penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, November 30, 2012

Perkembangan Qaireen

Assalamualaikum..

Emm cam lama jer tk hapdet kisah dak kecik ni kan.. pejam celik, pejam celik dia dah pun cecah umur 1 tahun 7 bulan... mulut pun pok pek pok pek, tak henti2.. tapi kalau jumpa org selain ibu, abah, kakak, dan pengasuh kt taska, dia akan automatik diam dan jadi pemalu..

anak dara saya yg kedua.. comot bobot.. berposing seksi disitu sambil makan durian.

sangat cheeky skang ni.. garang pun yer gak. Jangan sekali2 amik barang yg dia pegang, kang tk pasal2 kena pelangkung.. (ikut pangai sape la nih..) Kuat merajuk juga.. sikit2 nk majuk jer.. tapi bila pujuk2 cepat jer sejuk.. (rasa yg ni ikut pangai ibu hahahah). Kuat nangis dan sangat manja.. bila menangis susah nk berhenti, cara nk kasi dia diam cuma lah bagi susu.. bukan susu botol tau.. tapi dia nk susu ibu dia.. yes.. dia masih breastfeeding sampai skang.

Berat dia skang dah 11.6kg.. buat masa skang Qaireen dh jarang kena neb.. alhamdulillah.. tapi bulan 12 nanti kena bawa ke spital lagi.. check up lum habis2 lagi.. Qaireen pun suspek talasemia  treat gak. tu yg nk kena wat DNA analysis to confirm.. Skang ni ibu dah tk larat nk dukung Qaireen sgt coz dia dah berat.. kenkadang menyenget mendukung dia. Dia pulak lebih suka berdukung dari berjalan. Kalau berjalan plk, main melulu jer pegi.. aku plk yg kena kejar cam pelari marathon dlm shopping complex.

Qaireen dah faham apa yg kita suruh.. dh boleh disuruh amik sikat, tuala, masukkan baju kotor dlm bakul.. (haahah.. bukan baju kami laki bini la.. baju dia sendiri), faham bila disuruh gosok gigi, sabun, amik diapers, amik botol air, susu, remote control, kasut.. byk lagi la nk citer. Dia pun dh boleh ckp nk air, nk makan, lori, car, cat,aeroplane (yg ni pelat lagi la),nampak lori gardenia jer mesti sebut ROTI (sebab selalu beli roti ni kt umah), nak biskut, nk mandi, atok, ibu, abah, kakak, jalan2, busuk, berak, ayam, bird, dog dan byk lagi.. paling suka dapat buku.. dia akan tunjukkan apa benda kt dlm buku tu. Yang paling kelakar bila dengar anjing menyalak dia akan ckp "haa dog amik la adik"  hahah.. padahal adik tu dia..

Haish.. dh besar anak ibu ni.. mcm sesuwei je nak dpt adik baru kan???? Kah kah kah.. tapi dia ni sgt manja.. tido mesti nk bawah ketiak aku. mesti nk peluk.. sgt jealous.. tk kasi kalau qaleesya dekat2 ngan aku.. abah dia nk dekat pun kena lempang... kalau la ada adik..entahlah camne nanti. Adik.. ibu sayang adik ngan kakak Qaleesya.. moga anak ibu ni membesar dgn sihat dan cerdik. Kenkadang ibu rasa baru jer melahirkan adik tau.. skali tgk dan cenggini.. huk huk huk.. sometime rindu masa adik baby dulu.. very the bam bam...  :)

K, la lenkali aku update lagi.. or pasal Qaleesya plk.. bye..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)