penyejuk hati...

penyejuk hati...

En. Nuffnang..

Sunday, March 31, 2013

Secret Recipe then TESCO

Assalamualaikum.. 

Tak tau nk letak tajuk entry apa lagi dah.. hentam sajalah.. just nk share gambar jumaat lepas, memenuhkan perut di SR..

ini lunch masa ari khamis lepas.. first time makan korean food kt Oiso, The Sphere Bangsar South.. mmg sedap..just ayam dlm hot plate tu kurang rasa pd aku la.. tp bila makan dgn nasi + sup+kimci dan ikan bilis tu.. wallah...umph! kimchi tu penyedap rasa.. masam2 masin.. sedapnyer.. makan plk ngan nasi panas.. perh.. dok dlm aircond pun boleh meleleh2 peluh.. jatuh cinta sama kimchi!!

ini aku yg punya.. Seafood Thai Spagetti.. mmg suka la.. rasanya dah second time order menu bila ke SR.. pedas menyengat.. yummy2..

ini hubby punya.. lupa apa kenamanya..

minuman kami.. chocolate caramel..



anak2 makan spagetti bolognese.. lepas perut dah kenyang sampai nk kuar balik dah.. terus ke tesco tuk beli groceries..  ok, tu jer nk share.. mata dah ngantuk sgt ni.. gud nite sume...

Oh Humaira.. Oh Hafiyya...

Assalamualaikum..

Qaleesya Humaira..

Makin besar makin byk kerenah.. dah boleh berdikari sket.. tp semakin manja.. tido nk berpeluk jer..pastu gaduh ngan adik berebut tangan ibu.. so, ibu kena tido tengah2.. adik tido ats lengan belah kiri, dia tido atas lengan belah kanan..

Sangat cerewet bab makan.. no bawang, no ayam, no daging, no sayur.. mmg pening nk masakkan tuk dia ni.. suka yg bersup.. paling suka dgn pasta.. jadi kalau buat macaroni cheese/sup/olio.. spagetti bolognese ke.. macaroni bakar atau gratin.. dia akan makan tambah berpinggan pinggan.. kalau nasi nk ngan masak kicap atau sup ayam.. ayam nyer tk makan.. plg suka dgn telur.. so kalau nk kasi dia makan ayam, mmg kena gaulkan sampai tk nampak rupa isi ayam atau ikan..




Agak peramah orgnya (bila mood tgh bagus lagi la ramahnyer..). Kalau amik dia balik skolah, singgah ke kedai.. sume org ditegurnya.. masuk pintu kedai jer dah say hi to cashier sambil lambai2.. ngan jiran sebelah menyebelah pun dia ramah.. kalau nampak mesti tegur.. mesti panggil.. (ikut perangai sape yer.. kikikik...) bila meragam mesti nak ibu dukung.. pepagi bila kejut bangun tuk mandi, pasti nangis tak pun akan buat alasan demam la.. sakit la.. batuk la.. nk ubat. Pandai berlakon nih!!

Dah boleh diharap tuk tolong ibu sket2.. paling best kalau adik menyepah dia akan ckp "astargfirullahalazim.." comel jer hehehhe.. sayang ngan adik.. tapi kenkadang berebut gak, gaduh2 coz adik selalu menyakat dia.. selalu kena buli ngan adik.. skang dh tk pakai diapers lagi kecuali time tido. Kenkadang keras kepala gak, especially kalau dia kata nk yg tu, yang tula.. kena pandai pujuk nk cool down kan dia.

Qaireen Hafiyya

Si kecik ni muka ala boboi sket.. perangai pun agak kasar sket dari kakaknya.. yg ni kurang mesra alam.. dia tk kan senyum dgn org yg dia baru kenal. Tapi kalau dah senyum.. sepet cam anak cina. Kaki buli si kakak.. jgn amik barang yg dia pegang.. sure dia jerit sampai gigil2 badan.. tangan pun cepat gak.. selalu lepuk kakak.. badan lebih kurang qaleesya dan domok.. kuat makan, asyik nk kunyah jer.. kalau dia geram sgt, pasti kena gigit. Ibu selalu jadi mangsa gigitan kalau tk kasi dia main sesuatu..


anak manja ibu..

mmg saaaangaaat manja ngan ibu.. tk blh hilang dimata sket.. ibu nk mandi pun nangis.. sampai skang masih menyusu badan lagi.. even 26/4 ni dah masuk dua tahun umurnya.


dah petah bercakap.. nk makan, nk mandi, kencing berak.. mcm2 la.. pot pet pot pet mulutnya.. bila x nampak ibu/abah/kakak mesti tanya "eh mana abah ni, mana ibu ni, mana kakak ni.. khilang (hilang)? abah kholat (solat..)?


