penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Thursday, February 14, 2013

Taman Botani Shah Alam

Assalamualaikum.. Hari Isnin lepas bawa anak2 ke Taman Botani ni. Memula ingat tutup ari Isnin, then pepagi tu tgk status FB Kak Eynda, beliau gi situ..sah buka la!!! Apalagi, kejut anak2 bangun.. siap2 semua. Dlm kul 12 lebih kitaorang pun sampai la ke sini.. bukan jauh pun kan.. sebelum tu singgah tapau nasi ayam KFC dulu.. kasi perut anak2 penuh dulu.. mak bapak makan simple2 xpe.. kang nk jalan semput lak kalau makan byk sgt.

Mak aii.. even panas terik tu, ramai giler org.. motif kami nk bawa anak2 tgk haiwan kt taman haiwan tu dan nk kasi Qaleesya ni berani sket. Dia ni kalau tgk pokok besar jer menjerit takut.. tu yg bawa ke sini, nk kasi dia berani sket..

Sementara tunggu abah 'Q' beli tiket

We all tk sewa basikal atau pun naik shuttle bas.. kami nk jalan kaki jer. Saja nk bagi anak free jalan puas2. Alhamdulillah.. bebudak ni sanggup jalan, tapi kenkadang tu berdukung gak ler kejap2.  Destinasi pertama of course Taman Haiwan. Tak banyak pun haiwan yg ada kt sini.. ada burung, landak, iguana, kura2, kuda dan rusa jer.

jinak sungguh rusa kt sini.. oh ya, baru ku tau kt sini ada jual daging rusa frozen. Sekilo RM25. Dulu masa ngandungkan Qaireen merata aku cari daging rusa.. punyalah susah nk dapat.. sib baik ada kawan dapat carikan kt Bank Negara tu..kalau tak, kempunan den.


tgk kuda pulak

kuda gatal.. asyik menggesel jer kt palang besi tu.

lepas tgk haiwan2 ni.. kitaorang jalan lagi ke rumah empat musim plk. Sebelum tu bawa anak2 lalu jambatan gantung ni.. Qaireen jalan sket jer dah minta dukung, takuttt.. Qaleesya ok, jalan dari mula sampai habis. Baguss...
rehat jap hilangkan dahaga sebelum meneruskan perjalanan

Wee dah sampai.. ibu jadi hulk jap heheh..

skang musim salji.. suhu kt dlm ni -2 to -7 darjah celcius.. gila sejuk beb.. yg ramai2 masuk tu sume tk bawa baju sejuk pun..termasukla kami.. merasa la ckp berasap2 mulut kan hahah.. tapi aku tk tahan lama.. pe lagi bebudak ni pakai baju nipis jer. masuk jap kuar, masuk jap kuar.. dok lelama rasa cam tk leh bernafas jer.. patutla aku xde peluang dok negara yg bersalji. mmg tk bleh tahan pun..
wah..gagah ibu dukung keduanya sekali.. heheh



yeay.. sementara tunggu shuttle bus, kita possing dulu.. dah nk balik tk larat jalan lagi dah.. kita naik bas jelah..amik angin pulak. Apapun, sgt best ari tu... thanks abah a.k.a sayang bawa kitaorang ke sini. Even penat, but we had a great time together.. yg penting we have fun!!!

Oh ya, kalau ada yg nk berkunjung ke Taman Botani ni waktu operasi adalah dari pukul 8.30pg hingga 4.30ptg. Harga tiket RM3 (dewasa) dan RM1 (kanak-kanak). Ari Isnin diaorang close unless public holiday or cuti sekolah.. ok, have fun everyone.. wassalam.

2 comments:

  1. Akak tak pernah smpai sini. Ni kat shah alam jugak ke liza? Macam best jugak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak ita.. boleh la berkunjung ke sini.. taman botani ni juga dikenali sebagai bukit cerakah/bukit cahaya sri alam.. taman ni kt shah alam area Seksyen 8 kalau tk salah.. insyaallah..senang cari coz byk signboard kesini. ramai yg datang bawa basikal.. preferable dtg kalau nk jalan2..baik pakai kasut sport coz kawasan ni berbukit2 gak.. kalau x nak jalan, leh sewa basikal.. harga saya tk pasti plk baper sejam. Khidmat shuttle bas dari main entrace sampai ke rumah empat musim jer..

      Delete

Feel free to drop your comment k.. tq =)