penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, May 29, 2012

Setia City Mall

Ni nak citer sket pasal shopping mall yg baru buka kt umah kite ni.. ececeh... makin lebar la langkahku lepas ni.. agak2 bosan gi sini, bosan lagi gi jusco, kot bosan gak.. terjah la tempat yg seminggu tiga empat kali pergi tu.. mana??? Giant ngan Tesco.. ate kata dekat kan.. ok gak la dok sini, byk kemudahan... 

Setia City Mall ni dah dibuka pada 17 May 2012 aritu.. tapi tk berkesempatan nk pergi. Lagipun sure2 ramai org kan on weekend tu.. maka sempena Qaireen ada check up kt spital tu, kami amik kesempatan pi lawat mall yg baru dibuka ni. Balik dari hospital petang tu, terus amik Qaleesya kt Taska then terus terjah tempat ni.. cian gak Qaleesya kena tinggal kan.. 

sorry parking tiket blur sket.. nk cepat.. weekdays rate parking cuma RM1.00 per entry. Ari cuti, tk pasti coz aku tk sempat baca masa masuk ngeh ngeh..

kawasan ni kosong lagi.. kt luar tu kawasan lepakssss..

kt bahagian luar tu ada air pancut.. berangin jer.. then kt tengah2 tasik buatan tu ada padang bola..apa??? padang bola??? yer korang.. padang bola.. tk percaya gi tengok sendiri hehehe...

amboi.. kedai emas jer yg aku snap kan..

Qaleesya pakai baju pun bodoh2 jer.. maklum la terus dari taska.. ngan selipar umah dia ekekekek..

 jom rehat dulu kt kusi yg comels2 ni.. striking color mmg attract budak2 nyer attention.

adik happy dapat jalan2.. 

bergaya drive bus skolah. dua stereng lagi kah kahkah.. sib baik lum berfungsi, kalau tak perabih duit kt situ jelah.

Dah puas jalan2 kt dlm, lepak kt luar plak.. bg dua kenits tu tgk air pancut. Qaleesya mmg teruja sungguh.. cer tgk aksi dia

bila air pancut tu kuar jer dia pun lompat sama.. berlari2 ke sana kemari.. happy tgk dia suka camtu.. dah penat lari2 belanja dia makan ais krim.. ni ais krim pertama dia tau.. maybe first and the last kot.. tk bleh ajar makan selalu..

tk habis2 ckp "emm sedap, bestt.." iyolah nak oii maklumla pertama kali makan kan.. tapi comot yg amat.. dah tu 'kedek' plak tu. Minta sket pun tk kasi kah kah kah... Pastu kami terus balik, dah nak maghrib dah.. pi la jalan2 ke Setia City Mall...



Kami dan Talasemia..

Assalamualaikum... amboi.. datang pepagi ko semata2 nk hapdet blog.. keh keh keh.. semalam dh nk update.. tapi lupa plak bawa USB.. camne nk upload pic dari phone ke pc.. kt umah jgn harap ler dpt update, bz sokmo. 

Yup TALASEMIA.. apa yg anda faham ttg talasemia.. aku dulu pun tk tau apa tu talasemia.. tgk iklan kt tv, saya adalah pembawa TALASEMIA.. apa kebenda tu??? ignore jer, bukan ada usaha nk google ke cari apa kebenda talasemia tu kan.. dasar pemalas!

Rasanya pernah wat entry sebelum ni kot yg one of our gegirl adalah pembawa talasemia. Sape tu??? Qaleesya lah sape lagi. Ni pun secara kebetulan dapat detect. Masa bulan 3 last year dia masuk hospital coz high fever, doktor ada buat ujian darah. Sekali dia nyer hemoglobin darah ada yg kurang.. darah dia kurang merah.. pucat sket.. so, doktor wat test.. confirm she is alpha thalasemia carrier.. PEMBAWA yer.. jgn salah faham.. some people tk faham beza antara pembawa dan penghidap.. tk salahkan diaorang coz ramai yg belum tau apa tu talasemia. Sampai ada yg tanya, talasemia ni berjangkit tak??? amboi ko.. takut bebenor yer.. ni penyakit keturunan la.. genetik hokay.. kalau ko satu keturunan ngan aku kot la patut bimbang kan.. apa punya soklan tu??

