penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Sunday, September 23, 2012

Tempat keje baru, environment baru..

Assalamualaikum.. dah hampir dua bulan aku keje kt company baru ni.. sekejap jer masa berlalu.. baru nk update entry.. kat tempat baru ni aku assist MD, Vice President dan HR Director.. tiga bos skali aku jaga. Amik kooo!!! Aku start keje kat sini pada 01/08/2012.  So far, dah hampir dua bulan ni, oklah.. happy. Walau keje banyak gilerrr tapi hati senang. Nak kata tk tension langsung tu tipulah.. tapi aku rasa aku lebih selesa disini. Gi keje, masa berjalan pun tk sedar, tau2 dah tengahari.. jap jer dah time balik. This is the first company yg aku rasa camni. Aku rasa suka coz xde masa aku nk rasa bosan. Boss2 pun sangat2 ok.. even they all chinese but they treat me better than malay boss. They respect me for who I am.. and even two months.. aku boleh click sgt ngan country HR manager.. she is the first chinese yg aku rasa sgt memahami and caring. Sampai aku leh citer my problem dan segala stress aku kt dia.. hubby aku pun pelik nape diaorang cam "sayang" sgt kt aku.  Aku ni dah la jenis tk puas ati terus complaint and diaorang mmg amik berat all my complain. amik fast action you know.. tp tk tau la kot baru2 ni org jaga.. lepas ko confirm nanti amik ko.. hahahha.. tapi aku berdoa, moga jodoh aku ngan company ni berkekalan dan hubungan baik antara boss dan colleagues juga berkekalan.

Jom tgk gambar2 kt ofis baru aku..

First company yg aku join very prepared for everyting tuk new staff.. dapat access card and ethics policy.. company ni is multinational company. Actually it is US company.. so, mmg particular bab2 ethic ni.. 

satu fail besar stationery.. amik ko.. senang kan, tk perlu la kita terhegeh2 nk minta lagi. ni boleh guna beberapa bulan.

lengkap dengan employee handbook.. sume bab cuti, gaji, maternity leave, cuti sakit etc ada dlm ni.. ko baca jelah.

Aku juga diberi sebuah laptop untuk menjalankan keje2 aku.. yg tak bestnya tiap2 hari kena usung laptop ni pegi balik keje.. nk wat camne, kat sini sume staff guna laptop.. terima jelah..

ini workstation aku.. all in blue.. cam tau2 jer aku suka blue color.

aku seketul jer dok kt sini.. yg bilik berkaca tu bilik MD, cina singapore..muka garang, tapi baik orangnyer.. hehehe... so, dah dok sensorang, jgn harap la nk sembang2.. giler ke apa sembang sorang2.. sib baik ada ST.. leh aku chat ngan staff lain.. 

aku yg ceria ditempat baru.. ceria ke?? hahah.. alhamdulillah.. k, till jumpa lagi.. doakan aku mendapat keberkatan dan happy sokmo keje kt sini yer.. thanks korang... bye.

Raya oh Raya 2012 ~ part 4

Assalamualaikum.. raya dah habis, citer raya ku tk gak habis2 lagi.. sorryla kalau ada yg bosan baca, tapi aku perlu habiskan gak.. if not, ia akan tinggal kenangan diminda yg hanya aku boleh mengenangnya.  At least bila wat entry di blog.. insyaallah, one day anak2 boleh baca dan tgk kenangan masa kecil diaorang.

Oklah jom sambung citer yer, on hari raya ke empat tu we all akan balik Klang.. tapi alahai, Johor ke Klang 4 jam jer. wat per nk balik awal2 kan?? Jom la kita berhuha dulu.  Lain la kalau dari langkawi, mmg pepagi lagi dah kena gerak dari umah, tu pun kalau kena hadap jem, jawapnyer malam la baru sampai Klang.  So, dah kata nk jalan2.. aku ckp ler kt hubby, kita ni dh byk kali balik Johor tapi tk pernah gi pun ke JPO tu.. alaaa Johor Premium Outlet tu.  Dah byk kali dgr kakak ipar bercerita, adik ipar pun ari2 gi.. adalah agenda diaorang tu.. tapi aku tk gak pegi2 lagi. Dlm kul 9 lebih kitaorang gerak dari umah, gi breakfast dulu kt Mc Donalds Setia Tropika. Lepas perut dah kenyang baru best nk jalan2.


Sementara tunggu abah order food, bebudak ni main dulu..

budak ni mkn separuh fillet o fish je.. mkn cerewet!

yeay... finally sampai kesini.  Datang ni bkn plan nak beli apa2, just nak window shopping jer. hehehe oh yer, parking kt sini byk.. dah lupa sejam baper ringgit. Pada ibu bapa kalau nk sewa stroller kt sini pun blh, tp agak mahal gak ler. Sejam RM30, deposit RM100.  Pada aku RM30 tumahal la, klau korang rasa murah, sewa jelah.

