penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, December 26, 2012

Qaleesya bakal ke sekolah!!!

Assalamualaikum..

Wah rajin mengupdate blog ari ni.. maklum lah sampai awal, tu yg laju jer wat entry nih. Ari Isnin tu balik keje en hubby kata tk payah masak, mkn kt luar jer.. ohoho.. dpt la i rehat. Lepas amik anak2 kt taska terus ke Tesco setia alam.. asyik ulang ke situ jerlah.. decide makan kt kenny rogers  jer..




While tunggu makanan sampai, budak2 ni bedal popcorn dulu.. Qaireen ni as usual.. kena kasi dia mengunyah kalau tak, mesti tk dok diam.


yang ni pulak wat cam rumah sendiri.. baring sesuka hati.


budak comot... tgk muka tu sampai dan jadi mcm tu.. asalnyer cuma kena gigit nyamuk jer.. pas tu dia asyik garu sampai luka berkudis. Sabar jela anak oiii...


en hubby khusyuk makan..


my food yg baru berusik sket coz sibuk suap anak2 dulu.. mom is always be mom...mesti nk kasi anak2 kenyang dulu baru leh makan.

Balik umah, lepas mandi dan solat lepak ngan anak.. sambil tu kasi Qaleesya makan ubat dan urut perut dia.. tgk qaireen punya menyibuk.. time kita kasi kakak dia makan ubat dia akan usap2 kepala kakak dia.. (qaleesya payah nk makan ubat.. pasti ada drama punyalah..)


tolong urut perut kakak..semangat ko!!!

usap kepala kakak..


then baring sebelah kakak... sooo sweet....

Oh ya semalam public holiday kan.. we all mmg ada agenda yg perlu dilakukan. First skali attend open day tadika Qaleesya ni. Pepagi tu bangun wat breakfast dulu

ni breakfast kitaorang semalam. simple jer.. yg pasti anak2 dan suami suka. En hubby pepagi dah gi tukar and service tayar. 4 biji tayar keta tu dah hampir botak.. so tukar 4 biji + wat balancing and allignment.. RM600++ gak terbang. Takpelah, bukan tukar tayar selalu pun kan.. aku kt umah, sibuk mendobi baju.. Alhamdulillah, semalam cuaca elok gak walau ada mendung sket2.. Tengahari wat menu simple jer. Kuew teow sup tuk anak2 dan char kuew teow tuk kami laki bini.. selesai makan, siap2.. kul 3.15 terus gerak ke tadika Qaleesya.


inilah tadika Qaleesya.. Tadika Seri Permata...


ini jumlah yuran yg dikenakan utk tahun 2013.. monthly kindy + day care is RM300/month.

 Ni pulak jadual waktu kelas Qaleesya.. kelas K1



Ni tuk pelajaran tadika means that dari pagi sampai tengahari.. so pada yg continue day care kt situ cam Qaleesya.. lepas kelas, makan tengahari, solat zuhur berjemaah.. start dari kul 2.30 tu 4.30 akan ada kelas iqra dan fardhu ain.. at least adalah aktiviti Qaleesya waktu petang tu.



school activity for the whole year of 2013.. cikgu pun lupa nk tukar tahun kt ats tu kan...heheh... honestly, aku plk yg lebih excited..

So,lepas settled urusan kt kindy, kitaorang terus ke Giant Setia Alam beli telekung dan tudung tuk Qaleesya. Then pergi Sunway Pyramid tuk beli kelengkapan sekolah yg lain.. Lepas dapat beg skolah kt Jusco, terus gi makan dulu.. Fig & Olive jadi pilihan..


muka kelaparan.. mmg mencabar tul cari barang skolah ngan budak dua org ni.. kenkadang mood tk bagus, asyik merengek nk berdukung jer.. dah la org ramai. tu pi bagi diaorang makan dulu.. perut kenyang kot mood ok sket kan..


untuk anak2 we all order creamy chicken pasta.. sedap... and for both of us laki bini, order set ni.. seafood apa kemenda ntah.. mmg yummy! Lepas tu, teruskan pencarian barang2 lain.. dan inilah hasilnya..





telekung and tudung.. all princess2.. mmmm.. but the telekung xde gambar princess yer.. tk tau apa motif diaorang cetak gambar barbie kt depan ni.

school uniform

And.. this is my princess yg excited nk ke sekolah..

