penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, April 27, 2012

Celebrate birthday kecil-kecilan..

Semalam mmg dh plan nk celebrate birthday Qaireen secara kecil-kecilan.. maklumla ari keje.. awal2 dh pesan kt en. hubby.. balik cepat tau.. on the way balik sempat lagi menyinggah ke Little Caliph.. survey2.. skang ni mmg bz carikan tadika tuk Qaleesya..

Doa sgt dlm hati biarlah Qaireen dah sihat time amik dia nanti.. alhamdulillah, qaireen dah baik demam. Staf taska ckp dia aktif sgt semalam.. so plan menjadi. Lepas Isyak, kami bergegas ke Tesco Setia Alam.. makan kt Kenny Rogers jer.. beli kek 2 slices.. (ibu tk sempat baking kek ok). Minggu yg sgt bz.. so hadap jelah kek kat kedai bakery tu.. 

Dah share gambar2 ni kt FB, tapi nk share skali lagi kt blog pulak.. suka tgk Qaireen time ni.. this one will be valuable memory for her one day.. heheh

birthday girl in action hehehe

dia ni kalau bab makan mmg selalunya mau jer.. heheh

my debab.. jap jer rasa, adik dah pun setahun

love this photo

and this photo too.. dua org puteri ibu.. kakak Qaleesya pun aim kek tu gak ke? ahaks..

my Qaleesya.. ni pun cepat jer besar.. next year dah nk masuk tadika

 amboi muncung mulut kunyah nasi.. maklumlah, gigi baru ada 5 batang..

 laa muffin pulak.. aii domok la awak..

 my muffin.. nyum nyum..

 berselera kakak Qaleesya makan macaroni cheese.. peberet dia ni..

 makan kek pulak..

 emm sedapppp...

 lagi.. suka gambar ni walau blur.. coz nampak gigi qaireen dan betapa besar dia nganga nk makan hahaha

 sampai juling mata aim kek tu kekeke lawak la adik ni.

 emm sehingga menjilat bibir..

Lepas ni kita tunggu birthday celebration kt taska dia plak k.. moga sume berjalan lancar.. this time ibu nk wat cuppies and rainbow cake for qaireen.. air tangan ibu sendiri.. 

^____^







Thursday, April 26, 2012

Happy 1st Birthday my lil Puteri Qaireen Hafiyya..

Pagi ni mmg emo sket.. dlm keta nk ke ofis dh nangis.. tk pasal2 hubby kena pujuk kah kah kah.. tika ini dan tarikh ini setahun yg lalu aku dah on the way ke hospital. This time lum rasa sakit lagi nk bersalin kan Qaireen.. tapi air mentuban dah pecah dari kul 6 pg lagi.. yup today... 26/04/2012 genaplah si kecil bam bam Puteri Qaireen Hafiyya setahun usianya.. 

Alhamdulillah.. setelah pelbagai dugaan yg Qaireen tempuhi, Allah panjangkan umur dia hingga ke hari ni.. takde lain yg mampu ku ucapkan selain syukur, syukur dan syukur pada Mu Ya Allah kerana memanjangkan usia anakku ini.. walau sentiasa sakit tapi badan tetap naik.. selera makan sentiasa ada... aktif.. dan sentiasa nak susu ibu.. Setiap kali terkenang saat yg Qaireen tempuhi nk sampaikan ke setahun ni.. air mata ni mengalir mcm hujan..sayu sesayunya.. syukur sesyukurnya... terasa diri ini kerdil sgt disisiMu Ya Allah.. terasa betapa besarnya kuasaMu Ya Allah.. 

Pada mereka yg tahu sejarah Qaireen pasti memahami apa yg tersirat di hati ini.. pasti dapat merasa kenapa aku terlalu emo di hari ulangtahun kelahiran Qaireen ini.. Jom kita soroti sket jalan kenangan Qaireen setahun yg lalu..

