penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Tuesday, January 29, 2013

Allah lebih mengetahui apa yg terbaik...

Assalamualaikum...

Semasa menaip ni hati tk keruan sebenarnya... aku pasti tiada org diluar sana yg punya perangai mcm aku ni.. Kenkadang aku tk tau apa yg aku cari sebenarnya dlm kerjaya aku ni. Org lain, punya cita2 yg tinggi dlm kerjaya.. aku pun ada. Tapi entahla... pening memikirkan ttg diri sendiri.

Tiap kali dlm doaku, mesti aku mohon Allah murahkan rezekiku, bukakan pintu rezeki seluasnya utkku.. beri aku kejayaan dlm karier dan hidup.. tapi bila Allah dah hampir membawa aku kearah itu, aku jadi takut plk.. tak bersyukur ke aku??? Bukankah itu yg kupinta setiap hari, 5 kali sehari???

Aku ni kan kenkadang manusia pelik!!! Aku sendiri rasa pelik!!! Dulu jadi exec.. aku resigned coz nk cari better pay... different work challenge in different industry. Sumpah aku penat deal ngan govt body.. yg begitu byk kerenahnya.. aku nk cari keje yg aku kena deal ngan internal jer.. tk perlu kuar sana sini.. tk perlu melayan kerenah bodoh some people at government body ni! Aku juga penat ngan officemate yg memekak tiap hari dan bodoh sombong.. (sorry, aku berterus terang orgnya...). Yes, she is one of the reason aku berhenti. Daripada aku wat byk dosa dok kt situ, baik aku blah kan...

Alhamdulillah.. dapat kt sini.. ko nk msk keje lambat setengah jam pun nobody cares... ko nk kuar rehat awal, balik lambat sket pun org tk kisah.. as long as.. KEJE KO SIAP!!!! haa mana nk dapat tempat keje camni?? Org2 kt sini bukan jenis jaga tepi kain org... yet diaorang caring sebenarnya.. Even my MD a.k.a my superior pun very caring.. never shout at me.. slow talk bila ada problem... (ohh did i mention he is singaporean??) Selalu org ckp cina singapore ni berlagak kan.. but he is totally different!

Dulu masa kt tempat keje lama, ada dua org reported to me.. bukan senang nk jaga dua staff.. apa2 diaorang buat salah, aku dulu yg kena bantai. Abis dah aku superior diaorang.. all complaints akan dtg pada aku.. tu yg rasa penat jaga org, baik jaga bos sorang dah (sorang konon... tiga bos aku kena jaga.. huhu..) sekali kt sini.. baru 6 bulan.. i have news.. tk tau la nk ckp good news ke bad news ke.. aku akan jadi superior to somebody.. she will report directly to me and secara tak langsung Admin dept will be under my supervision. Arghhh.. ku lari dari sana.. kat sini pun kena benda yg sama... tak tau nk rasa gumbira atau pun sedih.. tapi byk sedih la.. huhu.. korang rasa aku ni bodoh tak??? bukan ke ni peluang tuk aku tunjuk kebolehan aku.. tapi entah hati ni rasa takut.. takut aku tk boleh handle... hhmm.. :(


Sunday, January 27, 2013

Resipi Ayam Golek Qaireen...

Assalamualaikum...

Haa ari ni menu best sket.. ayam golek!!! Meh aku nk share resepi ni..sure lepas ni korang tk yah gi Kenny Rogers lagi.. En. Suami puji melambung ayam golek i ni sedap tau.. even baru first time buat... hehehe.. kembang setaman dlm hati ni.. keh keh keh...haa bagi isteri2 dan bakal2 isteri.. boleh la cuba yer.. pasti suami anda suka..

Resepinya sgt simple.. iolls percaya uolls pun boleh buat punya. Ni resepinya, cepat salin yer.. diambil dari paper utusan malaysia dari column DARI DAPUR AZLI RAZALI.. mekasih chef, sudi kongsi...

