penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Sunday, September 9, 2012

Beronok! Apa tu???

Pernah dengar BERONOK??? Apa itu beronok or bronok??? Kalau tanya org Langkawi, pasti sume tau apa tu Beronok.. ia bukan benda tapi sejenis spesies hidupan laut.. setengah org kata itu Gamat.. but it's not GAMAT.. nk tgk camne rupa bronok ni.. kira eksotik food gak ler..

ni la rupa beronok tu.. ianya hidup dlm laut yg berselut.. nk cari beronok ni kena masuk dlm selut (kata org kedah) atau lumpur kata org KL.. dan cari.. rasa licin2 tu, itu beronok la tu.. dlm badan beronok ni cuma ada 90% air masin dan lumpur.. jangan sesekali letak ia dlm air tawar.. dan jgn masak..cair la ia.. beronok ni sesuai dibuat kerabu jer.. rasa dia kenyal2 masin.. lazattttt tk terkata. Ada berani nk makan???? hahaha leh masuk fear factor ni...

ni rupa beronok setelah jadi kerabu.. sedapppppp... so, kalau sesapa ke langkawi musim beronok, you should try. Memang sedap.. and this is one of specialty in Langkawi... korang hado?? hahaha... bye.

5 comments:

  1. Sebelum masak nmpk mcm tak lalu nak telan, lepas dah jd kerabu, nmpk mcm rendang pulak..bleh la try nanti;)

    ReplyDelete
  2. hehehe erin.. org tk pernah tgk mmg tk lalu nk telan, tapi dh jadi kerabu rasanya mmg sedap. hubby aku yg tk pernah makan dulu pun dh jadi penggemar no. 1 beronok.. tapi jgn ko ngidam skang.. pengsan aku nk cari beronok tuk ko coz bukan musim dia.

    ReplyDelete
  3. Hihi ija, jgn risau...aku tak mengidam dah ;( terima kasih atas ucapan kau kat blog aku tu... Aku ingat kau dah tau..tp takpe, aku yakin ada hikmah disebaliknya..

    ReplyDelete
  4. ermm..macam seram je nak makan! tapi bila dah jadik kerabu nampak yummy! but still takut...bayangkan sya still takut nak makan siput sedut..x berani!! hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oja.. actually rupa dia mmg agak seramla.. tapi rasa dia sedap.. if dh buat kerabu la. kalau tk buat kerabu, makan mentah cam tu rasa dia masin cam air laut tu jer... saya pun x makan siput sedut, bukan sebab seram nak makan tapi tk reti nk sedut tu.. ehheh

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)