Seluar kena potong skt.. panjang benor..





dah besar anak ibu ni... rasa sebak pulak kan.. huhu... jap jer masa berlalu, moga Qaleesya ok kt kindy ni.. dpt belajar dengan baik dan moga Qaireen boleh survive kt taska without her sister.. insyaallah...

^____^ bye..

Cerita hujung minggu...

Assalamualaikum...

Wow weee... last monday terlebih happy coz keje half day jer.. hek eleh keje half day pun nk happy kan.. org lain cuti terus. By the way, for Christmas eve, co bg cuti half day.. so, 12.30 dah cabut balik la yer..terlebih happy bukan apa coz tk pernah merasa half day tanpa tolak cuti kt co lama dulu. Pas tu, ri ni dtg keje pun mcm tk keje coz do nothing.. my MD non hado.. my VP also bercuti, my HR director also cuti.. keje plk, sume aku dah settle kan jumaat lepas.. so ari ni cam dtg goyang kaki menghabiskan milo dan kopi serta biskut di opis jer la gamaknyer.  balik tu gi berjimba ke ofis lama.. jumpa my bff disana.. pastu merayau sekitar shah alam sampai waktu menjemput en. somi dari ofis. Emm..  window shopping...nk shopping pun gaji lum masuk, bonus lum dapat or maybe nan hado kot coz aku baru keje kt co ni 5 bulan.. so, cuci mata jer la..lain la org gomen yg dah beraya sakan ngan bonus yg diaorang dapat selasa lepas.. happy for all of you la..

Wokeh, skang bukan nk citer pasal bonus ke apa.. just nk update pasal weekend lepas.. Pagi sabtu tu bangun ngan senyuman coz tk perlu rushing nk siapkan order durian crepe org.. oh ya!! for info, order durian crepe ditutup buat sementara waktu.. tokeh nk prepare barang anak nk ke skolah dan uruskan persekolahan Qaleesya ke tadika.. hello,even tadika pun byk nk kena prepare tau coz dia bukan saja baru start tadika tapi start day care kt tempat baru gak.. so, byk gak nk kena prepare. Walaupun aku ada mention kt FB yg aku akan stop sementara wat durian crepe ni, tapi masih ada yg call dan msg pujuk buat juga.. terima kasih la ats sokongan kalian tapi aku mmg betul2 minta maaf coz aku tk blh commit buat masa ni..

Sabtu lepas en. somi ada exam kt UKM, kami kt umah tk kemana2 ler.. aku xde keje lain selain dari basuh baju, kemas umah, masak dan melayan dua org puteri tu.. baru pegang kain nk lipat.. si kecik tu dah bangung diikuti ngan kakaknyer.. kalau dua2 dah bangun terencat sket la operasi aku mengemas. Ajak mandi tknak.. so, cuci muka sume.. kasi dioarang minum susu dulu sorang sebotol. Sementara tu aku pi lipat dulu mana baju yg ada.. lepas diaorang minum susu, aku kasi breakfast cereal.. pastu kasi makan roti lagi. Anak2 ni especially qaireen mulutnya mesti nk berkunyah sentiasa.. hmm.. lepas tu kemas ruang tamu, vakum, mop bagai.. baru bawa anak2 gi mandi.. lepas diaorang mandi, aku pun ke dapur masak utk lunch.. sambil2 sidai baju..  lepas siap masak sume, jam dah menunjukkan kul 1.. suap anak2 makan nasi.. tunggu en hubby balik makan tengahari.. lepas mkn.. solat.. kami anak beranak buat taik mata.. entah naper, aku pening plk ptg tu.. siap ngan rasa nk muntah bagai..telan panadol terus tido.. (jgn buat spekulasi aku pregnant k..)  Lepas maghrib suap anak2 makan.. kami pun makan.. lepas jer isyak, kuar gi Setia City Mall.. saja bawa anak jalan2 sambil tgk air pancut kt situ.. cadang nk bg diaorang main kt playground kt Setia City Mall tu.. tapi cuaca cam tk elok.. baik dok dlm mall jelah.. tu pun dh cukup wat diaorang happy...