Bahan2:
1 ekor ayam.. (aku beli kt tesco jer.. senang.. tk payah susah payah nk buang benda dalamannyer..)
2 1/2 sudu makan serbuk cili/paprika
1 sudu makan lada hitam
2 1/2 sudu makan L&P sauce (aku tk tau apa kebenda L&P sauce ni, maka aku ganti ngan sos tiram jer..)
1 sudu makan herba thyme kering.. (cari kt tesco or giant.. berlambak..)
1 sudu makan minyak masak
1 biji bawang
1 batang serai
3 biji bawang putih
Sedikit air
Garam Secukup rasa..

Cara2:

Lumurkan ayam dengan garam, minyak dan lada hitam cam dibawah ni..
 uhhh.. seksi sungguh ayam iolls yer..

Then, kisar semua bahan2 yg lain dan lumurkan pada ayam tadi tu...
Gini la qhupenya setelah dilumur ngan bahan kisar tu.. sememeh keliling besen aku buat.. hihihi... setelah itu jgn bakar dulu.. korang bawa2 bersabar dulu yer.. korang perapkan ayam ni seketika. dlm 15 ke 20 minit udah ler.. barulah boleh dibakar...

Make sure panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 40-45 minit.. atau sehingga ayam mengeluarkan jus yg jernih bila dicucuk pahanya.. .

Taraaaa!!!! Inilah hasilnya....
Bangga i dapat masak ayam golek ni.. dah lama teringin nk buat. Maafkan ketidaksopanan ayam ni, dok terkangkang pulak.. ekcelli.. aku tk dapat cari tali nk ikat kaki ayam ni agar dia lebih sopan selepas dimasak. Kalau korang buat, tolong la ikat kakinya agar tk jadi cam ayam aku ni.. by the way, kalau yg tanya naper nampak ayam tu basah jer.. aku tuang dia nyer jus2 ayam yg balance kt dulang tu keatas ayam.. 

Korang boleh la wat gravy mushroom ke tuk makan bersama ayam ni.Tak susah pun, aku beli jer serbuk mushroom gravy McCormick kt Tesco/Giant.. balik umah, bancuh ngan air panas then letak ats api jap.. dah pekat sket angkat ler.. done!!!! 

Haa amacam senang tak??? Try la.. pasti puas ati.. Ku namakan ayam golek Qaireen coz Qaireen makan ayam ni, Qaleesya tk layan..

So, tengahari tadi mmg kami makan ala2 western.. kentang goreng fresh hasil air tangan en. suami.. dan aku tambah ngan macaroni gratin coz favourite anak2..





nyum.. nyum... alhamdulillah...


Selamat mencuba yer... :) wassalam...

Resepi Cup cake Choc Moist..

Assalamualaikum... Selamat berhujung minggu. Best giler cuti tiga hari dok memerap kt umah jer..dah tk tau nk gi mana kan.. nk balik kg, baru jer balik Johor dan Langkawi awal bulan ari tu.  So, bila sume keje umah dah settle, anak2 pun melayan kartun kt tv. Ibu dia ni bosan tk tau nk wat per dah.. tgk dlm kabinet ada bahan2 tuk buat kek.. semak2 resepi ada lagi resepi yg belum di try.. aku ni resepi satu jenis kek mau ada tiga empat resepi. Macam kek coklat.. ada byk resepi kek coklat dlm simpanan. Biasanya aku akan try satu persatu, nk tgk which one yg hasilnya paling sedap..

Oleh itu, sebab dah bosan, aku try la satu resepi choc moist ni.. ni utk cup cake yer tuan2 dan puan2.. Resipi ni sgt mudah.. diambil dari resepi FB Jom Masak.. Tq JM for sharing...Moh kita tgk apa resepinya...

Bahan2:

1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
3/4 cawan gula perang
1 cawan susu segar coklat/cair atau 2 sudu besar susu tepung bancuh ngan secawan air
1/2 cawan susu pekat
*masak semua bahan ni atas dapur hingga cair mcm kt bawah ni



1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
*ayak semua dan ketepikan



2 biji telur ayam (bukan telur itik hokay)
1 sudu teh esen vanila

Cara2:
- Pukul telur guna whisk hingga kembang then masukkan esen vanilla cam gambar kt bawah ni...

