penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Saturday, January 12, 2013

1st day Qaleesya bersekolah ^___^

Assalamualaikum.... hope tk terlambat nk ucapkan selamat tahun baru 2013.. jap jer masa berlalu. Terlalu banyak kenangan pahit manis 2012, moga ia memberi nafas baru utk lebih berjaya di tahun 2013. Pembukaan tahun baru ni pun dah byk yg berlaku dlm hidup aku, that one kita citer later2 la yek... Skang nk citer pasal anak dara ku yg ke sekolah ni (ibu yg excited lebih sebenornyer..)

Last Wednesday, 2 Jan 2013 adalah first day Qaleesya ke sekolah a.k.a kindy la..

 semua dah siap sedia..

semua kena tulis nama..

 Aku and hubby mmg amik cuti coz risau gak kot dia nanges ke apakan... so, pagi tu dlm kul 6.30 dah kejut dia.. kasi mandi air suam dia bising panas.. mmg dah terbiasa mandi air sejuk kot. By the way, masa kejut tu seperti biasa mmg ada drama la.. dia nanges tk nak bangun.. memula pujuk gak.. lepas tu terus angkat masuk bilik air jelah.. lepas mandi mood dia dh ok coz nampak baju sekolah. Saje je aku letak baju sekolah, kasut sekolah dan beg sekolah kt dlm bilik tu.. bila dia nampak terus excited nk kesekolah. ehhehehe.. pagi tu prepare breakfast roti telur utk dia. Budak2 ni mmg x pernah sarapan sebelum gi taska coz selalu angkat diaorang time tido.. so, nk train early breakfast ni payah sket la. Apapun Qaleesya makan gak walau separuh jer roti tu.. at least makan kan.. Qaireen masih lagi tido time ni. Masa nk kuar kesekolah, Qaireen pun bangun. Muka blur2.. ibu paksa snap gambar ngan kakak kan... heheheh...

kitaorang laki bini ngan suci murni kasi dia pakai tudung walau tudung langsung tk match ngan color baju.. ada aku kesah??? elok je pakai.. tapi bila masuk keta terus buka.. takpelah.. slow2.. yg penting sabar dan usaha yg berterusan... doa pun perlu gak. Moga Qaleesya jadi seorang wanita yg menutup auratnya..amin.

Sampai sekolah, dia cam malu2 nk masuk. That time dah ada budak2 lain dah.. yg baru dtg saing ngan kami pun ada. Ada yg tk nak turun kereta bagai.. Qaleesya pun mula2 tk nak turun gak.. tapi dah dipujuk baru ok. Bila teacher dah ajak dia masuk, dia pandang2 aku gak.. dlm hati doa sgt agar dia tk nangis nk balik. Alhamdulillah.. bila cikgu kasi dia duduk kt meja, dia ok.. so aku tunggu tgk jap jer then kuar dari pagar sekolah.. tunggu gak kt dlm keta depan pagar tu dlm setengah jam.. kot2 dia ngaruk ke apa.. tapi tgk ok jer, kami laki bini pun gi la breakfast dulu. Dalam kul 11 camtu, sms cikgu dia tanya dia ok tak. Cikgu ckp dia ok jer.. lega sgt.. hubby ckp aku ni risau lebih.. anak tu ok je.. tp aku rasa most ibu akan mcm aku gak kot.. org lelaki tak faham perasaan mak2 ni...

So far dia dah ok.. kami pun gi la dating tgk wayang.. citer The Hobbit hahah.. boleh gitu? Petang tu gi amik dia kt skolah.. ohh dah dapat kawan dah.. senyum gembira... syukur dia happy bersekolah. Dan sampai skang la bersemangat nk ke sekolah.. tiap petang amik dia balik sekolah, mesti nk tunjuk apa yg dia dh wat kt skolah. Tunjuk buku la, lukisan la... cam kt bawah ni

Cikgu suruh warna.. cam ni dicolornya.. tkpelah.. lama2 nanti mesti ok. In shaa Allah... ibu doakan Qaleesya terang hati, mudah terima apa yg diajar dan cepat faham. Moga anak ibu jadi anak yg berjaya dunia akhirat.. amin.

 ^_____^   malaikat kecilku..


No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)