penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Sunday, October 7, 2012

Happy Birthday my dear Puteri Qaleesya Humaira!!

Tanggal 31 bulan lapan lima puluh tujuh.. merdeka merdeka...ia pasti menjadi sejarah.. (harap maaf lirik huru hara.. aku lupa lirik daaa) tapi aku nk citer ni sejarah pada diri aku dan hubby, tanggal 31 bulan lapan 2012.. genaplah Qaleesya 3 tahun! Yeay... dah 3 tahun anak aku ni.. dah meningkat remaja gitu ekekeke.. yup, 3 tahun lalu, 31/08/2009 pukul 12.45 tengahari lahirlah permata hati kami yg pertama ni...

Puteri Qaleesya Humaira (maknanya puteri yg bersih dan putih kemerahan) semasa berusia 4 hari.. baru balik rumah time ni...

Alolo.. 4 hari dah bolh senyum.. rindu tul time ni.. Qaleesya ni lahir tk cukup bulan. Yes, aku lahirkan dia masa kandungan aku 8 bulan (to be exact 35 weeks). Tk disangka, balik bercuti ke Johor.. terus bersalin di sana.. mmg nk jadi org johor dia ni.. ibu jeles hokay.. awak leh geng ngan abah I/C 01.. huhu.. plannya nk balik bersalin kt langkawi tapi Allah dh takdirkan awak lahir kt johor.. itulah, kita manusia cuma merancang tapi Allah yg menentukan. Alhamdulillah.. Qaleesya lahir normal tapi tali pusat belit 4 kali tau.. mmg Allah tu Maha Mengetahui.. istighfar sume bidan dan nurse dlm labour room bila tgk dia kuar tali pusat berlilit 4 kali.. panjang umur anak aku ni.. sangat kecil, cuma 2kg.. masa nurse bagi tuk aku pegang sekejap (aku tk dapat susukan dia selepas lahir coz dia perlu dimasukkan oksigen.. maklumlah tk cukup bulan kan) aku mcm tk percaya.. anak aku ni.. merah.. kulit kedut2.. kecil jer.. apapun Qaleesya dimasukkan oksigen jap jer.. tapi kena stay kt NICU dan aku dapat jumpa dia pada hari kedua selepas bersalin.. umur dia dh dua hari baru aku dapat susukan dia ngan susu aku sendiri..tu pun dia kena stay kt NICU lagi.. ulang alik la aku dari wad ke NICU tiap dua jam coz nk susukan dia.. sampai cramp kaki sume.. maklum la tk cukup rehat.. tk peduli kul 3 ke 4 pagi.. tetap tunaikan tanggungjawab seorang ibu ulang alik dari wad ke NICU tuk susukan dia.. tk pergi sian plk.. nangis kelaparan anak aku nanti.. uhhh rasa nk nangis plk teringat kenangan tu. 

Cepatnya masa berlalu.. jap jer dh 3 tahun.. tahun ni xde wat sambutan besar2 besaran pun.. maafkan ibu ngan abah yer Qaleesya. Ibu tk celebrate birthday Sya kt taska mcm adik.. ibu tk larat sgt.. lagipun ibu sgt sibuk.. ditambah ngan keje kt tempat baru. Tak sempat ibu nk buat semua persiapan.. Aku just prepare kan kek jer.. konon nk gi sambut kt umah kakak aku ngan sepupu2 Qaleesya.  Tapi plan tu pun tk menjadi gak.. entah nape la, sume yg dirancang tk menjadi bila tiba harinya.. ralat gak sebenarnya.. tapi mcm aku ckp tadi, kita hanya mampu merancang tapi Allah yg menentukan.

Aku buatkan kek red velvet tuk Qaleesya coz dia mmg suka makan kek tu.  Tapi gi cari philidelphia cream cheese merata xde.. beli la cream cheese lain. Org kedai tu ckp cream cheese tu kureng sket dari philidelphia tapi bagus sket dari tatura.. aku pun beli la.. sekali bila buat.. aduhhh sgt mendukacitakan.. hasilnya tk seperti yg diharapkan sedangkan sume sukatan bahan adalah sama mcm aku buat... kecewa sgt2.. tp keknya jadi gak ler.. so, bila dh slack mcm tu mood nk deco kek pun dh kelaut.. cam nk nangis tgk birthday cake qaleesya ni...

inilah rupa kek Qaleesya yg tk cantik tu.. huk huk huk.. sakit ati rasa tgk kek ni.. rasa cam sedih sgt.. sorry sya.. tapi... ada tapinya.. bila Qaleesya tgk kek ni dia terloncat2 happy.. (budak2, apalah yg dia tau kan.. cantik ke tak.. dia tetap happy).. dia ckp cantik.. siap dah nyanyi lagu happy birthday to you tk habis2.. jadinya plan nk sambut birthday kt umah kakak aku tk menjadi.. kami sambut anak beranak jer coz birthday girl dah tk sabar nk potong kek.. hahahah

korang tengok laaa tgk sabar dah pegang pisau nk potong.. 

bila dh pasang lilin dia boleh tk nak tiup.. lari kebelakang pulak.. takut api hahahah... sape yg beria tiup??? ibu dia lahhhh hahahah... Qaleesya tiup dari jauh jer. Kuat sgt ke angin awak tu sya.. boleh padam ke tiup dari jauh tu.. kelakar kelakar...


Happy birthday to you.. happy birthday to you.. happy birthday to Qaleesya.. cake cutting by birthday girl.. heheh tk kasi kita pegang tau. Nak potong sendiri. Adik dekat pun tk kasi.. 


emm dah la bagi ibu potong la.. suruh dia potong boleh hancur kek tu.. cehhh tgk ngan penuh khusyuk kek tu.

for birthday girl.. Qaireen tu geram jer tgk tu.. kecap2 dia.. hahah

emm. nyum nyum... dap dap...

me with the birthday girl.. 

Ibu doakan Qaleesya membesar ngan sihat.. jadi anak yg solehah, baik akhlak dan cerdik.. semoga Qaleesya dilindungi Allah selalu.. Selamat Hari Lahir anakku sayang.. ibu dan abah sayang Qaleesya dunia akhirat.. maafkan segala salah ibu pada Qaleesya.. I maybe not a perfect mother in the world, but I love you more than anything else in this world.. percaya dan ingat tu.. muahhhsss...



3 comments:

  1. Happy belated birthday qaleesya....Aunty dah agak dah mesti kek tu ibu yang buat. Rajin dan kreatif lieza ni

    ReplyDelete
  2. selamat lahir anakku qaleesya...nama anak kita berdua ni hampir sama yer...pandai tol kita pilih yer...ekeke...

    acik doakan semoga qaleesya jadi anak yg baik dan mendengar kata...acik dgn mak kamoo senasib tau...lahir anak tak cukup bulan...ulang alik ke NICU setiap 2 jam sebab nak bagi susu...berkorban sekang mata demi memastikan perot anak kenyang...kenang jasa ibu kamoo ye nak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks auntie nome.. tulah kita mmg senasib.. masing2 dah rasa lahirkan anak prem ni.. moga anak2 kita jadi yg soleh dan solehah yg boleh mendoakan kita bila kita dah tiada nanti..

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)