Masukkan adunan koko yg dimasak tadi dan kacau sebati

kemudian masukkan adunan tepung sikit2 dan kacau hingga sebati.. maka selepas itu inilah hasilnya..


Selepas itu leh la masukkan dlm cup.. sebelum tu panaskan oven dulu pada suhu 170 celcius masak selama 15 minit atau sampai masak ler.. lain oven lain masanya kan.. kalau nk kukus pun leh gak.. panaskan air dulu.. then kukusla selama 7-10 minit atau hingga masak. Kukus pada api sederhana coz kalau api besar, cuppies akan jadi mekar merekah..


sebelum...

ni selepas masak.. nampak tak merekah tu.. ni coz aku buka api oven tu atas dan bawah.. so, lepas aku tgk dah merekah ni, aku buka api bawah jer.. then cup cake ni tk merekah lagi.. jadi cantik jer.. tk sempat nk snap gambar.. so,dlm baking ni mmg kena try and error.. wokay???

Lepas dah masak tu.. terpulang la pada korang nk hias ngan fresh cream/butter cream or nk makan begitu saja.. aku deco ngan fresh cream coz nk habiskan balance fresh cream yg ada tu. Hasilnya...

wat simple deco jer coz balance fresh cream yg ada sgt limited.. korang buat, deco la kebaboom sket.. aku buat ni bukan nk makan sgt.. just gatal tangan nk buat.. ni namanya xde keje cari keje... tinggal kt umah sket, yg lebih nya kasi ngan jiran sebelah.. alhamdulillah.. rezeki jiran iollss.. hehhehe... oklah, selamat mencuba yer... wassalam.


Friday, January 25, 2013

Salam Maulidur Rasul...

Assalamualaikum...

Sihat sume ari ni?? Mesti ramai yg bercuti kan.. sekali 5 hari terus cuti.. pergh.. haven yer korang. Aku disini sgtla jeles coz aku kena keje ari ni walau en. boss ku cuti.. sob sob sob... apapun kuatkan semangat yer liza... alah.. pejam celik, pejam celik dah kul 5, pastu balikkkk... jgn pejam terus sudahhhh!!!!

Oklah, bersempena ngan Maulud Nabi (kata org utara... ) haaa ada org utara baca blog cek ka???.. Maulidur rasul kate org key elll.. surau kt rumah aku wat la sambutan. Seawal pagi kul 8pg acara dah mula nih... haaa.. walaupun hujan pagi semalam, kami ttp bangun awal nk join the event. Perarakan diteruskan walau hujan... syahdu jer rasa.. rindu yg amat pada rasul kita Nabi Muhammad S.A.W.


ni gambar setelah selesai perarakan.. aku tk join coz ketinggalan keretapi.. aku dan mila jiran sebelah ku sampai diaorang ni pun dah sampai balik dari berarak... Ni lah surau kecik kami.. alhamdulillah.. sentiasa diimarahkan dengan pelbagai program.




My Qaleesya.. ayu bertudung. Sib baik dia tk sibuk nk buka tudung ni.. pakai sampai balik.. alhamdulillah.. permulaan yg bagus.


and my bam bam Qaireen.. ni pun behave pakai tudung. Tapi dah dekat nk balik, sibuk nk buka.. maybe dah rimas kot.. buka la jap. Pas tu aku suruh pakai balik coz hujan.. sib baik dia ok nk pakai balik.. comel jer kan adik pakai tudung.. leh pakai selalu ye nak... Oh ya, sebelum pg tu breakfast nasi lemak kt surau..aku jamah sket2 jer.. tukang perabih adalah budak tembam ni.. Qaleesya pun makan sket jer.. (ai mkn sikit bukan sebab tk sedap.. tapi ai maluuu.. :p)

