penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, May 29, 2012

Kami dan Talasemia..

Assalamualaikum... amboi.. datang pepagi ko semata2 nk hapdet blog.. keh keh keh.. semalam dh nk update.. tapi lupa plak bawa USB.. camne nk upload pic dari phone ke pc.. kt umah jgn harap ler dpt update, bz sokmo. 

Yup TALASEMIA.. apa yg anda faham ttg talasemia.. aku dulu pun tk tau apa tu talasemia.. tgk iklan kt tv, saya adalah pembawa TALASEMIA.. apa kebenda tu??? ignore jer, bukan ada usaha nk google ke cari apa kebenda talasemia tu kan.. dasar pemalas!

Rasanya pernah wat entry sebelum ni kot yg one of our gegirl adalah pembawa talasemia. Sape tu??? Qaleesya lah sape lagi. Ni pun secara kebetulan dapat detect. Masa bulan 3 last year dia masuk hospital coz high fever, doktor ada buat ujian darah. Sekali dia nyer hemoglobin darah ada yg kurang.. darah dia kurang merah.. pucat sket.. so, doktor wat test.. confirm she is alpha thalasemia carrier.. PEMBAWA yer.. jgn salah faham.. some people tk faham beza antara pembawa dan penghidap.. tk salahkan diaorang coz ramai yg belum tau apa tu talasemia. Sampai ada yg tanya, talasemia ni berjangkit tak??? amboi ko.. takut bebenor yer.. ni penyakit keturunan la.. genetik hokay.. kalau ko satu keturunan ngan aku kot la patut bimbang kan.. apa punya soklan tu??

Ok, dah dah.. berbalik pada Talasemia ni.. after Qaleesya dah disahkan pembawa Talasemia, doktor advice both of us, hubby and me wat test gak.. just nk tau dari sape Qaleesya dapat Talasemia ni.. it is either me or my hubby. Tapi kitaorang tk buat gak.. bukan apa coz fikir pembawa talasemia takkan alami apa2 effect pada kesihatan mahupun fizikal.. cuma kena tau coz bila dia nk kawin nanti kena la screen test dulu bakal suami tu supaya bukan tergolong dlm pembawa juga penhidap talasemia.. kang dapat anak penghidap talasemia plak.. tk pasal kena buat blood transfusion jer.. sian cucu2ku nanti.. Sampai la dapat Qaireen. Masa check up kt spital januari lepas, doktor minta kitaorang bertiga which is me, hubby and qaireen wat blood test. So, buatla.. then, last appointment.. result menunjukkan yg darah my hubby normal.. my blood test tk normal which is suspected as thalasemia alpha.. but to confirm that, I must do DNA analysis.. Qaireen nyer result pulak.. hampeh.. darah dia beku sebelum sempat wat test due to blood container problem.. agak geram gak coz dia kena amik darah lagi skali. Budak tu dah la debab, nk cari urat punyalah payah.. last time amik pun lama kt dlm bilik rawatan.. tk larat dah aku dengar dia melalak.. ni nk kena amik balik lagi skali.. mmg rasa nk marah jer.. should i get angry??? 

Plan nk gi wat blood test and DNA analysis ni awal bulan jun ni.. amik cuti lagi.. arghhh... abis cuti ku.. tapi takpelah, nk tak nak kena tau gak.. baik tau dari awal.. mencegah lebih baik dari merawat kan.. utk masa depan Qaireen gak.. tapi sometime rasa sedih gak la.. because of me, zuriat ku pun jadi pembawa talasemia.. blame myself.. but my said.. if masa nk kawin dulu dah tau aku ni pembawa talasemia.. dia ttp akan kawin ngan aku.. sejuk sket ati ni.. sorry anak2.. ibu tk minta jadi pembawa talasemia.. pasti ada hikmah tersembunyi.. 

So, pada mereka yg belum tau pasal talasemia.. google2 la apa tu talasemia.. jgn la coz anda cetek ilmu, anda pandang kami cam pembawa penyakit berjangkit... ada gak yg kata, tk boleh dapat anak lelaki nanti anak tu akan jadi penghidap talasemia.. well aku lebih percayakan ckp doktor pakar dan Allah.. doktor pakar tk pernah mention yg if aku dapat anak lelaki, anak aku tu akan jadi penghidap talasemia. Dan aku percaya percaturan Allah itu lebih baik.. siapa aku nk tentukan jantina anak yg bakal aku dapat.. apa yg Allah beri. itu yg  kami terima dengan redha.. 

Kita sudahi cerita ni ngan gambar si kenit ni.. 

Opocot terkejut!!! hahah .. wassalam..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)