bawa diaoran tgk air pancut berwarna warni ni..

Pastu masuk dlm, beli roti kt Rotiboy then melepaks kt tepi  ni.. budak2 ngan membelek alat exercise ni.. maybe sesuwei tuk Qaireen bg mengempiskan perut muncit dia.. kah kah kah...

Qaleesya tk habis lagi membelek..

dan dia ni tk habis2 mengunyah jer kejenya.. mana tak debab.. serius aku mmg tk larat nk dukung dia lama2.. bisa lenguh tangan beb!

ari ahad we all tk kemana2.. lepak kt umah jer.. so diaorang ni wat operasi mengecah umah..

menyempit berdua kt situ.. mula2 main elok jer.. pastu gaduh berebut mainan tu.. sabor jelah..

start berebut..

sudahnya kakak yg menang.. gambar blur coz aku amik gambar time diaorang lawan tarik menan ni.. hahaha

tapi gaduh jap jer.. pastu dah berkasih sayang balik.. heheheh...

permata hatiku..

sayang kakak..


suka tgk diaorang bersama cam ni.. hope sampai besar la close mcm ni..

oh ya, last monday sebelum balik dpt hadiah dari my HR manager.. kah kah kah.. org lain sambut christmas, aku pun dpt hadiah

ini hadiahnyer.. berbalut cantik lagi

dan hadiahnyer berupa coklat!!!.. hahaha.. dia ni mmg selalu kasi aku hadiah coklat, lama2 rongak gigi i. Apapun, rezeki.. org bagi kita terima jer.. alhamdulillah.. besar ke kecik, mahal ke murah bukan ukurannya. Yang penting ingatan tu.. thanks a lot Wee Mian.. :)

k, tu jer nk citer.. see u next entry!

Monday, December 17, 2012

Ragam anak2...

Assalamualaikum..

Sihat sume yer?? I baru sudah lunch..bawa bekal dari rumah... kekekek.. dgr bekal cam bagus je kan, tp menunya cuma maggi goreng. Bapak pemalas tul akhir2 ni.. masak bekal pun yg senang2 jer.. tapi tk pernahnya makan sampai habis. Entah, hilang selera makan sorang2 ofis ni. Akhir2 ni aku rasa penat sgt.. mmg cepat letih.. tulang belakang ni selalu sakit. Dah tua kan.. or maybe sebab setiap minggu bz ngan doyan crepe sampai tk sempat rehat.. Kain baju pun menimbun, lipat tk habis2.. tukang basuh nyer en. somi.. (aku kan bz siapkan order doyan crepe), tukang lipatnya hanyalah aku dan aku... huhu.. tu yg tk habis2 tu.. lipat dapat dua kita timbun, datang si kecik sepahkan.. haiyaa..lipat balik.. ate, bila nk siapnyer. dah tu lum kira dok melipat lama2, tulang belakang ni akan rasa sakit ngilu yg amat.. hmm.. dh malas nk gi klinik. Balik2 dibagi ubat urat tu jugak.. makan baik, lepas tu sakit balik. Eh apa ni?? Komplen plk selalu sakit.. (insaf..) I should say.. Alhamdulillah.. Allah bagi sakit tu utk menghapus dosa2 kecilku..