Selain dari acara perarakan, ada juga ceramah agama pagi tu. Tajuknya tentulah mengisahkan rasul kita.. tapi aku sempat dgr halfway jer.. anak2 aku dah jumpa geng.. diaorang mengganas dlm surau hingga tk mampu dikawal lagi.. last kuar dok kt khemah luar tu.. kasi diaorang tgk pertandingan mewarna.. haaa jgn tk tau, ada pertandingan mewarna tuk kanak2 juga.. mak dara, mak pak org tk boleh join this contest k.. kang sure2 la korang yg menang!!! Dok kt luar pun bebudak ni dok tk diam gak.. (ikut perangai sape la nih!!!)  Aku dah tk boleh kawal dah dua2 masa ni.. sibuk nak main kt luar dari kawasan khemah, dah ler time tu hujan dah start turun renyai2.. kang ada demam plk.. hubby aku sibuk jaga bebudak mewarna tu.. so, ckp kt hubby aku nk balik dulu.. budak2 ni mmg tk boleh dikawal lagi.. so, hubby hantar la kitaorang balik dulu.. berempat jalan didalam hujan.. tk berpayung daun pisang.. (kes aku malas nk kelek payung tadi.. padan muka kami..)

Dah balik umah, bebudak ni pun tk nak buka tudung gak.. amboi alim anak2 ibu.. kehkeh keh... ikutkan jelah...


alolo dak debab ni.. nk geget2 pipi tuh!

jelingan manja.. auuuuwwww!!!

Petangnyer, kasi la bebudak ni kuar main kt depan umah jap.. en. somi ke surau. Ada aktiviti memasak.. sume kaum adam jer yg memasak..kaum hawa dok umah diam2.. Malamnyer ada bacaan yassin dan sedikit kenduri. Aku tk join, baca kt umah jer.. bukan tk teringin tapi tk nak bebudak ni menggangu/buat bising dlm surau. Ikutkan ati mmg nk bawa diaorang ni ke surau selalu tapi masyarakat kita ni tk byk sikit pasti akan menjeling bila bebudak ni bising.. maklumla budak2, takkan aku nk salotape mulut diaorang lak kan.. tunggu la diaorang faham sket baru aku bawa berjemaah ke surau..


beramah mesra dari sebalik pagar.. anak2 jiran.. nelly and nazief..


haa ko, siap memanjat bagai.. mesyuarat penting tu.. tk nampak siap secretary amik minute lagi kah kah kah... (padahal kak nelly tu ngah draw gambar orang tuk Qaleesya..)

Aku biarkan jer.. bukan tinggi mana pun leh panjat. bab memanjat tu mmg ikut peel aku lah.. coz kecik2 sampai la ke UiTM aku mmg sokerrr memanjat.. aishh.. (kengkawan uitm mesti tau keh keh keh..ai pernah panjat bumbung seroja tingkat 5 ikut tangki air dlm toilet tu semata2 nk tgk bunga api beb!!)

While diaorang main.. aku enjoy refleksologi kt laman umah...


pergh.. legaaa... kurang la sket sakit betis pakai heel hari2 tu..

Oklah, kengkawan.. nk chow dulu yer.. dekat nk masuk zuhur dah ni. Ari ni korban lunch nk hapdet blog nyer pasal.. citer diakhiri ngan kolaj yg Qaleesya buat kt skolah ari rabu lepas..


 Pink apple!! Whatever.. janji ada color hokay...

Thanks for reading this.. wassalam.

 

Saturday, January 19, 2013

No Diapers Day for Qaleesya

Asssalamualaikum... korang gi mana ari cuti ni? Aku dok umah jer.. ari ni sibuk melaundry dari pagi sampai ke malam... tu pun tk habis2 lagi.. sabor jelah. Banyak giler kan baju bajan yg kitaorang pakai. Sebenor2nye ada masalah switch ke mesin basuh tu.. tu yg 3 hari tk basuh baju tu... Masak pun simple2 jer.. tengahari wat Siakap Stim, sup ayam dan sambal belacan. Malam plk masak spaghetti bolognese jer..

