penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, February 21, 2013

HTAR, HSB, IKEA, Shah Alam.. KL Sentral..


Assalamualaikum... Actually semalam on leave. Bawa budak berdua ni check up and buat appointment kt hospital.. first ke HTAR, next ke HSB.. After siap urusan Qaireen kt HTAR, we had our breakfast kt kafe hospital jer.. then gerak balik ke Bukit Raja hantar Qaireen ke taska.. sian dia kena tinggal... :(

Then terus gerak ke Hospital Sg Buloh lak for set up appointment Qaleesya.. kat sini tk lama coz baru amik appointment. Belum jumpa doktor or buat assessment lagi. Dah settle kt sini, fikir2 ngan hubby nk kemana kita yer.. terus terfikir "jom gi IKEA la.." lama oo tk jejak kaki ke sini.


Sampai sini dlm kul 11 lebih.. tuju foodcourt ni dulu. Motif utama tentulah nk makan meatball IKEA yg famous ni kan.. to be honest, this is first time aku makan meatball ni. Ok la.. meatball dia pada aku biasa jer..maybe gravy dia yg dia jadi "wallah!!!". By the way, next time leh buat kt umah. En hubby makan fish & chip..  and macaroni tuk Qaleesya. Tu pun Qaleesya makan sket jer coz sos dia agak masam.



comot but happy dpt full attention dari ibu dan abah kan.. cian adik kena tinggal... huhu...


sepesen je mulut dua beranak ni hahah..


. Lepas makan, perut dah kenyang.. kita ronda2 dlm IKEA la kan...



like sgt funiture white color.. nampak putih bersih.. dapat ke anak2 aku.. terus bertukar colornya.. kalau berani beli lah.. beli!!!

suka susun atur dapur ni.. boleh consider tuk future renovation of our house.. simple and  kemas.. if ada rezeki.. nk tukar warna kitchen cabinet to black and white..dan yg penting, tempat storage kena byk.. moga Allah makbulkan.. heheh.. (verangan tk sudah...)

Ni pun for future reference gak.. maybe tuk bilik anak2..


buat mcm rumah sendiri pulak.. hahah..

Lepas cuci mata, beli a few things.. we all gerak ke Shah Alam.. gi kedai tayar.. hubby nk wat balancing tayar.. aku menyinggah ke opis lama jap.. jumpa kengkawan kt OMI.. kul 5 hubby antar aku ke komuter shah alam.. nk pi mana weiii???

Haa aku ada dating ngan my BFF.. ladies only hokay!!! kami ngedate kt KL Sentral since sume senang nk dtg situ. Aku org first sampai, then didi and yatie.. sembang2 borak2.. makan2.. solat.. pastu pekena aiskrim sundae lagi.. sedar2 dah kul 10 mlm.. wah tk sedar masa berlalu.. mmg having fun betul la.. we had a good discussion, sharing hati ke hati.. mmg release tension la. Dah lama kitaorang tk kuar bertiga je mcm ni.. sebelum ni bukan tk pernah jumpa, selalu gak.. tapi with family la kan.. so bila ngan anak2.. nk sembang betul2 tu payah coz sibuk kejar anak2 sana sini.. semalam mmg we all fully utilise our time la kan.. seronok sgt. We should do that selalu la kan BFF??? (gambar tk sempat snap satu pun coz tiga2 sibuk bercerita, bergelak ketawa sampai lupa nk amik gambar.. )

Thanks to my hubby coz bagi pelepasan pada I dating with my BFF ni and sudi jaga anak2 kt umah.  I love u ketat2 la... hehehe.. thanks gak pada Man (hubby yatie) dan Lan (hubby Didi) coz beri keizinan pada isteri2 mereka to realize our ladies day out ni haahha... sgt appreciate!

Ok, semalam adalah hari yg meletihkan but sgt happy.. sampai umah kul 11 lebih.. the whole day berjalan jer.. k, sampai jumpa lagi next entry.. wasalam...

Wednesday, February 20, 2013

Cerita Sabtu..