Ok, dah dah.. berbalik pada Talasemia ni.. after Qaleesya dah disahkan pembawa Talasemia, doktor advice both of us, hubby and me wat test gak.. just nk tau dari sape Qaleesya dapat Talasemia ni.. it is either me or my hubby. Tapi kitaorang tk buat gak.. bukan apa coz fikir pembawa talasemia takkan alami apa2 effect pada kesihatan mahupun fizikal.. cuma kena tau coz bila dia nk kawin nanti kena la screen test dulu bakal suami tu supaya bukan tergolong dlm pembawa juga penhidap talasemia.. kang dapat anak penghidap talasemia plak.. tk pasal kena buat blood transfusion jer.. sian cucu2ku nanti.. Sampai la dapat Qaireen. Masa check up kt spital januari lepas, doktor minta kitaorang bertiga which is me, hubby and qaireen wat blood test. So, buatla.. then, last appointment.. result menunjukkan yg darah my hubby normal.. my blood test tk normal which is suspected as thalasemia alpha.. but to confirm that, I must do DNA analysis.. Qaireen nyer result pulak.. hampeh.. darah dia beku sebelum sempat wat test due to blood container problem.. agak geram gak coz dia kena amik darah lagi skali. Budak tu dah la debab, nk cari urat punyalah payah.. last time amik pun lama kt dlm bilik rawatan.. tk larat dah aku dengar dia melalak.. ni nk kena amik balik lagi skali.. mmg rasa nk marah jer.. should i get angry??? 

Plan nk gi wat blood test and DNA analysis ni awal bulan jun ni.. amik cuti lagi.. arghhh... abis cuti ku.. tapi takpelah, nk tak nak kena tau gak.. baik tau dari awal.. mencegah lebih baik dari merawat kan.. utk masa depan Qaireen gak.. tapi sometime rasa sedih gak la.. because of me, zuriat ku pun jadi pembawa talasemia.. blame myself.. but my said.. if masa nk kawin dulu dah tau aku ni pembawa talasemia.. dia ttp akan kawin ngan aku.. sejuk sket ati ni.. sorry anak2.. ibu tk minta jadi pembawa talasemia.. pasti ada hikmah tersembunyi.. 

So, pada mereka yg belum tau pasal talasemia.. google2 la apa tu talasemia.. jgn la coz anda cetek ilmu, anda pandang kami cam pembawa penyakit berjangkit... ada gak yg kata, tk boleh dapat anak lelaki nanti anak tu akan jadi penghidap talasemia.. well aku lebih percayakan ckp doktor pakar dan Allah.. doktor pakar tk pernah mention yg if aku dapat anak lelaki, anak aku tu akan jadi penghidap talasemia. Dan aku percaya percaturan Allah itu lebih baik.. siapa aku nk tentukan jantina anak yg bakal aku dapat.. apa yg Allah beri. itu yg  kami terima dengan redha.. 

Kita sudahi cerita ni ngan gambar si kenit ni.. 

Opocot terkejut!!! hahah .. wassalam..

Wednesday, May 16, 2012

Qaireen dan Ulcer...

Qaireen sebelum ini..

Qaireen skang... (diserang ulcer tekak)

Korang nampak perbezaan dua gambar ni?? Gambar pertama pipi bam bam tu masih ada.. gambar kedua dah kurus kan?? Cian anak ibu... dua ari tk makan coz ulcer kt tekak..skang dh makan tapi sikit jer.. luluh rasa ati ni.. dia yg selalunya mmg tk boleh nampak makanan.. asyik nak makan jer.. tetiba tk nak makan.. tgk makanan pun palingkan muka.. pity of her.. 

Besar sungguh dugaan Qaireen... tk habis2 sakit.. (opps.. bukan mengeluh.. cuma mengenang nasib anakku ni).. Mungkin org lain akan kata.. alah.. budak2 mmg la selalu sakit dan demam.. takkan nk sihat setiap masa.. tak pun akan kata.. alah.. sakit tu kan kafarah dosa... (dosa sape?budak sekecil ni belum ada dosa.. ), atau ada yg akan kata.. Allah sayangkan Qaireen sebab tu dia terima ujian begini.. apapun yg mereka kata.. sume itu hanya utk menyedapkan hati aku.. Berat mata yg memandang, berat lagi bahu yg memikul.. sebagai insan yg mengandungkannya selama 9 bulan, yg menyusukannya sehingga sekarang dah setahun umurnya.. aku tidak boleh sekadar amik mudah setiap sakit yg dia hadapi.. hati ni sgt risau sebenarnya.. setiap kali dia menangis kesakitan, tk boleh tidur setiap malam.. hati ni turut menangis.. kenkadang bila dia nangis aku pun nangis sama tanpa segan silu.. sampai teresak2.. huhu.. dah abah dia pulak yg pening heheh.. aku tau ini ujian Allah pada kami.. aku redha.. namun sebagai ibu, tipu kalau aku ckp hati ni tk tersentuh tgk anak dlm keadaan mcm tu. Kalaula aku dpt ganti tempat dia.. hmmm..