Akhir2 ni byk citer pasal Qaleesya je kan.. nanti aku update lak citer pasal qaireen.. heheheh.. ok, semenjak sekolah ni.. cikgu kt kindy ada ajar Qaleesya tk pakai diapers.. so, sebagai kesinambungan usaha cikgu tu, maka hari cuti kami pun ajar la dia tk pakai diapers juga di rumah. last week, tiga empat kali gak dia terkencing dan aku pun kenalah membasuh dan mengemop lantai je kejenya. Skang ni, no carpet gak kt hall coz takut dia kencing. So simpan sume masuk stor.. tinggal lantai semata hehehe.. ari ni sekali je dia terkencing kt dlm seluar.. tu pun sket jer.. lepas tu cpt2 dia ckp nk kencing.. second time dia rasa nk kencing, terlompat2 bagitau aku dia nk kencing. Bawa gi toilet, mmg dia kencing byk.. nampak berhasil gak ler usaha kami. tapi waktu mlm mmg kasi dia pakai diapers la.. in shaa Allah.. usaha yg berterusan pasti berhasil. Yang penting harus byk sabar dan jgn putus asa... 

Kalau korang ada tips yg bagus cane nk ajar anak tk pakai diapers, share2 lah... thank you for reading.. wslm...

Spending quality time with Qaleesya..

Assalamualaikum..

Ni boleh dikira entry basi juga coz hari kejadian adalah pada 31 Dec 12. Aku mmg amik cuti ari tu coz nk gi amik baju uniform extra kt kindy Qaleesya dan nak gi cari baju kurung utk dia. So, pepagi tu bangun dah siap2kan dia.. gi hantar Qaireen ke tadika, hantar en. somi ke tempat keje.. balik tu, gi beli breakfast dan balik umah. After breakfast.. rehat2 jap baru kitaorang gerak ke tadika.. amik dan bayar apa yg patut.. then terus ke tesco. Sib baik ada satu kedai tu mmg jual pakaian kanak2.. dah lupa apa nama kedainyer. Tapi kalau korang ke tesco setia alam, kedai tu bersebelahan ngan tesco.. area cashier.. byk gak pilihan baju kurung kt situ. Haa ko nak cane? kain licin, kain cotton, baju kebaya bla bla bla.. aku just amik dua pasang baju kurung cotton.. tk perlu kain licin bagai.. harga sepasang RM45..  Lepas membeli, gi makan dulu kt foodcourt.. aku tak makan.. kasi Qaleesya jer makan. Aku dah kenyang coz makan nasi lemak masa breakfast. Kami gi jenjalan berdua jer.. sorry Qaireen, ibu tk dapat bawa adik skali. Tak boleh control mereka berdua, unless ada abah diorang skali takpelah. Dah tu fikir lak.. hish nk gi mana lagi ni. Saja nk kasi Qaleesya happy sikit berdua jer ngan ibu ari ni. Selalu adik jer conquer ibu tanpa belas kasihan pada si kakak.. nk manja2 ngan ibu pun tk dapat. 

Maka kami meneruskan perjalanan ke Setia City Mall.. ate kt situ jer paling dekat ngan umah. 

muka happy dpt jalan ngan ibu.. sgt mengada hokay.. jap2 minta ibu dukung dia.. layankan jelah.. asal dia happy.

hadiah utk ibu.. one kiss coz bawa Qaleesya jalan2.. 

menge'pow' popcorn dan roti boy.... pow makanan xpe..kalau benda mainan, ibu larikkkk... (xde tempat nk simpan dah..)

Bila dah ikut ibu.. kuar masuk kedai kasut la jawabnyer.. hobi zaman bujang yg dah lama ditinggalkan. Dulu zaman bujang kasut berpuluh pasang.. tapi bila dah kawin ada anak ni.. kepentingan anak2 didahulukan.. takpelah ibu pakai kasut tu sampai haus tapak pun takpe.. biarlah kasut tu agak2 tk matching ngan color baju pun.. janji anak2 cukup makan pakai.. tu dah cukup wat ibu happy. Tapi dek kerana kasut yg ada tu dah agak lama dipakai.. dah ngah sale pulak.. jd ibu pejam sebelah mata beli sepasang kasut.. yg kelakar.. ibu try kasut si anak pun try gak walau kasut yg dia try tu saiz org dewasa.. kah kah kah.. gelak jer salesgirl kt kedai kasut tu ngan peel qaleesya. siap gi bergaya kt cermin lagi.. huh!! mmg ada talent nk jadi teman shopping ibu.. heheehhe.. 

