia.

Kul 10pg si pemilik kaki kecil ni dh bangun.. sib baik sume keje mengemas dan mengemop umah dah siap.. tinggal nk masak jer.. 
 
Mak Lebai Qaleesya.. pakai songkok abah..pas tu tgk tv dekat2.. haish.. penat tarik dia kebelakang.. jap gi dia gi depan balik.. geram ibu tauuu...kang rabun kena pakai spek cam ibu dan abah.. tk best tau pakai spek ni..
 
Dah makan kenyang..masing2 tido keletihan.. si adik disini..
 
dan si kakak disana.. kejam kan ibu biar dia tido atas tikar cam tu jer.. dia ni kalau dh tido, baik jgn alih2kan.. kang dia mengaruk..sume keje tk jadi.. huhu.. 
 
Projek masak2 aku petang tu.. PAVLOVA.. tapi tk menjadi sgt.. hiasan pun tk cantik.. hentam sajalah.. but aku tk leh masyuk sgt la pavlova ni.. manis.. tu pun aku dh kurangkan gula.. tukang perabihnya adalah en. suamiku.. mekasih yang..
 
Petang tu kitaorang gi umah kakak aku.. dak ni kenkonon dh besar ler tu.. tk nak dok kt car seat dia lagi... haish.. risau la takut abah emergency break ke.. bahaya kan.. nk kena paksa dia dok balik kt car seat ni.. tu jelah citer ahad kami.. 

Cerita hari Sabtu...

Pagi ni agak kelam kabut sket.. pagi2 sibuk kemas umah sume.. basuh baju.. en. hubby tolong siapkan anak.. (thank God dpt hubby yg ringan tulang) and aku plak wat sarapan.. kul 11.30pg nk hantar tempahan kek pada customer kt Meru.. alhamdulillah.. sume berjalan lancar.. happy jumpa neesa.. 

Then terus gi makan tengahari kt Qaseh.. straight to Bagus, beli barang wat kek.. ada tempahan RV cuppies, rabu ni customer nk amik. Balik umah, rehat jap.. petang tu ada jemputan house warming jiran baru depan umah.. malu snap majlis house warming tu.. besar gak... dari petang sampai malam.. meriah gitu.. mlm ni pun ada majlis bacaan doa selamat dan marhaban kt rumah dia.. aku tk join.. anak2 dah penat.. hubby jer yg gi. lepas makan, bawa anak2 gi main kt taman dekat umah ni.. suka Qaleesya dpt main boyan... 
Jom tgk dia..

sengih sampai telinga dpt gi taman..


upps tgh usha mamat cina sebelah.. ekeekk.. 
 haaa sampai gitu skali dia usha.. gatal gak anak dara aku nih...

kenkonon malu la tu.. padahal dua budak cina tu sibuk main mercun kat situ.. ekekkeke

 uppss adik shekshi ler.. peha drumstik tu ahahah.

 tgk aeroplane..abah muncung2 mulut..

tgk kakak main jerlah.. boyan tu lum sesuai tuk adik..

 aish cari apa kt kepala ibu tu.. ibu takde kutu dik.. kah kahkah..
 ni la si buncit kesayangan.. suka sgt wat mulut cenggitu.. bak kata maklongnya.. mulut angry bird hahahah... lepas dah puas main, skali hujan turun renyai2.. cepat2 la kitaorang blah.. kang ada plak yg demam.. kena jaga ooo.. kang tk bleh gi bercuti2 mesia.. ehehhe. sib baik Qaleesya tk mengaruk bila nk balik..