Ya Allah, sembuhkan lah sakit anakku.. kasihanilah dia Ya Allah.. Sihatkan lah tubuh badannya.. lindungilah dia Ya Allah.. Sesungguhnya Kau lah yang Maha Penyembuh, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. amin...

Thursday, May 10, 2012

Qaleesya Gunting Rambut..

Salam sume.. hari selasa lepas tk keje coz panjang citernya.. nantilah, kita citer kt entry lain. So, we all guna time cuti ni tuk gi tempah baju raya ngeh ngeh ngeh.. hope tahun dapat la satu family pakai baju raya sedondon.. lepas gi tempah baju terus ke Shah Alam.. gi LC tuk bayar duit registration kindy Qaleesya for next year.. amboi anak dara i.. excited sungguh dapat visit bakal skolah dia.. dari depan pagar dah sibuk bagi salam.. heheh.. masuk jer, lepas salam teacher terus buat mcm rumah sendiri kan.. tk malu langsung.. adalah budak2 lain kt situ..ada yg tgh tido.. (tadika termasuk daycare.. pagi tadika.. lepas kelas terus masuk daycare..).. siap gi hai hai ngan kawan2 baru.. pastu bila masuk kelas jer.. asyik senyum jer.. tunjuk itu ini kt ibu and abah.. happy coz dia gembira bakal skolah kt situ.. gambar kt tadika tk sempat amik coz bz bincang ngan cikgu.

Balik dari situ, terus ke salon..mau gunting rambut dia.. dah rimas dah tgk rambut depan menutupi mata dia.. 

muka masam jer.. dia tido dlm keta, pastu saya kejut bangun tuk gunting rambut.. nangis2.. tu yg masam jer mukanya.. 1st time gunting rambut dulu, menangis sakan tk nak dok kt kusi tu.. skang dah ok.. good kakak...

heheh.. mcm topi keledar dah.. but i like... i know Qaleesya pun suka coz lepas potong dia senyum2.. happy..weeeee

dak kecik ni tk duduk diam tgk akak dia gunting rambut.. adik lum leh gunting rambut lagi.. wait ok..

yeay.. dh siap dah... comel tak rambut saya???? baru la senang nk diurus.. sikat dengan jari pun boleh hahaha... ibu suka tgk muka Qaleesya berambut pendek ni.. nampak chubby sket... =)

Melentur buluh biar dari rebungnya..

Assalamualaikum sume.. petang2 ni sementara nk tunggu balik keje.. rasa bosan la plak.. so meh kita update blog hokay.. keh keh keh.. ampun en. boss.. saya ngular jap. Both of my daughters mmg diberi susu ibu.. Qaleesya dapat minum susu ibu sampai umur dia setahun tiga bulan.. stop coz saya preggy second baby and bleeding. So, doc advise to stop breastfeeding. Qaireen plak sampai skang dah setahun umurnya masih lagi menyusu badan dan saya masih lagi pump susu kt ofis tuk bekalannya di taska.. alhamdulillah.. even susu dh tk byk mcm awal2 dulu.. but still boleh dapat dlm dua atau tiga botol sehari.. (ikut kerajinan ibu dia mengepam gak la kan..)

Yang nk diciterkan disini adalah berkenaan Qaleesya.. dlm diam rupanya dia memerhatikan apa yg saya lakukan setiap hari.. hari selasa malam.. dia ngah main ngan tiger dia.. (anak patung dia la kononnya.. but bukan cam anak patung sgt la..).. saya ngah iron baju.. then suddenly dia mcm popok dia nyer 'baby' la kan.. kenkonon nk kasi tido.. saya perhatikan jer.. what's next?? Lepas popok maybe pada dia tk tido gak si baby tiger ni.. dia selak baju then lekapkan baby tiger tu kt 'nenen' dia!!! ahhahahah.. nk gelak pun ada.. takjub pun ada.. even she just three years old.. but dah pandai nk bagi susu badan pada 'baby'.. siap gaya2 lagi.. kah kah kah.. anak oo anak.. i am proud of her.. sebab apa tau.. she choose to give breastfeeding rather than milk bottle.. even dia punya botol susu ada dekat2 situ.. bravo Qaleesya.. 

