penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, March 7, 2012

It's hurt u know...

Hujan emas dinegeri org, hujan batu di negeri sendiri.. lebih baik di negeri sendiri.. yup, dimana bumi dipijak.. hati ni ttp sakit kalau ada yg berkata benda tk betul pasal tempat tanah tumpah darahku itu.. Langkawi.. or lebih specific.. Padang Matsirat itu.. atau nk specific lagi.. Beras Terbakar.. haaa terbako ati ni tau!!!!
Gini la citer nya.. ada la one of my fren.. (actually best fren kakak ipar..) nk ke Langkawi.. dia pun tanya la mana tempat2 menarik.. jd aku yg anak jati langkawi ni pun bgtau la tempat2 yg harus dilawati semasa berada di sana.. termasuk la tempat sejarah di kg aku iaitu Beras Terbakar..

 Welcome to Beras Terbakar... tempat ni just belakang umah aku jer.. tp sume gambar dlm entry ni dipinjam dari en. google.. tk kose aku nk snap masa balik sana.. berbalik pada citer tadi.. bila aku suggest jer beras terbakar.. dia terus ckp yg hubby dia kata beras terbakar org kt situ yg bakar kt umah lepas tu pi tabur beras kt dlm kawasan ni coz beras yg betul dh habis diamik pelancong.. aku?? SENTAP ok ngan kenyataan tersebut.

 yeah.. selamat datang lagi.. kalau tk pegi tk tau la..

 ni papan tanda kt luar kawasan tanah tempat beras tu dibakar.. NAPE AKU SENTAP?? of course la sentap coz kami org2 kampung tu tk wat benda2 tu sume.. takde masa la kami nk pi bakaq beras yg ada dirumah tu pi tabuq kt dlm kawasan ni plak.. untuk pengetahuan sume.. meh aku citer sket sejarah beras terbakar ni.. alkisahnya.. selepas mahsuri sumpah langkawi tkkan aman 7 keturunan.. maka berlaku la perang dengan siam.. siam telah menyerang langkawi.. beras seluruh langkawi telah dikumpulkan dan dibakar oleh siam di kawasan ini.. kawasannya besar.. tapi yg kita pagar dan beri org tgk cuma sebahagian kecil jer.. tkkan la nk bagi sume kan.. kang abis hangpa pi korek umah2 org sebab nk cari beras tu plak.. umah cantik yg terletak di kawasan Beras Terbakar tu adalah rumah sedara aku.. kalau ada yg nk tau.. kami satu kampung tu sume bersaudara.. jadi cubit peha kanan, peha kiri tetap terasa hokay... so, kedah ni dah la keliling sawah padi jer.. kt langkawi ni pun dulu.. sawah padi kiri kanan.. skang ni byk dah yg kena timbus utk pembangunan.. korang bayangkan la kalau zaman dulu dengan kawasan penanaman padi kiri kanan, sana sini.. tentulah pengeluaran dan simpanan padi penduduk sgt banyak.. kalau dikumpulkan sume satu langkawi, boleh bayangkan tak berapa byk??? Beras Terbakar ni masih ada.. dlm tanah tu.. tp jgn la panggil kapal korek suh korek plak.. dulu time lepas hujan jer.. beras ni boleh dikutip dengan senang.. tk dinafikan, ianya makin berkurang. Mana taknya.. pelancong datang jer amik bawa balik.. tapi aku jamin, sampai skang beras ni masih ada..kalau setakat nk cari tepi2 pagar tu.. atas tanah..mmg payah la nk jumpa.. dalam2 tanah tu insyaallah masih ada.. dulu masa kecik2.. ni la tempat permainan aku..masa tu, kalau korek tanah kenkonon nk wat kek la kan.. beras bertabur dlm tanah tu.. tapi jgn la antara korang kuarkan statement kami org kg tu pi bakar beras tabur kt situ.. itu statement yg sgt melukakan ati.. mak bapak aku dok kt situ.. sedara mara aku dok kt situ.. jd statement tu sikit sebanyak menuduh diaorang.. it's hurt!!  Even kata setakat bergurau, gurau pun biarla bertempat.. why don't dah tau aku ni org langkawi, gunalah ayat pertanyaan "betul ke org kata beras kt situ dibakar oleh org kg then ditabur di kawasan Beras Terbakar? haaa berhemah sket.. takdelah aku nk SENTAP!!

Ni lah rupa Beras Terbakar itu.. dari jauh.. gambar dekat takde.. nk tgk dekat pi Beras Terbakar sendiri.. Kawan aku ckp, org kt Langkawi yg bgtau statement pasal org setempat yg bakar beras kt umah.. kalau aku dapat tau sape org tu.. mmg aku sumbat mulut dia ngan beras terbakar ni sampai tercekik! Nonsense!

To dear fren Asliza, i don't blame u.. i don't blame your hubby.. I blame people who spread this false news. Next time, even bergurau.. jgn main2kan sejarah tempat org selagi benda itu kita tk yakin benar... thank you.

2 comments:

  1. Amboii emo nampak liza..Maunya tak sentap ye tak ? Sebenarnya, akak pun pernah dgr org cakap cam tu pasal Beras Terbakar nih. Tak tau la bergurau ke atau memang sengaja jahat mulut. Tapi kalau dah termaktub dlm sejarah, tentula benda benda tu real punya bukan dogengan..Sabaq liza..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ita.. tulah seeloknya tanya la dulu kan.. jgn terus wat statement.. but today dah ok.. =)

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)