penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Monday, December 17, 2012

Ragam anak2...

Assalamualaikum..

Sihat sume yer?? I baru sudah lunch..bawa bekal dari rumah... kekekek.. dgr bekal cam bagus je kan, tp menunya cuma maggi goreng. Bapak pemalas tul akhir2 ni.. masak bekal pun yg senang2 jer.. tapi tk pernahnya makan sampai habis. Entah, hilang selera makan sorang2 ofis ni. Akhir2 ni aku rasa penat sgt.. mmg cepat letih.. tulang belakang ni selalu sakit. Dah tua kan.. or maybe sebab setiap minggu bz ngan doyan crepe sampai tk sempat rehat.. Kain baju pun menimbun, lipat tk habis2.. tukang basuh nyer en. somi.. (aku kan bz siapkan order doyan crepe), tukang lipatnya hanyalah aku dan aku... huhu.. tu yg tk habis2 tu.. lipat dapat dua kita timbun, datang si kecik sepahkan.. haiyaa..lipat balik.. ate, bila nk siapnyer. dah tu lum kira dok melipat lama2, tulang belakang ni akan rasa sakit ngilu yg amat.. hmm.. dh malas nk gi klinik. Balik2 dibagi ubat urat tu jugak.. makan baik, lepas tu sakit balik. Eh apa ni?? Komplen plk selalu sakit.. (insaf..) I should say.. Alhamdulillah.. Allah bagi sakit tu utk menghapus dosa2 kecilku..

Anak2 dua org tu makin besar makin byk kerenahnya.. namapun budak2.. baru ibu nk rehat sket dah datang wat stunt atas ibu..layankan jelah coz ibu kan selalu bz.. tu belum nak sesuatu kalau ibu buat2 pekak siap tarik tangan ibu suruh bangun.. sabar jelah.. aku dulu pun kecik2 mcm tu gak.. Cuma kenkadang kalau dah mengada sgt.. (termasuklah, main bedak sampai putih, menyiram baby oil penuh kt lantai dan satu badan, menyiram air minuman kt coffee table,carpet ats lantai...etc.. ) ada gak ler kena marah dan pukul sket2.. tapi lepas pukul2 manja tu.. ibu sendiri menyesal.. naper aku yg matang ni tk reti sabar ngan anak2 yg sah2 mmg lum matang tu. Yg salahnyer aku, sape suruh letak bedak ke baby oil ke kt dressing table. Lenkali simpan tempat tinggi dan budak2 tk boleh capai.. emm..rasa bersalah sgt.. rasa cam nk pukul diri sendiri balik.. pastu nanti gi jumpa anak say sorry, peluk cium, amik tangan cium.. hug kuat2.. dlm hati rasa ngilu sgt.. pedih sgt.. i hate myself.. pastu ibu nangis teresak2.. huhu...last2 anak pujuk ibu balik..


dak nakal tp sgt manja..



si bobot ni pun manja gak.. nk kepit celah ketiak ibu jer..

Bila tgk gelagat anak2.. kenkadang terhibur gak. Qaleesya skang ni picky eater pulak.. payah sungguh nk bg makan nasi.. tp kalau masak benda2 yg bersup, pasta ke.. dia akan suka..pastu akan ckp "nikmatnya.. best!" sambil tunjuk thumb up.. mana dia belajar perkataan "nikmatnya" tu pun aku tk tau..



aktiviti makan bersama..


Qaireen plk..makan tk henti2.. risau aku tkt dia jadi obes.. skang berat dia dah 11.6kg.. byk seluar yg dh tk boleh pakai.. baju t-shirt pun byk yg sendat.. especially kt perut la.. mmg kena beli baju baru ler jawabnyer.. dia dah makan nasi dua pinggan.. lepas mkn minum susu, pastu nk biskut.. dua bungkus biskut tiger tu bertahan dua tiga hari jer.. non stop mengunyah jer.. camne yek nk kasi dia diet????

Qaleesya skang dah pandai ikut kita solat.. Qaireen pun dh belajar nk solat gak. So, kalau aku solat mmg kena bentang tiga sejadah.. masing2 nk sorang satu sejadah.. Qaleesya insyaallah, ikut sampai habis solat..tapi si qaireen ni halfway jer.. pastu dia start mengacau. Berdiri depan kakak dia la.. pastu peluk Qaleesya.. then masuk dlm telekung aku ler.. sabar jelah bdk ni.. tk khusyuk aku solat.. tu lum kira lagi time aku nk sujud dia pun sujud kt tempat aku nk sujud tu.. Qaireen.. Qaireen..




ni bukan telekung dia, ni telekung aku tapi aku tk leh pakai coz ruang muka tu sempit.. telekung ni jiran kakak aku kasi, buah tangan dari bangdung.. so, aku kasi qaleesya. Longgar gak.. kena letak pin baru ok.. nanti nk jahit la sket kt bahagian muka tu.. baru ngam ngan muka dia.. emm.. dh besar anak ibu ni...

Lagi dua minggu Qaleesya akan start skolah. Barang2 skolah sume lum beli lagi.. kasut skolah, bag skolah.. walaupun baru nk masuk kindy tapi aku plk yg excited lebih.. awal2 lagi dh apply cuti on 2 Jan tu.. manalah tau dia melalak ke apa.. first day gi tempat baru kan.. hopefully dia dapat la sesuaikan diri.. adik masih lagi hantar kt taska skang ni.. next year Qaireen baru nk masuk 2 tahun.. tapi perangai ngalahkan budak 3 tahun! Qaleesya ni, payah sket nk mandi pagi.. kenkadang kalau dia jaga mood bagus nak ler dia mandi.. kalau tak manjang bising sejuk.. aku mmg tk nk manjakan dia mandi air suam.. lebih elok mandi pagi guna air sejuk.. tapi budak ni manja bebenor.. kena kuat semangat nk train dia mandi pagi nih! Biasa hantar ke taska lum mandi coz anak2 aku ni mmg cepat kena selsema kalau mandi awal pagi.. but this time, u have no choice Qaleesya.. bersabar la yer..

oklah.. tu jer nk citer.. sambung next time..

No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)