penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, July 18, 2012

Little big things... Excellence!


Assalamualaikum readers.. ces, budget ramai sgt readers kononnyer.. tak kisahla ramai readers ke tak, janji menulis tetap menulis.  Oleh kerana xde keje nk buat kt ofis ni sementelah tinggal lagi dua ari je nk keje kt OMI ni kan.. (hehehe.. sengih jahat disitu) dan dah ada pengganti yg boleh buat sume keje2 aku (untunglaaa) jadi gunakan masa tuk membaca dan berblogging.. (makan gaji buta tul!!!). Anyway, buku yg tengah dibaca ni bertajuk The Little BIG Things, 163 ways to pursue EXCELLENCE  by Tom Peters. Buku motivasi gitu.. hua hua hua..

Ok actually aku nk share some important notes dari buku ni yg aku rasa bagus utk motivate diri kita.. antaranya:
Excellence can be obtained if you:
“care more than others think is wise;
“risk more than others think is safe;
“dream more than others think is practical;
“expect more than others think is possible.”

So, if kita nk jadi excellence. Kita kena keluar dari kepompong kita sekarang. Atau dlm kata lain, keluar dari comfort zone kita.  Org yg Berjaya selalunya berani mencuba dan berani take risk. Perlu bina impian dan work hard to achieve our dream.  If you just say that you have vision, daydreamer but do nothing to achieve your dream.. mmg selamanyalah you will be a daydreamer not an achiever.  Bak kata Tom Watson, IBM’s legendary boss “You ‘achieve` excellence* by promising yourself right now that you’ll never again knowingly do anything that’s not excellent-regardless any pressure to do otherwise by any boss situation”.  Mmg suka sgt yg si Tom ni kata dan boleh jadi pedoman utk aku start kt tempat baru nanti. So Liza, bear in your mind kalau nk berjaya, jgn buat benda2 yg tk excellent k.. whatever pressure kt tempat baru, kena hadapi dengan pandangan positif.  =)

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)