penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, November 16, 2012

Durian Crepe lagi.. makan selagi tk jemu!!!

Assalamualaikum..

Haa... skang kan ngan hot pasal durian crepe ni. Padahal benda ni dah lama ada jual kt Ikano tu rasanya.. entah mcm mana, skang ni tetiba hot dimerata blog dan FB termasukla blog dan FB aku. Sebenarnya, aku ni mmg dah lama teringin nk merasa durian crepe ni, setengah org kata bantal durian. Tapi nk beli cam tk berbaloi jer.. RM10/6pcs.. harga tu murah sebenarnya.. cuma bg aku yg makan tk cukup 6pcs ni.. mau kena 3 set baru puas ati kot.  Makanya bila dah jumpa resepi kt blog member anasuzana ni.. apalagi, bak org mengantuk disorongkan bantal la.. terus zass memulakan proses membuat durian crepe. First time buat, menjadi. cuma crepe tu kena wat cantik sket lagi. Rasa mmg dah mengancam dah. Mak bapak aku pun puji sedap keh keh keh... pada yg msh tertanya2 apa itu durian crepe.. dia ni cam lempeng durian la.. dlm tu ada letak fresh cream ngan isi durian fresh. Makan sejuk2 mmg heaven la.. tk nampak dah org kiri kanan.. hahaha.. buruk lantak tolll.

Second time buat, guna resepi lain plk, pun amik dari blog anasuzana ni.. tapi kali rasa muak sket la.. so, last wednesday, tgk kt fb dapat plk lagi satu resepi nk wat crepe ni.. gabungan antara first dan second resipi.. sure kali crepe dia rasa lebih sedap. Dengan kadar pantas pi pasar malam beli doyan dua biji.. malam tu gak aku melempeng crepe.. bersemangat betul! sambil sebelah tangan mendukung Qaireen dan sebelah lagi melempeng crepe.. pergh.. aku nampak gagah disitu.. ate en. hubby gi main badminton. Sape nk jaga budak2 tu.. emm...


ni la rupa kulit crepe yg aku buat tu.. satu adunan dapat byk gak. aku suka letak color kuning jer. Setengah org ada letak color ijau pandan dan pink, tapi aku just suka color kuning isi durian ni jer.. hehehe..

Ini la rupa doyan crepe yg sudah siap.. amboi.. ngah wat entry ni cam terbau plk durian kan.. takpe balik kang makan lagi..ada balance lagi kt umah.. makan sampai lebam!

aaa ni rupa dalamnya, menggoda rasa tak??? Yummy2... mmg sedap betul la. Selagi tak jemu selagi tu ala aku akan buat doyan crepe ni.. aku ni mmg jenis kalau suka sesuatu tu, mmg akan buat dan makan sampai jemu... tambah2 lagi skang ni musim durian.. tapi sian ngan en hubby la dia tk makan... terpaksa menahan bau durian satu umah plk..

Ada yg bertanya nk order doyan crepe ni.. sini aku nk bgtau la.. kalau kt ikano tu org jual RM10/6pcs.. saiz dia aku rasa tk besar mana sgt la.. ada gak org lain jual 4pcs/RM10 and 5pcs/RM10.  Kalau agak2 korang rasa mahal.. tk payah la beli. Korang wat sendiri.. then korang boleh tau berapa cost sume bahan2 nk buat ni. Pada aku,yg diaorang jual dan if aku jual pun, rege tu dah sgt berpatutan dah.  Setengah org ni, nk makan sedap aje.. tapi kedekut. Ni masalahnya.. Aku ckp terus terang, kalau ada customer yg mcm tu, aku akan suruh buat sendiri, aku sanggup bagi resepi. Then ko boleh tgk baper rm ko habis, baper byk tenaga ko guna, letrik bla bla bla.. Cam aku.. aku suka makan sesuatu, aku akan usaha cari resepi dan cuba buat sendiri. Pada aku itu lagi berbaloi... selain dari dapat tambah skill, en somi pun tambah sayang.. heheh... lagipun, aku ni kalau benda tu sedap.. tk cukup punya setakat 5 or 6 pcs tu.. mesti nak lebih.. sengket la nk beli byk2.. so baik buat sendiri.. ko makan la sampai muntah ijau.. lepas tu sure tk pandang lagi dah durian crepe ni hahahha...

Oh ya lagi satu, org kata aku ni pandai buat.. sebenarnya.. aku ni bukan la pandai masak sgt.. lepas SPM baru pandai siang ikan..tu pun kenkadang hancur ikan tu aku kejekan.. masa dok bujang baru pandai masak2 sket.. baking membaking plk.. semenjak dah kawin baru berjinak2.. tu pun sebab en hubby hadiahkan oven.  Semenjak tu la aku makin rajin nk try baking itu ini. Setengah org bakat memasak ni mmg gifted. Tapi aku ni, aku rajin mencuba.. sekali buat tk jadi. Aku akan buat lagi sampai la menjadi.. dan aku ni pantang tengok sesuatu yg aku teringin nk makan, aku akan cuba sedaya upaya buat gak. Mcm red velvet dulu.. daripada tk jadi, buat dan buat lagi sampai la boleh amik order dari org.  Satu lagi peel aku ni, kalau aku makan benda tu sedap, aku akan jual pada org dengan kualiti yg sama gak. Contoh mcm buat red velvet. Aku boleh je gantikan Kraft cream cheese tu kepada cream cheese yg lebih murah, tapi sejujurnya rasa cream cheese tu takkan sedap mcm guna brand Kraft. Yes, brand Kraft mmg mahal.. tk caye korang gi check sendiri regenya. Buttermilk plk, aku pernah try yg guna susu full cream and campur ngan lemon tuk hasilkan buttermilk, tapi tekstur cake tu tk jadi cantik dan rasanya kureng sket. Sebab tu aku beli gak Paul's Buttermilk for setiap cake/cup cake yg ditempah coz kualiti rasa tu penting pada aku.  So, kalau org kata aku jual mahal, terpulang... aku tk kecik ati.. I can give u the recipe and u do it by yourself.. then korang boleh tgk berapa kosnya.. apa yg penting dlm masak ni, minat. Kalau ko ada minat dan semangat.. sume pasti jadi. Tapi kalau korang berduit, tp tkde minat.. boleh jer order.. lagi senang... heheh..

K, dah panjang bebel.. nk pi makan dulu.. bye.

5 comments:

  1. ok ni buat aku meleleh jilat screen pc kat opis! malam ni aku terjah setia alam tau...nak antar bibik bercuti...aci tak singgah amik doyan crepe kat umah ko? dekat kan? tak menahan la weiii..aku nak beli kat ko terus...sebab ko tak kedekut doyan...dalam crepe tu byk isi doyan dari krim...baik sungguh hati kamoo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. ko ni agak2 ler.. pc kt opis tu tk berdebu ke? kuang kuang kuang.. woii.. mana ada ready stock beb.. kalau nak bgtau awal la nanti aku wat.. balance kt umah tu pun ada dua ketul jer lagi keh keh keh.. lum sempat ko dtg dah licin masuk perut aku hahahhaha...

      Delete
  2. ha ye ar..lenkali ek...bile ko nak beli doyan lagik? sila tinggal sekotak dua tuk aku tau...aku nak beli ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ko nak? minggu depan boleh? kalau confirm aku buatkan.. minggu ni cam byk agenda plk.. nk gi melawat yatie and ada kenduri plk.. tapi aku juat satu set (5pcs/RM10). ko ok ke?

      Delete
  3. Terbaiiikkkk...tul 2 ckp k.liza. klu syg duit sgt, buat jer sdri...

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)