jadinya ibu telah terbeli kasut ini.. terbeli ok.. bukan niat pun.. korang percayakan iolls kan??? ehehehe... (sila abaikan kaki yg berurat2 itu.. ^___^) Apapun kasut ni mmg selesa pakai even tumitnya tinggi 3 1/2 inch. I rasa bertambah tinggi uollss.. xde la i nampak gumuks sgt.. (sila fahami maksud yg tersirat disebalik pembelian kasut tinggi ni hokayyy)

Oklah.. mata dah ngantukkss... see u next entry.. happy reading uolls...wasalam.

Friday, January 18, 2013

Perkembangan Qaleesya di Sekolah..

Assalamualaikum... wah pejam celik, pejam celik.. dah masuk tengah bulan januari.. cepatnyer la masa berlalu. Qaleesya pun minggu ni dh masuk minggu ketiga bersekolah. Tiap kali balik sekolah, benda pertama yg aku buat selepas dia masuk kereta adalah cek buku laporan harian dia.. (ibu sapelah yg tak sabar tu kan.. punya la kepochi nk tau apa anak dia belajar kt skolah ari tu kan..) heheh..  Cikgu akan tulis kt buku laporan tu apa yg diaorang belajar hari tu.. and Qaleesya pula, bila masuk jer keta mesti nk tunjuk apa yg dia belajar.. contoh abc ke, 123 ke, lukisan yg dia warna ke, tulisan ke.. mmg nampak dia excited sgt... alhamdulillah..

anak solehah ni... in shaa Allah..

Dalam masa tiga minggu ni mmg nampak la yg she has learned something kt kindy. Dia dah pandai baca zikir yg panjang, dah disiplin sket.. kalau dulu sebelum tido mmg kena ingatkan baca doa tido. Skang bila nk tido jer dah ingat nk baca doa tido tanpa disuruh. Just doa bangun tido jer masih failed coz masih liat bgn tido. Pastu bila bangun pagi mesti meragam.. kena berdukung masuk bilik air. Dah rajin ikut ibu and abah solat coz kt kindy diwajibkan solat zuhur dan asar berjemaah. So, dia dah boleh baca surah Fatihah walaupun tak lancar sgt.. (yg kelakar bila solat berjemaah.. dia baca Fatihah sama kuat ngan imam a.k.a abah.. heehe) ini satu perkembangan yg amat menggembirakan ibu.. rasa cam terharu plk.. dah boleh baca bacaan masa rukuk dan sujud..  Dah kenal huruf alif ba ta.. dah tau semua anggota badan.. dah pandai tulis huruf ikut garisan putus2 tu.. (walaupun kenkadang herot petot gak..). Tiap malam aku akan ajar dia wat kt rumah juga. Beli buku sendiri ajar dia coz buku skolah cikgu lum kasi bawa balik rumah.. kata pun baru 3 tahun lebih..  tiap kali dia buat walaupun tk sempurna aku akan bersorak tepuk tangan dan puji dia pandai buat.. Dia sgt la happy dan lagi semangat nk buat... heehehe... psycho tu sebenarnyer.. nk kasi dia rajin hahahaha...

ni hasil kerja Qaleesya pada hari kedua dan ketiga persekolahan.. skang ada lagi.. lama2 nanti penuh la peti ais ibu ngan hasil kerja Qaleesya jer.. walaupun yg dicolor tu ntah apa2, tapi ai ttp happy uolls... heheheh...


 antara class room di kindy Qaleesya.. (ihsan dari FB Tadika Sri Permata BBR)

Skang ni sebelah malam kami akan pasang gak cd ABU ADA AYAM.. she learned it at school and kt rumah tu kira revision la. Not just Qaleesya jer yg dah boleh ikut, Qaireen pun dah pandai sebut "abu ada ayam a, a a...., kakakku ketawa keh keh keh..."