Assalamualaikum.. Sabtu lepas gantung periuk.. kul 11 pagi kuar umah gi ke Shah Alam.. tempat pertama dituju adalah utk mengisi perut di Restoran Qaseh belakang Tesco Extra tu. Baru jer masuk dlm restoran si Qaleesya lari keluar.. nk gi makan kt Restoran Upin Ipin kekdahnyer.. heeiii ibu nk Qaseh, dia nk Upin Ipin plk.. akhirnya anak ler yg menang.. kalau tak, jgn harap ko dapat makan dgn tenang. 

Aku dah agak dah, gi situ nanti mesti dia nk 'pow' sesuatu lettew... Seperti yg dijangka, masuk jer dlm restoran laju je tuju ke peti ais yg berisi minuman botol Upin Ipin tu.. RM3/sebotol yer.. satu tuk dia satu tuk Qaireen.. xpelah, kasi can.. so, dah amik makanan sume.. suapla bebudak ni makan.. sekali air yg dibeli tadi yg belum dibayar tu dh habis diminum.. dia pergi kt peti ais tu lagi.. nk lagi sebotol ko.. Wah wah.. kalau cam ni, dok sejam berbotol2 la ibu dan abah kena 'pow' ni.. air bukan byk mana pun.. botol jer mahal!

Tak kuasa lg ibu nk beli, pujuk2 rasuah ngan bubur pulut hitam dan cekodok sayur, maka senyap la dia.. we all laki bini makan cepat2..bayar blahh terus.. haii botak kalau masuk restoran ni.. penangan Upin Ipin! Pada yg tk tau, Restoran Upin Ipin ni terletak di belakang Tesco Extra, Shah Alam.. Lepas dah isi perut, gi shopping barang dapur sket kt Tesco. Lepas tu, gerak ke SS15, Subang.. motif utama nk cari kedai sewa costume cowboy/cowgirl tuk dinner nanti.. setelah tawaf kt area tu dlm 6 kali, baru la jumpa kedainya.. Alhamdulillah.. tak la rugi minyak keta tu kan en. somi??? Sesi menerai dan menyewa baju selesai.. tu pun sewa kemeja, hat dan vest jer.. boots dia size 8 cuma ada dua pasang.. tu pun tumit tinggi tk hengat.. aku pakai, jalan dah terhoyong hayang.. apa  kesss??? Dah la aku ni committee dinner.. kang ada gak wat aksi stunt kt ats pentas hahahah.. tk kuasa i tau!!! Cancel nk sewa boot.. So, motip pakaian dinner.. sederhana tapi biarla ada ikut tema sket..aku bukan aim nk menang best dress pun. Yang kelakar, owner tu suruh aku sewa pistol dua pucuk letak kt pinggang.. rasa nk gelak guling2 kt situ.. kang ada aku main tembak2 dlm dewan kang hahaha.. dah la budak2 sales tu gila2 sket.. Hadoiii kikikiki...

Selepas dah settle kt situ, call kakak aku. Nak terjah umah dia yg berlokasi di Bandar Sunway.. rasa cam lama jer tk jumpa kan hik hik hik... Dah gi sini, ada lak anak2 sedara yg sudi melayan Qaleesya dan Qaireen mandi kolam.. apa lagi jom terjun kolam!!!! Unplanned sebenarnya.. langsung tk bawak baju mandi yg bersesuaian. Qaleesya pakai seluar panjang tanpa baju, Qaireen pakai seluar dlm dlm jer.. auuuwww shekshi la.. 

Suka Qaleesya dapat main air.. Qaireen tu takut2 lagi pada mulanya.. lepas tu dia yg tk nk naik.. huhu..

sukanya dia.. lega aku ada 'pengasuh' jaga budak2 ni kt dlm kolam tu..haaha.. thanks aifaa a.k.a anak sedara ku..

ok, dah habis mandi manda.. naik ats tukar baju dan makan2 sket.. lepas maghrib, kami pun gerak balik.. keta baru jalan seploh minit, budak2 ni dah hanyut dibuai mimpi. Letih sgt kot,main air.. Tu jelah citer sabtu kami.. seronok dapat gembirakan anak2..thanks aifaa sudi layan budak2 tenit ni.. next time kita mandi kolam lagi k... wasalam...


