penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, October 24, 2012

Masak2.. makan2...

Salam sume.. tktau nk boh entry apa, asal boleh jelah yer.  Katapun nk citer pasal makanan.. Oh yer..semenjak bekerja disini, aku selalu bawa bekal jer. Eh ada citer tak sebelum ni?? Hadoiii sudah lupa, maklum la umur dah meningkat senja ni...  So, setiap pagi on weekdays.. aku akan bangun kul 4.30 pg (sila abaikan ari2 yg terlambat bangun tu yek). Amboii awalnyer ko bangun liza.. wat per tu?? Emm.. masak bekal makanan ler.. nk bawa ke tempat keje. Bukan la kt area ofis aku ni, or kt building ofis ni xde langsung gerai makan.. kebulur sume org derrrr.. ada.. cuma tk menepati tekak aku ler. Very high demand ini tekak tauuuuu!!! Hehehe takde lah, kat kafe building ni, kafe mamak jer.. aku plk since dah meninggalkan UiTM enam tujuh tahun dulu.. makanan mamak ni mmg tk boleh masuk tekak dah.. dulu masa belajar, ko melepak situ gak liza.. Eleh.. =P.. then kedai makanan diluar kawasan building ofis aku ni, agak kurang bersih sket. So, baik ler aku masak sendiri agar lebih terjamin kebersihannya.. puas ati kan?? tapi kenkadang kalau dah terbabas tido tu, dan perut bernyanyi sumbang di waktu tengahari. Aku pejam sebelah mata ler beli gak kt gerai2 diluar tu. Tapi pilih2 la mana yg nampak bersih sket.. jom la tgk apa yg aku masak2 ni untuk bekal dan makan2 dirumah..

Puding karamel ni buat utk makan kt umah jer..

siakap tiga rasa yg ekornya telah hilang hahahha

daging blackpepper

sambal udang


sawi pendek goreng tiram

meehun singapore (nape panggil meehun singapore yek? adakah dia berasal dari sana???)

Daging masak lemak cili api dan cendawan shitake

nasi hujan panas

ayam masak merah or sambal ayam ler


spagetti bolognese dipagi hari.. entah apa kes ntah ari tu bangun pagi nk makan spagetti..


 chocolate moist cake.. aduh.. terliur plk tgk kek coklat nih!


coklat moist cake gak, tapi nk bawa ke surau coz ada jamuan

cucur udang.. bawa bekal ke opis

sandwich telur (en somi yg buat)

marble kek.. teringin nk makan

sosej roll and marble kek, bekal aku dan en somi di ofis

Bread pudding.. ni pun wat malam2 coz teringin nk makan

with vanilla sauce.. nyum nyum..

jemu makan nasi..bawa bekal ni ke ofis

crepe durian.. first time wat.. amik resepi dari blog ana suzana.. nyum nyum.. sedap makan sejuk2.. adoi.. telan air liur dah ni.

kari ikan tenggiri.. en hubby tambah nasi berkali2.. heheh


sayur campur..


dan.. popiah kentang daging...

sume dah hadam dlm perut kami pun.. sorrylah.. aku mmg tk pakar bab plating.. namun rasa tu penting.. k, selamat menjamu mata.. aku tk pandai masak yg luar biasa.. sume biasa2 jer..tapi apapun kita masak, jika kita masak dengan kasih sayang dan ikhlas.. org yg makan dapat merasai kesedapannya.. bye korang.. selamat hari raya aidiladha... maaf zahir batin.

Beraya ke rumah org dan org beraya kerumah ku

Salam.. sekali belek2 gambar.. haiyaa ada lagi gambar raya yg tertinggal nk masukkan.. dlm byk2 raya, raya tahun ni paling meriah dengan kedatangan tetamu.. jiran tetangga, bff yg lama tk jumpa, officemate hubby.. aku letak gambar jelah tanpa cerita yg panjang.. jgn bosan k.. 

sebelum tu selit gambar last berbuka kt klang sebelum balik kg esoknya.. me with my lil manja ibu.. 

bersama puteri2 kesayangan..

tetamu pada minggu pertama lepas cuti raya.. lileen sefamily.. in pic: Qaleesya with Danish.

my bff, awin.. datang dari Johor.  sebelum tu bff sorang lagi Nurul pun datang, meriah rumah i.. best!

 ni plk masa jiran sebelah umah datang beraya.. aku wat laksa utara.. masa jiran ada, tk sempat snap pic. sibuk melayan tetamu.. bila jiran dah balik en. suami plk makan tk habis2 lagi hahaha... amboi.. non stop yek. Jadi kita amik gambar dia jelah..

