penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Saturday, January 19, 2013

No Diapers Day for Qaleesya

Asssalamualaikum... korang gi mana ari cuti ni? Aku dok umah jer.. ari ni sibuk melaundry dari pagi sampai ke malam... tu pun tk habis2 lagi.. sabor jelah. Banyak giler kan baju bajan yg kitaorang pakai. Sebenor2nye ada masalah switch ke mesin basuh tu.. tu yg 3 hari tk basuh baju tu... Masak pun simple2 jer.. tengahari wat Siakap Stim, sup ayam dan sambal belacan. Malam plk masak spaghetti bolognese jer..

Akhir2 ni byk citer pasal Qaleesya je kan.. nanti aku update lak citer pasal qaireen.. heheheh.. ok, semenjak sekolah ni.. cikgu kt kindy ada ajar Qaleesya tk pakai diapers.. so, sebagai kesinambungan usaha cikgu tu, maka hari cuti kami pun ajar la dia tk pakai diapers juga di rumah. last week, tiga empat kali gak dia terkencing dan aku pun kenalah membasuh dan mengemop lantai je kejenya. Skang ni, no carpet gak kt hall coz takut dia kencing. So simpan sume masuk stor.. tinggal lantai semata hehehe.. ari ni sekali je dia terkencing kt dlm seluar.. tu pun sket jer.. lepas tu cpt2 dia ckp nk kencing.. second time dia rasa nk kencing, terlompat2 bagitau aku dia nk kencing. Bawa gi toilet, mmg dia kencing byk.. nampak berhasil gak ler usaha kami. tapi waktu mlm mmg kasi dia pakai diapers la.. in shaa Allah.. usaha yg berterusan pasti berhasil. Yang penting harus byk sabar dan jgn putus asa... 

Kalau korang ada tips yg bagus cane nk ajar anak tk pakai diapers, share2 lah... thank you for reading.. wslm...

2 comments:

  1. Memang perlu banyak sabar peringkat awal awal ni. Tak lama lagi pandailah qaleesya tu. Anak akak masih pakai diapers tidur mlm walaupun dah setahun tinggalkan diapers waktu siang. Sebenarnya mak dia yg xlarat nak bgun mlm suruh ke toilet hehehe...so far baru train sekali jer xpakai diapers mlm, pepagi jam 6 dah kejut pi toilet. Terpisat pisat anak akak pi toilet..rasa kesian pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ita, ada baca gak entry akak train ck tk pakai diapers tu.. thanks for sharing. In Shaa Allah.. usaha yg berterusan pasti berjaya kan kak... hehhehe...

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)