Dua permata hati kami..inilah madu,inilah racun.. ketiga? upss nanti dulu..sampai masanya nanti, ada rezeki adalah yg no. tiga pula.. hehehe... hopefully dapat la boy pula.. ^____^

Friday, March 29, 2013

Our Precious...

Assalamualaikum..

Hai ari ni mmg x byk keje sgt, boss pun takde.. so, khatam update blog. Hmm.. anak2 ni adalah anugerah Allah, anak2 juga ujian Allah pada kita.. Kenapa aku kata ujian?? Sebagai ibu bapa, bukan senang kita nk besarkan seorang khalifah.. anak2 ibarat kain putih, ibu bapa la pencoraknya.. kalau salah corak, rosaklah ia.. ianya satu tanggungjawab yg berat..amat berat!  Jadi to those yg belum ada anak.. jgn kecewa, jgn stress, jgn berduka.. Allah knows better.. Jadi teruskan doa, jgn putus asa berusaha.. Ada hikmahnya disebalik apa yg berlaku.

Kenkadang yang dah jadi ibu bapa ni pun ari2 muhasabah diri.. contoh diri aku sendiri la.. sampai skang aku sentiasa rasa aku bukan ibu yg sempurna.. (yes. nobody perfect) but aku still rasa aku bukan ibu yg terbaik tuk anak2.. yelah, kenkadang bila balik keje dah penat seharian mengadap pelbagai kerenah manusia dan keje yg bertimbun diofis.. pastu kt umah plak.. anak meragam.. sepah sana sini.. of course dia pun nk perhatian dari ibu bapa kan, dah la seharian dia dok ngan org kt taska/tadika.. bila nk perhatian, kita plk sampai umah letak jer bag dah kedapur nk prepare for dinner..maka meragam la bebudak ni.. cam anak2 aku.. ngan abah diaorang tk nak sgt.. mesti nk merengek ngan ibu.. nk ibu mandikan, nak ibu cebokkan berak, nak ibu suapkan makan, nk tido bawah ketiak ibu.. kenkadang ibu masak.. diaorang datang peluk kaki.. huhu.. mmg anak ibu la korang ni.. (ni la hasil pemberian susu ibu.. anak mmg melekap jer ngan ibu) So, bila mcm ni.. keje byk tertangguh, ibu pun makin stress sometime termarah gak anak..tertinggi suara {really hate myself bila jadi mcm ni :( }especially bila kita kemas tk sampai 10 minit, rumah kembali bersepah.. OMG!!!!!! tambah lagi sume buat sendiri, no maid.  Then lepas marah anak2.. sendiri rasa menyesal, bersalah..geram ngan diri sendiri.. baru duduk fikir.. aku dulu pun entah mcm ni gak..mak bela lagi ramai, 5 org.. but my mom mmg strict orgnya.. yelah cara org dulu didik anak dengan org skang berbeza..

Mula nk nangis..mmg sifat kanak2 mcm tu kan.. kalau dia tk aktif ko jugak yg risau.. dah aktif bising nk suruh diaorang dok diam2 pulak.. dah mmg sifat ingin tahu kanak2 tu tinggi, dia akan cuba mcm2.. awak dulu pun mcm tu kan..so skang naper nk bising2 plk.. arghhhh!!! lagi tambah bersalah. Bila malam, peluk diaorang..tidokan diaorang.. ckp ngan diaorang.. maafkan ibu, maafkan ibu.. maafkan ibu.. im not good mother to both of you.. but ibu akan improve myself.. so skang (even kenkadang lost control gak) cuba tanya diri bila nk marah.. do you want your children do the same thing to you when you old??? Kalau tk nak.. cuba tunjuk contoh yg baik pada diaorang.. jadi cool sket..

to my anak2.. both of you are our precious.. anugerah terindah dan paling berharga dari Allah untuk ibu dan abah.. Maafkan ibu dan abah bila kenkadang kami lost control dlm menangani sifat manja dan ingin tahu kamu berdua.. but ingatlah dan percayalah.. jauh disudut hati.. kami sangat menyayangi kamu berdua.. Sangat2.. mmmuuahhh...