Anak2 dua org tu makin besar makin byk kerenahnya.. namapun budak2.. baru ibu nk rehat sket dah datang wat stunt atas ibu..layankan jelah coz ibu kan selalu bz.. tu belum nak sesuatu kalau ibu buat2 pekak siap tarik tangan ibu suruh bangun.. sabar jelah.. aku dulu pun kecik2 mcm tu gak.. Cuma kenkadang kalau dah mengada sgt.. (termasuklah, main bedak sampai putih, menyiram baby oil penuh kt lantai dan satu badan, menyiram air minuman kt coffee table,carpet ats lantai...etc.. ) ada gak ler kena marah dan pukul sket2.. tapi lepas pukul2 manja tu.. ibu sendiri menyesal.. naper aku yg matang ni tk reti sabar ngan anak2 yg sah2 mmg lum matang tu. Yg salahnyer aku, sape suruh letak bedak ke baby oil ke kt dressing table. Lenkali simpan tempat tinggi dan budak2 tk boleh capai.. emm..rasa bersalah sgt.. rasa cam nk pukul diri sendiri balik.. pastu nanti gi jumpa anak say sorry, peluk cium, amik tangan cium.. hug kuat2.. dlm hati rasa ngilu sgt.. pedih sgt.. i hate myself.. pastu ibu nangis teresak2.. huhu...last2 anak pujuk ibu balik..


dak nakal tp sgt manja..



si bobot ni pun manja gak.. nk kepit celah ketiak ibu jer..

Bila tgk gelagat anak2.. kenkadang terhibur gak. Qaleesya skang ni picky eater pulak.. payah sungguh nk bg makan nasi.. tp kalau masak benda2 yg bersup, pasta ke.. dia akan suka..pastu akan ckp "nikmatnya.. best!" sambil tunjuk thumb up.. mana dia belajar perkataan "nikmatnya" tu pun aku tk tau..



aktiviti makan bersama..


Qaireen plk..makan tk henti2.. risau aku tkt dia jadi obes.. skang berat dia dah 11.6kg.. byk seluar yg dh tk boleh pakai.. baju t-shirt pun byk yg sendat.. especially kt perut la.. mmg kena beli baju baru ler jawabnyer.. dia dah makan nasi dua pinggan.. lepas mkn minum susu, pastu nk biskut.. dua bungkus biskut tiger tu bertahan dua tiga hari jer.. non stop mengunyah jer.. camne yek nk kasi dia diet????

Qaleesya skang dah pandai ikut kita solat.. Qaireen pun dh belajar nk solat gak. So, kalau aku solat mmg kena bentang tiga sejadah.. masing2 nk sorang satu sejadah.. Qaleesya insyaallah, ikut sampai habis solat..tapi si qaireen ni halfway jer.. pastu dia start mengacau. Berdiri depan kakak dia la.. pastu peluk Qaleesya.. then masuk dlm telekung aku ler.. sabar jelah bdk ni.. tk khusyuk aku solat.. tu lum kira lagi time aku nk sujud dia pun sujud kt tempat aku nk sujud tu.. Qaireen.. Qaireen..




ni bukan telekung dia, ni telekung aku tapi aku tk leh pakai coz ruang muka tu sempit.. telekung ni jiran kakak aku kasi, buah tangan dari bangdung.. so, aku kasi qaleesya. Longgar gak.. kena letak pin baru ok.. nanti nk jahit la sket kt bahagian muka tu.. baru ngam ngan muka dia.. emm.. dh besar anak ibu ni...

Lagi dua minggu Qaleesya akan start skolah. Barang2 skolah sume lum beli lagi.. kasut skolah, bag skolah.. walaupun baru nk masuk kindy tapi aku plk yg excited lebih.. awal2 lagi dh apply cuti on 2 Jan tu.. manalah tau dia melalak ke apa.. first day gi tempat baru kan.. hopefully dia dapat la sesuaikan diri.. adik masih lagi hantar kt taska skang ni.. next year Qaireen baru nk masuk 2 tahun.. tapi perangai ngalahkan budak 3 tahun! Qaleesya ni, payah sket nk mandi pagi.. kenkadang kalau dia jaga mood bagus nak ler dia mandi.. kalau tak manjang bising sejuk.. aku mmg tk nk manjakan dia mandi air suam.. lebih elok mandi pagi guna air sejuk.. tapi budak ni manja bebenor.. kena kuat semangat nk train dia mandi pagi nih! Biasa hantar ke taska lum mandi coz anak2 aku ni mmg cepat kena selsema kalau mandi awal pagi.. but this time, u have no choice Qaleesya.. bersabar la yer..

oklah.. tu jer nk citer.. sambung next time..

