penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, February 14, 2013

Hati Seorang Ibu..

Assalamualaikum...

Huwaaa.. sambil tutup mulut.. sgt mengantuk tuhan je yg tau. Ini gara2 semalam dah tido lambat, pastu asyik terjaga jer coz risau terbangun lambat.. sudahnya hari ni lemau di ofis. Kepala pun dh pening, baru lepas siapkan claim bos selama 3 bulan punya. Aisehh.. berpinor mata den tgk nombor2 ni.. kt luar hujan turun dgn lebatnya.. tido sodap ni hehehe.. Untuk hilangkan ngantuk meh membebel disini.. harap korang tk boring baca yer..

Jadi seorang ibu ni mmg kena banyak sabar.. sabar tahap tujuh petala langit! Kalau tk sabar tulah.. jadi kes dera mcm byk kuar kt paper tu. Aku punya dua anak yg hyper active juga. Jarang sgt nk tgk diaorang dok diam tanpa buat apa2. Most of the time berlari sana sini, terlompat2.. baling barang.. naik turun tangga.. kejar mengejar.. sepahkan rumah (itu rutin la coz diaorang ada tukang kemas 24 hours) huhu... mengekor aku.. aku kedapur diaorang ke dapur, aku keluar sidai kain pun diaorng ikut.. aku naik atas pun ikut.. aku nk masuk toilet pun nk ikut..kenkadang solat pun tk khusyuk..serius aku ckp.. camne nk khusyuk, time aku sujud diaorang panjat belakang.. time berdiri diaorng masuk dlm telekung.. time aku tahiyat diaorang datang pegang muka..duduk atas riba.. Jadi ibu juga kena kuat fizikal dan mental coz ko kena keje boleh kata hampir 20 jam.. yg lebih 4 jam tu tuk tido, solat bla bla bla.. 8 jam keje diofis.. (termasuk mengular sekejap update blog ni).. balik umah masak, membasuh,mengemas yg non-stop tu.. mandikan anak, jadi cikgu kt umah mengajar wat homework, bla bla bla.. nk senarai pun tk larat.. punyalah byk keje ibu dan isteri nih! Sape ada maid tu.. syukur la.. pi cium hubby korang byk kali sket coz sediakan maid tuk korang.. sape dok ngan mak tu pun syukur.. pi cium mak korang skang juga coz korang leh lupakan hal masak, basuh pinggan, kemas dapur.. balik leh rilek layan anak dan suami jer.. tapi bagi kami yg bekerja dan juga menjadi surirumah dan ibu ni.. stress pun boleh dikata tahap tujuh petala langit jugalah!! Tipu la kalau kata kenkadang tu suara tk meninggi..diakui mmg kenkadang suara boleh dgr sampai rumah sebelah menyebelah la.. mmg diaorang suka agaknyer org keliling dgr suara ibu nih!! apalagi aku ni ibu akhir zaman yg imannya senipis kulit bawang.

Tapi skang ni, bila selalu buka FB ada bagusnya gak.. Ramai kengkawan share good info to be a good mother.. ada yg share status berunsur nasihat utk ibu2.. ada yg share ilmu dr ustazah2.. prof2.. Jadi bila nk marah jer.. teringat apa yg dibaca, maka hati jadi lembut sket.. jadi sabar sket..jadi muhasabah diri sket.. Yes.. seorang ibu perlu byk sabar coz dialah chef, dialah cikgu, dialah cleaner, dialah nurse, dialah financial controller, dialah kaunselor, dialah juga IBU, MAMA, UMMI, MAK, BONDA pada seorang anak.. segarang mana pun seorang ibu, anak tu tetap akan melekat pada ibunya juga.. mcm aku ni. antara aku dan hubby, aku lebih tegas ngan anak2.. tapi anak2 paling rapat dengan aku.. nk tido bawah ketiak ibu gak.. kalau tido sendiri pun tengah malam buta mesti dtg cari ibu gak.. makan pun nk ibu suap.. pendek kata kalau boleh nk berkepit ngan ibu jer 24 jam.. Hati seorang ibu pulak, even segarang manapun tetap ada kelembutannya.. kemana pun dia pergi, anak2 tetap dihati, diminda, diingatan.. lebih rela berlapar demi nk suapkan anak2.. lebih rela tk berganti baju asal anak2 dapat baju baru.. rela tk tido demi menjaga anak yg sakit.. betul aku ckp.. dulu masa Qaireen kt ICU.. 5 hari aku tk tido.. sikit pun tk rasa ngantuk.. tak lapar sikitpun.. paksa diri makan dan minum demi nk maintain susu badan jer.. sumenya utk Qaireen..dlm masa yg sama, rindukan Qaleesya yg beberapa hari tk jumpa.. Lepas jer doktor sahkan Qaireen dah lepasi tempoh kritikal.. that time baru aku rasa saaaangaaat letih.. rasa saaangaaat lapar.. raaasaaa sgt ngantuk.. Bila Qaireen dah boleh direct feeding tk perlu pakai tiup lagi, korang tau dari pukul 12mlm hingga kul 5 pagi aku duduk atas katil meriba dia, menyusukan dia.. dia menyusu badan non stop sampai pagi. Sakit pinggang Allah jer yg tau, tapi demi anak ni.. kurelakan.. ku lupakan sakit yg berdenyut2 tu.. yang bernama ibu ni, tengah keje pun ingatan still pada anak.. apa anak aku buat kt taska/skolah.. dah makan lum.. ok ke tak.. rasa cam nk balik cepat jer tgk anak2.. rasa rindu sgt padahal baru berpisah lima enam jam.. Cer tanya mana2 ibu pun.. dlm hp gambar sape paling byk.. mesti gambar anak2 kan.. 

Ibu ni kalau dah marah anak2 lepas tu mesti menangis.. sedih, menyesal.. tgk anak2 tido pun leh nangis.. tulus mulusnya wajah2 suci ni.. aku selalu suka renung wajah anak2 time diaorang tido.. rasa saaayaaang sangat2.. inilah wajah2 yg kukandung selama 9 bulan.. yg ku susukan dengan susuku sendiri siang dan malam.. Anak inilah yg kucebokkan berak dan kencing, yg ku suap makanan.. anak inilah anugerah paling berharga dari Tuhan.. Anak ini lah yg mengajarku erti kekuatan, erti pengorbanan, erti kasih sayang.. hati seorang ibu ni terlalu halus yg bapa2 takkan mengerti... Anak berjaya pun ibu menangis, anak nk ke sekolah utk pertama kali pun ibu menangis, tgk anak makin membesar pun ibu menangis.. kerana apa.. kerana anak itu berada bersama ibu lebih lama dari bersama bapanya.. ibu yg merasa anak itu bergerak didalam kandungannya.. ibu yg merasa peritnya melahirkan.. ibu yg merasa bonding yg tercipta semasa menyusukan... jadi ibu lebih risau yg satu hari nanti, anak itu akan ada hidupnya sendiri.. yg tk perlu lagi bergantung pada ibunya.. yg tk lagi akan sentiasa berada disisi ibunya.. yg tk lagi berkepit dengan ibunya.. yg satu masa nanti akan jadi hak milik seorang lelaki bernama suami...

Kita takkan faham hati seorang ibu selagi kita tk bergelar IBU... I miss them sooo much...





No comments:

Post a Comment

Feel free to drop your comment k.. tq =)