Permata hati Hashim & Liza..




Hasil kreativiti Qaleesya...

Assalamualaikum..

Skang ni musim cuti sekolah, Qaleesya tetap ke tadika coz kindy dia bukan sekadar tadika semata..day care pun ada..tapi tk belajar mcm ari persekolahan la. Dtg pun pakai baju biasa.. at first masa ari Isnin lepas, aku lupa yg cuti skolah. Padahal cikgu dah update kt facebook dah.. so, Qaleesya gi skolah lengkap beruniform.. hahaha sian anak aku.

Skang ni bila balik skolah jer, dia mesti excited nk tunjuk apa dia buat kt skolah that day.. mcm2 ada.. sampai kenkadang dh tk tau nk letak mana dah.. kt pintu peti ais dah penuh.. sampai ke tepi peti ais aku tampal.. fridge magnet pun habis dah.. hubby ckp lepas ni lekatkan sume hasil keje dia kt dinding bilik belajar dia.. aku lak fikir nk wat satu scrap book letak sume kt situ.. simpan bebaik, sok besar dia boleh tgk balik.. blog ni pun salah satu scrap book kami gak ler.. hehehe..

sebelum tu kita letak gambar dia ngah wat latihan dulu.. Qaleesya ni sebelum skolah, dia main conteng2 jer.. bila dah skolah baru nk kenal tulis ikut dot dot dot ni.. so far.. baru tiga bulan skolah.. oklah, dia dah boleh ikut sume tu walau tk kemas sgt.. nk banding aku dulu, umur 4 tahun tk tau apa lagi..

ni pulak kul 3.30 pagi.. dia tk boleh tido, pastu kacau ibu suh bangun.. haa aku kasi dia buat revision.. nk pulak tu buat sampai habis.. sampai kepagi kami tk tido.. kecik2 dah belajar study pepagi buta ye nak..

ceria nk kesekolah..skang ni sibuk jer suruh kita amik gambar dia

buat burung... mamee tu pau ibu kt 99speedmart.. tk beli ngamuk.. gerammm jer.. abah dah pesan no junkfood, tp ibu ni tk sampai ati.. huhu..


buat ikan.. siap ngan sisik betul lagi tau.. mana la cikgu dia dapat sisik ikan ni hahaha

comel jer ulat dia buat ni.. tk habis2 tanya "comel tak, cantik tak sya buat?" Siap suruh amik gambar lagi.. selagi dia tk puas hati hasil gambar yg kita snap tu, selagi tu la dia suruh kita amik gambar dia..


Flower pot

ni plk obor2.. oklah, she is having fun kt skolah...

Oklah tu jer nk update.. see u then.. bye.

Aku dan masak2

Assalamualaikum..

Syukur ke hadrat Allah.. dapat lagi kita bertemu dengan Jumaat yg barakah ni.. Alhamdulillah, masih bernafas dibumiNya.. ari ni sampai awal ke ofis coz en. hubby yg hantar. Dia cuti ari ni coz ada sesuatu yg perlu diselesaikan.. kul 8 pg dah terpacak kt ofis. So, relax2 jap.. amik peluang update blog yg dah lama senyap sunyi ni..