Tuesday, February 19, 2013

Vanilla Custard Muffin

Assalamualaikum.. Hari ahad lepas teringin nk makan muffin. Tapi nk buat yg mini2 jer.. maka bukalah fail masakan belek satu persatu resepi yg ada. Terjumpa la satu resepi muffin ni, senaaang yg amat nk buat. Bahan2 pun yg ada kt umah jer. So, nk share la kot kot ada yg sudi nk mencuba.. Resepi ni mmg tk ingat amik kt mana coz main tulis dlm notebook jer.. if tuan punya resepi terbaca blog ni,saya mohon share yer..maaf saya mmg lupa amik kt blog atau web myresipi..

 Bahan2:
200gm butter
160gm gula kastor
3 sudu besar tepung kastard
220gm tepung naik sendiri atau tepung gandum ditambah dengan 1sk serbuk penaik
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Choc Chip/badam cincang utk hiasan
 
Cara2:
 Panaskan oven 175 darjah celcius
Ayak tepung naik sendiri @ tepung gandum yg ditambah serbuk penaik bersama tepung kastard - ketepikan
Pukul butter & gula sampai kembang
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus pukul
Tambahkan esen vanila dalam adunan, kemudian masukkan tepung sikit demi sedikit.. terus pukul hingga sebati atau guna kaedah kaup balik
Isikan muffin tray dengan muffin cup, masukkan adunan
Hiaskan dengan choc chip atau badam cincang
 Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga masak

Haa.. amacam senang tk nk buat?? senang kan... boleh la cuba..mmg gebus muffin ni.. rasanya pun sedap. 

ini tukang angkut makan dari dapur ke depan.. ehehe.. mlmnya dia angkat sebalang muffin dok depan tv.. sabor jelah di debab ni.. Apapun selamat mencuba yer!!! Wasalam...




 

Thursday, February 14, 2013

Hati Seorang Ibu..

Assalamualaikum...

Huwaaa.. sambil tutup mulut.. sgt mengantuk tuhan je yg tau. Ini gara2 semalam dah tido lambat, pastu asyik terjaga jer coz risau terbangun lambat.. sudahnya hari ni lemau di ofis. Kepala pun dh pening, baru lepas siapkan claim bos selama 3 bulan punya. Aisehh.. berpinor mata den tgk nombor2 ni.. kt luar hujan turun dgn lebatnya.. tido sodap ni hehehe.. Untuk hilangkan ngantuk meh membebel disini.. harap korang tk boring baca yer..

Jadi seorang ibu ni mmg kena banyak sabar.. sabar tahap tujuh petala langit! Kalau tk sabar tulah.. jadi kes dera mcm byk kuar kt paper tu. Aku punya dua anak yg hyper active juga. Jarang sgt nk tgk diaorang dok diam tanpa buat apa2. Most of the time berlari sana sini, terlompat2.. baling barang.. naik turun tangga.. kejar mengejar.. sepahkan rumah (itu rutin la coz diaorang ada tukang kemas 24 hours) huhu... mengekor aku.. aku kedapur diaorang ke dapur, aku keluar sidai kain pun diaorng ikut.. aku naik atas pun ikut.. aku nk masuk toilet pun nk ikut..kenkadang solat pun tk khusyuk..serius aku ckp.. camne nk khusyuk, time aku sujud diaorang panjat belakang.. time berdiri diaorng masuk dlm telekung.. time aku tahiyat diaorang datang pegang muka..duduk atas riba.. Jadi ibu juga kena kuat fizikal dan mental coz ko kena keje boleh kata hampir 20 jam.. yg lebih 4 jam tu tuk tido, solat bla bla bla.. 8 jam keje diofis.. (termasuk mengular sekejap update blog ni).. balik umah masak, membasuh,mengemas yg non-stop tu.. mandikan anak, jadi cikgu kt umah mengajar wat homework, bla bla bla.. nk senarai pun tk larat.. punyalah byk keje ibu dan isteri nih! Sape ada maid tu.. syukur la.. pi cium hubby korang byk kali sket coz sediakan maid tuk korang.. sape dok ngan mak tu pun syukur.. pi cium mak korang skang juga coz korang leh lupakan hal masak, basuh pinggan, kemas dapur.. balik leh rilek layan anak dan suami jer.. tapi bagi kami yg bekerja dan juga menjadi surirumah dan ibu ni.. stress pun boleh dikata tahap tujuh petala langit jugalah!! Tipu la kalau kata kenkadang tu suara tk meninggi..diakui mmg kenkadang suara boleh dgr sampai rumah sebelah menyebelah la.. mmg diaorang suka agaknyer org keliling dgr suara ibu nih!! apalagi aku ni ibu akhir zaman yg imannya senipis kulit bawang.