Qaleesya suka tgk pokok2 kt sini.  

 anak dara saya yg sgt happy datang ke sini coz dia dapat bebas berlari ke sana sini..

Kat sini berconcept open air.. kita boleh jalan sambil menghirup udara segar dari satu butik ke satu butik.. byk branded boutique kt sini. paling ramai org of course ler butik Coach.. aku just masuk survey2 jer.. adalah handbag yg below RM1K tapi design kurang menarik la.. yg cantik of course ler sume RM1500 ke atas.. tak beli pun, tgk2 jer.

suka diaorang..

lady in pink..

sukanya dia


dah puas jalan2 kt luar, masuk kedai kasut.. ibu kan pantang nampak kedai kasut.  While ibu tgk2 kasut, abah jaga budak2 dua org ni.  Qaleesya ni mmg pantang nampak cermin, tgk la apa keje dia..

cam malu2 jer..

mula2 angkat tangan


pelik jer si qaireen tgk..

tu diaaa...

tanpa segan silu dia menari kt situ.. haii qaleesya...

k, dah penat menari kita upah dia shopping.. mmg kalau bab baju anak tk boleh nk tgk jer, mesti nk beli gak..takpelah rezeki anak2..

 kasi dia main2 lagi.. untuk parents.. kat sini pun ada taman permainan, agak2 en somi dah bosan teman isteri shopping leh bawa anak2 main kt sini..

pretty woman walking on the street.. hahaha..

dah penat shopping and main, kita minum pulak.. amboi.. bersenang lenang minum yer.. kat sini ada food court dengan pelbagai menu.. tempatnya selesa dan beraircond. 

adik pun dahaga gak.. dia tkde keje lain, mesti nk susu badan gak.. so, ibu bagi jelah in public as long as masih menutup aurat.

 adik dah mengantuk.. 

Sampai umah ibu baru kelam kabut packing everything.  Pekena laksa johor dulu sekali lagi, then pukul 4ptg baru gerak balik ke Klang.

on the way balik jem gak kt area seremban tu. Tak faham aku, naper la kat sini jer mesti jem.. tapi alhamdulillah tk teruk.. we decide berhenti rehat kt Dengkil.. having dinner kt situ.

Minum air gelas besar kt sini. Ingatkan gelas besar dia biasa je.. rupanya dah mcm jug air.. jenuh nk habiskan, minum berdua pun tk habis. Siap bungkus balance air tu bawa balik hahha.. nk tinggalkan cam sayang jer..

Alhamdulillah, kami sampai ngan selamat... habislah citer raya kami tuk tahun 2012 ni.. hehehe.. legaaa...






Saturday, September 15, 2012

Raya Oh Raya 2012 ~ part 3

Hari raya ketiga kami sekeluarga ada agenda besar.. yes ada family day arwah Hj. Abu Bakar b. Samad dan Hajjah Maimunah b. Mohd Amin.  Arwah Hj. Abu Bakar adalah bapa kepada ayah mertuaku a.k.a atok kitaorang ler.. Mmg best dan happening giler la that day.. ramai yg hadir.  Majlis diadakan di dewan makan Sekolah Pendidikan Khas Princess Elizabeth, JB. Majlis bermula dari pukul 12 tghr membawa ke pukul 5 ptg.  So, tak nak citer panjang2..jom layan gambar2 kami yer.. 

aneka dessert..ni pun lum sampai semua lagi ni.  Ni kira cam potluck coz each family bawa sorang sikit..

menu of the day.. ada nasi beriani, kambing, daging, ayam.. mcm2.. sampai tk termakan la kiranya...  alhamdulillah.. sedap2 sumenye

suasana riuh rendah ngan sanak sedara.. mmg meriah giler..

sesi memperkenalkan anak2 arwah Hj. Abu Bakar.. maklumla generasi muda ni kot2 ada yg tk kenal kan.. ini ayah mertua ku..

giliran pak jak.. adik ayah.. qaireen interframe disitu.

family pak cher..

Mek Tam and her husband.. as usual pak mir sentiasa ada disitu.. maklum la pengacara majlis.. hehehe

family arwah pak ya.. datang dari kedah.

 family Hj. Idris & Hjh. Aminah.. keluarga kami.. sayang sorang lagi xde..hisham a.k.a kembar my hubby..

family pakteh..

family pak mod

 family pak mir

all of us!!


the ladies.. erk.. plus kanak2 lelaki.. hahha

our family..

majlis diakhiri dengan pemberian duit raya ler apa lagi... ni part plg best bagi budak2.. banyak gak ler anak2 aku dapat time ni.. heheh.. apapun family day ni best sgt.. of course ada benda yg perlu diimprove for next time terutamanya kena ada microphone coz bila dah ramai2 ni, apa MC ckp pun dah kurang dengar coz bising. hehe.. thanks to all yg hadir.. insyaallah, panjang umur next year kita jumpa lagi..