Aku skang ni rasa cam tk cukup tgn plk.. kt ofis bz, balik umah pun bz ngan keje2 umah dan anak.. so, masak pun sesimple yg boleh jer.. saya je nk abadikan gambar2 diblog.. mana tau dah tua sok, leh tgk2 balik.. kot ye panjang umur la kan..

ini puding berkuah kastard.. emmm.. yummy.. sedap makan sejuk2.. buat ni coz tgk member kt fb buat.. terliur seh.. mouth watering gitu..

mee goreng basah.. ni tuk bekal kami ke ofis..

ni menu dinner dihari bekerja.. kari ikan with kentang..selalu org letak tomato and bendi kan.. coz dua benda ni xde stock tk umah.. en hubby suh letak kentang jer.. tu pun sedap.. improvise kah kah kah.. telur hancur sambal, sambal belacan dan ulam kobis.. layanzz...

ni projek di ari cuti.. bosan giler xde wat apa2 petang tu.. buka2 resepi.. ahhh wat cupcake ni ler.. sedap gak..
marble cup cake..warna soft kan.. hahahah

my fren ckp.. dh mcm kuih apam daaa...

ni juadah ptg sabtu lepas.. makan petang dah mcm dinner dah.. en. hubby gi OT, petang baru balik.. sure dia kelaparan kan. tu yg aku goreng kuey teow gak tu.. cekodok bawang tu, anak2 suka makan..

ni pulak tuk ari ahad.. hubby request nk lunch ngan nasi lemak dan ayam bakar.. well.. anything for you darling.. so, kita bako!!!.. keadaan ayam sebelum dibako..

inilah menu kami tengahari tu.. kacang goreng tu bukan pelengkap yer.. itu sebab nk habiskan stok kacang dlm peti ais.. but not bad gak bila makan ngan nasi lemak + sambal bilis + ayam bakar.. ngam ngam hoo!!..

Minggu ni sehari dua jer aku masak.. tu pun simple2.. goreng2 je.. selebihnya tapau.. bukan malas, tapi barang basah xde kt umah. Tiap kali balik rushing jer nk amik anak.. tk sempat nk singgah pasar malam beli barang basah.. makan kedai ari2 pun bosan gak.. dh tau nk makan apa.. home cook juga yg best..

Oklah korang.. got to go.. see u next entry k.. assalamualaikum..

Thursday, March 28, 2013

Luaskan kuasamu JOHOR!!!

Assalamualaikum.. 
Haa cer teka, cer teka.. lagu apa yg ada JOHOR ni? Lagu negeri JOHOR kah? Lagu tradisi JOHOR kah? Haiii die hard fans JDT sure tau kan??? Kami datang.. kami datang...untuk bersamamu JOHOR.. hahahah.. maaf yer org johor kalau salah lirik,  i bukan warga johor.. i tau lagu hijau kuning.. plus UiTM dihatiku jer.. hahahahhah...(gelak ganas disitu)

Haaa ni la nk citer ngan korang.. my hubby kan anak jati johor.. plus Qaleesya pun anak johor gak.. so, both of them.. (padahal apaknyer yg beria nk gi stadium) nk tgk JDT vs Selangor.. so, my hubby angkut anak bini skali ke stadium. First time ok i masuk stadium tgk bola.. (i mean bola yg melibatkan team besar kt Malaysia..), stadium uitm dulu kerap ler.. byk kenangan tu!!!

Seawal jam 3 ptg lagi we all dah kuar. ate nk beli tiket kan. Officemate hubby pun join tgk bola ngan kitaorang gak. Walaupun i bukan org johor.. tp excited nk masuk stadium tu mencanak2 weiiih.. 

Masa ni org tk ramai lagi.. tp agak meriah dah kt luar stadium ngan gerai2 yg jual mcm2.. aku tgk bas2 penyokong dah byk yg sampai.. cayalah!!! Lepas beli tiket, kitaorang gi makan dulu.. yelah, kang lapar lak dok dlm stadium tu kan.. terjah KFC Extreme park jer.. masa ngah makan, kawan hubby pun dtg.. so, dlm kul 6 bertolak la ke stadium.. bukan jauh mana pun  kan.. 

kawan hubby happy dpt beli mafla Johor

 

penyokong selangor yg pada mulanya ciput jer.. tp selepas tu semakin ramai dan ramai..

me and adik.. i xde jersi biru.. pakai jersi company.. haahhaa

Qaleesya malu ngan uncle zam

org johor yg bersemangat sgt nk tgk bola ni.. heheh.. suamiku tercinta!!

so far best gak ler tgk bola kt stadium ni mmg happening. Sempat jumpa member lama masa kt uitm pn Aireen Osman.. Sayangnyer JDT kalah.. 4-1 lak tu.. :(... so sad pemain JDT main teruk mlm tu.. 