Actually raya ni happening sket coz ada sesi bertandang kerumah2 jiran walaupun dah dekat nk habis raya.. murah rezeki kami dan murah gak ler rezeki jiran2 yg datang kerumah ku.. pening gak ler kepala aku fikir nk masak menu yg berlainan.. so far byk aku wat pasta la.. dari macaroni gratin ke spatheti bolognese, laksa utara, mee goreng etc.. yg dah masuk ke perut ku pun byk gak hahah.. pulut durian, spagetti olio, cake, lontong, jgn tak tau.. pizza pun adoooo... hehehe.. syukur2.. mmg best dok kt sini, dapat jiran2 yg kaya dengan semangat kejiranan.. alhamdulillah...

Monday, October 8, 2012

Birthday treat..

Assalamualaikum.. laa tk habis2 lagi kisah birthday yer.. ahahhaa.. layan kan jelah korang.. Memandangkan birthday aku dan anak daraku Qaleesya selang sehari jer.. yup, aku birthday aku 30/8 dan birthday dia 31/8 maka save la duit en. somi menyambut birthday kami.. boleh lump sum.. 2 in 1 celebration.  So, malam 31/8 (merdeka eve) en. somi telah membawa kami anak beranak pi makan kt one Steakhouse area Laman Seri.. sorry aku dh lupa exact name steakhouse tu.. aku ni kan isteri mithali.. idok ler aku pow en. somi habis-habisan hahah.. 

Spaghetti Bolognese tuk anak2..

steak for me

lamb chop for hubby

 si dia ni nk makan sendiri

my plain face.. candid.. dah la ngan sakit matanya.. sabor jerlah..

Makanan oklah.. org belanja sedap jer kah kah kah... lepas makan, we all lepak2 area situ dulu.. saja nk tunggu detik 12 malam nk bg anak2 tgk bunga api..

tiga beranak. Qaleesya skang jalan asyik nk pegang tangan adik. Ada ciri kepimpinan disitu.. kah kah kah.. tapi si adik pulak konon dh besar.. tk nak kakak pegang2.. tk sedar diri baru setahun jagung.. hehehe

anak2 daraku.. sorry gambar agak blur.. maklumla snap guna phone cap ayam jer.


bergumbira mereka bertiga ini.. siap nk terbang2 lagi en. somi kah kah kah..

now sesi ngan ibu plak.. amboi happynya Qaleesya..

hahaha kelakar gambar ni.. payah tul nk photoshoot ngan anak2 ni.

Lepas lepak2, kami pun beredar ke I-City.. selalu ada bunga api kt situ. Punyalah ramai manusia menunggu tembakan bunga api sempena hari merdeka, tapi sampai kul 12.15 bayang bunga api pun tarakkk!!! hahaha.. tiada bunga api di I-City merdeka tahun ni... hampa sume org.. kami pun cepat2 blah, kang jem nk kuar dari i-city tu.. balik umah baru terhegeh2 wat kek Qaleesya.. penatnya tapi happy sgt dpt spend quality time bersama org tersayang. Dan yg paling penting, anak2 happy... Alhamdulillah.. tu pun nikmat dari Allah kan??? jumpa lagi, bai...

Sunday, October 7, 2012

Happy Birthday my dear Puteri Qaleesya Humaira!!

Tanggal 31 bulan lapan lima puluh tujuh.. merdeka merdeka...ia pasti menjadi sejarah.. (harap maaf lirik huru hara.. aku lupa lirik daaa) tapi aku nk citer ni sejarah pada diri aku dan hubby, tanggal 31 bulan lapan 2012.. genaplah Qaleesya 3 tahun! Yeay... dah 3 tahun anak aku ni.. dah meningkat remaja gitu ekekeke.. yup, 3 tahun lalu, 31/08/2009 pukul 12.45 tengahari lahirlah permata hati kami yg pertama ni...

Puteri Qaleesya Humaira (maknanya puteri yg bersih dan putih kemerahan) semasa berusia 4 hari.. baru balik rumah time ni...