Tapi skang ni, bila selalu buka FB ada bagusnya gak.. Ramai kengkawan share good info to be a good mother.. ada yg share status berunsur nasihat utk ibu2.. ada yg share ilmu dr ustazah2.. prof2.. Jadi bila nk marah jer.. teringat apa yg dibaca, maka hati jadi lembut sket.. jadi sabar sket..jadi muhasabah diri sket.. Yes.. seorang ibu perlu byk sabar coz dialah chef, dialah cikgu, dialah cleaner, dialah nurse, dialah financial controller, dialah kaunselor, dialah juga IBU, MAMA, UMMI, MAK, BONDA pada seorang anak.. segarang mana pun seorang ibu, anak tu tetap akan melekat pada ibunya juga.. mcm aku ni. antara aku dan hubby, aku lebih tegas ngan anak2.. tapi anak2 paling rapat dengan aku.. nk tido bawah ketiak ibu gak.. kalau tido sendiri pun tengah malam buta mesti dtg cari ibu gak.. makan pun nk ibu suap.. pendek kata kalau boleh nk berkepit ngan ibu jer 24 jam.. Hati seorang ibu pulak, even segarang manapun tetap ada kelembutannya.. kemana pun dia pergi, anak2 tetap dihati, diminda, diingatan.. lebih rela berlapar demi nk suapkan anak2.. lebih rela tk berganti baju asal anak2 dapat baju baru.. rela tk tido demi menjaga anak yg sakit.. betul aku ckp.. dulu masa Qaireen kt ICU.. 5 hari aku tk tido.. sikit pun tk rasa ngantuk.. tak lapar sikitpun.. paksa diri makan dan minum demi nk maintain susu badan jer.. sumenya utk Qaireen..dlm masa yg sama, rindukan Qaleesya yg beberapa hari tk jumpa.. Lepas jer doktor sahkan Qaireen dah lepasi tempoh kritikal.. that time baru aku rasa saaaangaaat letih.. rasa saaangaaat lapar.. raaasaaa sgt ngantuk.. Bila Qaireen dah boleh direct feeding tk perlu pakai tiup lagi, korang tau dari pukul 12mlm hingga kul 5 pagi aku duduk atas katil meriba dia, menyusukan dia.. dia menyusu badan non stop sampai pagi. Sakit pinggang Allah jer yg tau, tapi demi anak ni.. kurelakan.. ku lupakan sakit yg berdenyut2 tu.. yang bernama ibu ni, tengah keje pun ingatan still pada anak.. apa anak aku buat kt taska/skolah.. dah makan lum.. ok ke tak.. rasa cam nk balik cepat jer tgk anak2.. rasa rindu sgt padahal baru berpisah lima enam jam.. Cer tanya mana2 ibu pun.. dlm hp gambar sape paling byk.. mesti gambar anak2 kan.. 

