penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Sunday, January 27, 2013

Resepi Cup cake Choc Moist..

Assalamualaikum... Selamat berhujung minggu. Best giler cuti tiga hari dok memerap kt umah jer..dah tk tau nk gi mana kan.. nk balik kg, baru jer balik Johor dan Langkawi awal bulan ari tu.  So, bila sume keje umah dah settle, anak2 pun melayan kartun kt tv. Ibu dia ni bosan tk tau nk wat per dah.. tgk dlm kabinet ada bahan2 tuk buat kek.. semak2 resepi ada lagi resepi yg belum di try.. aku ni resepi satu jenis kek mau ada tiga empat resepi. Macam kek coklat.. ada byk resepi kek coklat dlm simpanan. Biasanya aku akan try satu persatu, nk tgk which one yg hasilnya paling sedap..

Oleh itu, sebab dah bosan, aku try la satu resepi choc moist ni.. ni utk cup cake yer tuan2 dan puan2.. Resipi ni sgt mudah.. diambil dari resepi FB Jom Masak.. Tq JM for sharing...Moh kita tgk apa resepinya...

Bahan2:

1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak masak
3/4 cawan gula perang
1 cawan susu segar coklat/cair atau 2 sudu besar susu tepung bancuh ngan secawan air
1/2 cawan susu pekat
*masak semua bahan ni atas dapur hingga cair mcm kt bawah ni



1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
*ayak semua dan ketepikan



2 biji telur ayam (bukan telur itik hokay)
1 sudu teh esen vanila

Cara2:
- Pukul telur guna whisk hingga kembang then masukkan esen vanilla cam gambar kt bawah ni...

Masukkan adunan koko yg dimasak tadi dan kacau sebati

kemudian masukkan adunan tepung sikit2 dan kacau hingga sebati.. maka selepas itu inilah hasilnya..


Selepas itu leh la masukkan dlm cup.. sebelum tu panaskan oven dulu pada suhu 170 celcius masak selama 15 minit atau sampai masak ler.. lain oven lain masanya kan.. kalau nk kukus pun leh gak.. panaskan air dulu.. then kukusla selama 7-10 minit atau hingga masak. Kukus pada api sederhana coz kalau api besar, cuppies akan jadi mekar merekah..


sebelum...

ni selepas masak.. nampak tak merekah tu.. ni coz aku buka api oven tu atas dan bawah.. so, lepas aku tgk dah merekah ni, aku buka api bawah jer.. then cup cake ni tk merekah lagi.. jadi cantik jer.. tk sempat nk snap gambar.. so,dlm baking ni mmg kena try and error.. wokay???

Lepas dah masak tu.. terpulang la pada korang nk hias ngan fresh cream/butter cream or nk makan begitu saja.. aku deco ngan fresh cream coz nk habiskan balance fresh cream yg ada tu. Hasilnya...

wat simple deco jer coz balance fresh cream yg ada sgt limited.. korang buat, deco la kebaboom sket.. aku buat ni bukan nk makan sgt.. just gatal tangan nk buat.. ni namanya xde keje cari keje... tinggal kt umah sket, yg lebih nya kasi ngan jiran sebelah.. alhamdulillah.. rezeki jiran iollss.. hehhehe... oklah, selamat mencuba yer... wassalam.


2 comments:

  1. berapa cup boleh dpt dgn bancuhan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam zaifar.. thanks sudi jengah blog saya ni. satu adunan tu dapat dlm 20 pcs ++

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)