Moga Allah terangkan hati anak ibu ni, jadi anak yg cerdik dan berjaya dunia akhirat... amin... skang ni ngah berkira2 nk masukkan dia ke kelas taekwondo plk. Tiap ari jumaat ada kelas taekwondo kt kindy dia. We can choose either nk bg masuk kelas muzik or kelas taekwondo. Muzik tu mmg aku tk galakkan la coz pada aku tk berfaedah, kalau taekwondo tu mmg sokong 100% la. Boleh meneruskan legasi ibu dia nih haaa... balik rumah ibu boleh ajar juga kan.. maybe dlm pertengahan tahun or start next year baru nk masukkan. Skang ni dia kecil sgt lagi, takut dia tk leh manfaatkan kegunaan ilmu tu. Kang dibelasahnya anak org tk ke naya.. dah cerdik sket boleh la..

oklah tu jer nk citer.. hope korang tk boring la baca.. share la pengalaman anak2 korang kt kindy plk.. wassalam...






Sunday, January 13, 2013

Demi anak2..

Assalamualaikum.. 

Haish.. rasa cam kejap jer cuti, esok dah keje. Sok, all bosses xde, tapi aku ada byk invoices nk disettlekan. Emm.. ikut ati rasa cam malas je nk keje. Lagi best dok rumah, masak, kemas umah, jaga anak2.. hantar anak gi skolah.. tapi apakan daya.. aku harus gak keje demi membantu suami tercinta.. untung sungguh mereka yg jadi suri rumah. Dapat melihat anak2 membesar di depan mata.. Demi anak2 juga aku harus bekerja.. hidup skang sgt costly.. kuar umah jer, perlukan duit.. skolah anak2 pun bukan murah skang ni.. so, nak tak nak.. tabahkan ati bekerja.. 

merekalah penguat semangat ibu dan abah.. we willing to do and sacrifice everything for them.


love both of them sooo much

sejuk ati ibu tgk Qaleesya mcm ni.. :)

oh ya, ari ni teringin nk makan kek coklat.. so, wat la sebijik.. heeheh...

pelengkap petang hari ku...mmg heaven dapat sepotong coklat kek sambil berehat dipetang ari..

budak duaorng ni berehat minum susu sambil tgk tv.. hehehe..

k, nk tido dulu.. sok nk bangun awal ni. wassalam...

Saturday, January 12, 2013

Qaleesya diserang asthma lagi.. huk huk huk..

Assalamualaikum.. 

Dugaan datang tanpa henti.. namun aku terima semua ni dengan redha, Allah sedang menguji kami di awal tahun baru 2013 ni.. Last Wednesday, 2 Jan 13 kami bertolak balik ke Langkawi pada kul 11 mlm.. dapat berita nenek ku tenat..tk pernah balik malam ke utara.. dlm kepala teringat semua citer2 seram dilebuh raya.. dlm hati berdoa sgt, agar kami tk diuji dengan gangguan syaitan dan iblis ni.. mulut tk henti baca ayat kursi pelindung diri.. alhamdulillah, kami selamat sampai ke rumah abang aku di seberang perai kul 3 pg.. berheti tido situ jap coz dah letih sgt.. tapi ada gak detik cemas bila Qaleesya yg tengah tido tetiba menjerit2 nangis elok je lepas terowong tu.. mcm kena histeria ckp takut2.. sib baik kakak aku ikut balik skali ngan kami.. kasi qaireen kt dia, dan aku amik Qaleesya.. alhamdulillah.. ngaruknyer tk melarat.. 

Baru2 ni pulak.. hari rabu baru ni, Qaleesya kena asma plk.. ke hospital kami kul 1.30 pagi bawa dia amik neb. Memula, petang tu dah bawa ke klinik dekat umah amik neb gak. tapi tetap tk ok..maka, mlm tu sampai pagi esok tiga kali pulak amik nebulizer kt HTAR.

Lepas amik neb kali kedua..

keletihan


sian anakku ni.. but alhamdulillah.. selepas 4 kali amik neb.. doktor ckp lung qaleesya dah clear.. baru lega hati kami. Moga Qaleesya terus sihat.. amin.