Thursday, December 13, 2012

Di hari besday Sultan Selangor..

Assalamualaikum..

Amboi suka sungguh aku dapat cuti dihari besday sultan selangor ni.. yelah, semenjak dua tiga minggu ni.. aku mmg tk rehat langsung dihari cuti sabtu dan ahad.. sibuk menyiapkan tempahan durian crepe.. Alhamdulillah.. order semakin bertambah dari minggu ke minggu, malah ada yg repeat order lagi.. tapi minggu ni aku hadkan order.. coz this week gonna be my last week jual durian crepe.. nk bersara terus lah kot.. sian en hubby, tiap minggu pening dan mual bau durian (dia tk makan durian..). Cukuplah pengorbanan dia selama berminggu2 ni menahan bau durian satu rumah, satu kereta... cian laki aku.. mekasih yer yang, byk u berkorban tuk i.. tu lum kira lagi sama2 tolong wat keje rumah, maklumlah bini sibuk buat durian crepe, dari petang sampai ke malam... masa ngan anak2 pun limited.. cian anak2 gak..

So, cuti hari selasa ari tu, mmg aku spend time betul2 ngan family. Kami tk kemana2, lepak kt umah jer satu hari. Sarapan pagi aku wat sosej roll, tengahari hubby request nk makan nasi lemak, sambal petai dan ayam goreng berempah (our style).. petang plk, makan pulut durian.. haa yg ni aku ngan qaireen jer belasah.. hubby n qaleesya tk join. Diaorng dua org satu kepala.. tk suka durian, boleh makan quaker oat. Aku ngan Qaireen plk, pantang nampak durian dan tk suka quaker oat.. ntah apa2 jer.. hehehe... So, ari tu mmg melayan anak2 je keje kami.. tgk tv, tido berjemaah.. hahah.. mak apak nk tido kan anak, skali mak apak pun tido juga.. huhu...

Mmg puas ati spend time ngan family kt umah.. bergumbira dengan cara kami.. tgk tv, makan tido.. tu jelah kejenya.. bila hari rabu jer, dah cam malas nk gi keje.. i wish i can be a fulltime housewife.. serius.. sedih nk tinggal anak kt taska pagi rabu tu.. tambah2 qaireen dok depan pintu taska tgk je kami gi keje.. anak tk nangis, ibu pulak yg nak nangis.. huhu.. cengeng punya mak!


anak dara ni bangun pagi nampak muka ibu jer terus senyum.. suka la coz ibu ada kt umah dan dia tk perlu gi taska. Sejuk ati ibu tgk senyuman Qaleesya ni, yg membuatkan ibu makin membuak2 nk dok umah jer...

yang ni pulak, bangun tido jer terus ngaruk nk susu.. lapar la tu.. dah minum susu ibu nk susu botol plk.. tgk badan ler kan, mana cukup setakat susu ibu jer.. rambut tu tk boleh tahan la dikkk.. kembang setaman!

yeay.. saya dah mandi! comel tak saya????

budak manja..bangun tido petang terus cari ibu. Agak2 kat taska cari sape yer??? sian dia.. ibu ngah lipat baju, terus landing kt riba ibu. Pas tu berangan.. entah apa yg difikirkan tu..jauh benar renungan tu.. apapun, tiada yg lebih menggembirakan selain dari dapat bersama anak2 dan suami.. syukur ats anugerah ini Ya Allah... =)