This is Qaireen masa dlm kandungan ku.. tk silap masa ni baru 4 bulan lebih usia kandungan ku.. Qaireen.. kalau satu hari nanti Qaireen baca blog ibu.. inilah qaireen semasa dlm rahim ibu tau.. =)

ni Qaireen masa umur sehari.. 

mcm baby boy plak

masa ni dlm 2 bulan.. bam bam nyer dia.. tk sangka kan bam bam cenggini leh masuk ICU.. huhu.. 

gambar kt bawah ni meruntun hati ibu sampai skang.. kalau boleh ibu tk nak qaireen hadapi benda ni lagi.. sampai bila2 pun.. dan kerana teringatkan apa yg qaireen lalui ni gak wat ibu mengalirkan air mata.. huhu..

Saat ini terlalu sukar buat ibu dan abah.. pastinya lebih sukar bagi Qaireen.. ibu dan abah dah lakukan yg terbaik utk selamatkan Qaireen.. selebihnya doa ibu dan abah serta kuasa Allah yg Maha Esa yg menyembuhkan Qaireen.. masa ni umur Qaireen 2 bulan.. admitted due to pneumonia.. 6 hari Qaireen di ICU adalah mimpi ngeri bagi ibu dan abah..setiap hari air mata jadi peneman setia ibu.. makan tido dh tk penting..yg penting cuma anak ibu.. sebab tu bila ibu tgk anak2 org lain dlm keadaan begini, hati ibu cukup tersentuh.. ibu faham perasaan bagaimana melihat anak sendiri dlm keadaan wayar berselirat dibadan dan bernafas menggunakan bantuan mesin.. berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.. Sebab itu juga ibu akan terlebih risau jika Qaireen demam atau selsema.. bagi org lain budak2 demam adalah perkara biasa.. tapi bukan pada anak ibu.. ibu fobia, ibu terlebih paranoid.. ibu takut kejadian dulu berulang lagi.. ibu tk sanggup lagi tgk keadaan anak ibu mcm ni.. cukup la sekali.. sekali jer...

terpaksa buat line kt leher utk masuk antibiotik..


cukuplah tgk time sakit yer.. sedih plak.. 

Minggu ni.. dari hari isnin Qaireen demam panas.. mungkin sebab nk tumbuh gigi, mungkin sebab nk beralih tahun.. Isnin ari tu ibu half day, emergency leave.. ibu keje tk tenang ati coz masa antar ke taska pagi tu badan Qaireen panas jer.. call taska tghr badan masih panas.. bila ibu balik bawa ke klinik..suhu Qaireen 39 celcius.. sib baik ibu balik.. sampai ari ni Qaireen belum sihat betul lagi.. semalam gi wat nebulizer.. pagi tadi kul 3 pg.. Qaireen penat lagi.. hati ibu risau sgt.. Ya Allah.. sembuhkan la anakku ini.. ibu nk tgk Qaireen kembali ceria.. 

Ibu nk Qaireen kembali ceria mcm gambar2 kt atas ni.. 

Ibu dan Abah ucapkan Selamat Ulangtahun kelahiran yg Pertama buat Qaireen. Ibu sentiasa mendoakan kesejahteraan Qaireen dunia akhirat.. moga Qaireen panjang umur, murah rezeki, jadi anak yg solehah, taat pada Allah dan ibu abah, anak yg elok akhlaknya, cerdik akalnya.. dan yg paling penting ibu sentiasa mendoakan Qaireen sentiasa sihat dan dilindungi Allah selalu.. Dalam setiap titis susu ibu yg Qaireen minum, ibu titipkan doa biarlah susu itu menjadi penyembuh segala kesakitan anak ibu.. Ibu sentiasa mohon, biarlah ibu yg tanggung segala kesakitan Qaireen kerana ibu tk sanggup tgk anak2 ibu dlm keadaan sakit.. biarlah semua kesakitan itu Allah beri pada ibu.. ibu rela.. janji anak2 ibu sihat sentiasa... amin amin amin ya rabbalalamin... 

Ibu dan abah saaaayangg qaireen dan kakak Qaleesya... mmmuaah mmmuahh..




Tuesday, April 24, 2012

ZALORA YANG HAMPEH!