Ibu ni kalau dah marah anak2 lepas tu mesti menangis.. sedih, menyesal.. tgk anak2 tido pun leh nangis.. tulus mulusnya wajah2 suci ni.. aku selalu suka renung wajah anak2 time diaorang tido.. rasa saaayaaang sangat2.. inilah wajah2 yg kukandung selama 9 bulan.. yg ku susukan dengan susuku sendiri siang dan malam.. Anak inilah yg kucebokkan berak dan kencing, yg ku suap makanan.. anak inilah anugerah paling berharga dari Tuhan.. Anak ini lah yg mengajarku erti kekuatan, erti pengorbanan, erti kasih sayang.. hati seorang ibu ni terlalu halus yg bapa2 takkan mengerti... Anak berjaya pun ibu menangis, anak nk ke sekolah utk pertama kali pun ibu menangis, tgk anak makin membesar pun ibu menangis.. kerana apa.. kerana anak itu berada bersama ibu lebih lama dari bersama bapanya.. ibu yg merasa anak itu bergerak didalam kandungannya.. ibu yg merasa peritnya melahirkan.. ibu yg merasa bonding yg tercipta semasa menyusukan... jadi ibu lebih risau yg satu hari nanti, anak itu akan ada hidupnya sendiri.. yg tk perlu lagi bergantung pada ibunya.. yg tk lagi akan sentiasa berada disisi ibunya.. yg tk lagi berkepit dengan ibunya.. yg satu masa nanti akan jadi hak milik seorang lelaki bernama suami...

Kita takkan faham hati seorang ibu selagi kita tk bergelar IBU... I miss them sooo much...





Taman Botani Shah Alam

Assalamualaikum.. Hari Isnin lepas bawa anak2 ke Taman Botani ni. Memula ingat tutup ari Isnin, then pepagi tu tgk status FB Kak Eynda, beliau gi situ..sah buka la!!! Apalagi, kejut anak2 bangun.. siap2 semua. Dlm kul 12 lebih kitaorang pun sampai la ke sini.. bukan jauh pun kan.. sebelum tu singgah tapau nasi ayam KFC dulu.. kasi perut anak2 penuh dulu.. mak bapak makan simple2 xpe.. kang nk jalan semput lak kalau makan byk sgt.

Mak aii.. even panas terik tu, ramai giler org.. motif kami nk bawa anak2 tgk haiwan kt taman haiwan tu dan nk kasi Qaleesya ni berani sket. Dia ni kalau tgk pokok besar jer menjerit takut.. tu yg bawa ke sini, nk kasi dia berani sket..

Sementara tunggu abah 'Q' beli tiket

We all tk sewa basikal atau pun naik shuttle bas.. kami nk jalan kaki jer. Saja nk bagi anak free jalan puas2. Alhamdulillah.. bebudak ni sanggup jalan, tapi kenkadang tu berdukung gak ler kejap2.  Destinasi pertama of course Taman Haiwan. Tak banyak pun haiwan yg ada kt sini.. ada burung, landak, iguana, kura2, kuda dan rusa jer.

jinak sungguh rusa kt sini.. oh ya, baru ku tau kt sini ada jual daging rusa frozen. Sekilo RM25. Dulu masa ngandungkan Qaireen merata aku cari daging rusa.. punyalah susah nk dapat.. sib baik ada kawan dapat carikan kt Bank Negara tu..kalau tak, kempunan den.


tgk kuda pulak

kuda gatal.. asyik menggesel jer kt palang besi tu.

lepas tgk haiwan2 ni.. kitaorang jalan lagi ke rumah empat musim plk. Sebelum tu bawa anak2 lalu jambatan gantung ni.. Qaireen jalan sket jer dah minta dukung, takuttt.. Qaleesya ok, jalan dari mula sampai habis. Baguss...
rehat jap hilangkan dahaga sebelum meneruskan perjalanan

Wee dah sampai.. ibu jadi hulk jap heheh..