Keesokan ari nya en. somi terus demam.. kuciwa JDT kalah hak hak hak.. sorry yang.. gurau2 bawa bahagia gitu.. oklah tu jer nk citer.. wasalam..

Friday, March 22, 2013

Diserang Demam!!!

Assalamualaikum.. Ya Allah lamanya rasa tk menulis disini.. diri ini sgt la bz kebelakangan ni dicampur ngan kemalasan yg melampau.. By the way, entry2 yg bakal diupdate sudah boleh dikira basi, but still nk citer as a memory tuk tuan tanah kedaung ni yer..

Kami satu family dilanda demam!! Mula2 Qaireen, pastu Qaleesya, then aku.. penutupnya adalah my hubby.. haaa amik. Tapi kt entry cuma akan dipenuhi gambar Qaireen saja coz yg lain2 tk no pic ok coz Qaireen yg paling teruk dan demam plg lama.. bikin ibu risau sgt.

Qaireen start demam 1 Mac tu.. aku ni plk ada dinner kan mlm tu.. paksa rela gi keje plus dinner coz im a committee members. Tima kasih suami tercinta coz sanggup cuti jaga anak. Love you sesangat.. auwww.. jgn ada yg muntah ijo yer.. so, dah bawa ke klinik dapat la ubat demam and antibiotik. Bila makan ubat dia jadi sihat.. ok main2 sume..makan sume ok.. not to worry kan.. after 3 days dia still demam on and off.. so, monday morning tu bawa ke klinik lain plk since suhu badan dia naik cecah 39++.. tk boleh jadi ni kan.. so, doc kasi surat suruh refer hospital coz dikhuatiri kena denggi.

cian budak domok ni demam.. aku jaram ngan air asam nk kasi suhu dia turun.. tp turun pun gi 38 jer.. huk huk huk.. (ibu tk tido coz risaukan dia.. kul 3am dia merengek nk tido ats riba..)

So, we all laki bini decide bawa ke Hospital Sri Kota Klang coz kalau kena admit pun it is a panel hospital utk insurance qaireen.. leh claim insurance.. nk gi hospital pantai klang cam jauh plk.. bila sampai hospital, diberitahu yg pediatric ward full. So, outpatience je.. takpelah, nk cek darah dulu kan.. after jumpa doctor.. diaorang bagi satu katil kt wad kecemasan.. Qaireen perlu dimandikan.. sebab dia tk nak langsung kt nurse, ibu mandikan dia.. kesian sgt coz dia menggigil kesejukan.. dari start mandi sampai habis melalak jer..

Lepas mandi kena rehat jap then nurse dtg masukkan ubat kt montot dia.. nampak nurse terus melalak.. sabor jelah dik.. nurse ckp kena ensure suhu badan dia turun dulu baru leh amik darah for blood test. Maka berkampungla kami disitu hampir sejam baru nurse dtg cek suhu lagi.. suhu turun sket then prepare tuk amik darah. Budak kecik ni meronta2 (kuat sungguh dia.. dah kena balut sebelah badan pun masih meronta lagi.. dua org nurse plus ibu kena pegang dia.. bayangkan lah betapa kuatnye dak kecik ni! Dah tu nk amik darah amik masa lama coz tk jumpa urat.. sape suruh debab sgt.. nk cari urat pun payah.. yg dia dah melalak sampai merah padam dah.. OMG anak oh anak...

Alhamdulillah.. finally dapat gak amik darah. Then kena tunggu result plk.. dlm 2 jam gak.. melangut la kami tgk kartun kt tv sampai muak.. lepas tu doctor panggil nk reveal result.. syukur, no denggi, xde H1N1 cuma ada kuman sket dlm darah.. doktor kasi ubat dan antibiotik baru, must consume within 5 days...

Total charge for all the treatment and consultation is RM450... sekian.  Sib baik leh claim kan.. heheheh..



anak dara ni asyik main jer.. tk reti dok diam.. naik turun katil.. sabor jelah.. ok, see u next entry.. :)