First word pasal ZALORA.. cantik dlm web tapi hampeh qualitynya.. takkan menyopping lagi di sini

 Mesti ada yg tertanya2 naper ni kan??? aku first tau pasal ZALORA ni dari jobstreet.. dapat voucher free.. pas tu jengah2 la webpage ni.. emmm first impression mmg dah tertawan ngan pelbagai barang yg dijual especially kasut2 nya lah kan.. cantik, menarik, harga pun berpatutan.. brand?? ada yg kurang tau coz katanya barang ni sume imported.. so, aku ni plak bukan update sgt ngan perkembangan fesyen dan barang yg ada brand ni.. anggapjelah tk tau.. lepas tu, kt blog Ariff pun ada promote pasal ZALORA.. kt blog hanis zalikha pun promote gak.. tgk website dia pun cam berkeyakinan la.. makanya terjebak beli sepasang wedges yg harganya tk semahal mana.. below RM100 above RM80.. tk nak grab yg dua tiga ratus dulu walau nampak cantik coz takut ditipu.. 

Shipping period 7-14 working days.. lamakan? bila tanya kata kasut tu import.. sebab tu amik masa lama. Fine.. boleh terima alasan tu..order one pair wedges, grey color, size 39.. diulangi SIZE 39. After confirm purchased, call them to confirm size sekali lagi.. line phone engaged.. fine.. email them.. hey!!! customer service dia reply.. yes they confirm size yg aku order is 39 haaa. saja jer besarkan saiz tu.. waiting for 14 working days.. finally, kasut tu sampai.. gi collect kat ofis Gdex coz time org Gdex tu antar aku keje.. berkobar2.. serius.. dh lama tunggu kan.. sekali bila buka kotak jer.. first impression.. this is not the color yg aku ordered! tgk kasut tu pun aku dh tau kecik.. tgk saiz, it is 35. Diulangi it is size 35... kalau korang rasa apa??? aku?? mmg marah sesangat la.. aku dah double confirm pun boleh silap lagi.. ler ler tu gak aku call ZALORA.. mmg kaw kaw nyer marah.. lantakla apa org tu nk kata.. hampeh betul..nama jer company cam besar.. catalogue giler2 cun.. promo giler.. tapi product hampeh.. quality kasut tu sebiji mcm kasut yg jual kt pasar malam.. cam harga RM5 satu or RM10 for two pairs.. mungkin pasar malam nyer lagi elok kot.. hampeh lagi sekali.. (ingatpun leh marah lagi ni) dah tu, color salah, saiz pun salah.. nk bagi sape pakai kasut tu.. eiii mmg hangin lah!!

so, that customer service suh aku return balik.. (aku tanggung cost return tu) sekali lagi hampeh! then they will give store credit double the price of the shoes.. then aku kena wat new purchase. Bodoh kan.. dah la tk boleh refund money.. tk boleh replace with the right color and size.. dia suruh aku membeli belah lagi kt situ.. tk reti bahasa ke yg aku ni dh serik nk beli kt situ lagi.. ceh!!! 

semalam aku dah return kasut tu.. jap lagi nk call customer service dia.. ada potensi nk kena marah lagi la tu.. kepada korang2 sume.. aku mmg tk recommend korang shopping kt ZALORA ni.. tk kiralah beli barang apa.. indah khabar dari rupa.. jgn jadi cam aku.. menyesal tk sudah.. 

aku mmg BANNED TERUS ZALORA NI.. FIRST AND THE LAST SHOPPING KT WEBSITE DIA.. rasa cam nk masuk kt metro jer.. nk warning org kt luar sana jgn beli kt ZALORA YG HAMPEH NI!!!!

Tuesday, April 17, 2012

Keletah anak2 lagi..

Anak ooohh anak.. tanpa mereka sunyi duniaku.. skang ni Qaleesya dah happy coz dah ada kawan tuk main kejar2..dah ada kawan mandi bersama.. dah ada kawan tido bersama.. dah ada kawan main menan bersama... so far nampak dia mmg sayangkan adik dia.. kalau adik nangis, cepat2 dia gi lap air mata.. silap2 kita plak yg kena marah coz bg adik nangis.. padahal bukan salah ibu pun... hahah... mesti ckp, sayang sayang.. diam diam.. kalau adik jatuh dia cepat say sorry walhal adik tu suka manjat.. jatuh pun sendiri punya pasal.. takde kena mengena ngan akak pun.. Qaireen pun dh belajar2 nk jalan.. agak teguh sket la kan bila berdiri tu.. cuma kenkadang dia suka ngusik adik gak.. apa adik pegang nanti dia saja2 amik.. pas tu adik nangis... melalak tk hengat.. ibu pun pening pale.. adik ni plak.. garang tk padan ngan kecik.. dah kakak bagi balik menan tu.. nanti dia protes.. diketuk2 mainan tu kelantai tanda marah.. haish..kecik2 dah emo!!! Apapun merekalah penghibur hati kami (walaupun kenkadang ibu naik hantu gak.. kah kah kah...)