Alolo.. 4 hari dah bolh senyum.. rindu tul time ni.. Qaleesya ni lahir tk cukup bulan. Yes, aku lahirkan dia masa kandungan aku 8 bulan (to be exact 35 weeks). Tk disangka, balik bercuti ke Johor.. terus bersalin di sana.. mmg nk jadi org johor dia ni.. ibu jeles hokay.. awak leh geng ngan abah I/C 01.. huhu.. plannya nk balik bersalin kt langkawi tapi Allah dh takdirkan awak lahir kt johor.. itulah, kita manusia cuma merancang tapi Allah yg menentukan. Alhamdulillah.. Qaleesya lahir normal tapi tali pusat belit 4 kali tau.. mmg Allah tu Maha Mengetahui.. istighfar sume bidan dan nurse dlm labour room bila tgk dia kuar tali pusat berlilit 4 kali.. panjang umur anak aku ni.. sangat kecil, cuma 2kg.. masa nurse bagi tuk aku pegang sekejap (aku tk dapat susukan dia selepas lahir coz dia perlu dimasukkan oksigen.. maklumlah tk cukup bulan kan) aku mcm tk percaya.. anak aku ni.. merah.. kulit kedut2.. kecil jer.. apapun Qaleesya dimasukkan oksigen jap jer.. tapi kena stay kt NICU dan aku dapat jumpa dia pada hari kedua selepas bersalin.. umur dia dh dua hari baru aku dapat susukan dia ngan susu aku sendiri..tu pun dia kena stay kt NICU lagi.. ulang alik la aku dari wad ke NICU tiap dua jam coz nk susukan dia.. sampai cramp kaki sume.. maklum la tk cukup rehat.. tk peduli kul 3 ke 4 pagi.. tetap tunaikan tanggungjawab seorang ibu ulang alik dari wad ke NICU tuk susukan dia.. tk pergi sian plk.. nangis kelaparan anak aku nanti.. uhhh rasa nk nangis plk teringat kenangan tu. 

Cepatnya masa berlalu.. jap jer dh 3 tahun.. tahun ni xde wat sambutan besar2 besaran pun.. maafkan ibu ngan abah yer Qaleesya. Ibu tk celebrate birthday Sya kt taska mcm adik.. ibu tk larat sgt.. lagipun ibu sgt sibuk.. ditambah ngan keje kt tempat baru. Tak sempat ibu nk buat semua persiapan.. Aku just prepare kan kek jer.. konon nk gi sambut kt umah kakak aku ngan sepupu2 Qaleesya.  Tapi plan tu pun tk menjadi gak.. entah nape la, sume yg dirancang tk menjadi bila tiba harinya.. ralat gak sebenarnya.. tapi mcm aku ckp tadi, kita hanya mampu merancang tapi Allah yg menentukan.

Aku buatkan kek red velvet tuk Qaleesya coz dia mmg suka makan kek tu.  Tapi gi cari philidelphia cream cheese merata xde.. beli la cream cheese lain. Org kedai tu ckp cream cheese tu kureng sket dari philidelphia tapi bagus sket dari tatura.. aku pun beli la.. sekali bila buat.. aduhhh sgt mendukacitakan.. hasilnya tk seperti yg diharapkan sedangkan sume sukatan bahan adalah sama mcm aku buat... kecewa sgt2.. tp keknya jadi gak ler.. so, bila dh slack mcm tu mood nk deco kek pun dh kelaut.. cam nk nangis tgk birthday cake qaleesya ni...

inilah rupa kek Qaleesya yg tk cantik tu.. huk huk huk.. sakit ati rasa tgk kek ni.. rasa cam sedih sgt.. sorry sya.. tapi... ada tapinya.. bila Qaleesya tgk kek ni dia terloncat2 happy.. (budak2, apalah yg dia tau kan.. cantik ke tak.. dia tetap happy).. dia ckp cantik.. siap dah nyanyi lagu happy birthday to you tk habis2.. jadinya plan nk sambut birthday kt umah kakak aku tk menjadi.. kami sambut anak beranak jer coz birthday girl dah tk sabar nk potong kek.. hahahah

korang tengok laaa tgk sabar dah pegang pisau nk potong.. 

bila dh pasang lilin dia boleh tk nak tiup.. lari kebelakang pulak.. takut api hahahah... sape yg beria tiup??? ibu dia lahhhh hahahah... Qaleesya tiup dari jauh jer. Kuat sgt ke angin awak tu sya.. boleh padam ke tiup dari jauh tu.. kelakar kelakar...


Happy birthday to you.. happy birthday to you.. happy birthday to Qaleesya.. cake cutting by birthday girl.. heheh tk kasi kita pegang tau. Nak potong sendiri. Adik dekat pun tk kasi.. 


emm dah la bagi ibu potong la.. suruh dia potong boleh hancur kek tu.. cehhh tgk ngan penuh khusyuk kek tu.

for birthday girl.. Qaireen tu geram jer tgk tu.. kecap2 dia.. hahah

emm. nyum nyum... dap dap...

me with the birthday girl.. 

Ibu doakan Qaleesya membesar ngan sihat.. jadi anak yg solehah, baik akhlak dan cerdik.. semoga Qaleesya dilindungi Allah selalu.. Selamat Hari Lahir anakku sayang.. ibu dan abah sayang Qaleesya dunia akhirat.. maafkan segala salah ibu pada Qaleesya.. I maybe not a perfect mother in the world, but I love you more than anything else in this world.. percaya dan ingat tu.. muahhhsss...