So, guys.. maybe ni yg org ckp melentur buluh biar dari rebungnya.. budak2 baya Qaleesya ni serap all infos dan apa jer yg diperhatikan mcm span serap air.. so, if you give good example.. insyaallah dia akan ikut yg baik jer.. saya tk ckp yg saya perfect parent.. sometime bila ngah pressure.. penat.. yelah kita kan ibu bekerjaya.. kt umah bukan ada maid leh masak, basuh baju, kemas umah bagai.. sume sendirian berhad.. so sometime bila keadaan jadi tk terkawal, kenkadang suara tu meninggi gak.. then that is bad example to my daughters.. coz sometime diaorang pun menjerit.. aaahhh.. sila salahkan diri sendiri ok...

So, setiap hari cuba memperbaiki diri dlm segala segi especially dalam kes mendidik anak2.. kalau anda ada tips.. leh la kongsikan bersama... saya tinggalkan anda sume ngan gambar2 Qaleesya bagi breastfeeding kt 'baby tiger' dia.. thanks for reading.. =)

try bagi tido her baby.. maaf gambar agak blur.. amik guna phone buruk i jer..

kah kah kah .. beria bebenor la awak...

good kakak.. sok bila dh ada ank bagi breastmilk k.. hehehe sayang anak ibu...


Friday, May 4, 2012

Qaleesya and school..

Next year Qaleesya will turn 4 years.. so kami pun dah sibuk mencari tadika tuk dia.. (actually saya yg sibuk lebih.. abah dia ikut jer.. naper yek org lelaki ni cam tk beria2 jer.. huhu..).. survey punya survey.. di internet, daripada rujukan kawan2.. maka kami sebulat suara memilih kindy ni>>>>

 Yes.. Little Caliphs.. moga anak kami menjadi khalifah yg berguna... why Little Caliphs.. coz daripada sume testimoni parents yg hantar anak ke little caliphs.. anak2 diaorang dah pandai solat, hafal surah2, doa2.. bukan kata kami tk ajar dirumah.. tapi setakat mana lah masa yg ada, jadi saya fikir elok hantar dia ke sini.. anak2 sekarang, perlu diajar dari kecil ngan ilmu ukhrawi.. dunia skang makin mencabar.. takut membaca kisah2 sosial remaja skang.. moga keturunan ku terlindung dari sume yg tak elok ni.. amin... 

So, next year Qaleesya akan bersekolah disini. If perkembangan ok.. akan meneruskan hingga umur 6 tahun disini.. so far, silibus pembelajarannya ok..ada aktiviti cam swimming class, taekwondo class, mengaji dan bahasa arab.. bab taekwondo tu, nevermind.. ibu leh ajar sendiri.. heheh... well tk sabar plak nk bawa Qaleesya tgk2 kindy dia ni.. hehehe..

[Rafli Kande] - Kasih Ibu(OST Hafalan Shalat Delisa)



Suka sangat ngan lagu OST Hafalan Shalat Delisa ni.. sgt menyentuh perasaan.. sob sob sob..

Qaireen's birthday Celebration @ Taska..

Wah.. bz bangat this week.. baru leh nk update entry panjang2.. heheh.. larat ke kome membacanyer?? hahaha.. org perak jgn marah yer kalau salah tatabahasa.. 

So, last monday wat celebration birthday Qaireen @ taska dia.. saya just prepare goodies bag which contain air kotak, jajan, jelly, cupcake coklat (handmade) tuk diberi pada kawan2 di taska.. selebihnya, makanan2 lain.. owner taska yg prepare.. ada mee/meehun goreng, nugget, agar2 etc.. thanks kak ida sudi prepared sume ni..(oppss.. xde la lepas tangan suruh org tu prepare free kan.. adalah bagi skt sumbangan).. hari ahad tu, saya sekeluarga ada makan2 kt SINI.. balik pun dah petang.. lepas solat Asar terus ke dapur siapkan bahan2 dan terus proceed baking rainbow cake for birthday Qaireen.. kek nyer pulak kena buat besar..maklumlah, utk 60 org makan kan.. tk termasuk parents2 lagi.. tk pernah la bakar kek besar2 ni..sementelah oven yg telah byk berjasa tu comel jer saiznyer.. so kena buat dua adunan, dua acuan.. satu acuan kena bakar 5 kali.. maklum lah 5 layer.. (larat wat 5 layer jer.. =P ).. lepas maghrib baru siap sume 10 layer ... 2 biji kek dicantumkan bersama.. then wat fresh cream pulak.. fresh cream ni jap jer.. tapi kena cepat.. maklumla tk leh lama2 kt luar.. kang tk cantik dan halus creamnyer.. haaa amik ko.. mendeco sepantas yg boleh.. abis siap cover cream kt kek, masuk ke dalam peti ais dulu.. then baru buat another cream tuk hiasan pulak.. nk buat byk, takut cepat lembik.. 