anak dara ku yg telah meningkat remaja ahaks...

 serasi bersama hahah.. yg belakang tu ibu tk larat nk dukung.. yg depan tu agar dia tk lari sana sini.. hahaha..


rakan setiduran.. mmg tk tido ats katil coz diaorang ni suka bergolek sana sini.. demi keselamatan, tido jer kt bawah..

sibuk nk pakai bedak sejuk.. pastu suka tk hengat.. 

my sleeping beauty.. purse tu mmg tk tinggal.. bawa sampai ke tido..

style tido paling digemari si bam bam ni..

sleeping bam bam.. =)






Sardin Puff pulak...

Buat sardin puff ni ntah minggu mana ntah aku buat.. lupa nk update kt blog.. mula2 tgk dari blog Ana Suzana.. cam senang jer.. cepat dan mudah ehh.. dan sedap juga... 

nak wat senang jer.. masak sardin dulu.. then lenyek2 cam korang nk wat inti sandwich sardin tu kan.. then beli pastry brand kawan.. (ada jual kt giant). letak jer inti, gam kan ngan putih telur.. then tekan2 ngan garfu agar rapat.. cucuk sikit kt permukaan tu.. sampu telur kuning.. then bakar.. siapppp!!! senang kan.. Yang pasti dapat sambutan dari en.hubby dan anak2.. alhamdulillah.. =)

Checked/Russian Cake

Dah lama dok belek2 blog akak Azlita Aziz ni.. sume kek2 yg dia wat mmg bisa buat org yg memandang meleleh air liur la.. dari minggu ke minggu dok bertangguh nk wat kek ni.. tapi kalau sampai dah termimpi tu maknanya kena buat jugekkk... makanya, ari sabtu lepas.. after balik dari kelas, aku zasss ke Bagus SS13.. zup zap zup zap beli sume barang.. balik umah.. petang tu dlm kul 6pm terus ke dapur, memulakan projek khas buat kek ni.. mak aiii pukul 9 lebih baru siap weiih.. hadoiiii... byk benda nk kena prepare kan.. mmg meletihkan.. dan aku serius ckp, this is the first and last aku buat kek ni.. kiranya time nk mendeko tu, tangan dah menggigil la kepenatan.. tk pernah seumur hidup aku buat kek sampai menggigil kepenatan.. hadoi..sib baik rasa sgt sedap dan mengujakan.. tapi AWASSS!!!.. tk boleh makan byk, nanti gumukss... hahahaha.. jom cuci mata yer...

1st time wat coklat ganache... bubble plak.. tgk, deko pun dah kelaut.. tk larat dh nk deko cun2.. 

 hasilnya selepas di potong.. cun tak??

yg kuning tu cream cheese yek.. aku letak pewarna kuning sket.. 

aii tgk pun leh telan air liur.. sib baik ada sepotong dua lagi kt umah.. balik leh membaham lagi kah kahkah.. ganazz ko.. baham plak.. tapi seyes.. kek ni mmg sedap, pada aku la.. berbaloi la susah payah buat.. hubby pun suka.. rasa dia ada sket2 cam coklat indulgence gitu.. Sempat la bawak tuk member2 ofis merasa.. 

ok dah.. aku nk suruh korang cuci mata aku plak yg terliur.. tk sabar nk balik makan... sedaappnya... nyum nyum nyum...

Friday, April 13, 2012

Order2.. mini muffin in the house...