skang musim salji.. suhu kt dlm ni -2 to -7 darjah celcius.. gila sejuk beb.. yg ramai2 masuk tu sume tk bawa baju sejuk pun..termasukla kami.. merasa la ckp berasap2 mulut kan hahah.. tapi aku tk tahan lama.. pe lagi bebudak ni pakai baju nipis jer. masuk jap kuar, masuk jap kuar.. dok lelama rasa cam tk leh bernafas jer.. patutla aku xde peluang dok negara yg bersalji. mmg tk bleh tahan pun..
wah..gagah ibu dukung keduanya sekali.. heheh



yeay.. sementara tunggu shuttle bus, kita possing dulu.. dah nk balik tk larat jalan lagi dah.. kita naik bas jelah..amik angin pulak. Apapun, sgt best ari tu... thanks abah a.k.a sayang bawa kitaorang ke sini. Even penat, but we had a great time together.. yg penting we have fun!!!

Oh ya, kalau ada yg nk berkunjung ke Taman Botani ni waktu operasi adalah dari pukul 8.30pg hingga 4.30ptg. Harga tiket RM3 (dewasa) dan RM1 (kanak-kanak). Ari Isnin diaorang close unless public holiday or cuti sekolah.. ok, have fun everyone.. wassalam.

Wednesday, February 13, 2013

Jenjalan ke OU.. xde khoje..

Assalamualaikum... Wah masih ada yg bercuti ke? I dah start keje ari ni.. sunyi je kt opis tu, boring plk rasanya.. oh ye, cuti raya cina korang gi bercuti sakan..i dok umah jer. Tapi hari ahad tu agak keboringan gak, en. somi kata "jom kita bawa anak2 gi main.. " Sian pulak kt diaorang dok terperap dlm umah jer kan. Dalam pale otak ni fikir nk gi ke Setia City Mall jer.. kt situ ada outdoor playground yg boleh kata besar gak. Mmg puas mainla kan.. baru je kuar umah petang tu, tgk langit dah gelap. Haih..camne nk main kt luar ni, main jap kang hujan. Aku mmg dah blur nk bawa anak2 ke mana.. then hubby kata ikut jer.. dia tau nk bawa ke mana.. aku ikut jelah. 

Rupanya dia bawa ke One Utama.. katanya ada indoor playground kt top floor One Utama tu.. Anak2 happy la dapat jalan2.. mak nyer pun happy gak ler. Dlm ati pun bosan gak memerap kt umah kan.. Byk kedai tutup laa.. raya cina kan. Shopping complex pun penuh cina jer.. sume beraya ke shopping complex. Budaya diaorang kot. Memula bawa anak2 tgk ikan yg banyak kt big aquarium ni.. best gak.. giler besar ikan dia.. 

teruja!!!

Lepas tgk2 ikan, kitaorang pun naik la tingkat atas kan..kenkonon "org tu" kata ada playground kt atas.. emm.. skali hampeh.. tempat playground dah jadi foodcourt chinese.. hampa bebudak ni..hahah tau ke diaorang erti hampa??? ke mak nyer yg hampa tk dapat penuhi impian anak2 kah kah kah.. dah tu, turun la balik.. apa lagi cari makan ler.. ingat nk terjah steamboat, skali kena que panjang ko.. takpelah tima kasih jelah. Kita makan kt tempat yg tk perlu que la.. saya suka, saya suka nasi ayam.. di the chicken rice shop.. itulah menu kami malam tu.

Lepas makan, gi solat.. sementara tunggu en somi solat.. layan la bebudak ni berlari sana sini. Maklum la org tk ramai.. OU tu dah mcm diaorang yg punya ler kan.. 

layankan jelah gambar blur ni.. maklum hp cap ayam jer..

geram sungguh, suka sgt buat muka camni bila kita nk amik gambar dia.

bergurau senda

menggerunkan..

aksi nk memanah kah kah kah...

hugging hugging!!!

our precious..si kurus dan si debab hehehhe...

Last sebelum balik, kasi la main ni bersama Bob the Builder, can u fix it??

dah.. jom balik.. tamat sudah sesi menghabiskan masa kita heheheh... wasalam.