Anak2 en. suami handle.. tapi sudah pastinya ada adengan air mata nk kt ibu.. baik qaireen maupun qaleesya... stress gak ler bila wat keje sambil dengar anak melalak tk henti2 kt atas.. kena gak ler keras kan ati, kalau tak, tak menjadila kek ni.. So, inilah hasilnya.. cara org tk pro hias kek.. 

alhamdulillah.. kek ni siap dideco kul 1 pg... ingat nk gak lukis bukit2 ke, burung2 ke.. tapi dh penat sgt dah.. non stop.. walaupun tk cantik sgt.. tapi puas ati coz ini hasil air tangan sendiri.. korang ada??? ehehhe....

Lepas siap kek ni.. kemas2 sume.. baru beralih ke goodies bag plak.. cup cake yg 60pcs tu lum masukkan lagi dlm goodies bag.. kena buat time gak coz sok pagi masa antar anak2 ke taska dah nk bagi staf taska simpan benda2 tu.. hmm penat mmg penat.. tapi demi anak, saya gagahkan juga... dlm kul 3 siap sume.. baru naik nk tido.. alhamdulillah.. baru leh tido dgn tenang.. soknyer saya keje yer.. rabak biji mata.. gi keje pun badan cam melayang2 jer.. tgh breakfast pun leh terlelap hahahah.. wat malu jer.. 

 antara goodies bag yg telah siap..

antara cuppies yg aku buat.. 60pcs sumenyer tuk letak dlm goodies bag td..

Jom la layan gambar birthday girl ni.. =)

anak2 di taska.. cam seronok tgk diaorang sebaris jer mcm ni.. Qaleesya pun terselit sama.. 

yg tengah tu owner taska.. yg pakai tudung hitam tu yg jaga qaireen that day.. tima kasih bebanyak yer kak ida.. susah payah menjayakan majlis simple ni..

ceh ceh.. behave nyer qaleesya..

amik gambar dulu.. sebelum potong kek..

happy birthday to you.. happy birthday to you.. happy birthday to qaireen...

qaireen tgk sana sini .. naper ramai sgt yg tgk i ptg kek ni.. heheh


yess my rainbow kek..


sedap ke nak??

alhamdulillah.. budak2 suka.. maklumla warna warni kan..

qaleesya tk suka kek ni.. dia suka kek coklat..

dak gemok ni.. bg apa pun dia makan.. nyum nyum..

Alhamdulillah.. ramai parents juga suka ngan kek ni.. sampai ada yg tempah kekekek...

ceh ceh.. model..besar dah anak dara saya...

hadiah tuk qaireen dari Mama Darwish.. thanks yer..

Syukur pada Allah S.W.T kerana memberi kemudahan pada kami mengadakan majlis kecil2 ni tuk Qaireen.. moga di lain masa leh wat lagi.. looking for next birthday.. Ibu dan Qaleesya bulan 8 nanti.. =)





Thursday, May 3, 2012

Zalora ~ Hati yg sakit telah terubat..

Entry sebelum ni aku ada complain dan melepaskan kemarahan pada ZALORA coz diaorang salah hantar saiz dan color kasut yg aku beli.. so, after aku dah return balik kasut tu.. semalam diaorang telah issue store credit untuk aku wat new purchase. Dengan kadar segera aku beli kasut baru.. this time tk nak amik mahal2.. amik yg rege berpatutan tapi dua pasang.. satu heel dan satu lagi flat shoe.. dua2 black color.. coz i like black.. kekeke.. senang nk match ngan baju color apapun.. lepas confirm purchase jer.. aku terus call customer service Zalora.. confirmkan sekali lagi saiz dan color kasut then kasi warning sket, jgn salah antar lagi. Suddenly this morning, customer service dia call ckp nk hantar kasut2 yg aku beli tu ari ni before 6pm.. aikkk cepat plak ko.. terkujat aku.. selalunya 14 hari bekerja baru sampai.. tu pun pakai courier.. this time despatch dia sendiri hantar sampai ke office receptionist! bagus2.. belajar dari kesilapan yer.. sib baik korang pandai gak jaga ati customer yg telah terluka ni keh keh keh...

So, ni la kasutnya.. simple jer..

 Terima kasih Zalora coz send the right item, right color and right size to me.. =)