penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Friday, November 16, 2012

Resepi Durian Crepe

Assalamualaikum.. Ramai ke yg ternanti2 resepi ni??? Hahah budget glamour plk kan.. ampun yer lambat sket update. Baru selesai tidokan si kecil Qaireen.. dak kecik tu nk tido kena menyusu badan.. tu yg payah nk update blog tu..

Ok, resepi durian crepe ni sebenarnya boleh dapat kt internet.. korang google jer sure jumpa. Pelbagai version. Ada yg guna tepung gandum jer, ada yg guna sampai lima jenis tepung. Tapi aku pakai dua jenis tepung jer.. tepung apa.. kang tgk la kt resepi tu. Aku cuma bagi resepi jer yer.. no gambar step by step.. jadi korang bayangkan ler cara2nya.. actually resepi ni kalau nk tgk version lain boleh refer kt blog ana suzana ni.. tadi aku bg link salah la pulak, patut ada yg click tk kuar hape benda pun.. ampun yer.. k, ni aku bagi link blog ana sekali lagi.. anasuzana .

Ok, resepi durian crepe ni aku amik dari blog kak zu, semanis gula. aku tk buat link coz tk ingat full blog address dia.. tapi korang leh google cari blog kak zu ni iaitu Semanis Gula.

Bahan2:

250gm tepung gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500ml santan (kalau guna santan kotak 350ml santan, 150ml air) kalau tak pekat sgt..
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil pewarna (kuning/pink/hijau pandan)
1 sudu besar butter dicairkan
2 sudu besar gula halus

Cara2:

Satukan semua bahan diatas kacau sebati (kecuali santan dan pewarna)
Masukkan santan sikit demi sedikit agar tepung tk berketul
Masukkan pewarna
Blendkan bahan tersebut dan tapis (agar lebih halus)
Panaskan non stick pan hingga betul2 panas.. sapukan sedikit minyak masak (utk kali pertama saje)
Tuangkan sesenduk kecil adunan ke dalam kuali dan kecilkan api..
gunakan belakang senduk untuk meleper/membulatkan adunan (buat senipis yg boleh)
Apabila nampak bahagian bawah agak kering boleh angkat (tk perlu terbalikkan kulit tersebut)
*bila hendak meletak inti, bahagian bawah yg agak kasar dibahagian dalam dan bahagian atas yg licin adalah bahagian luar crepe.. ulang sampai habis tepung.

haa buat bulat dan nipis mcm ni.. korang tgk bahagian yg licin tu akan jadi bahagian luar crepe tau...

Bahan inti:

Isi durian
Fresh cream brand rich atau apa2 brand yg korang rasa ok.. yg penting must be non dairy whipping cream


Cara:
ambil dlm 250ml whipping cream dan pukul hingga kental (bila angkat tu nampak bertanduk je whipping cream tu) korang faham tak ni???

Cara melapis:



ambil satu kulit crepe tu.
Letakkan fresh cream dlm sesudu kecil atau nk banyak boleh letak sesudu setengah
Then letak isi durian
Lepas tu tutup isi durian tu dengan whipping cream juga.
Boleh la melipat kulit crepe tu menjadi bentuk empat segi mcm dlm gambar tu...
Simpan dlm peti ais semalaman.. sedap dimakan sejuk..

Aku ni bukan pandai sgt nk tulis resepi ni.. harap korang faham la.. pada yg tk faham tu leh la whats app/pm tuk keterangan lanjut. Selamat mencuba..

*Ilmu tu hak Allah.. oleh itu saya kongsi ngan anda semua coz kalau org lain tk berkongsi ilmu ni, saya pun tk tau mcm mana nak buat. Moga ilmu ni bermanfaat tuk semua..terima kasih.

 

20 comments:

  1. Durian crepe ni bg nama durian crepe qaireen style sbb gebu mcm dia...:-P

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Ina must try.. Thanks sudi jengah ke sini

      Delete
    2. harus kak,mesti try...most welcome kak... :)

      Delete
  3. crepe dh jd fenomena dh,,n satu gigitan msti nk lagi n lagi,haha baru try tdi,,memg maveles

    saye pling suke cmpedak crepe=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, shahfeza.. Mmg hot skang ni. Cempedak crepe lum pernah try lg. Insyaallah blh try nnt. Thanks sudi dtg ke blog saya ni :)

      Delete
  4. Replies
    1. Siti, must try... Skang tgh glamour ni. Saya pun dh x menang tangan amik order.

      Delete
  5. Replies
    1. Mmg sedap, cubala buat.. Skang ngah femes.. Tq sudi jengah blog saya.

      Delete
  6. blogwalking..mencari resepi durian crepe..xpernah rasa lagi n xtau bl nak cuba buat..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Si pencari pelangi, skang ngah musim doyan, blh la try nnt. Tq sudi dtg ke blog saya ;)

      Delete
  7. Bagusnya awak bg resepi ni.jelas .mudah2an stiap gigitan hasil resepi y awak bg ni mdpt ganjaran pahala .aminnnn

    ReplyDelete
  8. hi zye.. thanks sudi melawat blog picisan saya ni.. saya tk pandai sgt nk tulis resepi.. hope org boleh faham la cara2 nak wat durian crepe ni. Nak buat tutorial tk berkesempatan.. moga org yg share resepi ni pada saya juga mendapat pahala.. amin... :)

    ReplyDelete
  9. kalau pakai dairy whipping cream jadi apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dairy whipping cream tidak sesuai coz dia akan cair..

      Delete
  10. Sis klu gna Whip bkn Non Dairy ble ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena guna non dairy whip cream juga.. kalau dairy cream mmg tk boleh coz dia cair..

      Delete
  11. Assalam..tq share resipi ni..boleh try nnt..hehe..kalau ikut resipi ni boleh daat berapa banyak durian crepe ye?tq again!

    ReplyDelete
  12. hi.. satu adunan ni boleh dapat dlm 20 ke 25pcs.. selamat mencuba.

    ReplyDelete

Feel free to drop your comment k.. tq =)