penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Wednesday, December 26, 2012

Qaleesya bakal ke sekolah!!!

Assalamualaikum..

Wah rajin mengupdate blog ari ni.. maklum lah sampai awal, tu yg laju jer wat entry nih. Ari Isnin tu balik keje en hubby kata tk payah masak, mkn kt luar jer.. ohoho.. dpt la i rehat. Lepas amik anak2 kt taska terus ke Tesco setia alam.. asyik ulang ke situ jerlah.. decide makan kt kenny rogers  jer..




While tunggu makanan sampai, budak2 ni bedal popcorn dulu.. Qaireen ni as usual.. kena kasi dia mengunyah kalau tak, mesti tk dok diam.


yang ni pulak wat cam rumah sendiri.. baring sesuka hati.


budak comot... tgk muka tu sampai dan jadi mcm tu.. asalnyer cuma kena gigit nyamuk jer.. pas tu dia asyik garu sampai luka berkudis. Sabar jela anak oiii...


en hubby khusyuk makan..


my food yg baru berusik sket coz sibuk suap anak2 dulu.. mom is always be mom...mesti nk kasi anak2 kenyang dulu baru leh makan.

Balik umah, lepas mandi dan solat lepak ngan anak.. sambil tu kasi Qaleesya makan ubat dan urut perut dia.. tgk qaireen punya menyibuk.. time kita kasi kakak dia makan ubat dia akan usap2 kepala kakak dia.. (qaleesya payah nk makan ubat.. pasti ada drama punyalah..)


tolong urut perut kakak..semangat ko!!!

usap kepala kakak..


then baring sebelah kakak... sooo sweet....

Oh ya semalam public holiday kan.. we all mmg ada agenda yg perlu dilakukan. First skali attend open day tadika Qaleesya ni. Pepagi tu bangun wat breakfast dulu

ni breakfast kitaorang semalam. simple jer.. yg pasti anak2 dan suami suka. En hubby pepagi dah gi tukar and service tayar. 4 biji tayar keta tu dah hampir botak.. so tukar 4 biji + wat balancing and allignment.. RM600++ gak terbang. Takpelah, bukan tukar tayar selalu pun kan.. aku kt umah, sibuk mendobi baju.. Alhamdulillah, semalam cuaca elok gak walau ada mendung sket2.. Tengahari wat menu simple jer. Kuew teow sup tuk anak2 dan char kuew teow tuk kami laki bini.. selesai makan, siap2.. kul 3.15 terus gerak ke tadika Qaleesya.


inilah tadika Qaleesya.. Tadika Seri Permata...


ini jumlah yuran yg dikenakan utk tahun 2013.. monthly kindy + day care is RM300/month.

 Ni pulak jadual waktu kelas Qaleesya.. kelas K1



Ni tuk pelajaran tadika means that dari pagi sampai tengahari.. so pada yg continue day care kt situ cam Qaleesya.. lepas kelas, makan tengahari, solat zuhur berjemaah.. start dari kul 2.30 tu 4.30 akan ada kelas iqra dan fardhu ain.. at least adalah aktiviti Qaleesya waktu petang tu.



school activity for the whole year of 2013.. cikgu pun lupa nk tukar tahun kt ats tu kan...heheh... honestly, aku plk yg lebih excited..

So,lepas settled urusan kt kindy, kitaorang terus ke Giant Setia Alam beli telekung dan tudung tuk Qaleesya. Then pergi Sunway Pyramid tuk beli kelengkapan sekolah yg lain.. Lepas dapat beg skolah kt Jusco, terus gi makan dulu.. Fig & Olive jadi pilihan..


muka kelaparan.. mmg mencabar tul cari barang skolah ngan budak dua org ni.. kenkadang mood tk bagus, asyik merengek nk berdukung jer.. dah la org ramai. tu pi bagi diaorang makan dulu.. perut kenyang kot mood ok sket kan..


untuk anak2 we all order creamy chicken pasta.. sedap... and for both of us laki bini, order set ni.. seafood apa kemenda ntah.. mmg yummy! Lepas tu, teruskan pencarian barang2 lain.. dan inilah hasilnya..





telekung and tudung.. all princess2.. mmmm.. but the telekung xde gambar princess yer.. tk tau apa motif diaorang cetak gambar barbie kt depan ni.

school uniform

And.. this is my princess yg excited nk ke sekolah..

Seluar kena potong skt.. panjang benor..





dah besar anak ibu ni... rasa sebak pulak kan.. huhu... jap jer masa berlalu, moga Qaleesya ok kt kindy ni.. dpt belajar dengan baik dan moga Qaireen boleh survive kt taska without her sister.. insyaallah...

^____^ bye..

6 comments:

  1. bestnya anak nak sekolah...aku pun teruja tau...eh nape muka comel Qaleesya tuh...jahatlah nyamuk tuh! abis muka comel qaleesya dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nome.. kita mak2 ni yg teruja lebih kan.. kah kah kah... maklumla first daughter nk masuk skolah..cer kalau dah empat lima yg skolah.. pening lagi ada hahahha.. kulit anak aku ni sensitive.. kena gigit nyamuk sket jer sebenarnya.. tapi si qaleesya ni jenis yg suka menggaru.. digaru2 sampai melecet luka.. tu la jadinya. dari kecil dah jadi besar.. comot dah muka tu.. aku keep on sapu minyak gamat ler coz gi klinik pun doktor kata nanti baik ler.. skang dah kering.. tunggu kuping2 tu habis ler.. geram aku, suka nau menggaru.

      Delete
  2. Samalah kita lieza..akak pon excited gak anak nak masuk tadika 5 tahun nih. Last year akak excited coz dia masuk tadika untuk 4 tahun. Tapi sebab kindy yang berbeza, tu yang akak terlebih excited gak. Kira murahlah kindy qalesya ni. Kindy anak akak charge rm345 sekali kindy+iqra+daycare sebulan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ita.. kan.. kita mak2 ni mmg excited. Siap amik cuti lagi 2/1/13 nk hantar anak ke tadika..kah kah kah.. alhamdulillah la.. so far, reasonable gak price dia. kalau time cuti skolah, xde kelas tadika dia charge RM180 jer tuk day care.. ok la kan? Kindy akak famous punya kot.. sebelum ni register little caliph pun dia charge cam akak gak.. tapi due to distance reason, saya tukar qaleesya ke kindy ni.

      Delete
  3. bestnyer...pasni akak kena cuci kasut sek ler yer..pastu taruk kapur.. teringant zaman budak2..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah fariza.. lepas ni bertambah la keje akak, mencuci kasut skolah, mengkapur kasut skolah dia.. hahaha... dah lama tinggal ni. ekekekke..

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)