penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, November 14, 2012

Raya Haji... Langkawi.

Assalamualaikum sume.. citer basi yg baru nk wat entry. Tak kisah la janji ado.  Raya Haji tahun ni kami balik langkawi coz raya pose dah kt johor. This time balik dengan ketebang.. tiket dah beli lama dulu, rasanya dari bulan 3 kot. Maklumlah, kami ni bukan org kaya leh beli tiket on the spot.  Niat dihati cuma nk bawa anak2 naik flight. Qaleesya dah pernah naik flight masa kecil dulu.. masa lepas pantang melahirkan dia dari Langkawi ke KL. Skang dia dah besar, so dia dah faham sikit.. adik plk first time naik ketebang.. alhamdulillah dia tk nangis. Just Qaleesya jer buat perangai, tk nak dok diam dlm flight. Nak berdiri la.. tk nak pakai seat belt la...heii sabor jelah.

Our fligt kul 6 lebih, so sampai langkawi dah maghrib. Alhamdulillah, selamat dlm penerbangan walau ada hujan dan petir sket. Gegar2 gak ler.. sib baik naik Air Asia. Kiranya we all sampai malam raya la. Mak dah masak ketupat dan rendang.. nyum nyum nyum... sedap tk terkira.. ada tapai pulut juga.

@ LCCT..

dipagi raya bersama dua permata hatiku

ohh im fat :(  muka dah bam bam cam qaireen gak

aduiii sakit perut aku tgk gaya tiga beranak ni. Pengaruh tv betul.. kalau budak2 tu faham ler..ni yg tua pun sama kah kah kah...berbaju kurung dan melayu ngan aksi ultraman... hahahahah

tgk gelagat qaireen tu.. bersungguh2.. hahah.. comel jer (pada aku la.. kalau korang rasa tk comel terpulang hahah)

sangat la suka this pic.. good timing.. and we are so happy..

inilah permata hati kami.. dua org puteri anugerah dan amanah dari Allah yg Maha Esa..

Qaleesya ngan cousinnyer.. kak nisha

main ngan abg iman..

Raya kedua kami tk kemana2.. masjid depan rumah ada wat majlis korban dan kenduri. Jadi en. hubby dari pagi sampai tengahari kt situ. Aku dirumah tugas menjaga kanak2 ribena ni.. petang ingat nk gi pekan kuah cari barang sket. Tapi en. hubby sakit perut la pulak. Byk makan daging kot.. maka dok umah jelah sepanjang hari.. petang terpaksa la teman dia ke klinik.. plan menyopping disambung keesokannya.

Hari ahad tu, pagi2 lepas breakfast terus kuar gi pekan kuah.. motif utama of course nk beli magic pan la.. ada aku tunjuk kt entry sebelum ni.. korang carilah sendiri kalau nk tgk rope magic pan tu.. dah dapat magic pan, rembat teko air satu.. kalau ikutkan byk lagi yg berkenan dihati.. pinggan mangkuk.. bekas kaca pelbagai rupa yg cantik2.. sesuai sungguh tuk wat pai, puding, etc etc etc.. tapi memandangkan payah nk bawa balik maka kupendam nafsu membeli tu dilubuk hati paling dalam.. huk huk huk...

Lepas beli belah.. terjah Mc Donald isi perul la.. lagipun saja jer bawa adik aku makan Mc D.. dia jarang dapat makan Mc D.. yelah, kt umah bukan ada sape.. mak ngan ayah jer.. nk ke pekan kena gi ngan keta.. ayah tk pandai bawa keta.. nk gi ngan moto..mmg tk harapla.. tunggu we all balik la baru dapat bawa dia kesitu.. asal dia happy dah cukup wat ati aku senang...

inilah satu2nya adik aku.. umur dia dah 23 tahun skang and yes she is sindrom down (kot2 ada yg bertanya dlm ati kan..) That is why la kalau kami abang dan kakak kalau balik sana, akan cuba sedaya upaya penuhi permintaan dia..

Qaleesya yg kelaparan.. dia ni sgt rapat ngan maksu.. kalau balik kg.. ngan pak lang ke, ngan pak ngah mmg payah nk mesra.. tapi kalau ngan maksu, automatik ok.. kenkadang tido pun ngan maksu. Good Qaleesya.. kena layan maksu baik2.. walaubagaimana pun keadaan maksu tu, kena hormat dan sayang dia.. faham k..

amboi qaireen.. cantik nyer duduk... dah mcm gangster dah .

Malam tu kami bertolak balik ke KL.. flight kul 10.40..

at airport langkawi. Budak berdua ni even dah makan kt umah, tetap pow ibu beli corn in cup.. last kopek plk tu.. kedai pun dh nk tutup coz flight kitaorang paling last.

@ departure hall and sekali lagi Qaleesya pow ibu beli keropok.. aduiii budak ni skang mmg kaki pow la.. pantang nampak jer mesti nak.. tapi memandangkan sume yg dia nak tu benda makan.. jadi aku belikan jerlah walau harga kepok ni lebih mahal dari biasa. Kat airport la katakan... cess cekik darah tul!


Gelagat anak2 dlm flight


cubaan menakutkan ibu dan abah dia ngan wat mata mcm tu hahahha

lagi sekali ngan menarik pipi tembam dia pula..so we all pun buat2 la takut kah kah kah...


yang ni pulak kenkonon malu..


blm apa2 dah habiskan sebotol susu.. hmmm...

We all sampai kt LCCT dlm kul 11.40. Sementara nk turun flight, nak amik beg bagai dah kul 12. Amik teksi dari LCCT to home, tapi beratur punyalah panjang.. hadap jelah. nk wat per lagi dah kan.. anak2 dah start wat perangai, keletihan campur mengantuk. Kami pun dh letih gak.. sudahnya Qaireen tido dlm dokongan aku.. baru dapat teksi. Sampai umah dlm kul 2 pg.. sok nya mmg aku tk gi keje.. letih plus pening kepala.. tobat tk nak balik lewat malam lagi.. sian anak2..

Tu jelah citer balik kg kami.. apapun anak2 happy dapat naik aeroplane.. skang ni kalau nampak ketebang di langit.. or dlm tv.. dah kenal.. Qaleesya akan kata aeopane dan qaireen sebut pane jer..hahahha.... sweet sgt..


2 comments:

  1. bestnya suasana kampung kat langkawi...kalau aku ke sana, leh tak aku singgah minggah ke umah kamooo wahai sahabat? ekeke....

    beruntung kamoo mempunyai adik yg 'istimewa'...ada hikmah yg Allah berikan...insyAllah anak2 ko akan sayang maksu dia seperti derang sygkan ko sebagai ibunya....amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nome.. Klau ko gi sana jemputla kerumah aku. Tp umah aku pondok je... Mesti mak aku suka jumpa ko yg peramah ni. Yes, adik aku adalah anugerah istimewa pd kami..

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)