penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, March 2, 2012

Bila roh rajin sudah datang.. ngeee..

Aku ni kalau nk ikutkan masa bujang dulu.. takde la pandai sgt baking membaking ni.. tp semenjak kawin ni.. keinginan tu makin meluap2.. tambahan plak en. hubby dah hadiahkan oven masa birthday 3 tahun lepas.. jadi benda dah ada kalau tk digunakan buat rosak jer kan.. lagipun sebagai menghargai pemberian suami, kita kenala guna.. entah2 dia hadiah kan benda tu pun ada maksud tersiratkan.. kasi bini rajin sket buat kuih2 ni.. kahkah kah.. betul ke yang?? 

Lagi satu, bila dah ada keinginan.. skill tu cam kureng kan.. takut nk cuba, kang bantat ke kek tu.. tk jadi ke.. to be honest.. masa memula kawin dulu.. byk gak frustnyer.. bila wat tk menjadi sgt.. berhenti jap, then cuba lagi.. bagusnya keinginan utk mencuba tu tk pernah padam.. 

So, kalau korang tgk aku ni selalu upload gambar kek kt dlm FB, kt dalam blog.. it is one of my practice to make it perfect.. baking2 ni kalau kita tk asah skill tu.. jgn harap la nk menjadi dgn cantik. sometime we have to try so many time baru kek kita menjadi dgn cantik.. kalau nk kira yg dh masuk ke tong sampah tu.. sedih gak.. but what to do.. tkkan nk bg org makan kek yg tk jadi kan.. and one more thing.. jgn korang ingat kami laki bini jer yg melantak sume2 kek yg aku selalu wat tu.. tu yg kawan aku Azmah asyik suruh aku pi check gula dlm darah tu, kot2 kena kencing manis.. coz byk sgt makan benda2 manis.. ekceli.. kih kihkih.. bila aku wat kek tu.. kami tk perabih sume.. kenkadang aku bagi ngan jiran2 sebelah menyebelah.. tak pun bawa ke ofis.. jamu ofismate.. heheh.. komen diaorang tu penting tuk meningkatkan kemahiran aku.. 

So, seminggu dua ni roh rajin sudah mari maka oven ku kembali panassssss.... ia bermula dgn cuppies yg ditempah Zeera pada bulan dua.. then aku wat blueberry muffin plak.. then menyusul cuppies Red Velvet tuk surau.. then muffin chocolate chip.. pastu RV cuppies lagi org tempah.. pastu gila nk wat kek chocolate caramel plak.. dlm kepala ni bermacam jenis kek aku nk try wat.. tunggu masa yg lapang jer.. oreo cheese cake la, kek susu rintik la, Checked chocolate cake la.. rainbow cake la.. fuhh.. rasa cam tk sabar nk cuba semua dan lihat hasilnya.. tapi kena wat schedule betul2 dulu.. masa sgt mencemburui diri ini.. ni minggu ni cam teringin nk makan marble kek lak.. bahan2 pun sume dah ada.. cadang cam nk wat semalam tp tk sempat.. tgkla,hujung minggu ni.. kalau takde apa2 leh bakar sebiji kot.. ok, cukup2 membebel.. jom layan gambar2 kek yg aku telah buat.. JOMMMM....

 this one cuppies red velvet yg Zeera order.. delivered kt Pekan Meru

 Mini muffin blueberry, laju je anak2 aku makan.. qaireen pun makan yek.. dia sume nak.. en.hubby pun suka..

 ni cuppies wat tuk majlis gotong royong tapak surau area umah aku.. 
aku wat lebih kurang 80 biji lebih..

 ini yg en. hubby bawa ke majlis gotong royong iteeww..

 ni plak muffin cip coklat.. sedap weii makan panas2.. ni pun Qaleesya and Qaireen suka.. dpt banyak gak.. siap leh bawa ke ofis.. alhamdulillah.. 

ni yg kawan order.. just delivered last saturday.. thanks Aen..

 dan ini kek coklat karamel.. ini adalah percubaan kedua.. percubaan pertama menjadi cantik.. cuma karamel nipis dan rasa kek agak pahit..suspek serbuk koko yg aku guna tu mmg jenis pahit.. tk putus asa, wat lagi skali ahad lepas.. hmm yummy.. menjadi seh.. kali ni aku wat kek coklat tu ikut resepi yg aku selalu wat.. agak moist sket kek nya.. lebih sedap dari sebelumnya.. dan yg pasti aku tk guna serbuk koko tudor tu lagi.. 

 amacam menarik tak??? perhg.. meleleh air liur nk tunggu kek ni sejuk, baru sedap makan.. rasa coklat dan karamel yg lemak manis tu melting in my mouth.. terus menuju ke tekak.. dan.. burpp.. alhamdulillah.. kenyang... ni pun aku dapat bagi kat jiran sebelah menyebelah.. (see, untungkan jadi jiran aku.. korang dpt makan kek selalu kah kah kah..) sape nk jadi jiran aku angkat tangan.. dan juga aku dapat bawa ke opis.. so, bukanla sebiji kek tu kami makan semua, tapi dapat dikongsi bersama yg lain2.. bior kena kencing manis beramai2 hehehe.. idokler.. gurau jer.. alhamdulillah.. ada rezeki lebih tu kongsi2kan la.. betul tak??? k, sume ni aku ada buka tuk tempahan yek.. kalau berminat nak tempah bleh cek my blog ni http://puteri-kitchen.blogspot.com yek.. chow dulu.. mmmuuaaahh..



2 comments:

  1. liza..coklat caramel tu looks so yummy. y dun u share the recipe with me? muka x malu kan mintak resepi org...muahahaha *pepatah: malu btanya sesat jalan *wink*wink*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oja.. no hal.. bukan oja jer minta resepi.. org lain pun ada minta gak.. insyaallah esk saya PM kt inbox FB yek..

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)