Balik Kempas.. Weee...

Assalamualaikum...

Tanggal cewah.. gunapakai perkataan tangal lagi kahkahkah.. oklah, cam tk kena jer guna word tu kan.. straight to the point jelah senang. 29 & 30/12 ari tu balik johor.. (aku tau korang mesti kata citer dh basi baru nk update kan... abis aku bz ler x sempat nk update dihari yg sepatutnya.. huhu) Lama giler rasanya tk blk johor.. last balik masa raya pose ari tu. MIL pun dah tanya bila nk balik kan.. serba salah dibuatnya. so, walaupun sekejap, janji kita balik jenguk org tua kt kg..



Kami bertolak dari umah dlm kul 7 pagi... singgah jap kt Machap kasi anak2 mandi.. tepat 10.30 pagi sampai JB.. disebabkan ibu ngan ayah nk kuar gi Muar ada urusan.. kami terjah Plaza Angsana dulu.. pusing2 sambil tu pekena rojak asma dulu. Kul 11.30 baru balik umah MIL kt kempas. Kat umah ada SIL dan anak2 jer.. sume adik dan kembar ipar gi keje.. dan belajar.. lepak2 jap kt bawah, terus naik bilik kasi anak2 tido.. lepas solat, kami pun tido skali hahaha.. letih la pulak. Malam tu kami kuar makan kt luar beramai2.. Gambar makanan dan kaum keluarga tk sempat snap coz sibuk kejar anak2 yg asyik berlari kesana kemari.. aku makan pun cepat2 jer.. kunyah sket2 terus telan coz risau tgk anak2 cam org baru kuar dari kurungan.. berlari kesana kemari.. heii sabor jelah.

Keesokannyer.. lepas kemas umah, tgk ada nasi semalam. Elok lagi tk basi, aku wat nasi goreng. Actually hubby aku yg goreng. Aku tukang sediakan rencahnyer jer. Lepas tu minta lagi hubby gi beli nasi lemak kempas.. aku mmg suka nasi lemak tu,sedap banget! Sekali ayah bawa balik kuih muih, mee rebus, roti canai lagi.. ada bubur som som gak. Ni yg best ni, ayah mertua mmg faham kegemaran menantu dia ni keh keh keh.. bubur som som yg ayah beli mmg my favourite aku. Boleh kata kalau balik Johor, ayah mesti beli. 

antara sarapan pagi kami ahad tu.. bubur som som tk snap, malu ngan parents in law.. heheheh... Lepas makan, terus ke dapur siapkan bahan tuk wat barbeque.. menu tengahari kami tengahari tu semua seafood grill.. perhg.. sedap giler.. 

ikan bakar menggunakan pemanggang ajaib..kah kah kah.. ajaib sungguh.. 


nyum.. nyum.. favourite nih!




Lepas tu, ibu masak tomyam plk.. pergh.. mmg terangkat menu tengahari tu.. sedap hingga menjilat siku ahahahak.. aku tipu jer. jilat jari boleh la, jilat siku tu melampau sgt!

Oh ya, sementara kami suami isteri meng"grill" seafood2 ni, anak2 dijaga dengan sempurna oleh adik ipar ku.. mekacih pakfiz.. nk tau diaorang wat per???

amboi dia.. main ngan arnab yer.. kt umah MIL ni ada arnab dan hamster.. hamster tu sumpah aku tk dekat coz aku geli.. arnab ni bleh tahan la, tapi tk sempat nk bermanja coz bz.. pak fiz diaorang sedang bersihkan kandang arnab ni.. yg anak2 buah tiga empat ketul ni tukang menyibuk.

comelkan??



merata diaorang ikut arnab ni.. 

Petang tu kami gerak dari JB dlm kul 6 ptg.. alhamdulillah, sampai umah dlm kul 11.30 mlm.. letih sesangat.. sib baik esoknyer tu aku cuti. En. hubby jer yg keje.. k, tu jer nk citer.. assalamualaikum...