Last Wednesday ada customer call nk order mini muffin for majlis tahlil.. dia nk wat majlis on Thursday nite.. so rabu tu org bercuti, aku bertungkus lumus siap kan 100 packs mini muffin.. satu pack ada dua biji muffin.. maknanya aku perlu membako 200 pcs muffin.. amikkk kooo... sesudah subuh, kemas2 umah tahap kelajuan cahaya.. then start wat adunan dan membako.. dua flavor, blueberry dan coklat cip... kul 7pg start, kul 5 ptg baru siap sume.. termasuk finishing.. (packaging dan ikat reben la tu..). Alhamdulillah.. berjalan lancar sumenya walau agak sakit pinggang.. kah kah kah.. mana tak nya.. buat dua tiga keje dlm satu masa.. tengahari tu, masak nasi lemak, sambal bilis dan ayam goreng jer.. sib baik hubby tk cerewet orgnya.. tolong jaga anak2, sidai baju.. thanks a lot yang... siapalah diri ini tanpamu.. hihihihi.. malam baru hantar ke umah kak nora kt ss20, shah alam... Thanks kak nora for ordering.. next time leh order lagi k.. 

 sebahagian blueberry muffin yg telah siap masak

Chocolate chip muffin yg siap.. ada lagi yg belum bako ni.. 

dah siap packing dan ikat reben..

beresss.. alhamdulillah.. =)


Cuppies for Qaisara's birthday..


cuppies diatas diorder oleh opis mate utk birthday anaknya Qaisara Batrisyia yg ke 3 tahun.. sara ni kira kawan Qaleesya gak coz diaorang dijaga oleh babysitter yg sama sebelum aku tukar Qaleesya masuk taska.. umur udah tentulah sama ngan Qaleesya.. sara lahir bulan 3, Qaleesya lahir bulan 8.. heheh.. dia nk cuppies gambar princess, I try to fulfill her wish.. alhamdulillah, Qaisara suka dgn cuppies birthdaynya.. 26/04 ni my bam bam Qaireen genap 1 tahun.. ngah fikir nk wat apa tuk dia.. wat cuppies/rainbow kek/coklat kek.. jgn tk percaya.. qaireen makan cake ok.. ibu dia kasi jerrr... boleh gitu??

Tuesday, April 10, 2012

Cameron with Love - Part 3 a.k.a last part..

Akhirnya.. sampai la ke hari terakhir percutian di Cameron Highlands.. breakfast pagi tu, gi beli kt pekan tanah rata jer..

Pekan tanah rata dilimpahi cahaya mentari pagi.. ni baru kul 8.30 pagi ni.. nampak jer cam panas, tapi dingin...

juadah sarapan pagi kami.. ada roti canai.. nasi lemak.. sedap ooo nasi lemak tu.. rugi beli sket jer.. mee goreng.. nasi goreng.. roti gardenia.. plus air teh cameronian.. mmg mabeles la...  dah kenyang lepak2 jap.. 

yang ni sibuk main..

 yang ni plak minum susu sambil berjalan.. kah kah kah..

Lepas check out.. kami singgah Kea Farm jap.. beli belah apa yg patut.. lepas tu salam2 ngan mak, abang, ayah dan yg lain.. masing2 bawa haluan sendiri tuk balik.. abang aku and the geng balik ikut Simpang Pulai.. kami empat beranak balik ikut Tapah.. sebelum tu singgah KFC Brinchang isi perut dulu..

tunggu abah selesai solat.. maka kami pun gerak la turun.. this time hujan renyai2..

ternganga si qaireen tido.. 

lepas suka2 terus tido.. alhamdulillah.. sampai ke bawah baru diaorang jaga.. on the way turun mmg hujan lebat sesangat..

ni dh dekat nk sampai bawah.. dlm pada tu, sempat gak aku singgah memborong tudung saji dan petai yg org asli jual kt tepi jalan nk turun tu.. hujan pun hujan ler.. 

Berakhirla trip kitaorang ke Cameron Highland.. mmg rasa tk puas..nanti kena pi lagi.. moga Allah murahkan rezeki, panjangkan umur.. insyaallah.. kami selamat sampai ke rumah kakak aku dlm kul 6 lebih.. pi hantar ole2 dari cameron tuk dia.. lepas makan baru balik umah.. mlm tu mmg tido dgn nyenyaknya.. heheheh...